Zobacz pełną wersję : Fotografia odzieży
szosti-rawa
02-01-2010, 03:12
Witam serdecznie
Mam problem związany z fotografowaniem odzieży.
Od pewnego czasu sprzedaję odzież w sklepie internetowym ale nadal mam problemy ze zrobieniem dobrego zdjęcie, bardzo proszę o pomoc, w czym tkwi problem, chciałbym uzyskać taki efekt jak na zdjęciach poniżej ale z reguły nie udaję mi się to nawet w 50%.
Zastanawiam się czy muszę tutaj użyć stołu bezcieniowego lub namiotu bezcieniowego - czytając wątki z tym związane widziałem że fotografuje się w ten sposób tylko rzeczy wypukłe, typu myszki,telefony i wszystko inne.
Nie spotkałem się natomiast z fotografią odzieży "na płasko"
Czy jest możliwość zrobienia takich zdjęć z użyciem np. namiotu bezcieniowego czy w tym wypadku jest on zbędny?
Domyślam się że chodzi tutaj o dobre światło, chciałbym je uzyskać w miarę tanim domowym sposobem. Czy jest to możliwe.
O to klika przykładowych zdjęć które chciałbym uzyskać.
Zdjęcia te są wyjątkowo precyzyjne i miękkie, oddają jak wygląda produkt ułożony na płasko. Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam
http://img35.imageshack.us/img35/3888/57337563.jpg
szosti-rawa
02-01-2010, 03:13
Podaję jeszcze przykładowe zdjęcie. Zdjęcie robione na płasko, czy stosuje się tutaj namiot bezcieniowy lub stół bezcieniowy? Zdjęcie jest oświetlone równomiernie i wygląda naprawdę jak z katalogu. Bardzo proszę o podpowiedź i pomoc jak uzyskać taki efekt.
Czy dobrym pomysłem byłoby ułożenie odzieży na dużym białym kartonie, zabudowanie kartonu no 30-40 cm "płotkiem z prześcieradła" i podświetlenie stałym światłem np 150-200W ? Coś na wzór namiotu bezcieniowego ale zdjęcie robione nie z boku ale z góry. Na górze bez zabudowania aby można było wykonać zdjęcie.
Bardzo proszę o pomoc.
http://img63.imageshack.us/img63/1793/89828875.jpg
szosti-rawa
02-01-2010, 12:39
posiadam Nikona D3000. Niżej zamieszczam zdjęcie w sumie jedno z lepszych jakie udało mi się wykonać. Zdjęcie wykonałem na ciemnym płótnie ze światłem zastanym dziennym, nie wykorzystywałem żadnej lampy w aparacie jak również dodatkowego oświetlenia.
Moje zdjęcia nie są takie jak te poprzednie, nie odwozrowują tak t-shirtu jak poprzednie, nie są miękkie i po zrobieniu zdjęcia ciężko coś z nim zrobić nawet ciężko jest je wyciąć np w PS.
Bardzo proszę o pomoc. Czy kupić stół lub namiot bezcieniowy? czy np kupić dwa-trzy światła stałe 150-200 W ustawić po bokach fotografowanej na płasko odzieży i wyjdzie mi wtedy coś na typ poprzednich zdjęć.
Bardzo serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
O to jedno z moich zdjęć które udało mi się zrobić Nikonem d3000 z kitowym obiektywem 18-55.
http://img200.imageshack.us/img200/343/nham22.jpg
willy_fil_
02-01-2010, 13:09
Stół becieniowy rozwiaze twoje problemy... ale jak chcesz pokombinowac domowym sposobem to mozesz zbudowac taki stol np ze starego lezaka plazowego naciagając na niego delikatne przescieradło. Ustaw lampe pod stolem gruga ponad obiektem i zobacz efekty... Zamiast przescieradla moze tez sprawdzic sie agrowluknina... powodzenia
szosti-rawa
02-01-2010, 13:22
Czemu przedmiot musi być oświetlony od dołu? A jak położe go na czyms baiłym na ziemi np na brystolu i oswietle z lewej i z prawej strony to czy da to podobny efekt do tego ktorego "szukam" ?
