PDA

Zobacz pełną wersję : D700 ustawienie a3 - dynamiczny wybor pola ostrosci

novell
01-01-2010, 23:31
kiedys mialem problem ze nei lapal mi ostrosci D700 z 24-70. wyslalem "wyczyscili" i chodzi.
ale dalej wydaje mi sie ze nie lapie osrtrosci tak szybko jak bym chcial (w pamieci mam szybkosc w canonie ktorego niestety musze uzywac).
no wiec zmienilem z 51 punktow na 9 i wydaje mi sie ze AF dziala sprawniej i szybciej. nie powinno byc na odwrot?

sevenoo
02-01-2010, 00:34
u mnie bez roznicy. Czy to przypadkiem nie efekt placebo?

prz3mo
02-01-2010, 00:38
u mnie bez roznicy. Czy to przypadkiem nie efekt placebo?

Z ciekawości sprawdzę to przy jakiejś najbliższej okazji... Może masz rację :)

kichu
02-01-2010, 00:39
niekoniecznie

warto pamietac, ze tryb dynamiczny inaczej pracuje w AF-S a inaczej w AF-C (przelacznik z przodu korpusu)

w AF-S zachowuje sie identycznie jak pojedyczny AF (czyli uzywa tylko jednego punktu niezaleznie co sobie ustawimy w a3)

w AF-C juz nie i jego szybkosc jak i ciaglosc sledzenia np. uzalezniona od ilosci punktow (a3) jak i np. blokady sledzenia ostrosci (a4)

sevenoo
02-01-2010, 00:40
ja wlasnie z ciekawosci sprawdzilem:D
btw przeciez dynamiczny wybor pola ostrosci ma sie tylko do sledzenia w trybie ciaglym... dobrze mowie?
idąc tym rozumowaniem dalej , co to ma do rzeczy w trybie pojedynczym? :)

edit: kichu byłes szybszy.

prz3mo
02-01-2010, 00:42
Macie chyba rację, to co gdzieś tu kiedyś czytałem dotyczyło dynamicznego wyboru pola.
Przy poj. polu rzeczywiście nie może to mieć znaczenia.

Jolania
07-02-2010, 23:41
kiedys mialem problem ze nei lapal mi ostrosci D700 z 24-70. wyslalem "wyczyscili" i chodzi.
ale dalej wydaje mi sie ze nie lapie osrtrosci tak szybko jak bym chcial (w pamieci mam szybkosc w canonie ktorego niestety musze uzywac).
no wiec zmienilem z 51 punktow na 9 i wydaje mi sie ze AF dziala sprawniej i szybciej. nie powinno byc na odwrot?
Jestem po studnówce. Mój D700+24-70 też coś ospały. Znajomy podpioł moje szkło do swojego D90 i wyraxnie szybcij mu łapał. Ja wręcz nie widze różnicy czy to 18-70 czy 24-70. To samo. D70s jakby momentami szybszy. Skoro 24-70 lepiej smigał na D90 to może z moim korpusem coś nie tak. Jak to było z tym "wyczyszczeniem"? Robiłeś to u naszych czy też w GB? Wysyłałeś sam obiektyw czy zestaw? Piszesz, że dalej po czyszczeniu nie łapie za szybko. Zatem watro było wysyłać?

novell
08-02-2010, 00:24
tak czyscilem w uk. wyslalem sam obiektyw. po powrocie ostrzy szybciej ale ta "predkosc" mnie nie zadowala.... 18-200 z d80 szybciej lapal...

karolt
08-02-2010, 18:15
Hehehe, może coś w tym jest, że stare "śrubokręty" ostrzą głośniej, ale szybciej... AF-S jest cichy, ale na jego prędkość co i rusz słyszę narzekania (jeszcze zależy od szkła oczywiście, nie porównujmy np. tych, które mają IF, z tymi, które nie mają IF).