Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rybak II
Witam, kadr podoby do poprzedniego, ale jednak inny:-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/ndsbvo-1.jpg
źródło (http://i47.tinypic.com/ndsbvo.jpg)
turbokolor
01-01-2010, 21:13
bardzo mi sie podoba :)
Tak samo doskonałe. Otwarcie zazdroszczę tego zdjęcia :mrgreen:
Sebastianito
01-01-2010, 21:18
Rowniez swietne!
Rowniez swietne!
Dzieki Seba:-) A jak ta tonacja Ci sie widzi?
Tak samo doskonałe. Otwarcie zazdroszczę tego zdjęcia :mrgreen:
Dziekuje:-) Zapraszam do Gdansk, moze trafimy rybaków:-)
A jak tonacja Wam sie podoba, bo jest inna?
wojtek6308
01-01-2010, 21:29
Mnie osobiście ten kadr i ta tonacja jeszcze bardziej się podoba :-D klasa.
Marcin T
01-01-2010, 23:35
Kolejna świetna fotografia.
Kompozycyjnie wolę wersję I :)
Wow !! Chcialbym cos takiego miec na scianie:) Najlepiej na cala
ja również :-D ale fotka równiez bdb
martinez
02-01-2010, 00:26
Świetne zdjęcie!
ja również :-D ale fotka równiez bdb
Dzieki:-) A ja cos nie moge sie zdecydowac:-)
Mnie osobiście ten kadr i ta tonacja jeszcze bardziej się podoba :-D klasa.
Dzieki Wojtek, ciesze sie:-)
Wow !! Chcialbym cos takiego miec na scianie:) Najlepiej na cala
Dzieki, ciesze sie, ze sie podoba:-) Moze kiedys kupie drukarke, to Ci wydrukuję:-)
Ten rybak to już nie jest Ten rybak. W pierwszym podejściu rybakiem byłam zachwycona - ładnie poukładane - jasno, ale nie za dużo i ładnie przechodziło w ciemniejsze tonacje, i jeszcze rybak był dość wyraźny. Na pokazanym teraz jest bardzo dużo jasnego, wprawdzie mniej ciemniejszych elementów, ale przedstawione są w głębszej tonacji, no i rybak jest już bardzo niewyraźny. :(
P.S.
To ja poproszę o wydruk pierwszego rybaka, jeśli można
GUINNESSts
02-01-2010, 02:08
Zwaracajac uwage na szczegoly, to mz bez porownania. Pewnie, ze git jak sie luknie na sekundke. Jednak postaralem sie porownac obie fotki i ta poprzednia jest o wiele lepsza mz. Nie rozumiem pytania o tonacje. Ten kadr-spojrzene jest rzeczywiscie inny. Tez ciekawy i dobry. Tam jednak porownujac oba, jest jakis czar i glebia zachwytu polaczona z lepsza konwersja. Tam, na tych kamolach czuc czar tej glebi...(spojrz na kamienie po lewej.Az spiewaja jakas glebia i trojwymiarowoscia). Reasumujac 2-ka do kosza porownujac obie;););)
Ten rybak to już nie jest Ten rybak. W pierwszym podejściu rybakiem byłam zachwycona - ładnie poukładane - jasno, ale nie za dużo i ładnie przechodziło w ciemniejsze tonacje, i jeszcze rybak był dość wyraźny. Na pokazanym teraz jest bardzo dużo jasnego, wprawdzie mniej ciemniejszych elementów, ale przedstawione są w głębszej tonacji, no i rybak jest już bardzo niewyraźny. :(
P.S.
To ja poproszę o wydruk pierwszego rybaka, jeśli można
A wiec, dzikeuje za dlugą wypowiedz - cenie to. Mowisz, ze na Rybaku 1, ów człowiek był bardzo widoczny, a tu juz nie. Pierwsze zdjecie bylo naswietlane okolo 30s - czyli rybak jest wyrazny. Zdjecie drugie, czas ekspozycji to okolo 90s - czyli dużo dłużej i czlowieczek troszkę się rozmazal:-) Powiem szczerze - chciałbym, żeby był bardziej rozmyty, to nada dynamiki zdjęciu. Powiem tak - i tak rybak był świetnym modelem, wytrzymywał po minute praktycznie w bezruchu, co widać:-) Co do tonacji, to zrobiłem inna, nie jest to typowe BW, taki eksperyment. Dlatego pytam czy sie podoba. Ta fotografi jest dosyc mocna, duzy kontrast i winieta, ale ja to lubie.
Tu jest link do jednego z wielu autorów swietnego BW http://www.denisolivier.com/p_sets.php?offset=0&o=&sid=-9990&lg=. Ja na takim Bw zaczynam sie wzorować.
