Zobacz pełną wersję : Jaki jest poprawny WB dla śniegu?
Witam, jak w temacie jakie jest poprawne ustawienie balansu bieli dla zdjęć sniegu, czytałem w którymś z "Foto", że poprawne to ustawienie na 5500K, i tak ustawiłem dziś rano i troszke martwi mnie niebieskie zabarwienie, sam już nie wiem czy to poprawne ustawienie, temperatury barwowej, robiąc nawet NEF-y i w camera raw również wywołuje na 5500K, może macie jakieś swoje sugestie i własne doswiadczenie jeśli chodzi WB a śnieg
Wątek był już poruszany....
LINK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84299)
Nie ma czegoś takiego jak poprawne ustawienie.
czyli nie pozostaje nic jak NEF-y i do każdego zdjęcia indywidualnie pipetką "white balance tool" dobierać balans bieli
czyli nie pozostaje nic jak NEF-y i do każdego zdjęcia indywidualnie pipetką "white balance tool" dobierać balans bieli
pozostaje świadome wykorzystywanie funkcji jakie oferuje aparat -> pomiar PRE pomoze jak sądzę ;)
Chyba bardziej ważna jest prawidłowa ekspozycja, a WB i tak zależeć będzie od oświetlenia.
Śnieg nie jest źródłem światła, więc nie ma dla niego WB. WB zależy od tego jak jest oświetlony śnieg, inaczej w bezchmurny dzień, inaczej popołudniu.
jackrabbit
01-01-2010, 02:22
i generalnie to masz dwie opcje, albo masz snieg zolty w sloncu i bialy w cieniu albo bialy w sloncu i niebieski w cieniu :mrgreen:
a jak już mam problem z kolorem - to ...wyjmuję szarą kartę, tylko się trzeba zastanowić, czy śnieg ma być biały, czy twarze ludzi mają mieć poprawny kolor (bo bawią się na śniegu)
Niebieski zafarb śniegu jest dopuszczalny, często go tak widzimy, że jest lekko niebieski, nikt nie uzna tego za nienaturalne. Gorzej gdy śnieg pójdzie w ciepłe kolory. Ten automatyczny WB w naszych głowach za dobrze działa :(
velaskez
03-01-2010, 13:19
Śnieg ma temperaturę na pewno w okolicach 273K, wymyślta coś :twisted:
Paweł Kania
03-01-2010, 13:22
Ale śnieg może być żółty ;)
Albo brązowy ;oP
Jesli NEF to mozna przy wywoływaniu ustawić WB, a pozniej zrobić śnieg jeszcze bardziej śniegowy zabierając kolory:mrgreen:
http://img707.imageshack.us/img707/7915/lawkazima.jpg
edit jesli jpeg też mozna :)
a pierwsza rzecz której się uczą Eskimosi to fakt, że nie należy jeść żółtego śniegu ;)
bloodcrawler
12-01-2010, 00:11
Śnieg ma temperaturę barwową? :???: A co to, żarówka jakaś? :D
Moonbeam
13-01-2010, 03:38
A fotografowie uczą swoje dzieci by nie jeść śniegu o temperaturze 2500K.
A odpowiadając na pytanie. Wejdź to trybu LV i będziesz widział ustawiony WB. Wybierz najbardziej odpowiadający - polecam wybór w kelwinach a potem modyfikacja zafarbu między zielonym i magentą w menu i już możesz strzelać w JPG.
A szara karta? Może i to byłoby ustawienie najbardziej poprawne, ale niekoniecznie najprzyjemniejsze dla naszego oka. Tak jak poprzednik już napisał, najlepsze efekty uzyskamy zdejmując saturację. Wtedy śnieg wydaje nam się czysty i biały.