PDA

Zobacz pełną wersję : XIII Targi w Łodzi 2010

Bosek
31-12-2009, 15:23
Data
25 - 27 marca 2010

Patronat medialny:

DIGITAL FOTO VIDEO (http://www.dfv.pl)
Swiat Obrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/)
Computer Arts (http://www.computerarts.com.pl)
magazyn. psd (http://www.psdmag.org)
PC World (http://www.pcworld.pl/)
foto.com (http://www.plfoto.com)
PROkreacja (http://www.pro-kreacja.com)
Radio PiN (http://www.radiopin.pl)
Stopklatka.pl (http://www.stopklatka.pl)

Patronat honorowy:

Prezydent Miasta Łodzi (http://uml.lodz.pl)

Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi Klub Fotografii Prasowej SDP (http://www.klubfotografiiprasowej.pl)

Wstęp:
dla profesjonalistów (trzydniowy) 30 PLN
dla profesjonalistów (trzydniowy - rejestracja na stronie www.mtl.lodz.pl/fvf (http://www.mtl.lodz.pl/fvf)) 20 PLN
bilet normalny (jednodniowy) 15 PLN
bilet ulgowy (jednodniowy) 10 PLN

Godziny zwiedzania:
25 marca 2010: 10:00 - 18:00 dla profesjonalistów
26 marca 2010: 10:00 - 18:00 dla profesjonalistów i publiczności
27 marca 2010: 10:00 - 16:00 dla profesjonalistów i publiczności

LINK (http://www.mtl.lodz.pl/fvf)

arturjb
31-12-2009, 16:38
a Nikona znów nie będzie :)

rocky_gt
31-12-2009, 18:08
a Nikona znów nie będzie :)

bo taką ma polityke jest jedynie przedstawiciel z małym stoiskiem tak samo jak canon
sigma i sony znowu będą szaleć :-D

tomisiek
31-12-2009, 19:29
pytanie - po co Nikon miałby wystawiać tam swoje stoisko? żeby można było pomacać kilka szkieł i puszkę? to chyba za słaby powód. Lepszym (zamiast stoiska a,la sony) byłaby możliwość porozmawiania z technikami / serwisem. Wystarczyłyby 3 - 4 osoby przy kilku stolikach - niewielki koszt a znacznie większe korzyści niż mega śmieszne profi sony z panienkami na quadach i innym badziewiem.

Dostęp do sprzętu jest dzisiaj na tyle łatwy (stosunkowo), że nie ma sensu w przypadku takich firm jak nikon, na takiej imprezie jak targi łódzkie - szaleć z wielkim wystawiennictwem.

Targi dzielą się albo na wielkie imprezy (photokina, PMA) - gdzie wielcy się wystawiają i pokazują nowości, oraz na targi regionalne, krajowe - takiej jak Łódź, gdzie ważniejsza jest ekspozycja Pana Henia zajmującego się drukowaniem wielki formatów / robieniem fotoksiążek / oprawą profesjonalną zdjęć niż kolejne gabloty ze sprzętem.

No chyba, że ktoś liczy na premierę nowych szkieł na targach w Łodzi.

I mówię to bez złośliwości czy uszczypliwości do tych targów - to są dobre, krajowe targi umożliwiające poznanie ludzi z branży fotograficznej świadczących usługi / sprzedających sprzet / akcesoria o których nie dowiedziałbym się z internetu (albo było by ciężko).

Dlatego też wielka ekspozycja nikona czy canona dla mnie osobiście do szczęścia potrzebna nie jest :)

do zobaczenia w marcu :)

tomisiek

jak501
01-01-2010, 12:44
[QUOTE=tomisiek;1662885]pytanie - po co Nikon miałby wystawiać tam swoje stoisko? żeby można było pomacać kilka szkieł i puszkę? to chyba za słaby powód. Lepszym (zamiast stoiska a,la sony) byłaby możliwość porozmawiania z technikami / serwisem. Wystarczyłyby 3 - 4 osoby przy kilku stolikach - niewielki koszt a znacznie większe korzyści niż mega śmieszne profi sony z panienkami na quadach i innym badziewiem. -cytat tomisiek

Zapewne masz troszkę racji kolego, ale pomyśl czy nie byłoby Ci miło jeśli jesteś użytkownikiem sprzętu tej firmy i jedziesz sobie na targi a tam proszę miło witają Cię na stoisku proponują do obejrzenia ba nawet podpięcia i popstrykania jakiś np. super obiektyw czy jakieś inne akcesoria który kosztuje kupę szmalu i tak naprawdę jest do kupienia w każdym sklepie ale po wpłaceniu zaliczki i i kilkudniowym okresie oczekiwania aż kurier dowiezie (wówczas testujesz ale już zakupiony sprzęt, wycofać się możesz ale zaliczki nikt nie odda), a wiem z doświadczenia że jak wcześniej człowiek ten wymarzony towar pomaca, po testuje to jego pragnienie posiadania tego sprzętu się wzmacnia albo rozbudza chęci kupienia jakiegoś innego testowanego sprzętu. Możesz również na tym stoisku przejść do drugiego stoliczka gdzie panowie z serwisu wyjaśnią Ci jakieś wątpliwości dotyczące funkcjonowania Twego sprzętu. Wiem że może nie wszystkim spodoba się moje myślenie ale to w końcu my utrzymujemy tą firmę, rzesza takich zakręconych fotograficznie zapaleńców, którzy zostawiają w tej firmie w skali całego kraju ogromne pieniądze a w zamian co mamy ??? NICCCCCC kompletnie nic nawet serwisu nie ma bo jak można nazwać to serwisem skoro nie możesz się tam dodzwonić z pytaniem o swoje problemy a jak już jesteś tym szczęściarzem że ktoś podniósł słuchawkę to spuszczą Cię jak jakiegoś intruza. Nie wspomnę już że na pytania mailowe też nie odpowiadają. A naprawy gwarancyjne obiektywu potrafią wykonywać przez dwa miesiące.
Nie mówię że sprzęt ze znaczkiem Nikona jest najlepszy ale jest w ścisłej czołówce producentów sprzętu fotograficznego, w przełożeniu na przemysł motoryzacyjny czołowi producenci samochodów znacznie lepiej dbają o użytkowników swojej marki.
Ktoś powie że samochody to inna dziedzina, ok ale Sigma jednak potrafi się wystawić ba potrafi przyciągnąć do swojego stoiska całe tłumy, czyli wystarczy tylko odrobina chęci zadbania o klienta.

