Zobacz pełną wersję : CLS i Nikon analogowy
Czy próbował ktoś z Was? SB 800/900 jako master na sankach analoga i jedna lub więcej slave? Czy to zadziała?
Prorok78
31-12-2009, 01:14
niech mnie ktos poprawi ale wydaje mi sie ze analogowe puszki nie mialy cls'a tylko 'zwyklejszy' ttl.... ale moge sie mylic...:)) natomiast lampa jako sterownik do manualnie sterowanej 600/800/900 powinna zadzialac...
Z F100 + SB800 sterująca + SB800 sterowana działa.
Prorok78
31-12-2009, 12:57
z ciekawosci zapytam - dziala sterowanie poprzez cls ale lampa w manualu czy dziala tak samo jak powiedzmy z d200 czyli komplet - sterowanie cls i pomiar swiatla w ttl'u ??
Sorry, pomyliłem się. CSL z analogiem, przynajmniej z F100 nie działa.
Coś mi się aparaty pomyliły.
Po wpieciu lampy wogóle nie wyświetla się sterowanie SCL.
Tylko Off lub SU-4.
Inaczej mówiąc lampa na aparacie nie wyzwoli drugiej lampy.
Prorok78
31-12-2009, 15:20
tak myslalem :) ale skoro masz dostepny tryb SU-4 tzn ze lampa moze dzialac jako sterownik :) - tyle ze sama nie bedzie brala udzialu w ekspozycji no i ta zdalna raczej tylko w manualu :)
Przełączenie na SU-4, to chyba znaczy wyłączenie w lampie obiornika IR i zdanie się na sterowanie tylko z odbiornika SU-4.
Nie mam Wireless Speedlight Commander SU-800, bo ciekawi mnie czy w analogu to działa.
To znaczy SU-800 i lampy same lub wpięte w SU-4.
Prorok78
31-12-2009, 18:41
ale sb800/900 same w sobie potrafia byc sterownikiem (obsluguja su-4) - to przeciez ich glowna przewaga (poza fotocela) nad sb-600 ...
Niby tak, ale chyba wpięte w cyfrową puszke.
Bo tak to nie ma możliwości wyzwolenia drugiej lampy.
W momencie wpięcia w aparat analogowy, w lampie są dostępne tylko trzy funkcje: Off, Remote i SU-4.
Nie ma możliwości ustawienia ewentualnie grupy lub kanału na jakiej ma pracować.
Więc nie wyzwoli zdalnie drugiej lampy.
Nie wyśle impulsu. Nie ma kanału ani grupy. Fotoceli w SB-800 nie ma.
niech mnie ktos poprawi ale wydaje mi sie ze analogowe puszki nie mialy cls'a tylko 'zwyklejszy' ttl.
No to ja poprawiam: F6 działa w CLS z SB800 i 600.
Prorok78
31-12-2009, 19:07
i masz normalny pomiar ttl przy tym ?? no ladnie... no ale F6 to w koncu nie byle jaka pucha :)
adolfik9501
31-12-2009, 19:08
No to ja poprawiam: F6 działa w CLS z SB800 i 600.
Co z resztą ładnie jest w instrukcji napisane. Z analogów tylko F6.
EDIT: tabele kompatybilności lamp SB
SB800 (http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2003/6513/sb800.htm)
SB600 (http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2003/6513/sb600.htm)
SB900 (http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2003/6513/SB-900.htm)
emigrant
01-01-2010, 17:29
Nie ma możliwości ustawienia ewentualnie grupy lub kanału na jakiej ma pracować.
Więc nie wyzwoli zdalnie drugiej lampy.
W analogu każda lampa pracująca w zwykłym TTL zadziala jako master i wyzwoli drugą lampę, która jest na SU4 lub SB posiadającą wbudowaną SU4 (np. SB-80DX, SB-50DX, SB-30).
Jak lampa ma pracować w trybie Master na analogu, jak po wpięciu jej w analog, w lampie znikają ustawienia typu Master i Master (RPT)?
Jak chcesz posterować innymi lampami? Na jakim kanale? W jakiej grupie?
Nie ma takiej możliwości. Poprostu na analogu, po za F6, CSL nie działa.
Nie chodzi tu o wyzwalanie lamp podpiętych pod fotocele itp, bo wtedy nie ma przepływu informacji jaka czułość, odległość, przysłona itp.
Tylko o sterowanie lampami z aparatu lub z lampy (lampa jako master).
Możliwe jest to tylko ze sterownikiem SU-800 i wszystko połączone kabelkami TTL CS-30.
emigrant
02-01-2010, 02:00
CSL nie działa.
Nie chodzi tu o wyzwalanie lamp podpiętych pod fotocele itp, bo wtedy nie ma przepływu informacji jaka czułość, odległość, przysłona itp.
Tylko o sterowanie lampami z aparatu lub z lampy (lampa jako master).
Możliwe jest to tylko ze sterownikiem SU-800 i wszystko połączone kabelkami TTL CS-30.
CSL nie działa - to prawda.
Natomiast lampa master steruje lampą slave (wysyła sygnał o początku i końcu błysku, a pomiaru dokonuje przez TTL). Jest to oznaczone w lampach SB, jako "slave A" (w odróżnieniu od "slave M", gdzie nie ma sterowania długością błysku lampy slave).