willy_fil_
02-01-2010, 14:30
przyjrzyj sie zdjeciu ktore zrobiles i jak sie tam rozkladaja cienie... sadze ze wlasnie tak bylo zrobione to zdjecie jka piszesz: bialy karton i walniete lampa z gory czego efektem sa cienie dookola przedmiotu. Zeby je zniwelowac trezba zaswiecic krzyzowo lampami a to wlasnie oznacza ze jedna z dolu jedna z gory. Zalezy tez jakie masz lampy i jakie moce maja bo moze sie okazac ze dwie lampy to za malo:) Musisz tez pomyslec o zmiekczeniu swiatla i dlatego proponuje agrowluknine bo tania a swoje robi...
A moze tutaj ci cos spasuje:
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-97631.html
Robert_P
02-01-2010, 14:50
A może spróbować pokazać odzież na jakiejś osobie ?
Myślę że tak powinno się prezentować ubrania i mimo wszystko łatwiej będzie Ci uzyskać dobry efekt.
Poza zdjęciem z modelką (-em) fotka wycinka materiału dla pokazania nadruku, faktury materiału.
jackrabbit
02-01-2010, 15:02
albo chociaz na manekinie, tak rzucone ciuchy to mi sie kojarza z lumpexem, bez urazy :)
szosti-rawa
02-01-2010, 15:13
Musisz tez pomyslec o zmiekczeniu swiatla i dlatego proponuje agrowluknine bo tania a swoje robi...[/url]
może ktos cos napisac o tej agrowłokninie? Wiem ze to pewnei jakas przenosnia ale gdzie to mozna dostac etc.
a drugie pytanie czy ta agrowloknine stosuje na lampach w sensie lampe ustawia sie za agrowloknina i wtedy powstaje nam cos ala namiot bezcieniowy ale nie zabudowany w calosci?
willy_fil_
02-01-2010, 15:22
Agrowłóknina to taki material ktory mozna kupic w sklepie ogrodniczym i sluzy do jakis tam czynnosci grodniczych :) jednak ma tez swietne zastosowanie w fotografii poniewaz bardzo ladnie zmiekcza swiatlo. Jest urzywana do domowej roboty softboxow namiotów bezcieniowych i roznego rodzaju dyfuzorow. Za metr zaplacisz okolo 2 zlotych... ma rozna gamature wiec mozna kupic grubsza do ktorej potrzeba mocniejszej lampy albo ciensza... mozna kupic ciensza i zlozyc na kilka warstw... slowem do zmiekczania swiatla :)
Kolega pytal o konkretna sprawe wiec nie probowalem przekonywac do zmiany pomyslu, ale tez wolalbym zobaczyc przedmiot na jakiejs fajnej modelce niz na nawet najlepszej klasy agrowłókninie :)
Kup sobie tę książkę ( niekoniecznie tutaj :) ). Ona pozwoli Ci na odrobinę własnej inwencji i rozjaśni to co w chwili obecnej wydaje się być ciemne :)
szosti-rawa
02-01-2010, 15:49
Kup sobie tę książkę ( niekoniecznie tutaj :) ). Ona pozwoli Ci na odrobinę własnej inwencji i rozjaśni to co w chwili obecnej wydaje się być ciemne :)
Mogę prosić o tytuł tej książki ?
Poszło PM.
A dla innych :
http://www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=&id=314
szosti-rawa
02-01-2010, 23:58
Mam taki pomysł, że uloze odziez na bialym tle na ziemi, np na brystolu
Nastepnie dam swiatlo stale np halogen z lewej i z prawej strony
Myslicie ze bedzie to dobre oswietlenie? Mysle zeby obudowac do okola odziez plotkiem zrobionym z jakiegos wlokna a'la przescieradlo lub agrowlokno.