Marienn
01-01-2010, 13:11
witają Cię na stoisku proponują do obejrzenia ba nawet podpięcia i popstrykania jakiś np. super obiektyw czy jakieś inne akcesoria który kosztuje kupę szmalu

Nierealne. Kto by potem chciał kupić taki macany obiektyw? Ja na pewno nie.

Niewykonalne. Kolejki chętnych by były tak długie do pomacania i podpięcia jak długi jest chiński mur

Nieopłacalne. Z pewnością nieopłacalne dla firmy tego obiektywu.

Niebezpieczne. Z punktu widzenia wystawiciela. Obiektyw może ulec zniszczeniu/zarysowaniu obudowy/szkieł dla tego testy obiektywów przeprowadzają zaufani fotograficy rangi światowej.

Slon
01-01-2010, 15:41

Niewykonalne. Kolejki chętnych by były tak długie do pomacania i podpięcia jak długi jest chiński mur

Niebezpieczne. Z punktu widzenia wystawiciela. Obiektyw może ulec zniszczeniu/zarysowaniu obudowy/szkieł dla tego testy obiektywów przeprowadzają zaufani fotograficy rangi światowej.

jakos Sigma co roku jest. Ba, ma chyba wszystkie obiektywy z oferty i to na wiekszosc mocowan.
Da sie, o ile sie chce...

jak501
01-01-2010, 16:21

Widzę że kolega w ogóle na targi nie zagląda bo o ile ja pamiętam dwie ostatnie edycje targów w Łodzi właśnie Sigma ma bardzo duże stoisko na którym za zostawieniem dowodu osobistego można sobie wypożyczyć chyba każdy obiektyw z oferty tej firmy i pochodzić po targach i pofocić czyt. testować a następnie wrócić na stoisko oddać ten a wypożyczyć kolejny inny interesujący nas obiektyw. W minionym roku niemal cały dzień tak wymieniałem sobie szkiełka Sigmy. Czyli jednak można tylko jedna ważna zasada trzeba chcieć dbać o swojego klienta

Marienn
01-01-2010, 16:37
nevermind.. , akurat Sigma to nie jedyny producent lensów
pytanie gdzie reszta producentów. Świat nie składa się tylko z Sigmy

faktycznie , nie zaglądam na targi w Łodzi. Wybacz ale przesiadka lotnicza w W-wie czy innym mieście by potem dotrzeć do Łodzi jest jeszcze do przeżycia , natomiast z pewnością zadowolenie z targów nie zrekompensuje biletów lotniczych z mojego miejsca dlatego uważam że jeszcze długa droga do osiągnięcia choćby takiego poziomu targów i wystaw jak w Genevie czy Hannoverze.

jak501
01-01-2010, 16:51
widzę że się nie rozumiemy Sigmę postawiłem za wzór że jak firma chce może wyjść na przeciw klientowi, umie go przyciągnąć, a inni ?? inni mnie nie interesują wszedłem w sprzęt Nikona mam jego cały system więc ta firma mnie interesuje. Jak będę miał sprzęt innych producentów nie będę się interesował czy Nikon się wystawia czy nie, póki co jestem i chciałbym i nie tylko ja aby ta firma zadbała o swoich klientów.

Marienn
01-01-2010, 16:57
sam dobrze powiedziałeś "wszedłem w system Nikona"

tylko szkoda że Nikona nie będzie i nie będzie możliwości potestowania szkieł. System to jedno a pasujące lensy znanych producentów to drugie

jak501
01-01-2010, 17:04
naprawdę nie chcesz tego zrozumieć tylko muszę Ci powiedzieć : skoro kupiłem mercedesa nie chcę zakładać do niego kół od polskiego malucha, chce jeździć na oryginalnych oferowanych przez Mercedesa.
I mnie nie chodzi tylko o szkła jest wiele kruczków z innymi akcesoriami które lepiej byłoby wyjaśnić bezpośrednio z firmą

miron19j
02-01-2010, 01:26
Marienn, jak501, tomisiek po co te nerwy? :-)
firmy wystawiają się na targach choćby z szacunku dla klienta, który wydał swoje, często niemałe, pieniądze. Żeby się z nim (tak ogólnie, niekoniecznie z panem Kowalskim czy Nowakiem) spotkać, porozmawiać. Pochwalić nowościami lub prognozami na przyszłość. Wysłuchać żali klientów. A Nikon Polska po prostu ma nas gdzieś. Wydałeś pieniądze na sprzęt, to fajnie. Ale teraz to spadaj i daj nam spokój. Widać to po serwisie jak również po reakcji na list otwarty.

PS w branży obrabiarkowej jest nie do pomyślenia, żeby jakiś producent lub dystrybutor nie wystawił się w Poznaniu na targach.

jak501
02-01-2010, 11:36
Marienn, jak501, tomisiek po co te nerwy? :-)
firmy wystawiają się na targach choćby z szacunku dla klienta, który wydał swoje, często niemałe, pieniądze. Żeby się z nim (tak ogólnie, niekoniecznie z panem Kowalskim czy Nowakiem) spotkać, porozmawiać. Pochwalić nowościami lub prognozami na przyszłość. Wysłuchać żali klientów. A Nikon Polska po prostu ma nas gdzieś. Wydałeś pieniądze na sprzęt, to fajnie. Ale teraz to spadaj i daj nam spokój. Widać to po serwisie jak również po reakcji na list otwarty.

