Zobacz pełną wersję : Lampy Studyjne
gregzorba
31-12-2009, 17:05
witam, nie wiem jak mam ująć moje pytanie, ale ujmę je tak:
że bedzie to mój pierwszy zestaw do studia to pytam:
gdzie znajdę Lampę studyjna która będzie się wyzwalać na błysk?? Chodzi o to gdzie ja mogę kupić i jak ona sie fachowo nazywa). przypuszczam że tutaj albo na alle, ale jak mam tego szukac skoro nie wiem dokładnie czego szukać.
powerlux, cy-200
na początek wystarczające
wrzuć w google wyskoczą Ci firmy które importują tą chińszczyznę na polskę
gregzorba
31-12-2009, 17:17
oczywiście jak na poczatek, chodzi mi tez o cos z niższej półki cenowej:)
wszystko co ma mocowanie bowens jest tanie ;)
gregzorba
31-12-2009, 17:24
wszystko co ma mocowanie bowens jest tanie ;)
a mógłbys mi podać np. jakiegos linka do czegos takiego, bo szukając znalazłem tylko jedna taka w alle, za jakies 300zł, ale pod lampe typu K(nie wiem co to znaczy), ja mam sb900.
Prorok78
31-12-2009, 17:41
hmm moze zacznij od lektury forum ??? znajdziesz dokladne odpowiedzi na swoje pytania... podpowiem ze to czego szukasz to lampa ktora wyposazona jest w fotocele...:)
gregzorba
31-12-2009, 17:49
hmm moze zacznij od lektury forum ??? znajdziesz dokladne odpowiedzi na swoje pytania... podpowiem ze to czego szukasz to lampa ktora wyposazona jest w fotocele...:)
1. fotocele.... to jest skrót od czegos czy jak??
2. gdzie moge taka znaleźć lub nabyć?
Redskull
31-12-2009, 18:22
Jesteś nowy na forum, wiec udziele Ci dobrej rady. Uzyj magicznego przycisku "szukaj" w prawym-gornym rogu forum, albo przewertuj google. Takich watkow bylo juz setki i nie wiem dlaczego powstaja kolejne.
Prorok78
31-12-2009, 18:39
fotocela - to nie jest skrot !!:) wpisz w wyszukiwarke i poczytaj
gregzorba
01-01-2010, 17:09
powerlux, cy-200
na początek wystarczające
wrzuć w google wyskoczą Ci firmy które importują tą chińszczyznę na polskę
znalazłem taka lampę http://www.allegro.pl/item871098846_studyjna_lampa_blyskowa_200ws_tylko_ od_fripers.html
czy taka lampa mi na poczatek starczy?? oczywiście do tego myslę http://www.allegro.pl/item862918564_radiowy_wyzwalacz_lamp_1_odbiornik_z _fotocela.html
no i jakis Softbox. (może byście mi pomogli w wyborze takiego żeby wszystko "grało i buczyło"
albo dla sprostowanie, podam przykład zdjęcia gdzie modelka jest oświetlona właśnie w taki sposób jaki ja chciałbym oświetlać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/6251/nik1024fot04.jpg)
więc moze teraz doradzilibyscie mi w doborze sprzętu.
Prorok78
02-01-2010, 03:11
ok - po pierwsze - pozycja nr 1 to klasyka 'chinszczyzny':) - duzo ludzi stad tego uzywa i sobie chwali (wlacznie ze mna choc ja mam ciut wiecej niz 200Ws)... ale ogolnie lampa na poczatek ok..
po drugie - pozycja 2 moim zdaniem do jednej lampy niepotrzebna.. (lampa ma juz wbudowana fotocele) - apropos - poczytales co to takiego fotocela??:)
po trzecie i najwazniejsze - zdjecie ktore pokazales jest oswietlone na moje oko 3 roznymi zrodlami (wliczajac w to tlo) tak wiec z jedna lampa nie da rady...:( - ale nauke trzeba zaczac od prostych zadan z jednym zrodlem... opanujesz podstawy z jedna lampa, dokladaj kolejne... inaczej sie pogubisz...