Proponuję przeczytać instrukcję od lampy i od aparatu, żaden analog nie obsługuje CLS!!! W instrukcji od lampy jest napisane wyraźnie że lampa z analogami pracuje w zwykłym TTLu lub w TTLu z BL ewentualnie w trybie automatyki A lub AA i z cyfrówkami bez CLS w trybie D-TTL
System CLS to system obsługiwany wyłącznie w cyfrówkach (po co np. miał byś w analogu wysyłać info o temp. błysku do puszki?) co innego zdalne wyzwalanie, sterownika su-4 mona używać bez ograniczeń z analogami ale to nie jest CLS tylko zdalne wyzwalanie z TTL lub bez (dość dokładnie opisane w instrukcji lampy), panowie mylą pojęcia CLS jako całości i zdalnego wyzwalania lamp.
emigrant
02-01-2010, 16:59
panowie mylą pojęcia CLS jako całości i zdalnego wyzwalania lamp
Ja-bynajmniej.
Dla Nikona są 3 systemy pracy bezprzewodowej.
1. Najbardziej zaawansowany CLS - tylko cyfra i chyba F6
2. Zwykłe wyzwalanie dowolnej lampy z fotocelą (bez wpływu na energię tego zdalnego błysku).
3. Coś pomiędzy tymi dwoma ww. systemami - lampa master w TTL i druga z SU-4 np. SB-80DX jako slave A - tylko dla analoga z TTL.
Ja-bynajmniej.
Dla Nikona są 3 systemy pracy bezprzewodowej.
1. Najbardziej zaawansowany CLS - tylko cyfra i chyba F6
2. Zwykłe wyzwalanie dowolnej lampy z fotocelą (bez wpływu na energię tego zdalnego błysku).
3. Coś pomiędzy tymi dwoma ww. systemami - lampa master w TTL i druga z SU-4 np. SB-80DX jako slave A - tylko dla analoga z TTL.
Wszystko się zgadza tyle że CLS to nie tylko zdalne wyzwalanie ale cały system współpracy lamp i aparatów nie tylko bezprzewodowo.
adolfik9501
02-01-2010, 17:08
Gwoli ścisłości systemem pracy bezprzewodowej w cyfrówkach (oprócz D100, D1) oraz F6 jest AWL - Advanced Wireless Lighting, który jest jednym ze składników CLS.
Proponuję przeczytać instrukcję od lampy i od aparatu, żaden analog nie obsługuje CLS!!! .
Naprawdę lubimy precyzyjne odpowiedzi. Powyżej miałes informację, że analogowy F6 obsługuje CLS. Czytasz to co inni piszą?
Czy próbował ktoś z Was? SB 800/900 jako master na sankach analoga i jedna lub więcej slave? Czy to zadziała?Tylko jeśli masz F6. Inaczej - nie.
Mogę zamknąć wątek?
Wiadomo chyba, że można ustawić inne lampy na fotoceli (lub w trybie su-4) i dadzą sie wtedy odpalić. Ale to nie jest CLS.
Jacek_Z F6 też nie obsługuje CLS w pełni!!! Zgadnij dlaczego :)
Dla mnie odpowiedz jest jednoznaczna nie ma CLS z analogami (nie mam F6). To że w SB 50DX można zdalnie mieć "TTL" to wiedźałem, bo taką lampę kiedyś miałem. Myślałem że Nikon to rozwiną i z SB600/800/900 da się coś więcej osiągnąć. Można zamknąć.
Jacek_Z F6 też nie obsługuje CLS w pełni!!! Zgadnij dlaczego :)
Nie zgadnę. To co utożsamiamy z CLS działa. Lampa sterująca, grupy lamp, wszystko w TTL itd - to jest w F6.
Jaka jest odpowiedź?
Ano tak że nie obsługuje Flash Color Information, fakt wynika to z tego że nie da się na filmie ustawić WB ale Ty lubisz ścisłe wypowiedzi :)
Czy ta funkcja jest konieczna do działania lamp/body w systemie CLS?
Jacek ma rację. Dlaczego F6 nie obsługuje Flash Colour Information (FCI)? Bo jest to puszka analogowa na film i niepotrzebne tu FCI. FCI służy do poprawnego ustawiania balansu bieli: http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/function/flashcolor.htm.
Jacek ma rację. Dlaczego F6 nie obsługuje Flash Colour Information (FCI)? Bo jest to puszka analogowa na film i niepotrzebne tu FCI. FCI służy do poprawnego ustawiania balansu bieli: http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/function/flashcolor.htm.
Ale my to wszystko wiemy, chodziło o pedantyzm wypowiedzi
OK. Przegapiłem post nr 25. Nie oznacza to jednak, że F6 nie obsługuje CLS w pełni, bo go obsługuje; funkcja FCI do niczego mu nie jest potrzebna.
Dokładnie. Nie wiem czy Jatin robił kiedyś na slajdach, bo gdyby tak to by się domyslił bezsensu tej funkcji w analogu.
Pewne body/lampy mają pewne ograniczenia. Nie umożliwiają wszystkiego co daje CLS. Jednak działają w tym systemie. Np D70 nie ma kilku kanałów a tylko jeden, SB600 chyba nie przekazuje informacji o WB użytych filtrów do body. A mimo to są urządzeniami działającymi w systemie CLS w zakresie jakie dał im producent. F6 też działa w CLS. Natomiast inne analogi - nie umożliwiają pracy w CLS. Mam nadzieję, że Jatin zobaczy teraz różnicę.