PS w branży obrabiarkowej jest nie do pomyślenia, żeby jakiś producent lub dystrybutor nie wystawił się w Poznaniu na targach.

Kolego miron19j witaj serdecznie i powiem tak, dokładnie mi o to chodziło, o ten szacunek do klienta, bo to dzięki niemu (temu klientowi) ta firma funkcjonuje i się ma tak jak się ma. A co do tej branży obrabiarkowej masz dokładną rację, też w tym siedzę i wiem jak firmy potrafią dbać o swoich klientów którzy kiedyś kupili u nich obrabiarkę CNC. W znanym mi przypadku teraz na święta Bożego Narodzenia wszyscy szefowie firm oraz operatorzy tych maszyn dostali od producenta świąteczne upominki. Ja rozumiem że Nikon nie będzie wysyłał do każdego posiadacza aparatu Nikon upominku. Ale bardzo miłym gestem poszanowania tego człowieka byłoby mieć stoisko na którym ludzie z Nikona porozmawialiby z klientem o planach nowościach czy nawet wypili z nim kawę, a za ten gest klient przecież już dość dobrze zapłacił w chwili gdy kupował sprzęt tej firmy. pozdrawiam

Marienn
02-01-2010, 11:57
Nikon wystawia się na targach (żeby nie było że Nikon to blee) , ale jak widać nie w Łodzi

jak501
02-01-2010, 12:14
Kolego Marienn napisałeś że tobie nie opłaca się przyjeżdżać na targi do Łodzi również nikoniarzom z Polski nie wszystkim odpowiada jechać do Hanoweru czy Genewy zwłaszcza że szansa spotkania jest na targach w Łodzi chyba jedynych tak dużych targach w tej części Europy, zapewniam cię że spoglądamy na ten problem z dwóch całkiem różnych perspektyw, stąd różnica zdań, no chyba że jesteś pracownikiem nikona to wiadomo bronisz swojego.

Marienn
02-01-2010, 13:44
nie nie jestem pracownikiem Nikona :D . Nie opłaca się za bardzo z tego względu , gdyż liczba producentów która się wystawia no jest nadal mała. Niestety świadczy nawet o tym liczba dni ( tylko 3) , podczas gdy targi na zachodzie trwają dłużej i są dużo większe pow m2 do obejścia. Jest masa wystawców, masa sprzętu. Gdyby choć Łódź dysponowała lotniskiem obsługującym choć 40% tego co obsługuje Okęcie to wypad ten byłby jeszcze opłacalny, ale tak nie jest. Odstrasza również infrastruktura drogowa nie tylko w Łodzi ale w całej PL , bo to że wybudowane A4 i A2 to niestety jeszcze nie wszystko , stąd po prostu moja opinia na temat targów. Nie mówię że nie ma sensu ich organizować bo lepsze takie niż żadne, ale z drugiej strony jaki rok przyniesie nam nowinę że na targi Foto in Lodz będą jechali ludzie z całego świata tak jak do Genevy ?

bartoszkon314
23-02-2010, 13:53
kto wie czy nikon pojawi się na tegorocznych targach fotograficznych ?

Slon
23-02-2010, 17:13
kto wie czy nikon pojawi się na tegorocznych targach fotograficznych ?

pewnie nie, jak zwykle :)
rok temu bylo stoisko NPS-u i troche szkielek

matteo_
23-02-2010, 17:32
były może z 4 szkła w gablocie:P no jakoś NIKON'owi nie zależy, a szkoda...

timi
23-02-2010, 22:17
Zamierzam się wybrać mam pytanie tego typu. Orientuje się ktoś czy swoje stoisko będzie miała sigma? i czy można wypożyczyć, i w trakcje targów przetestować S 300 2.8

matteo_
23-02-2010, 22:33
Myślę że tak. W tamtym roku Sigma miała duże stoisko na którym można było wypożyczyć na dowód osobisty dowolne szkło i przetestować. Jakby sie ktoś uparł to spokojnie można było wynieść szkło z hali targów i sprawdzić w plenerze:)

admin
24-02-2010, 19:55
Szczerze mówiąc to nie rozumiem tego postępowania firmy Nikon. Może myślą że wszyscy znają ich produkty na tyle dobrze że nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tylko gdzie tu kontakt klient/użytkownik?

kux
24-02-2010, 20:07
Szczerze mówiąc to nie rozumiem tego postępowania firmy Nikon. Może myślą że wszyscy znają ich produkty na tyle dobrze że nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tylko gdzie tu kontakt klient/użytkownik?

no nie ma....
ale i tak mamy nikony, czyli widać nie potrzeba....

przydałoby się cos na wzór sonowskiego alfa teamu....
ale to dłuuuuuga historia.....

rocky_gt
24-02-2010, 20:34
Zamierzam się wybrać mam pytanie tego typu. Orientuje się ktoś czy swoje stoisko będzie miała sigma? i czy można wyporzyczyc, i w trakcje targów przetestować S 300 2.8

Jak co roku będą tylko musisz mieć dowód osobisty

tbogdanowicz
24-02-2010, 20:49
Podczas ubiegłorocznych Targów byłem 3 dni służbowo w Łodzi - zbieg okoliczności, naprawdę, nawet nie wiedziałem, czy znajdę czas na Targi. Zwiedziłem je jednak dokładnie i według mnie, nic nie robiło takiego wrażenia na amatorach (nie licząc modelek), jak możliwość wypożyczenia obiektywów Sigmy. Gdyby Nikon zrobił takie coś i oczywiście wcześniej to rozreklamował, to spróbowałbym pojechać tam z żoną - głównym księgowym w domu - i pokazać jej możliwości kilku obiektywów. Może łatwiej byłoby wtedy o zakup nowego szkła.

bartoszkon314
26-02-2010, 11:12
w zeszłym roku nie było nikona to prawda
ale kilka lat wstecz jak byłem na targach, nikon miał nawet spore stoisko, można było sobie po testować, i porozmawiać z przedstawicielem na wiele ciekawych tematów

a sigma co prawda, sprawdza się co rok, można sobie po testować obiektywy :)

zobaczymy jak w tym roku wypadnie. Ja zawitam na targach :)

oldarcher
01-03-2010, 13:50
A ja mam glupie pytanie odnośnie targów, wejsciówka dla profesionalistów jest obwarowana jakimiś przepisami?
Dopiero od niedawna prawnie mogę sie legitymować tym określeniem (bo zdjęciom jeszcze daleko do tego poziomu) gdyż 100% mojego legalnego dochodu pochodzi z fotografii (jestem fotoreporterem).