mojarada... teoria... czytanie... wiedza... a dopiero pozniej praktyka... jak myslisz powaznie o studiu to pomysl tez o swiatlomiarce z pomiarem blyski i proporcji blysk/zastane... bez tego bedzie kiepsko bo swietlomierz w aparacie nie mierzy blysku wiec do niczego sie nie przyda... no i w studiu praca wylacznie w trubie M ale to chyba oczywiste... generalnie ekspozycje regulujesz moca lampy, i ustawieniem iso, przeslony uzywasz do zmian glebi ostrosci, a czas ustawiasz ponizej 1/250 (czas synchro) ale na tyle krotki zeby nie poruszyc... tak na oko 1/100 powinna byc ok na poczatek...:)
aha - jako softbox polecam doza okte (tylko ze tu 200 Ws moze byc ciut malo)...
btw - jak rozumiem zdjecie nie jest Twoje - wiec mam nadzieje ze masz zgode autora/modelki na publikacje ??:) - tak tylko pytam....:)
czy taka lampa mi na poczatek starczy??
Starczy to jest uwiąd.
A lampka, wzbogacona o parasol, softbox 60x90 lub 90x120, blendę w zupełności wystarczy.
Mając SB-900 nie potrzebujesz we wnęrzu, wyzwalacza radiowego, bo CY posiada fotocelę.
Prorok78 światłomierz jest dla osób wiedzących do czego on służy, nie dla nowicjusza.
Do wyznaczenia prawidłowej ekspozycji, w 100% wystarczy histogram.
Efekt jaki jest na tym zdjęciu, bez problemu można uzyskać jedną lampą (np. SB-900) z parasolką za 20zł i blendą.
Jeżeli on cię zadowala, to po co przepłacać?
drogi kolego gregzorba
Radziłbym najpierw trochę popstrykać z twoją 900-ką. Jezeli ty sie pytasz co to jest fotocela to jeszcze nie pora i czas na zabawe z oświetleniem studyjnym.
A nawet jak kupisz lampę to zaczną sie pytania jak się ją włancza i co się z nią robi. Lektura i jeszcze raz lektura , dużo czytaj na ten temat i rób zdjęcia z sabinką.
Pozdro
Prorok78
03-01-2010, 12:38
Starczy to jest uwiąd.
A lampka, wzbogacona o parasol, softbox 60x90 lub 90x120, blendę w zupełności wystarczy.
Mając SB-900 nie potrzebujesz we wnęrzu, wyzwalacza radiowego, bo CY posiada fotocelę.
Prorok78 światłomierz jest dla osób wiedzących do czego on służy, nie dla nowicjusza.
Efekt jaki jest na tym zdjęciu, bez problemu można uzyskać jedną lampą (np. SB-900) z parasolką za 20zł i blendą.
Masz racje ze trzeba wiedziec co i do czego... ale kolega jak widac nie wie wiec moze niech sie nauczy ??:) skoro chce sie wziac za studio to od mierzenia swiatla nie ucieknie tak czy inaczej... a histogram tez trzeba umiec czytac
mam nadzieje ze to prowokacja :D
Prorok78
03-01-2010, 15:27
a mozesz sprecyzowac dokladniej co masz na mysli ?? gdzie ta prowokacja??:)
a mozesz sprecyzowac dokladniej co masz na mysli ?? gdzie ta prowokacja??:)
bo nawet srednio inteligentny czlowiek po zajrzeniu do dzialu "sprzet studyjny" jest w stanie wybrac kilka zestawow lamp i ewentualnie zapytac sie ktore lepiej sie nadaja do jego celow. oczywiscie jesli chce mu sie przeczytac jakis watek.
pomijam fakt ze przed zakupem sprzetu studyjnego wypadaloby przejsc sie do studio zobaczyc z czym to sie je. po jednym dniu w studio mozna juz mniej wiecej sie zorientowac jaki sprzet na poczatek wystarczy.
bo w tej chwili wyglada to tak ze facet zdalnie kupuje samochod i zastanawia sie czy kupic kabrioleta czy kombi a moze pickupa, przy czym nie wie czy ma prawo jazdy czy moze niekoniecznie
dlatego uwazam ze takie watki to albo prowokacja pisana przez tych ktorym sie nudzi albo kompletny brak szacunku do tego co pare osob meczac sie wielokrotnie napislao wczesniej.
