Zobacz pełną wersję : D700 ustawienie a3 - dynamiczny wybor pola ostrosci
kiedys mialem problem ze nei lapal mi ostrosci D700 z 24-70. wyslalem "wyczyscili" i chodzi.
ale dalej wydaje mi sie ze nie lapie osrtrosci tak szybko jak bym chcial (w pamieci mam szybkosc w canonie ktorego niestety musze uzywac).
no wiec zmienilem z 51 punktow na 9 i wydaje mi sie ze AF dziala sprawniej i szybciej. nie powinno byc na odwrot?
u mnie bez roznicy. Czy to przypadkiem nie efekt placebo?
u mnie bez roznicy. Czy to przypadkiem nie efekt placebo?
Z ciekawości sprawdzę to przy jakiejś najbliższej okazji... Może masz rację :)
niekoniecznie
warto pamietac, ze tryb dynamiczny inaczej pracuje w AF-S a inaczej w AF-C (przelacznik z przodu korpusu)
w AF-S zachowuje sie identycznie jak pojedyczny AF (czyli uzywa tylko jednego punktu niezaleznie co sobie ustawimy w a3)
w AF-C juz nie i jego szybkosc jak i ciaglosc sledzenia np. uzalezniona od ilosci punktow (a3) jak i np. blokady sledzenia ostrosci (a4)
ja wlasnie z ciekawosci sprawdzilem:D
btw przeciez dynamiczny wybor pola ostrosci ma sie tylko do sledzenia w trybie ciaglym... dobrze mowie?
idąc tym rozumowaniem dalej , co to ma do rzeczy w trybie pojedynczym? :)
edit: kichu byłes szybszy.
Macie chyba rację, to co gdzieś tu kiedyś czytałem dotyczyło dynamicznego wyboru pola.
Przy poj. polu rzeczywiście nie może to mieć znaczenia.
kiedys mialem problem ze nei lapal mi ostrosci D700 z 24-70. wyslalem "wyczyscili" i chodzi.
ale dalej wydaje mi sie ze nie lapie osrtrosci tak szybko jak bym chcial (w pamieci mam szybkosc w canonie ktorego niestety musze uzywac).
no wiec zmienilem z 51 punktow na 9 i wydaje mi sie ze AF dziala sprawniej i szybciej. nie powinno byc na odwrot?
Jestem po studnówce. Mój D700+24-70 też coś ospały. Znajomy podpioł moje szkło do swojego D90 i wyraxnie szybcij mu łapał. Ja wręcz nie widze różnicy czy to 18-70 czy 24-70. To samo. D70s jakby momentami szybszy. Skoro 24-70 lepiej smigał na D90 to może z moim korpusem coś nie tak. Jak to było z tym "wyczyszczeniem"? Robiłeś to u naszych czy też w GB? Wysyłałeś sam obiektyw czy zestaw? Piszesz, że dalej po czyszczeniu nie łapie za szybko. Zatem watro było wysyłać?
tak czyscilem w uk. wyslalem sam obiektyw. po powrocie ostrzy szybciej ale ta "predkosc" mnie nie zadowala.... 18-200 z d80 szybciej lapal...
Hehehe, może coś w tym jest, że stare "śrubokręty" ostrzą głośniej, ale szybciej... AF-S jest cichy, ale na jego prędkość co i rusz słyszę narzekania (jeszcze zależy od szkła oczywiście, nie porównujmy np. tych, które mają IF, z tymi, które nie mają IF).