Czy są jakieś przepisy, dokumenty lub nie wiem poświadczenia które trzeba przedstawić żeby kupić wejściówkę dla profi?

rocky_gt
01-03-2010, 14:00
A ja mam glupie pytanie odnośnie targów, wejsciówka dla profesionalistów jest obwarowana jakimiś przepisami?
Dopiero od niedawna prawnie mogę sie legitymować tym określeniem (bo zdjęciom jeszcze daleko do tego poziomu) gdyż 100% mojego legalnego dochodu pochodzi z fotografii (jestem fotoreporterem).

Czy są jakieś przepisy, dokumenty lub nie wiem poświadczenia które trzeba przedstawić żeby kupić wejściówkę dla profi?

nic nie przedstawiasz musisz wypełnić formularz :
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/1584
i na skrzynkę e-mail dostaniesz taki pokazany wypełniony formularz
drukujesz go i z nim idziesz do kasy tylko tyle, a mogą jedynie poprosić o dowód osobisty
pozdro

arturjb
01-03-2010, 18:30
Uprawnia Cię uiszczenie większej opłaty za wejście. I wtedy na targach stajesz się pro :) Może uda Ci się wejść na leg. prasową. Kolega w zeszłym roku wszedł.

Azazel85
01-03-2010, 19:23
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę - jak coś to przenieście proszę.

Bardzo chętnie na targi bym się wybrał, jednak na kilka godzin jedynie do Łodzi przyjeżdżać...zostałbym zdecydowanie chętniej do niedzieli. Czy jest więcej takich osób?

Możnaby się skrzyknąć na nocleg w jednym miejscu, jaki mały plener foto sobie urządzić (np Łódź nocą między targami:) )...
Jak wiadomo, Łódź to rezydium Admina naszego, to by miejsca jakieś pewnie polecić mógł... :)

Byliby zainteresowani?
Czy każdy na własną rękę targi odwiedza?

12zero4
02-03-2010, 08:46
Ja będę jechał na targi pierwszego dnia na dzień dla profesjonalistów (25.03). Mogę zabrać 3 osoby z Torunia. Tego samego dnia będę wracał. Jak ktoś chętny, proszę pisać pw.

vitter
11-03-2010, 13:17
Nikon stwierdził iż ma taką reklamę zapewnioną w Łodzi przez pewnego GOŚCIA
że targi w tym mieście spokojnie może olać . Na zlocie bedzie więcej sprzętu niż mogli by wystawić i to za darmoszkę ;)

maniek@n
12-03-2010, 11:18
np Łódź nocą między targami:)

Poza ścisłym centrum nocą nie polecam ;). Zresztą późnym wieczorem, nawet na Piotrkowskiej widywałem niezłe "akcje".

Stach2008
13-03-2010, 22:38
czy ja dobrze rozumiem że 25 marca mogą z targów skorzystać tylko profesjonaliści? a zwykli ludzie tylko 26 i 27 marca?
http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/115

arturjb
15-03-2010, 11:50
Tak. Żeby zostać profesjonalistą wystarczy kupić droższą wejściówkę

tek
15-03-2010, 14:23
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę - jak coś to przenieście proszę.

Bardzo chętnie na targi bym się wybrał, jednak na kilka godzin jedynie do Łodzi przyjeżdżać...zostałbym zdecydowanie chętniej do niedzieli. Czy jest więcej takich osób?

Możnaby się skrzyknąć na nocleg w jednym miejscu, jaki mały plener foto sobie urządzić (np Łódź nocą między targami:) )...
Jak wiadomo, Łódź to rezydium Admina naszego, to by miejsca jakieś pewnie polecić mógł... :)

Byliby zainteresowani?
Czy każdy na własną rękę targi odwiedza?

Ja byłbym zainteresowany

Stach2008
18-03-2010, 11:49
czy ktoś z doświadczenia może powiedzieć czy opłaca się wchodzić z droższą wejściówką (pro) na pierwszy dzień targów? Czy w pozostałe dwa dni targi wyglądają tak samo?

Stach2008
20-03-2010, 13:04
nikt nie byl nigdy w dniu dla profesjonalistów?

bartoszkon314
20-03-2010, 13:19
czy ktoś z doświadczenia może powiedzieć czy opłaca się wchodzić z droższą wejściówką (pro) na pierwszy dzień targów? Czy w pozostałe dwa dni targi wyglądają tak samo?

przyłączam się do pytania
czy w pierwszy dzień jest inaczej ?
więcej sprzętu ipt ?
czy opłaca się wchodzić w pierwszy, czy nie

miro60
20-03-2010, 13:45
Nie ma różnicy.

Meggido
20-03-2010, 19:42
Ale może mniej człowieków? ;-)

Marek
20-03-2010, 20:39
Ja wchodziłem na dzień "pro". Moim zdaniem zdecydowanie mniej ludzi. Poza tym można spokojniej porozmawiać z wystawcami. Są materiały promocyjne. Piątek to apogeum - są "pro" i reszta. Sobota to raczej tylko z ciekawości jak się nie było w poprzednie dni.

Stach2008
21-03-2010, 19:19
a co gdy ktoś jeszcze nie ma firmy? W formularzu jest pole FIRMA oraz STANOWISKO. Czy ktoś sprawdza te dane wogóle?

