Zobacz pełną wersję : Bibble Pro 5 vs Lightroom
Witajcie,
Pojawiła się już końcowa wersja Bibble Pro 5.
Siedzę obecnie w Lightroom i moją uwagę przyciągnął Bibble.
Zastanawiam się nad nią (zasysam triala do męczenia) bo w kwietniu muszę kupić program i do tej pory zamierzałem właśnie kupić LR. Natomiast teraz interesująco wygląda B5 bo: szybszy, tańszy i ma coś w rodzaju masek.
Próbował już go ktoś?
IMO warto przeczytać, zawsze więcej informacji przed zakupem.
http://www.twin-pixels.com/lightroom-dxo-capture-one-bibble-5//
Dzięki za info, sto lat temu kupiłem Bibble 4 i straciłem już nadzieję na wersję 5. A mam darmowy upgrade ;)
Dzięki, już czytam.
Różnica w cenie ok. 500zł .
Troszkę się już bawiłem i:
- faktycznie szybciej,
- zabawa z warstwami super sprawa np. kiedy na jednym zdjęciu różna temp światła,
- trudniej IMO ustawić ostrość - w LR miałem to opanowane lepiej,
- odszumianie w B5 raczej lepsze niż w LR ale przy D700 to IMO raczej drobna różnica,
- łatwiej mi zapanować nad profilami kolorów do mojej D700 w LR niż w B5.
Pewnie to kwestia wprawy i rozpracowania szczegółów.
Na pierwszy rzut oka B5 to bardzo dobry program chociaż trudno jest się szybko przestawić z LR, ale to chyba z każdym programem. Mam jeszcze parę dni testowania B5 :)
Dzięki, już czytam.
Różnica w cenie ok. 500zł .
Troszkę się już bawiłem i:
- faktycznie szybciej,
- zabawa z warstwami super sprawa np. kiedy na jednym zdjęciu różna temp światła,
- trudniej IMO ustawić ostrość - w LR miałem to opanowane lepiej,
- odszumianie w B5 raczej lepsze niż w LR ale przy D700 to IMO raczej drobna różnica,
- łatwiej mi zapanować nad profilami kolorów do mojej D700 w LR niż w B5.
Pewnie to kwestia wprawy i rozpracowania szczegółów.
Na pierwszy rzut oka B5 to bardzo dobry program chociaż trudno jest się szybko przestawić z LR, ale to chyba z każdym programem. Mam jeszcze parę dni testowania B5 :)
Testuje B5 od roku, od preview wersji. Cholernie ramożerny program. 3GB RAM to minimum, aby było faktycznie szybko. Nie do wolnych komputerów. B5 to konkurencja dla Lightrooma , DXO Optics czy Capture One.
Na plus to na pewno Noise Ninja. Highlights ma dobry moduł. Może nie gasi wszystkiego,ale nie powoduje powstawania artefaktów. Przy umiarkowanych "przepałach" ładnie działa (lepiej niż NX2).
Ostrość najlepiej ustawiać z włączonym Noise Ninja. Daje to dużo lepszy efekt .
W ogólnym porównaniu z NX2 , B5 wypada tak se. U-pointy niebo lepiej działają w NX2 niż warstwy z B5. Moduł przetwarzania kolorów w B5 nie działa wybitnie. Jak patrzę na zdjęcie obrobione w NX2 i te same w B5 to utwierdzam się, że nie kupię B5.:-D
Cena B5 Pro i NX2 taka sama. Więc tu nawet przewagi nie ma. Gdyby Nikon nie miał NX2 to B5 z pewnością znalazłoby więcej chętnych. A może nawet znajdzie . Jest szybszy ( p.w), trochę lepszy interfejs, Noise Ninja.
Testuje B5 od roku, od preview wersji. Cholernie ramożerny program. 3GB RAM to minimum, aby było faktycznie szybko. Nie do wolnych komputerów. B5 to konkurencja dla Lightrooma , DXO Optics czy Capture One.
Na plus to na pewno Noise Ninja. Highlights ma dobry moduł. Może nie gasi wszystkiego,ale nie powoduje powstawania artefaktów. Przy umiarkowanych "przepałach" ładnie działa (lepiej niż NX2).