Zwaracajac uwage na szczegoly, to mz bez porownania. Pewnie, ze git jak sie luknie na sekundke. Jednak postaralem sie porownac obie fotki i ta poprzednia jest o wiele lepsza mz. Nie rozumiem pytania o tonacje. Ten kadr-spojrzene jest rzeczywiscie inny. Tez ciekawy i dobry. Tam jednak porownujac oba, jest jakis czar i glebia zachwytu polaczona z lepsza konwersja. Tam, na tych kamolach czuc czar tej glebi...(spojrz na kamienie po lewej.Az spiewaja jakas glebia i trojwymiarowoscia). Reasumujac 2-ka do kosza porownujac obie;););)
Dzieki za wyczerpującą odp:-) Co do tonacji, jest zdecydowanie inna - mocna. To taki eksperyment, dlatego pytam. Te zdjęcie ma mocniejszą obróbke, wieksze kontrasty, wieksza winieta. Rozumien, moze sie nie podobac:-) Nie każdy lubi mocne BW, ja bardzo:-)
Raz jeszcze dziekuje:-)
Piotr_ek
02-01-2010, 02:26
Moje zdanie kolega już zna :)
Tu jest link do jednego z wielu autorów swietnego BW http://www.denisolivier.com/p_sets.php?offset=0&o=&sid=-9990&lg=. Ja na takim Bw zaczynam sie wzorować.
Jestem naprawdę mniej niż amatorem, bo bardzo z krótkim stażem, ale nadrabiam praktyką w miarę możliwości. Nie czytam książek o fotografii, nie przeglądam instruktaży o obróbce w programach - próbuję wszystkiego po swojemu. Zaglądnęłam do wskazanego przez Ciebie linku, i powiem Ci: potwierdzam w całej rościągłości wcześniejsze moje słowa. A będąc laikiem mogę się tylko cieszyć, że nie jestem w błędzie. :-D
borregaard
02-01-2010, 10:00
Moje zdanie kolega już zna :)
Ja nie znam,a forum, niby,jawne.....?...:mrgreen:
Nic dodać, nic ująć - super fotka
Obydwie "rybakowe" prace IMO bardzo dobre.
Ja wybiorę wersję pierwszą, bo po prostu była pierwsza.
I tak to już jest IMO, że popełniając bardzo dobrą pracę, a potem następne, człowiek zawsze będzie porównywał je do pierwowzoru.
Chociaż każda niby inna, każda dobra, to jednak zawsze ta "pierwsza" najbardziej zapada w pamięci.
Ogólnie wielki szacun za pomysł i wykonanie. Bez wątpienia są to prace, do których się wraca, takie które zapadają w pamięć. I o to chodzi :)!
ostrytux
02-01-2010, 17:12
Nie ma co biadolić :D Rybak II równie udany jak Rybak I :mrgreen:
borregaard
02-01-2010, 17:22
Nie zgadzam się...........:neutral:
Dzieki Ostry:-)!!
Obydwie "rybakowe" prace IMO bardzo dobre.
Ja wybiorę wersję pierwszą, bo po prostu była pierwsza.
I tak to już jest IMO, że popełniając bardzo dobrą pracę, a potem następne, człowiek zawsze będzie porównywał je do pierwowzoru.
Chociaż każda niby inna, każda dobra, to jednak zawsze ta "pierwsza" najbardziej zapada w pamięci.
Ogólnie wielki szacun za pomysł i wykonanie. Bez wątpienia są to prace, do których się wraca, takie które zapadają w pamięć. I o to chodzi :)!
Dziekuje Pablook:-) Cieszy mnie to:-)
Nie zgadzam się...........:neutral:
Andrzeju, powiedz coś wiecej:-) Chętnie zobaczę jaki masz stosunek do obu prac:-) Z gory dzieki:-)
borregaard
02-01-2010, 17:38
Pierwsze było piękne,nastrojowe ...drugie,dla mnie,zbyt agresywne.....ale ja mam humory....:mrgreen:
Pierwsze było piękne,nastrojowe ...drugie,dla mnie,zbyt agresywne.....ale ja mam humory....:mrgreen:
Rozumiem, to masz takie zdaie jak Giunness i Barbi. Mi sie oba podobaja. Pierwsze jest "lekkie" i nastrojowe. Drugie - "mocne" i rownież nastrojowe:-) Ja takie lubie. dzieki.
Jak dla mnie równie dobre jak poprzednia wersja ;) Inna, ale wcale nie gorsza...
Ale jak widac, to rzecz gustu :D
Obydwa zdjęcia udane ale gdybym miał wybierać to wybrałbym pierwszą wersje głownie za kadr ,nie żeby konwersja mi się nie podobała wręcz przeciwnie jest świetna.Uważam że jest to najlepsze twoje zdjęcie.Pozdrawiam
Obydwa zdjęcia udane ale gdybym miał wybierać to wybrałbym pierwszą wersje głownie za kadr ,nie żeby konwersja mi się nie podobała wręcz przeciwnie jest świetna.Uważam że jest to najlepsze twoje zdjęcie.Pozdrawiam
Dzieki Arek:-) Mam jeszcze pare kadrów, ale pokaże pózniej - już każdy ma chyba dość Rybaka:mrgreen:
Jak dla mnie równie dobre jak poprzednia wersja ;) Inna, ale wcale nie gorsza...
Ale jak widac, to rzecz gustu :D
Dzieki Hoobie, tak jak mówisz, rzecz gustu:-)