Prorok78
03-01-2010, 16:20
no co prawda to prawda.. ja sie podpisze pod powyzsza opinia w calosci :)
marszull
03-01-2010, 17:19
moim zdaniem takie watki to trzeba odpuszczac, moze wtedy ludzie zmusza sie do skorzystania roznego rodzaju szukajek (forumowa)
czy tez skorzystania z google
Prorok78
03-01-2010, 18:46
nie no odpuszczac to nie... bo nigdy nie wiesz tak do konca o co ktos pyta i czy jedna odpowiedzia mu nie pomozesz... niestety w tym przypadku konczy sie druga strona watku i nadal nic... w koncu ktos pisze, ktos przypina watki ciekawe i pomocne na gorze zeby nie zaginely... i w zasadzie wystarczyloby zeby 'ktos' zechcial to po prostu przeczytac... a tak to klepiemy te same odpowiedzi po raz ktory?? policzy ktos na ochotnika ??:)
nie no odpuszczac to nie... bo nigdy nie wiesz tak do konca o co ktos pyta i czy jedna odpowiedzia mu nie pomozesz... niestety w tym przypadku konczy sie druga strona watku i nadal nic... w koncu ktos pisze, ktos przypina watki ciekawe i pomocne na gorze zeby nie zaginely... i w zasadzie wystarczyloby zeby 'ktos' zechcial to po prostu przeczytac... a tak to klepiemy te same odpowiedzi po raz ktory?? policzy ktos na ochotnika ??:)
Ciekawą rzeczą jest to, że szukając w googlach i tak trafiam po wynikach na to forum wielokrotnie. To jest kopalnia wiedzy, ale trzeba troszkę "pokopać" ... a nie wszyscy chcą zadać sobie troszkę wysiłku i stąd tyle powtarzających się wątków i pytań.
Trochę mi to przypomina przesłuchanie... "No to zaczniemy od początku..." :)
gregzorba
04-01-2010, 12:50
Starczy to jest uwiąd.
Bardzo dziekuję wszystkim za wyjasnienie moich pytań.
co do prowokacji to raczej jest nie prawda, bo jaki miał bym w tym cel?
Moim celem było skompletowanie podstawowych przedmiotów do początków zdjęć portretowych w małym studio.
A że to początki to bardzo proszę wziąść na umiar swoje dziwne komentarze w stylu (prowokacja, brak doświadczenia itp.)
Bo o braku tego doświadczenia już wspomniałem wyżej.
każdy z was zapewne jakoś zaczynał, i tez musiał być na początku takim Laikiem jak ja, więc proszę się nie dziwić że w taki sposób zadałem swoje pytanie na forum, teraz już wiem czego szukam i co chcę kupić.
Na początek:
3 Parasolki: Biała, Srebrna, Złota
2 statywy 230cm
no i jakąś tania lampę do statywu, pod fotocele, tylko że z tym mam problem, bo jest ich trochę, a moje fundusze są nie wielkie i dlatego po raz kolejny proszę o poradę???
Znalazłem taki zestaw w którym jest (myslę) dobra na początek lampa http://www.allegro.pl/item867904149_10_zestaw_statyw_lampa_zarowka_opraw ka_parasolka.html
Co mi proponujecie w takim przypadku?
Na początek:
3 Parasolki: Biała, Srebrna, Złota
2 statywy 230cm
no i jakąś tania lampę do statywu, pod fotocele, tylko że z tym mam problem, bo jest ich trochę, a moje fundusze są nie wielkie i dlatego po raz kolejny proszę o poradę???
Znalazłem taki zestaw w którym jest (myslę) dobra na początek lampa http://www.allegro.pl/item867904149_10_zestaw_statyw_lampa_zarowka_opraw ka_parasolka.html
Co mi proponujecie w takim przypadku?
Bardziej kretyńskiego zestawu, niż ten z allegro, nie widziałem. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego.