Marian Kusibab z Przyrowa
22-03-2010, 01:17
Kolezanki i koledzy powiedzcie mi...
Nigdy nie byłem na takich targach, czy mozna tam zakupic drobiazgi typu blendy czy inne gadzety i przede wszystkim czy jest mozliwosc przetestowania D700 czy szkieł nikona ???

admin
22-03-2010, 01:26
Zakupy jesli juz to po targach. Raczej nie w trakcie. Testy na stoiskach dystrybutorow, bo Nikon Polska od jakiegos czasu wypial sie na targi.

rocky_gt
22-03-2010, 07:33
a co gdy ktoś jeszcze nie ma firmy? W formularzu jest pole FIRMA oraz STANOWISKO. Czy ktoś sprawdza te dane wogóle?

wpisuj inne stanowisko tez inne :)

miron19j
22-03-2010, 09:48
Zakupy jesli juz to po targach. Raczej nie w trakcie. Testy na stoiskach dystrybutorow, bo Nikon Polska od jakiegos czasu wypial sie na targi.
a w zeszłym roku Photixa można było kupić ;-)\
Jakiś pierdółki można kupić, szkieł i aparatów raczej nie.

PS ostatniego dnia, na koniec targów, niektórzy wystawcy wyprzedają towar z ekspozycji. Często za śmieszne pieniądze.

Marek
24-03-2010, 00:32
Nie tak do końca z tymi zakupami. San Disk można kupić przez caly czas trwania targów, poza tym są wystawcy (przede wszystkim sklepy) gdzie można bez problemów robić zakupy min łódzki fotozoom z drewnowskiej. Na stoisku Lowepro można targować cene i zarezerwować towar na koniec targów. Ceny naprawdę sąatrakcyjne.
Marian Kusibab z Przyrowa myślę że blendę czy inne gadżety kupisz.
Zastrzeżenie: tak było do tej pory. Jak bedzie w tym roku nie wie nikt.

admin
24-03-2010, 01:00
Postaram się być na targach wszędzie i z pogadać z każdym wartościowym dystrybutorem. W końcu nikoniarze to siła sama w sobie. Może ponegocjuję stałe rabaty, jakieś atrakcje. Zobaczymy.

swv
24-03-2010, 11:07
W zeszłym roku na targach, była możliwość zakupów. Ceny jak mówili poprzednicy ciekawsze niż normalnie(w sklepie), ale tak jest zawsze z targami. Trzeba zachęcić klientów w końcu.

Skibek
25-03-2010, 23:05
No ja jestem po pierwszym dniu. Oto krótki raport:

Wrażenia?
Hm... W zeszłym roku chyba było jakoś tak... "bogaciej" ;) Więcej darmówek było, więcej wystawców, więcej modelek, mniej fatałaszków na modelkach...
W tym roku modelki/modele są na stoiskach:
Samsung: 1szt (średnia, chyba z łapanki)
Leica: 2szt (ale wymiennie)
Canon: 2szt (młode, niedoświadczone)
Sony: 2szt (najbardziej doświadczone, ale za to te same co zawsze) + zawieszony na podnośniku silnik V8 od starego mercedesa (ze złomu i niekompletny, bo brak kolektora dolotowego w gaźniku)
Sigma: 2szt + Alfa Romeo Retro z lat 30tych (aktorzy - kobieta i mężczyzna - co godzinę w innych strojach i scenkach rodzajowych)
Są jeszcze dwie kobitki na jakichś stoiskach, ale nie warto o nich pisać...

Co do sprzętu...
Nikon - BRAK ;)
Canon - jest stoisko, ale promują głównie 7D i trochę 5DmkII. Nie wiem, czy można podpinać ich obiektywy.
Sony - jak zawsze dobrze przygotowani ;) niestety mało miejsca, a ludzi sporo. Ludzie bez gripów zasłaniają prawymi łokciami :( Prowadzą szybkie kursy praktyczne (gadka-szmatka o WB, ISO, przysłonie i innych podstawach... Niektórych może zaciekawić.
Pentax - jak zwykle BRAK
Sigma - jak zwykle udostępniają obiektywy do testów "za dowód osobisty", ale w tym roku wyjątkowo trzeba wrzucić do skarbonki grosik "co łaska (nawet 2zł), bo zbierają na operację dla jakiegoś dziecka. Przyzwoitość ludzka wymaga, aby przetestować choć jeden obiektyw ;)
Leica - jest bo jest. Wszystko za szybą, ale i tak nic nie widać, bo każdy nos przykleja i już się zrobiło ND-8 ;)

Całe mnóstwo wszelkiego rodzaju albumów, fotobuków, ramek, sramek, kraników, dywaników... Słowem - ślubniaki/komuniaki królują ;)
Epson oczywiście wystawia swoje duże "plujki" (np. 7700). Łaaaadne i duuuże ;)

Co do zakupów...
Drobne rzeczy (blendy, piloty, pokrowce, statywy itd) można kupować na miejscu. Często udzielony zostaje rabat targowy (np. 15%). Poważniejsze rzeczy (obiektywy, lampy studyjne, aparaty) wystawcy wolą sprzedać po targach przez Internet, ale zostawiając swoją wizytówkę na targach - możemy liczyć na gratisową przesyłkę.
Np. Obiektywy Sramyanga można kupić na miejscu ;) Można podpiąc, powybrzydzać i wybrać najlepszą sztukę ;)

Na gorąco dla Państwa prosto z targów FVF Łódź - Skibek ;)

admin
25-03-2010, 23:18
Dzieki za pierwsza relacje. Ja wpadlem tylko na 10 minut odebrac akredytacje. Podjechalem motocyklem i stal sie obiektem fotografowania. Biorac pod uwage ze z modelkami jest jak piszesz, nie dziwie sie :)

Skibek
25-03-2010, 23:30
Hje, hje ;)
Może jutro pobiorę jakieś nowe z magazynu (dla dorosłych), albo dadzą im po "setce" na rozluźnienie ;) Mam nadzieję, bo jutro też idę połazić i pobawić się przysłoną ;P
Powiem szczerze, że już lepiej robić zdjęcia zwiedzającym niż niektórym "manekinom", bo przynajmniej jakoś naturalnie wyglądają ;)
Wg mnie najlepsi modele są na stoisku Sigmy i Sony. Chyba najbardziej doświadczeni i nie są "przestylizowani".

