Zobacz pełną wersję : tło - jak z tego wybrnąć ??
Witajcie!
Jestem po próbach, na których staraliśmy się optymalnie ustawić oświetlenie dla 2xSB800 + CY-100MR.
Niestety nie udało nam się "zaczarować" tła i widać jego kiepską strukturę i jakość.
Wyjścia mam dwa, albo dokupię drugą lampę do równomiernego oświetlenia tła (220zł) albo zmienię tło na kartonowe (250zł).
Ponieważ zestawu potrzebuję tylko na jedną imprezę nie uśmiecha mi się nowa inwestycja :-?
Czy możecie mi pomóc rozwiązać ten problem ?? Może to jest kwestia odsunięcia lampy oświetlającej tło i założenia klosza kierunkowego ??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/7820/dsc2179net.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img213.imageshack.us/img213/835/dsc2180net.jpg)
speed_maniac
01-01-2010, 18:01
Na aukcjach bywają tła podgumowane o gramaturze 300 - może takie rozwiąże Twój problem? Jakiego używasz obecnie? Próbowałeś prasować żelazkiem na parze? Ja musiałem takie o gramaturze 300 przejechać żelazkiem dwa razy żeby przyniosło to zamierzony efekt., no i oczywiście wisi cały czas, nie zwijam żeby nie było powtórki z prasowaniem.
kup tlo kartonowe ... z tym g... nic ne zrobisz , przerabialem temat, chyba ze chcesz je mocno przepalac - ale to raczej bez sensu.
a gdy by model stanal dwa kroki w przod i strzelil f2.8?
a gdy by model stanal dwa kroki w przod i strzelil f2.8?
to jest na f2,8 a model stał ok.2,5-3m od stelażu tylko tło na dole "rozciągnęliśmy", zakupu tła się obawiam ale to chyba nieuniknione :(
podgumowanego nie znalazłem a może znacie kartonowe http://www.allegro.pl/item869183644_tlo_kartonowe_2_72x11m_savage_wideto ne_usa_friper.html ??
i dla tego nie kupiłem poligówna za 30 zł. Sytuacja jest nie ciekawa. Moze pomysl kupienia drozszego zmotywuje Cię to do zabawy w studio. A jak tło wygląda bez rzucania na nie swiatła?
a czy na przykład jeśli poligówno silnie się przepali czy efekt będzie znośny? przecież chodzi tylko o powierzchnię na której nie bedzie żadnych informacji po przepaleniu więć struktury widać nie będzie, mam rację ?
ryszkut, niby tak ale i tak widac te zagniecenia ... musial bys naprawde mocno przepalic
A jak tło wygląda bez rzucania na nie swiatła?
po prawej jest z dwoma lampami bez doświetlania
Ja na Twoim miejscu kupił bym jednak karton. Mniej zarobisz, ale zrobisz duuzo lepsze zdjęcia, co może ci pomóc w złapaniu kolejnych podobnych zleceń
Ja na Twoim miejscu kupił bym jednak karton. Mniej zarobisz, ale zrobisz duuzo lepsze zdjęcia, co może ci pomóc w złapaniu kolejnych podobnych zleceń
Szczerze, to mi nie zależy na kolejnych zleceniach, raczej chcę się dobrze wywiązać z tego, a tło kartonowe będzie i tak do wyrzucenia po tej sesji :twisted:
Zdaje się, że nie mam wyjścia chyba, że uda mi się kupić naprawdę duże podgumowane (2,5*10).
Jak jedno zlecenie, to może po prostu wynająć studio, z tłami i wyposażeniem? Niewykluczone, że będzie to tańsze rozwiązanie :)
Jak jedno zlecenie, to może po prostu wynająć studio, z tłami i wyposażeniem? Niewykluczone, że będzie to tańsze rozwiązanie :)
tego się nie da zrobić w studio :???:
zdecyduję się chyba na tło kartonowe, rozwialiście moje wątpliwości, dzięki
co to za zlecenie? czyżby studniówka?
marszull
03-01-2010, 03:54
Jak nie potrzebujesz tego tla na dluzej, to po prostu kup na zalecenie odetnij zniszczona czesc i sprzedaj (tu na gieldzie albo allegro)
ChollaYi
06-01-2010, 16:35
to jest na f2,8 a model stał ok.2,5-3m od stelażu tylko tło na dole "rozciągnęliśmy", zakupu tła się obawiam ale to chyba nieuniknione :(
A jaka ogniskowa? Bo samo F2.8 nie załatwi w tym przypadku rozmycia tła jeśli to np. 35mm :)
Ja przy 85mm i modelu stojącym 0,5-1m i jednej lampie + parasolka + blenda miałem całkiem znośne tło. Widać delikatną strukturę ale myślę, ze po odsunięciu modela byłoby lepiej. Aha, też mam takie szare tło.
Zaznaczam, że mam małe doświadczenie w studio ale mam wrażenie, że lampa oświetlająca tło stoi bardzo blisko tła, i oświetla je równolegle. A to eksponuje strukturę i wszelkie nierówności. Może odsuń lampę i puść ją pod większym kątem na tło.