Ostrość najlepiej ustawiać z włączonym Noise Ninja. Daje to dużo lepszy efekt .
W ogólnym porównaniu z NX2 , B5 wypada tak se. U-pointy niebo lepiej działają w NX2 niż warstwy z B5. Moduł przetwarzania kolorów w B5 nie działa wybitnie. Jak patrzę na zdjęcie obrobione w NX2 i te same w B5 to utwierdzam się, że nie kupię B5.:-D
Cena B5 Pro i NX2 taka sama. Więc tu nawet przewagi nie ma. Gdyby Nikon nie miał NX2 to B5 z pewnością znalazłoby więcej chętnych. A może nawet znajdzie . Jest szybszy ( p.w), trochę lepszy interfejs, Noise Ninja.
Kurcze tyle dobrego ludziska piszą o NX2 a ja za cholerę nie mogę go przełknąć.
Chyba dam mu jeszcze jedną szansę :)
Pytanie, czemu nie obsługują RAF-ów Fuji i czy w ogóle mają zamiar, lubiłem bibble ale odkąd ma S5 nie mogę go używać...
Z tymi RAF-ami z S5 to prawda? muszę sam sprawdzić na trialu.
Dla mnie Bibble ma jedną niewątpliwą zaletę, której konkurencja nie posiada: natywna praca na Linuxie. Już od dawna planuję całkowitą przesiadkę na Debiana ale zawsze coś robi problem (zazwyczaj Adobe).
Tak dla porównania Vista po uruchomieniu zabiera jakieś 1GB RAM choć mam wyłączone wszelkie efekty (wygląd standardowy jak W95 bez żadnego Aero itp.) instalacja w miarę nowa nie przeładowana. Pod tym względem GNOME na Debianie po starcie zajmuje mi około 300MB a i to da się jeszcze odchudzić :)
Z tymi RAF-ami z S5 to prawda? muszę sam sprawdzić na trialu.
Dla mnie Bibble ma jedną niewątpliwą zaletę, której konkurencja nie posiada: natywna praca na Linuxie. Już od dawna planuję całkowitą przesiadkę na Debiana ale zawsze coś robi problem (zazwyczaj Adobe).
Z tego samego powodu używam Bibble :) a raczej używałem... bo o ile 4-ka widziała RAF-y ale nie potrafiła poprawnie obsługiwac ich przepałów, o tyle 5-tka w ogóle ich nie widzi nawet, zresztą nawet w specyfikacji obsługiwanych aparatów nie ma żadnego fujika... :(
"Yes, Fuji files did not make it into our final version of Bibble 5 - due to their unusual sensor pattern, they are a lot of additional effort to support.
We do intend to add full Fuji support (including the s-pixles and other sensor-specific features) but I cannot say when this might happen."
Taką odpowiedź dostałem od panów z Bibble.
Ale najlepsza rzecz jest taka że właściciele wersji 4 dostali free upgrade do 5, tyle że ja miałem wersję Light a dostałem upgrade na Pro :)
Szkoda tylko ze nie mogę używać jej jeszcze z Fujikiem...
Posiadam licencję na wersję 5 (automatycznie upgrade z "czwórki", tak jak kolega wyżej). Jeżeli ktoś jest zainteresowany jej odkupieniem (poniżej cen Bibbliowych oczywiście), chętnie się z Bibblem pożegnam. Powód prozaiczny - używam tylko NX2, a Bibble leży zakurzony. Bibble4 używałem z przyjemnością w czasach D50, niestety potem musiałem się przesiąść, bo prace nad supportem dla nowych aparatów (D90) przeciągały się, a zdjęć przybywało :)
A jak na tle tego porównania wypada RawTherapee (RT) link (http://www.rawtherapee.com/)?
Szukam jakieś darmowej alternatywy z racji amatorskiego wykorzystywania aparatu.
Póki co jadę na LR2 trial z racji obróbki zaległych fotek z 2009 roku. No ale kiedyś trial się skończy.
Czy jest zatem coś innego niż RT?
Grabasimo
15-01-2010, 14:58
Jest jeszcze jeden program platny ktory mozna obrabiac RAWy to LightZone i jest on rowniez dedykowany platformie Linux. Wersja 3.7 otwiera juz RAWy z D90ki. To tak na marginesie.