Jeszcze mała rada: Weźcie ze sobą siatkę-reklamówkę, bo jak dostaniecie 8 różnoformatowych folderków, to nie będzie jak tego utrzymać w garści (a jeszcze fotki jakoś trzeba robić) ;)

admin
25-03-2010, 23:40
Z makulatury to te targi zawsze slynely ;)

Bartek - NinoVeron
26-03-2010, 02:27
No ja jestem po pierwszym dniu. Oto krótki raport:

Wrażenia?
Hm... W zeszłym roku chyba było jakoś tak... "bogaciej" ;) Więcej darmówek było, więcej wystawców, więcej modelek, mniej fatałaszków na modelkach...
W tym roku modelki/modele są na stoiskach:
Samsung: 1szt (średnia, chyba z łapanki)

Samsung - 3 modelki (dwie blondynki ubrane na biało ... częściej chodziły z ulotkami niż pozowały i jedna o takiej ciemniejszej karnacji)
2 modelki (przesadne słowo) na stoisku miesięcznika Foto - pozowały na Harleyu

ogólnie też mam wrażenie, że rok czy dwa lata temu było lepiej i więcej

Dwa lata temu super stoisko Sony Alpha w japońskim stylu (plus serwowanie sushi) oraz nowoczesny autokar (Sony Playstation), rok temu też bardzo fajne stoisko z jeepem i chyba 4 modelkami ...
a w tym roku już tylko dwie modelki i silnik samochodu :D
W poprzednich latach oczywiście nie było Nikona ale można było na różnych stoiskach wypatrzyć sprzęt Nikona ... a tym roku nawet na innych stoiskach tego nie było
Olympus czy sigma też z roku na rok coraz słabiej ...

podsumowanie: to co rok temu ale uboższe o 20% i kompletnie żadnych nowości

marcogk
26-03-2010, 02:43
Ale śladowe ilości Nikona ( body D300s i inne ) były na stoisku chyba tam gdzie były obiektywy Tamrona ale nie jestem pewny :( na pewno była to hala gdzie wystawiała się Sigma tylko na górze :)
Ale jeśli chodzi o modelki i wystawców to moim skromnym zdaniem 1 miejsce to Sigma, uważam ze się postarali :)

kuchar504
26-03-2010, 08:14
jak co roku;)

pafelek
26-03-2010, 08:23
Bieda!!! Bylem wlasnie trzeci raz z rzedu i za rok juz nie jade. Chodzilem dumnie w koszulce z logo Nikon-a i wstyd mi teraz ze zas nikona brak. Nawet poogladac nie ma gdzie, a co dopiero podotykac jakies d3s. Nikon Polska ma gdzies kientow nawet na najwiekszych targach foto w Polsce :(

deep
26-03-2010, 09:02
Ja mimo że mieszkam w Łodzi to na te gówniane targi nie chodzę od 2007 roku. w 2007 już była taka bryndza że szkoda mojego czasu. W 2005 można było sobie do woli wywoływać na labach zdjęcia w formacie 40x60, pomacać nowości, było stoisko fotopartnera i dzięki nim pełno szkieł nikona które do woli można było testować.... szkoda :(

Tomek Konopka
26-03-2010, 09:26
byłem rok temu i dwa lata temu zawsze w ostatni dzień, lecz teraz jak czytam wasze sprawozdania mocno zastanawiam się czy warto się wybrać :|

Marek
26-03-2010, 09:58
Nie pozostaje mi nic innego jak podpisać sie pod tym co wyżej. Poziom żenujacy.
marcogk te śladowe ilości Nikona byly na stoisku sklepu "fotoaparaciki" z Pabianic. W FJ jest wiecej. Po wyjściu miałem wrażenie, że to poczatek końca tej imprezy.

marcogk
26-03-2010, 10:26
Dobrze że jeszcze Sigma dba o klienta i można przetestować szkiełka :D

Skibek
26-03-2010, 10:28
marcogk te śladowe ilości Nikona byly na stoisku sklepu "fotoaparaciki" z Pabianic. W FJ jest wiecej. Po wyjściu miałem wrażenie, że to poczatek końca tej imprezy.

Hje hje, dokładnie. Jak tam byłem w gablotach stały 2, czy 3 korpusy Canona i 1 Nikona (flagowy model D3000!). Wysoko na regale widziałem pudełka od D300+18200VR KIT (o! jeszcze można kupić?) i D300s.
Tak jak marek2004 wspomniał - więcej Nikonów jest w FJ niż na całych targach łódzkich razem wzięte.

ŻENUŁA...

Złośliwi pijarowcy z Nikona powiedzą: Nikon to marka, która nie musi się reklamować. Tak jak Rolce-Rolls.

Pewnie porównują te dwie marki, bo ich produkty są ręcznie składane (tyle, że jedna w Anglii, a druga w Malezji i Chinach) ;) (a raczej :( )

yakris
26-03-2010, 10:51
Całkowicie podzielam opinię kol. Skibek.
Jestem zniesmaczony nijakością tej imprezy.
Prowadzone tam "Warsztaty Techniki Cyfrowe w Fotografii Portretowej" sprowadziły się do cienkiej pogadanki. Nawet nie można było obserwować na bieżąco wykonywanych fotek. Rzutnik i prosty ekran nie dawały takiej możliwości.

admin
26-03-2010, 11:40
Z lakka jestem przerazony tym co piszecie. Powoli dochodze do wniosku ze tym "woelkim" wcale juz sie nie chce bo maja rynek "opanowany". Tylko gdzie jest dbalosc o tych ktorych opanowali? Zenujace podejscie. Az sie wstydze ze to w Lodzi, bo zawsze juz sie bedzie sie kojarzylo z "kiepskimi targami w Lodzi"...

