Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 czy 17-50?
Już odłożyłem forsę, już wszystko gotowe i sprawdzone, w ten weekend jestem umówiony z dziećmi na college że do nich przyjadę aby ich pofotografować, już byłem na 100% zdecydowany na 17-50, ale nagle na zasadzie ostatniego impulsu naszło mi pytanie czy może jednak 28-75? Do sklepu się wybieram w piątek, więc szybko muszę podjąć decyzję. No więc który ma lepszą optykę i lepiej będzie pracował z moim D50?
Dziękuję z góry
imho wszystko zależy do czego chcesz ten obiektyw, jeśli bardziej zależy ci na szerokim kącie to bierz 17-50 a jeśli ogniskowa 50mm to za mało to bierz 28-75. Ja mam 28-75 i zastanawiałem się nad zmianą, jakosć zdjęć jest podobna.. Ale stwierdziłem że często ten zakres od 50 do 75 mi się przydaje.
Więc go zostawiam i dokupuje coś ultra-wide
KJO dobrze mówi, jakość podobna, w ogóle te obiektywy są podobne :) miałem przez jakiś czas T28-75, ale było dla mnie za wąsko, a średnio odpowiadał mi zakup kolejnego obiektywu ultrawide np. 12-24. Dlatego zamieniłem na T17-50 i jestem bardzo zadowolony:)
imho wszystko zależy do czego chcesz ten obiektyw, jeśli bardziej zależy ci na szerokim kącie to bierz 17-50 a jeśli ogniskowa 50mm to za mało to bierz 28-75. Ja mam 28-75 i zastanawiałem się nad zmianą, jakosć zdjęć jest podobna.. Ale stwierdziłem że często ten zakres od 50 do 75 mi się przydaje.
Więc go zostawiam i dokupuje coś ultra-wide
Wiem że zakres 50-75 może mieć sporo zastosowań i szkoda mi to stracić. Jednak marzę o objektywie o perfekcyjnej optyce bo jestem już naprawdę zmęczony niską jakością zdjęć z mojego Nikkora 18-200.
Dlatego zdaję sobie sprawę z różnicy zakresów obu tamronowskich objektywów, i moje pytanie się tyczy tylko i wyłącznie optyki we wspólnym dla nich zakresie, czyli 28-50. 17-50 jest o $100 droższy, czy to oznacza że jest lepszy? Wiem że 17-50 jest bardzo marketingowany, podobno zdobył jakąś nagrodę, może więc rzeczywiście te $100 różnicy w cenie robi też różnicę w jakości. Jeżeli tak to się skłaniam w jego stronę.
Zadając moje pytanie chodzi mi więc o potwierdzenie moich przemyśleń.
Wiem że zakres 50-75 może mieć sporo zastosowań i szkoda mi to stracić. Jednak marzę o objektywie o perfekcyjnej optyce bo jestem już naprawdę zmęczony niską jakością zdjęć z mojego Nikkora 18-200.
Dlatego zdaję sobie sprawę z różnicy zakresów obu tamronowskich objektywów, i moje pytanie się tyczy tylko i wyłącznie optyki we wspólnym dla nich zakresie, czyli 28-50. 17-50 jest o $100 droższy, czy to oznacza że jest lepszy? Wiem że 17-50 jest bardzo marketingowany, podobno zdobył jakąś nagrodę, może więc rzeczywiście te $100 różnicy w cenie robi też różnicę w jakości. Jeżeli tak to się skłaniam w jego stronę.
Zadając moje pytanie chodzi mi więc o potwierdzenie moich przemyśleń.
nie miałem okazji bawić się tym nowym tamronem ale z testów i opinii min tu na forum wychodzi że jakościowo jest podobnie. Pewnie po przesiadce z 18-200 poczujesz różnice ale za wiele bym się nie spodziewał, to są cały czas tanie zoomy a co za tym idzie nie za ostre, ja swojego tmarona staram się zawsze przymykać do F5,6 ale i tak wychodzą mi kwiatki typu odbłyski przysłony podczas fotografowania w IR czego nie w sigmie 18-55 za 150zł ;)
17-50 jest o $100 droższy, czy to oznacza że jest lepszy?
Nie sądzę, żeby był lepszy, przynajmniej po zamianie u mnie nie było jakiegoś wielkiego pozytywnego "wow". Jest droższy chyba dla tego, że nowszy, trudno dostępny (a popyt jest), być może jest mniejsze prawdodpodobieństwo, że trafi się na egzemplarz gorszej jakości (odnośnie sytuacji z T28-75, o której m.in. pisze Gawronnek (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12718)... z drugiej strony jest tylko pod cyfre.
ja wykorzystuję 28-75...podpinałem 17-50 i stwierdziłem, że wolę 28-75, choć szerszy kąt czasem by się przydał i pewnie za jakiś czas dokupię...
Alf ale to "wolę" wynika z bardziej odpowiadającego Ci zakresu ogniskowych, czy z jakości optycznej?
ogniskowe decydują...zakres 17-50 przydaje się, ale większość robię na 35-75, więc lepiej mi pasuje tamron 28-75...jednak w ciasnych pomieszczeniach przydał by się ten szerszy, więc tak czy owak, będę musiał kupić coś z szerokiego zakresu :D