Nie wydawaj pieniędzy na żadną lampę studyjną, zanim nie opanujesz tej którą posiadasz.
Do twoich celów wystarczy własna SB900, jeden statyw, uchwyt do parasola i wymiennie dwa parasole,
transparentny, biały nietransparentny ewentualnie srebrny oraz blenda.
Złoty można zastąpić zakładając filtr ocieplający na lampę.
Na forum jest kilka wątków strobistycznych, poświęconych tej tematyce, wystarczy poczytać i wyciągnąć wnioski.
Jeżeli nie potrafisz ich wyciągnąć, znajdź inne hobby.
Tu masz świetny przykład, na to że się da (http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1651424&postcount=337) przy użyciu skromnych środków i telentu.
Opanuj podstawy (http://www.photoflexlightingschool.com/Lighting_Lessons/index.html) nabierz wprawy, a dopiero potem jak sprzęt zacznie ograniczać twój talent,
zaczniesz samodzielnie dokonywać właściwych wyborów.
Bardziej kretyńskiego zestawu, niż ten z allegro, nie widziałem. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego.
Ale tam jest napisane: profesjonalny zestaw oświetleniowy ... ;-)
Ale tam jest napisane: profesjonalny zestaw oświetleniowy ... ;-)
jak przy kazdym sprzecie z allego .. im bardizej chinski i rozlatujacy sie tym wiekszymi literami napisane PROFESSIONAL :D
Bardziej kretyńskiego zestawu, niż ten z allegro, nie widziałem.
Eee, nie ma świecznika, lipa...
Czekałem na taki wątek, od kiedy wrócił Piotrek :)
Żeby nie było tylko OT - Woldemorth dobrze pisze. Naucz się posługiwać SB900, do takich zdjęć w komplecie z parasolką i blendą wystarczy. Jak trochę porobisz, zobaczysz CZEGO Ci brakuje i wtedy TO własnie dokupisz.
Andrzej Olender
04-01-2010, 20:15
Podzielam zdanie przedmówców.
Woldemorth przytoczył moje przykładowe zdjęcia (za co dziękuję) oświetlane jedynie SB-600 + transparentna parasolka.
Przez kilka miesięcy ten zestaw mnie satysfakcjonował bo można go wykorzystać na różne sposoby.
Gdy do tego dostawimy blendę, białą, srebrną lub np. czarną (w zależności od potrzeb) uzyskujemy zwielokrotnioną liczbę kombinacji.
Radzę więc jak koledzy, opanować warsztat tym co się posiada, niegdyś dałbym się pociąć za SB-900 ;)
Dopiero po tych kilku miesiącach odczuwam pewne braki. Zachciało mi się porządnych modyfikatorów światła, większej mocy itp. Wszelkie allegrowe lampki światła stałego odpuścił bym od razu mimo napisów PRO, milion Wat itp.
SB-900 przeciga takie rozwiązania o lata świetlne ;)
Czekałem na taki wątek, od kiedy wrócił Piotrek :)
nie wystarczy ci ze polowa forum mnie nienawidzi a duza czesc drugiej polowy zastanawia sie jak dokopac? :D
Żeby nie było tylko OT - Woldemorth dobrze pisze. Naucz się posługiwać SB900, do takich zdjęć w komplecie z parasolką i blendą wystarczy. Jak trochę porobisz, zobaczysz CZEGO Ci brakuje i wtedy TO własnie dokupisz.
przede wszystkim trzeba chciec. i probowac, wyciagac wnioski i znow probowac. ale po co? lepiej przeciez zazadac gotowego przepisu:D
gregzorba
06-01-2010, 11:53
nie wystarczy ci ze polowa forum mnie nienawidzi a duza czesc drugiej polowy zastanawia sie jak dokopac? :D
przede wszystkim trzeba chciec. i probowac, wyciagac wnioski i znow probowac. ale po co? lepiej przeciez zazadac gotowego przepisu:D
Ok, wielkie dzieki za krytykę i wogule resztę sugestii.
w takim razie kupuje tylko statyw, parasolki i blendę.
No i zaczynam z ta kategoria zdjęć.