Zobacz pełną wersję : Jaką lampę wybrać?
BlackJack
02-01-2010, 01:54
Witam!
Tak jak w temacie chcę kupić lampę do 500zł.Ogólnie do użytku amatorskiego.Myślałem nad Nissin Speedlite Di622 lub Metz 36.Oczywiście możecie podać swoje propozycje.
Pozdrawiam.
to twoj pierwszy post i nawet przed jego napisaniem nie przejrzales tego dzialu, na to pytanie jest setki odpowiedzi, wszystko zalezy do czego bedziesz potrzebowal
Bierz SB-900.
Wystarczyło przejść na 2gą, 3cią stronę i od razu miałbyś odpowiedź na swoje pytanie...
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=125849
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119567
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=125857
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=125857
BlackJack
02-01-2010, 16:44
faktycznie trochę leniwy jestem-Problem w tym że takiego porównania niema -przynajmiej wtym co czytałem.Pozatym chciałem poznać bezpośrednio waszą opinię.Tak jak pisałem ma to być lampa do użytku amatorskiego.Wiem,wiem najlepiej jest dozbierac do SB 600.lecz nie chce przekraczać budżetu.
W tym budżecie to Nissin 622 lub Sunpak PZ42
adolfik9501
02-01-2010, 17:22
Metz 36 ma podstawowy minus - palnik można tylko podnieść do góry, a nie można obracać w poziomie.
BlackJack
02-01-2010, 18:41
Ten Sunpak też całkiem niezły.Z tego co rozumiem to Metza 36 mam sobie podarować.O Nissin czytałem wcześniej ale o Sunpaku nic.Czy ktoś z was ma lub miał styczność z tym sprzętem.Proszę o opinię.
Jeśli masz nikona i chcesz skorzystać z iTTL to najtańszym chyba wyborem jest YongNuo YN-465, sam intensywnie sie zastanawiam czy nie zakupić tego chińskiego produktu...
Ale ta lampa ma tylko Manual oraz iTTL, któy nawet nie wiadomo czy dobrze działa (np. po odchyleniu palnika). Do tego raczej nie obsługuje drugiej kurtynki, krótkich czasów, stroboskopu, błysku modelującego itd
No ja wiem, że lampa jest jeszcze troche niewiadomą jeśli chodzi o poprawne działanie,krótkie czasy to chyba obsługuje (..Flash time:1/1800s-1/20000s..) a reszta to wiadomo coś za coś - cena.
Flash time:1/1800s-1/20000s.. To akurat jest czasem trwania błysku, nie ma nic wspólnego z szybkością migawki.
i kolejny watek o tym samym...
Michał1972
07-01-2010, 01:31
Dozbieraj 300 zł i kup Metz'a 48 AF-1. To świetna lampa. Nie ma co pakowac się w toniochę, bo wg. mnie będą to w dłuższej perspektywie wyrzucone pieniądze.
Ten Sunpak też całkiem niezły.Z tego co rozumiem to Metza 36 mam sobie podarować.O Nissin czytałem wcześniej ale o Sunpaku nic.Czy ktoś z was ma lub miał styczność z tym sprzętem.Proszę o opinię.
Mam Sunpaka PZ42X od kilku tygodni i po pierwszych testach jestem zadowolony. Solidnie i estetycznie wykonany, prosta obsługa, doświetla poprawnie i co ważne powtarzalnie zarówno światłem bezpośrednim jak i odbitym. Palnik obracany we wszystkich kierunkach, bez blokady jak w nikonowskich lampach, ale z właściwym oporem.
Mam porównanie z SB-600, której również używam. Gabaryty podobne (pasuje nawet ten sam dyfuzor) , funkcje także (oczywiście poza CSM): i-ttl, D-ttl, manual, możliwość korekcji błysku, automatyczne jak i ręczne sterowanie zoomem.
Jeśli chodzi o naświetlanie to w zdjęcia wychodzą porównywalnie - może Sunpak trochę lepiej radzi sobie wg. mnie przy dalszych odległościach (jest minimalnie mocniejszy) ale gubi się za to poniżej 1 m (SB wypada w tym przypadku o niebo lepiej). Ładowanie lampy nieco wolniejsze niż w SB, ale nie jest źle. Co do Auto zoom to ma większy zakres niż SB-600, bo od 24 do 105 (plus możliwość przełączenia 35 mm/Digital).
Reasumując bardzo dobra, godna polecenia lampa do zastosowań amatorskich. Gzieś czytałem że jest to "zamiennik" SB-600 - w typowo domowych warunkach mogę się z tym zgodzić (nie widać różnic na zdjęciach). Co do zdjęć reportażowych, gdzie w krótkim czasie trzeba zrobić sporo zdjęć niestety SB jest bez porównania lepsza.
Mam to http://allegro.pl/item864226660_zib26_lampa_blyskowa_nissin_di622_do _nikon.html i nie narzekam acz jestem zadowolony że ją mam.
A Sunpaka omijaj z daleka . Miałem trzy i każdy to KICHA.
MariuszBie
21-01-2010, 23:31
Witam.
Jestem początkującym amatorem. Przeczytałem cały temat i kilka innych.
Nie chce zakładać kolejnego, więc może tu otrzymam zadowalającą odpowiedz.