Skibek
26-03-2010, 11:55
A ja dziś w nocy w akcie protestu zakleiłem czarną taśmą napis "Nikon" na swoich wszystkich produktach tego Japońca ;) Ta firma nie zasłużuła, żebym ją za darmo reklamował na targach. Może po tym "gigantycznym policzku" za rok zmienią swoją politykę prokliencką ;)
Hjehje, a gdzie tam... Przecież ja płotka jestem... Ale jakby nie patrzyła ławica się z wielu takich płotek składa i wtedy szczupak może łatwiej wyłapać z ławicy co bardziej podtuczone płoteczki ;) A jak nie będzie płotek to i nie będzie szczupaka ;)

Borowa
26-03-2010, 12:21
byłem wczoraj

Pewnie różnica jest taka że nie ma tak zmasowanego ataku cywilów jak w np soboty

Myślę że stoiska będą takie same jak i ich oferta.

Dzień dla PRO jest po to aby można było coś załatwić, a nie przedzierać się przez tabuny ludzi.

Marian Kusibab z Przyrowa
26-03-2010, 14:38
A ja dziś w nocy w akcie protestu zakleiłem czarną taśmą napis "Nikon" na swoich wszystkich produktach tego Japońca ;) Ta firma nie zasłużuła...

Popieram :razz:

Byłem zdecydowany jechac, ale po tym co przeczytałem głeboko sie zastanawiam...
Byłem przekonany ze bede mogl "zapoznac" sie z D700 i upatrzonym 35/2

A jak jest ze sprzetem klasy studyjnym budżetowej (czyt. tanie i dobre ;) ) jakies quantuumy itp jest cos takiego prezentowane???

deep
26-03-2010, 14:41
Może nie ma nikona bo boi się że 90% odwiedzających będzie gadać o serwisie :mrgreen:

arturjb
26-03-2010, 15:55
A ja jadę jutro :D

coach_lodz
27-03-2010, 00:01
eeee to nie ide...

sevenoo
27-03-2010, 03:54
Bylo w sumie tak jak zwykle, generalnie na wszystkich targach teraz widac ze jest gorzej ... Gorszy rok byl i tyle.
Troche mnie rozczarowała Leica... sprzetu nawiezli ale wszystko nietykalne.
Na + jestem zaskoczony ze była firma ze sciankami PhaseOne... + fajny sredni Phase'a ktory mozna bylo w lapy wziac a nie jak u Leica.

Czwartek to była porażka - więcej "profesjonalistów" w wieku 16-18 z kompaktami na szyi nie widzialem nigdy.
Mysle ze impreza raczej zeby sie ze znajomymi spotkac niz zeby cos nowego zobaczyc:)

aaa i jeszcze jedno... moim zdaniem wstyd ze Nikon olewa Polaczków szerokim kalafiorem. My płacimy po 10k za aparat a oni nie maja kasy zeby byle gówniane nawet stoisko z 2 osobami zrobic. WSTYD WSTYD WSTYD. Niech robią tak dalej to sobie Canona kupie na znak protestu.

wilus
27-03-2010, 10:54
Ja ze swojej strony muszę pochwalić obsługę baru z balkonem za szybkość w donoszeniu trunków do stolika :smile:

tak dalej to sobie Canona kupie na znak protestu.
no to się porobiło... mają przechlapane

sevenoo
27-03-2010, 11:07
wiesz jak ja kupie to pewnie na to leja , ale jak sie na nich ludzie wypną to nie wiem czy będa mieli dobrze. O klienta powinno sie dbac.

admin
27-03-2010, 11:38
Niech robią tak dalej to sobie Canona kupie na znak protestu.

Przyznaje ze i mnie po glowie chodzil podobny pomysl... Wygrala jednak jkosc obrazka ale bylo BARDZO blisko...

deep
27-03-2010, 11:44
Ja też myślałem nie raz o zmianie ale trzyma mnie 14-24. Może jak nikon zrobi AF-S35/1.4 i zrobi to tak dobrze jak zrobił 14-24 to będzie mnie więcej trzymać przy nikonie, na tą chwilę mam ciągle złe myśli :)

marszull
27-03-2010, 12:53
Mialem sie wybrac na te targi ale poczytalem sobie tutaj wasze opinie i ide na grilla do znajomych :-)

jaari
27-03-2010, 16:22
Jak to czytam to się nawet cieszę, że choroba mnie zmogła i nie dotarłem w tym roku ...

Leatherface
27-03-2010, 18:03
Niech robią tak dalej to sobie Canona kupie na znak protestu.

Tylko broń boże nie sprzedawaj nikona, bo żal. Na znak protestu oddaj go komuś za friko, mnie na przykład :D

Ale że nie ładnie z ich strony, to się zgadzam oczywiście.

kux
27-03-2010, 19:52
byłem w czwartek i potwierdzam, że z roku na rok gorzej....

jurekb
27-03-2010, 20:17
pytanie - po co Nikon miałby wystawiać tam swoje stoisko? żeby można było pomacać kilka szkieł i puszkę? ...... mega śmieszne profi sony z panienkami na quadach i innym badziewiem.

Dostęp do sprzętu jest dzisiaj na tyle łatwy (stosunkowo), że nie ma sensu w przypadku takich firm jak nikon, na takiej imprezie jak targi łódzkie - szaleć z wielkim wystawiennictwem.

A wiesz, że wielu moich kolegów mówi: "Może jakąś Alfę bym kupił". Sony nie jest głupie. To Martyna i NG, to targi Łódzkie. Nawet panienka na quadzie przełoży się na sprzedaż. Każdy klient jest pod wrażeniem jeśli widzi zainteresowanie i szacun, ze strony producenta "swojego" sprzętu.