Myslicie ze to moze pomoc?
Czy konieczne jest podswietlenie od dołu tła w celu lepszych efektów ?
Mysle zeby obudowac do okola odziez plotkiem zrobionym z jakiegos wlokna a'la przescieradlo lub agrowlokno.skoro masz halogeny, to tak, tak musisz je zmiękczyć.
Czy konieczne jest podswietlenie od dołu tła w celu lepszych efektów ?nie, to niepotrzebne, i tak obrabiasz tło w PS.
Generalnie ciuszki trzeba prasować, niestety. Żelazkiem najpierw, a potem w PS :)
szosti-rawa
03-01-2010, 13:37
skoro masz halogeny, to tak, tak musisz je zmiękczyć.
A jakiego oświetlenia nie trzeba zmiękczać? Jak wygląda sytuacja w przypadku świetlówek imitujących światło dzienne?
nie wazna jest barwa swiatla tylko jego wielkosc i odlegosc od przedmiotu. im wieksze masz zrodlo swiatla i im blizej jest ustawione tym bardziej miekko rysuje.
jak bys nie kombinowal to i tak pewnie skonczy sie na swietle blyskowym. a zanim do tego dojdziesz poprobuj z oknem, swiatlem slonecznym i arkuszem styropianu po drugiej stronie.
A jakiego oświetlenia nie trzeba zmiękczać?
slonecznego padajacego przez chmury, bo one je zmiekczaja.
poza tym zmiekczac trzeba kazde swiatlo, chyba ze jest potrzeba ostrego :) do tego sluza rozmaite modyfikatory swiatla. najpopularniejsze to softboxy. im wiekszy, tym wieksze rozproszenie swiatla.
wyjatek stanowi swiatlo kontrowe ktore zawsze jest ostre.
polecalbym jakas ksiazke o podstawach swiatla w fotografii, tak na poczatek.
Można też użyć dwóch parasolek, dwóch lamp błyskowych. Zestaw wyjdzie ok. 500 zł, ze statywami i uchwytami na parasolki i lampy. Lampy odpalane przez fotocele lub radiowo. W tym wypadku myślałbym o fotocelach. Z lampy na aparacie w sufit, a parasolki z boków.
Można też użyć dwóch parasolek, dwóch lamp błyskowych. Zestaw wyjdzie ok. 500 zł, ze statywami i uchwytami na parasolki i lampy. Lampy odpalane przez fotocele lub radiowo. W tym wypadku myślałbym o fotocelach. Z lampy na aparacie w sufit, a parasolki z boków.
rozumiem ze wziales na cel zniechecic kogos do fotografii produktu? bo profesjonalnym zestawem do fotografii produktu za 500pln nie powiem co mozna zrobic zeby dzieci przypadkiem nie przeczytaly, a sadzac po wypisywanych madrosciach pelno ich ostatnio na forum
blindman
06-01-2010, 11:24
Lampa w sufit to jest sposób na równomierne oświetlenie leżacej koszulki, ale doświetlanie z boku nie zniweluje cieni pod koszulkami (wokół ich brzegów) - przez miesiące mordowałem się z ustawianiem bocznego oświetlenia, żeby zniwelować cienie - nie ma szans!