Jeśli nie chcesz inwestować w tło kartonowe to czy nie możesz użyć photoshopa ? chwila i będziesz miał gładkie tło, blurr soczewkowy temu zaradzi :-)
zinek2005
13-01-2010, 14:34
Witam! Jakie tła polecacie do domowego użytku? A jezeli chodzi o kolor to czy znajde odpowiednik ciemnego szarego?
nonnatus
13-01-2010, 18:44
nie ma co się brandzlować z poligównem (ładna nazwa, ładna).
przerabialem. cztery leżą w garazu. nawet nie chcę na nie patrzeć.
ONLY karton.
i nie ma co przesadzac, że po każdym seszynie trzeba odcinać zabrudzenia.
ja na białym tle robiłem z 15 seszynów i dopiero jak mi panny poszarpały go szpilkami odciałem byłem metr i dalej mam jakieś 10 metrów. więc izi. na długo wstarczy.
zdecydowanie nie polecam pracy z tymi tłami po 30 złotych.
szkoda pracy Twojej w studio i kuriera :D
pozdr.
marszull
13-01-2010, 18:57
popieram nonnatusa
ewentualnie do pracy w warunkach domowych mozna kupic tlo papierowe tylko mniejszej szerokosci bodajze 1,35m czy 1,5m
a co myslicie o materiale ?
takim jak ten http://cgi.ebay.co.uk/Lencarta-WHITE-Muslin-Background-10x20-Backdrop_W0QQitemZ330394366127QQcmdZViewItemQQptZU K_Photography_StudioEquipment_RL?hash=item4ced09f0 af
chyba ze to to to samo co mowicie ze dziadostwo
3m szerokosci rolka papieru jest malo porecza w przenosnym studio.
Redskull
13-01-2010, 20:15
Przecież jeśli kupisz karton to normalnym jest, że go zabezpieczasz poprzez położenie na nim plexy. Proste i tanie rozwiazanie na oszczedzanie tła...
tomek murański
21-01-2010, 10:22
nonnatus - troszkę pleciesz z tym odcinaniem 1m i dalej masz 10m. Tak sie sklada, ze ten ostatni metr, to jeszcze czesto jest w duzo lepszej kondycji, niz metr 2 i 3. Tak wiec po kilku sesjach odcinasz nie 1, a prawie 3 metry. a na dodatek nie licz 3 metrow wiszacych na scianie, bo ich juz nie wykorzystasz. tak wiec po odjeciu w sumie 6 m. pozostaje ci do dyspozycji 5, z czego jeszcze mozesz odliczyc metr na odejscie od tla :) Niestety, warto przyjac taka kalkulacje w planowaniu kosztow. tak wiec standardowa rolka 11m to jak jest nowa, to oferuje Ci 2-3 odciecia i finał. Prawdą natomiast jest, że odcinanie tła po każdej sesji nie ma sensu. Wystarczy pobawic sie swiatlem i wypalic podloge, stemplowac w szopie, albo (co najlepsze) tak, jak napisał redskull stosowac białą, czarną lub przezroczysta plexi. tło faktycznie moze wystarczys wtedy na bardzo dlugo. Ale jesli robisz sesje za konkretne pieniadze, wowczas oszczedzanie na tle jest takim wycieraniem dupy szkłem. Osobiscie do duzych zlecen kupuje nowa rolke, a na codzien do malych sesji uzywam z powodzeniem plexi i rolka wystarcza mi na pol roku :) A te ostatnie 3-4 m na sciane zostawiam sobie i wisi na osobnej rolce, do zdjec legitymacyjnych. Zawsze to oszczedza mi czas, zamist czekac, az tlo zjedzie, pozniej przewinac na dol, zebby nie bylo widac syfu... itd itp. A. Bylbym zapomnial. jak chcesz na prawde zaoszczedzic, to zamist odcinac pierwsze 3 m, mozesz tlo przewinac na druga strone i znow masz niemal snieznobiale tlo. Oczywiscie o ile go nie poszarpales i na podlodze masz rowna powierzchnie, a nie plytki :)
novell - kurcze, to pracuj na 1.6 m jak chcesz, tylko jak wowczas chcesz robic full-body? No, chyba, ze dzieciaczkom w przedszkolu...
nonnatus - troszkę pleciesz z tym odcinaniem 1m i dalej masz 10m. Tak sie sklada, ze ten ostatni metr, to jeszcze czesto jest w duzo lepszej kondycji, niz metr 2 i 3. Tak wiec po kilku sesjach odcinasz nie 1, a prawie 3 metry. a na dodatek nie licz 3 metrow wiszacych na scianie, bo ich juz nie wykorzystasz. tak wiec po odjeciu w sumie 6 m. pozostaje ci do dyspozycji 5, z czego jeszcze mozesz odliczyc metr na odejscie od tla :) Niestety, warto przyjac taka kalkulacje w planowaniu kosztow. tak wiec standardowa rolka 11m to jak jest nowa, to oferuje Ci 2-3 odciecia i finał. Prawdą natomiast jest, że odcinanie tła po każdej sesji nie ma sensu. Wystarczy pobawic sie swiatlem i wypalic podloge, stemplowac w szopie, albo (co najlepsze) tak, jak napisał redskull stosowac białą, czarną lub przezroczysta plexi. tło faktycznie moze wystarczys wtedy na bardzo dlugo. Prawdę gada :)