Tym bardziej że związali się ze świetnym producentem szkieł.

mistrall
27-03-2010, 22:44
Faktycznie mało ciekawe te targi , generalnie przeciętna impreza ...

Do tego Nikon daje ciała - czyżby kryzys aż tak ich nadwyrężył ?
Olympus całkiem nieźle sobie radzi na takich imprezach - spotkania i warsztaty dot 4:3.
Ponieważ reszta graczy oddała pole do popisu - to Sony jak zwykle najlepsze stoisko, najlepszy marketing.

Samsung się pojawił - choć pewnie nikt jeszcze nie traktuje ich poważnie i stara się jakoś wkupić i pokazać- to przecież z Sony było podobnie kilka lat temu a teraz po wpompowaniu kasy w marketing i produkty mają spory kawałek rynku.

Sony :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/7696/dsc8010.jpg)

Miesiecznik Fotografii Foto :

źródło (http://img682.imageshack.us/img682/319/dsc7909k.jpg)

źródło (http://img52.imageshack.us/img52/407/dsc7801.jpg)

źródło (http://img338.imageshack.us/img338/2229/dsc77881.jpg)

Canon:

źródło (http://img121.imageshack.us/img121/9995/dsc7895.jpg)
Canon:
źródło (http://img532.imageshack.us/img532/3540/dsc7883.jpg)

Samsung:

źródło (http://img686.imageshack.us/img686/6806/dsc7853.jpg)

Sigma:

źródło (http://img202.imageshack.us/img202/3062/dsc7766.jpg)

krisunio
28-03-2010, 16:39
Co do zakupów...
Drobne rzeczy (blendy, piloty, pokrowce, statywy itd) można kupować na miejscu. Często udzielony zostaje rabat targowy (np. 15%). Poważniejsze rzeczy (obiektywy, lampy studyjne, aparaty) wystawcy wolą sprzedać po targach przez Internet, ale zostawiając swoją wizytówkę na targach - możemy liczyć na gratisową przesyłkę.

ja tylko tak w ramach sprostowania powiem,że na stoisku sony można było kupić wybrane produkty -30 do -40% od ceny referencyjnej np. a850 za 5400pln.
także jak się chce to idzie......
szkoda, że te targi tracą na "wartości" :-?

Azazel85
28-03-2010, 17:08
Dokładnie - niech NIKON uczy się od SONY podejścia i dbania o swoich klientów!!! Sony dodatkowo wyróżniło cenami osoby zarejestrowane na ich forum posiadającymi coś Sonego... (jedyny warunek do przystąpienia do ich Foto Klubu)

źródło (http://www.forum.sony.pl/download/file.php?id=23217)

moonrage
28-03-2010, 18:00
Całkiem fajnie było w Łodzi, byłem we czwartek i piątek, Sigma i Sony to wg. mnie dwa najlepsze stoiska. Bardzo ładna akcja na stoisku Sigmy na szczytny cel, możliwość podpięcia dowolnego szkła i testów. Sony jak zwykle z rozmachem, pokazują, że dbają o klienta (klub sony). Podobało mi się stoisko Laica, gdzie mogłem po testować i pobawić się ich nowościami (M9 & S2). Manfrotto i Lowepro również dały radę, duża ilość sprzętu. Wacom wg. mnie na plus, natomiast rozczarował mnie Epson, który miał problem z USB w PCtach i przez to nie mogłem wydrukować swoich zdjęć. Niedługo zaproszę Was na video relację z FVF.

Tofifik
28-03-2010, 20:32
Też byłem w czwartek. Stwierdzam że targi powinny się nazywać "drukarki, drukarki, video i foto". Chociaż przypięcie sigmy 300-800 było miłym wrażeniem, szkoda że 200-500 było z mocowaniem canona. Podsumowując,... mało.

Digital Story
28-03-2010, 21:03
Ciekaw jestem kiedy te targi upadną. Powinno się to stać czym prędzej, a na ich miejsce powinny zagościć nowe, porządne bo to raczej burdel na kółkach :)

Marek
28-03-2010, 21:14
Jak upadną to już się w Łodzi nie podniosą... Podobnie jak CEDE - przejął Poznań.

maclat
28-03-2010, 22:06
Pierwszy raz byłem na Targach w 2007 roku czyli już po ich "największej świetności" ;) Dla mnie kompletnego amatora, to zawsze była fajna impreza. Ale podobnie jak wy, odnoszę wrażenie, że z roku na rok jest coraz mniej atrakcji. W tym roku największymi były dla mnie stoisko Sigmy (testy szkieł) oraz możliwość przetestowania Sy85/1,4 ze stykami. Chwila zabawy z Leicą M9 była również interesująca, bardzo ciekawy sprzęt.

Sony - stoisko było znacznie mniejsze niż zwykle, choć wspomniane przez was specjalne rabaty dla użytkowników marki - bardzo dla nich miłe :)

Samsung - też jakoś bez rozmachu

A najbardziej mnie zdziwił Olympus - którego po prostu nie zauważyłem....Nie sprawdzałem już na liście wystawców czy w ogóle przybyli, ale stoiska nie spotkałem ;)

nowikon
28-03-2010, 23:08
A ja byłem w czwartek. Pierwszy raz na takich targach i z tego co czytam to w latach ubiegłych musiało być o niebo lepiej. Dla mnie w pełni początkującego amatora podpięcie szkieł sigmy to i tak nie lada frajda, bo pewnie nie miałbym okazji sprawdzenia takiego sprzętu nigdzie indziej. Jeżeli o modelki chodzi to zdecydowanie samsung a najgorzej według mnie sony. Z tego co pokazał mistrall wynika, że musiały się zmienić bo, z całym szacunkiem ale dziewczyny wyglądały delikatnie mówiąc nieciekawie. Pomacałem plecaki lowepro. Przymierzam się do zakupu wiec jak najbardziej się przydało. Trochę ulotek, katalogów, ściereczka do optyki, kalendarz... ale i tak nic nie przebije drogi powrotnej ze zgraną ekipą:D