Mam tylko D5000 (co nie znaczy, że jak mi się spodoba fotografowanie to nie kupię czegoś lepszego) z obiektywem Nikon DX AF-S NIKKOR 18-105 mm 1:3,5-5,6 G ED VR.
I chciałbym jakąś lampę dokupić, ale taką żeby w razie zmiany sprzętu na lepszy lampa dalej służyła.
W grę wchodzi tylko któraś z poniższych.
Na allegro:
SB600 - 900 ZŁ
SB900 - 1400 ZŁ
Stać mnie na kupno i tej droższej, ale chciałbym się dowiedzieć w kilku punktach, jakie są różnice, ale w takim prostym języku, no i czy ten mój D5000 wykorzysta wszystkie funkcje lampy.
Aparat będzie służył do uwieczniania rodzinnych wypadów jak i domowych szaleństw.
czy to sb900 czy sb600 d5000 bedzie jednakowo pracowal z jedna i z druga, jesli chodzi o roznice tak na chlobski rozum:
sb900 jest mocniejsza od sb600 - mysle ze nie musze tlumaczyc co znaczy mocniejsza
sb900 jest wieksza i ciezsza
palnik sb900 ustawisz od -11 stopni do +90 w pionie, w sb600 od 0 do 90
palnik sb900 obrocisz 180 stopni w lewo i w prawo, w sb600 90 w prawo i 180 w lewo
do sb900 mozesz podlaczyc opcjonalny zasilacz SD-8A lub SD-9, tej opcji w sb600 brak
sb900 moze pracowac w CLS zarowno w trybie master (wyzwalaci inne lampy) jak w trybie slave (byc wyzwalana przez inne), sb600 ma tylko tryb slave
sb900 ma tryb SU-4 czyli fotocele, moze byc wyzwalana przez blysk innej lampy (nie mowimy tutaj o cls)
sb900 ma mozliwosc ustawienia mocy blysku od 1/1 do 1/128 w trybie manual, w sb600 zakres ten jest od 1/1 do 1/64
do tego sb900 ma takie opcje jak: zabezpieczenie przed przegrzaniem, wzkaznik zalozonego filtru kolorowego, mozliwosc uptade'u oprogramowania, czego na prozno szukac w sb600
to tak na krotko
IMHO do rodzinnych wypadow i domowych szalenstw SB600 stanowczo ci wystarczy, mozesz jeszcze pomyslec nad Metz'em 48 AF-1
MariuszBie
22-01-2010, 07:14
O to mi chodziło. dziękuję.
Powiem tak - Z D5000 używanie SB-900 będzie udręką dla palców i nadgarstka. SB-600 spokojnie wystarczy do zastosowań amatroskich, jak i nawet niedużych zleceń.
MariuszBie
22-01-2010, 17:28
Głównie to do robienia moim dzieciakom zdjęć w szkole czy przedszkolu, bo tym co mam (jakiś mały wypierdek z hipermarketu) to przy takim oświetleniu jakie jest w salach to kicha wychodzi.
No to już na 100 % kupie SD 600, ale chyba kupię jednak w fotojoker mają po 999 zł z allegro 70 zł taniej ale chyba pewniejszy zakup.
A patrzyłes tutaj http://www.ceneo.pl/4715?gclid=CLP83oOouJ8CFRlr4wodCAxU0Q
Po co przepłacac 200zł.
Będziesz miał na akumulatorki, ładowarke i piwko tez :)
MariuszBie
22-01-2010, 18:04
hehe, to kto znajdzie najtaniej nową
Mój typ: http://allegro.pl/item886602314_lampa_blyskowa_nikon_sb_600_nowa_pa_ f_vat.html
MariuszBie
23-01-2010, 20:25
Już zamówiona SB-600 za 799 zł.
MariuszBie
23-01-2010, 22:14
Link jest jeden post wyżej od tego gdzie napisałem cenę, ale niestety gość sprzedał wszystkie 10 w 5 dni, dzisiaj poszło 4 szt, chyba że wystawi jeszcze jakieś w przyszłym tyg, trzeba by ggo zapytać, czy będzie jeszcze miał.
ja się załapałem
pozdro
Już zamówiona SB-600 za 799 zł.
Do tego jeszcze 20zł przesyłka i masz 819. Ja trzy tygodnie temu kupiłem w sklepie Vobis ( w N. Sączu) za 828zł od ręki. mogłem wcześniej pomacać i wybrać jedną z trzech (mieli 3 szt.) Przypuszczam że będą nadal powoli tanieć, przecież niewiele ponad rok temu były, jak dobrze pamiętam po ok. 650 zł.
MariuszBie
23-01-2010, 22:33
799 + 10 (priorytet) = 809 zł. A macanie i tak by mi nic nie dało bo się na tym nie znam dopiero będę się uczył. W razie czego jest rok gwarancji. Jak byś wcześniej się wypowiedział to bym i w vobisie sprawdził.
Moim głównym celem było pokazać że ceny ciągle (i dobrze) spadają. No chyba że Nikon ma coś nowego w zanadrzu.:)
MariuszBie
23-01-2010, 22:59
Ale to normalne że ceny spadają, miałem poczekać miesiąc aż spadną? no ale jak bym poczekał jeszcze ze dwa to jeszcze bardziej by spadły i tak w kóło aż wyszedł by lepszy model i zaczołbym czekać aż on troszkę spadnie a może jeszcze miesiąc i znowu to samo, ze wszystkim tak jest że ceny spadają.