Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Świnoujście
Marcin T
02-01-2010, 00:31
Pierwsze podejście do takiej obróbki b/w.
Zapraszam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.marcin.martel.pl/nkp/swinoujscie.jpg)
podoba się - lubię to miejsce :)
Za mało dopracowane jak na Szanownego(szum taki siakiś mało estetyczny wyszedł i chyba nieostro)moim zdaniem.Ta jasność ładna-przyciąga.
malasana
02-01-2010, 00:51
Fajny kadr, fajne chmury. Ale co do konwersji, to nie jestem przekonany...
Bardzo ladne - kadr, obrobka i klimat. Ponure zdjecie z klimatem. Wiecej takich!!!
Marcin T
02-01-2010, 00:52
Za mało dopracowane jak na Szanownego...
Możesz rozwinąć?
GUINNESSts
02-01-2010, 01:00
Pierwsza fotka jaka otwieram po malej przerwie tutaj. Milo widziec Twoja prace Marcinie. Bardzo dobry i przemyslany kadr. Dobra konwersja. Podoba sie jednak jako calosc. Jesli zwracam uwage na szczegoly to juz mniej. Ogolnie przeszkadza mi szum (Lubie tylko w fotkach stylizowanych na stare).
Przeszkadzaja mi rowniez dziwnie oddany dol fotografii i przede wszystkim te trzy ptoki z lewej od latarni. Ciut za ciemno z prawej na drozce do latarni.
Pomijajac te szczegoly i wyobrazajac sobie wersje do druku jest oki:)
BW i Ty to tez chyba noworoczna nowosc i tu najlepsze zyczenia z tej okazji!:)
Nikonozaur
02-01-2010, 01:04
Wydaje mi się, że dół troszkę za ciemny Ci wyszedł, sam kadr gitarka.
Marcin T
02-01-2010, 01:09
Nie mam doświadczenia w tego typu fotografii dlatego jak nigdy posłałem ją przed wystawieniem do dwóch uważam speców od b/w :)
W fotografii czarno-białej każdy dostrzega co innego, jednemu szum się strasznie podoba, innemu przeszkadza. Każdy obrobił by ją na swój sposób. Traktuję to jako eksperyment...chyba udany. Zobaczę jak wyjdzie na papierze
Dzięki guinessts. Z wzajemnością jeszcze lepszego roku dla Wszystkich :)
Rozwijam
...(szum taki siakiś mało estetyczny wyszedł i chyba nieostro)moim zdaniem.Ta jasność ładna-przyciąga.
Nie mam doświadczenia w tego typu fotografii dlatego jak nigdy posłałem ją przed wystawieniem do dwóch uważam speców od b/w :)
W fotografii czarno-białej każdy dostrzega co innego, jednemu szum się strasznie podoba, innemu przeszkadza. Każdy obrobił by ją na swój sposób. Traktuję to jako eksperyment...chyba udany. Zobaczę jak wyjdzie na papierze
Dzięki guinessts. Z wzajemnością jeszcze lepszego roku dla Wszystkich :)
Za duzo osób traktuje BW książkowo - cienie musza byc wyciągnięte, szumu nie może być, winieta za duza, itp itd:-)
Ja patrze na klimat jaki panuje na tych fotografiach. A tu jest duzo w cieniach, troszkę szumu, woda bardzo ciemna - moim zdaniem to tworzy ponury klimat, bardzo fajny klimat.
Jest duzo dobrych technicznie fotografii, ale bez specjalnego klimatu. Ja zdecydowanie wybieram zdjęcie które do mnie mówi, niż swietne technicze, ale bez charakteru. To tylko moj punkt widzenia fotografii.
Piotr_ek
02-01-2010, 02:03
Konwersja jest bardzo dobra. Szum - może on być skazą, może być błędem a może też być czynnikiem wskazującym na estetyczność pracy. Odpowiedzmy sobie na pytanie - czym jest miękkość, czystość i sterylność w kadrze - moim zdaniem jest to nic innego jak plastikon fotograficzny. Sam jestem daleki od wszelakich teorii elementarzowych. Ostrość , kompozycja, ekspozycja... owszem. Ale są autorzy, którzy mijając się z teorią pokazują fotografie niesamowite. Niesamowitość - złoty środek w poszukiwaniu kadru o którym nie przeczytamy w żadnym podręczniku do fotografii...
Gratuluje udanego kadru.
jest bardzo miekko podane , to dodaje uroku temu zdjeciu . Ladnie skomponowany kadr ktory mz nadaje sie na cz-b jak i kolorowe zdjecie . Szum mi sie nie podoba ale w tym wypadku mi pasuje dodaje takiej tajemniczosci .
borregaard
02-01-2010, 10:06
Piękna fota .."Szanowny"....:mrgreen:
wojtek6308
02-01-2010, 12:24
Ładnie Marcinie :-D bardzo ładny kadr, obróbka też ciekawa, ... no może deczko
więcej światełka na dole bym dał.
No faktycznie klimat jest :).
Dla czystości kadru pozbył bym się innych "wystająco-latających" elementów, zostawiając latarenkę główną.
A eksperyment IMO udany. Fajnie, że szukasz, kombinujesz. Jest OK :-D!
andrzejp
02-01-2010, 20:51
Za duzo osób traktuje BW książkowo - cienie musza byc wyciągnięte, szumu nie może być, winieta za duza, itp itd:-)
Ja patrze na klimat jaki panuje na tych fotografiach. A tu jest duzo w cieniach, troszkę szumu, woda bardzo ciemna - moim zdaniem to tworzy ponury klimat, bardzo fajny klimat.
Jest duzo dobrych technicznie fotografii, ale bez specjalnego klimatu. Ja zdecydowanie wybieram zdjęcie które do mnie mówi, niż swietne technicze, ale bez charakteru. To tylko moj punkt widzenia fotografii.
Świetnie napisałeś i trafnie to ująłeś ...i nie tylko toTwój punkt widzenia,
ja także się podpisuję pod Twoimi słowami obiema rączkami.
Jak najbardziej zdjęcie ma swój klimat.
Oczywiście dla wszystkich najserdeczniejsze i najlepsze życzenia w Nowym Roku.
ostrytux
02-01-2010, 21:55
Udana fotografia, podpiszę się pod słowami:
Gratuluje udanego kadru.
Wydaje mi się, że dół troszkę za ciemny Ci wyszedł, sam kadr gitarka.
też podzielam tę opinię - ale całościowo dobre spojrzenie na motyw, inne, ciekawe :-D
O, Stawa Młyny po raz kolejny :) Kadr co prawda ładny, ma czym oddychać, mocne punkty wykorzystane... Ale ten szum na morzu jest dość widoczny. Może przeostrzenie?
Marcin T
03-01-2010, 12:56
Nie. Po prostu w takim stylu poszedłem z obróbką :)
Dzięki :)
Pablo 77
03-01-2010, 21:21
Szumy nie szumy ważny jest klimat:)Bo jest:)
Kadrowo bdb, a i obrobkowo tez bardzo przyjemnie... Pierwsze podejscie? Mz na duzy plus! :)