Od kuchni - robię zdjęcia ciuchów od koszulek po pełną postać - w tym drugim przypadku starcza mi zestaw 2x 68Ws z softboxami 50x70 ze zdjętymi dyfuzorami (prześwietlam tym tło, co minimalizuje robotę w PS) oraz 2x 32Ws na frontowe i boczne ściany (odbicie) dla doświetlenia głównie podlogi (przy fotach koszulek mogę zrezygnować z tych słabszych lamp z przodu, ponieważ całe pomieszczenie jest białe i światło się tak rozchodzi, że w zasadzie nie potrzeba światła od frontu)
Innymi słowy zorganizuj sobie białe tło (karton, agrowłóknina, tanie tło PP czy jakiś kawałek płyty pomalowanej na biało) i kup żarówki błyskowe ze statywami i parasolkami (np. 68Ws + oprawka + statyw + parasolka srebrna -> doświetlenie tła, oraz 45Ws (lub 68Ws/32Ws i ustaw na 32Ws) + oprawka + statyw + parasolka biała odbijająca lub softbox (osobiście wydaje mi się, że transparenta nie da tak równomiernego oświetlenia) na koszulkę frontalnie (z doświadczenia sugeruję dwa takie zestawy po jednym z lewej i prawej - bardziej równomierne oświetlenie, ale trzeba nieco miejsca, żeby to wszystko rozstawić)
Oczywiście piszę o tym w kontekście focenia na modelach bądź manekinach!!! Na płasko będziesz miał zawsze jakiś cień po koszulkami, a ze stołem bezcieniowym i podświetleniem od spodu musisz uważać, bo łatwo można prześwietlić tkaninę i efekt będzie gorszy, niż gdybyś zostawił nieco cienia pod koszulką.
Żarówki są tańsze niż lampy, ale nie mają regulacji mocy (ew. sugerowane 68/32Ws, ale to niewiele). Dla Ciebie istotne jest żebyś miał prześwietlone tło (czyli więcej mocy na tło) i równomiernie doświetlone koszulki. Przy żarówkach błyskowych regulacja jest to kwestia odległości lamp od oświetlanych obiektów (z racji braku mozliwości regulacji mocy błysku na samych żarówkach). Oczywiście użyte modyfikatory też wpływają na pożeranie światła
Jeśli chcesz efektywnie wykorzystać oświetlenie tła, to sugeruję zbudowanie kabiny, tzn. oprócz tła panele - od góry i po bokach (białe), wtedy światło będzie się odbijać od wszystkich powierzchni i kumulować (potwierdzone eksperymentalnie w przebieralni w sklepie, pomalowanej na biało ;P ). Tylko nie umieszczaj koszulki zbyt blisko tła.
jak rozbierasz po angielsku :
http://www.tabletopstudio.com/clothing_photography.html
również polecam ci użycie manekina - oświetlenie tak jak w art powyżej tylko budżetowo światłęm stałym np. świetlówkami z jakimś odbłyśnikiem z dykty i folii aluminiowej. Gdzieś miałem taki patent DIY - jak znajde to wrzuce.
Jak chcesz odrazu białe tło to dokładasz kolejne lampki świecące tylko na tło (byle jakie - ważne, żeby miały taką samą temp ja te oświetlające manekina). Chodzi o m.więcej to samo co tutaj tylko ze światłem stałym:
http://www.zarias.com/?p=77
oczywiście trzeba poczytać, poćwiczyć i pokombinować po ekonomii :-D
ubieranie manekina jest upierdliwe do granic mozliwosci. znacznie lepiej dac pare stowek modelce i miec z glowy.
tak samo upierdliwe sa swietlowki, zarowki i inne rozwiazania jednorazowe. mozna sie czyms takim pobawic raz ale wlasnie pobawic a nie uzywac tego komercyjnie.
zgadzam się są upierdliwe i czasochłonne i często nerwopsujące ale:
z tego co kolega napisał to właśnie mi się wydaje że jest na etapie samego początku zabawy jest. JAk zacznie mu wychodzić to również polecam rozwiązanie bardziej pro dla wygody pracy - a prowizorką można zawsze oświetlić garaż ...
oraz
przypuszczam, że tych ciuchów jest od groma, z małą powtarzalnością wzorów - więc skala/ilość zdjęć niemała - odnosząc to do zyskowności tej sprzedaży to autor musi sobie przeliczyć ile tych "stówek" jest w stanie w foto zainwestować