Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : podręcznik użytkownika capture nx

błajan
30-12-2009, 22:19
gdzie można ściągnąć coś takiego w pdf najlepiej w języku polskim.
z góry dzięki za pomoc

markB
30-12-2009, 22:39
Instrukcja jest na stronie Nikon-Polska. Musisz zarejestrować najpierw produkt Nikona.
A tutoriale po angielsku są tutaj: http://www.dphotojournal.com/nikon-capture-nx-tips-and-tricks/

Gio
02-01-2010, 11:07
Jest też baaaardzo wyczerpująca pozycja 'The Photographer’s Guide to Capture NX2' autorstwa Jason'a P. Odell'a. Do dostania np. tutaj http://www.niksoftware.com/products/usa/entry.php?view=learning_tools/jason_odell/jasonebook.shtml
Cena nawet jak na nasze warunki nie zabija.

błajan
21-01-2010, 01:26
a znajdzie się coś po polsku bez rejestracji?

songvari
21-01-2010, 05:42
Po polsku i bez rejestracji - polecam:
- kilka różniących się NEFów
- kilka godzin zabawy programem
- ewentualnie znalezienie chętnego użytkownika, który Ci pokaże co i jak. (dwie pierwsze propozycje są skuteczniejsze)
Capture jest przyjazny i prosty. Tylko trzeba do niego przysiąść. Obejrzeć tutoriale, które wprawdzie są po angielsku, ale pokazują przecież, co robić. Nawet jeśli oglądając nie będziesz wiedział, co robisz - później zobaczysz efekt. Zapisz sobie. Zapisuj ruchy, które robiłeś i które przyniosły oczekiwany efekt - stworzysz sobie instrukcję sam. A jak Ci coś nie wyjedzie, to krzywdy nie będzie, bo można cofnąć. NX jest prosty i miły. Czyż może być milszego niż U-Pointy? ;)

Lesiu83
21-01-2010, 20:32
Szkoda , że nie ma podręcznika po polsku zapewne sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki .. Dużo osób początkujących(nie znających angielskiego) właśnie dlatego rezygnuje z tego programu ...

Giani
21-01-2010, 20:50
Szkoda , że nie ma podręcznika po polsku zapewne sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki .. Dużo osób początkujących(nie znających angielskiego) właśnie dlatego rezygnuje z tego programu ...

Kupując oryginalny NX2 dostajesz po polsku całą instrukcję obsługi, ale pewnie myślałeś o torrencie :)

stig
21-01-2010, 21:04
Szkoda , że nie ma podręcznika po polsku zapewne sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki .. Dużo osób początkujących(nie znających angielskiego) właśnie dlatego rezygnuje z tego programu ...Nie przesadzaj. Program jest tak prosty, ze obstukac mozna go w kilka godzin. Wystarczy tylko pocwiczyc, obserwowac co sie dzieje, a w ostatecznosci spojrzec na video-tutoriale, ktore mozna znalezc w necie.

Lesiu83
21-01-2010, 21:04
No nie myślałem o torrencie bo jeśli bym myślał to bym nie miał wersji 2.2.4 tylko spróbował innej . Nie trzeba kupowac NX2 żeby pobrac instrukcję wystarczy byc zarejestrowany na stronie Nikona. Instrukcję mam przeczytałem , lecz to nie to samo co podręczniki i tutoriale .. Mimo , że program się wykrzacza co trochę to i tak dalej brnę w niego ... Boję się tylko , że kupię pełną wersję po skończeniu Triala i program będzie działał tak samo jak wersja Trial .. Czy wam też się w wersji 2.2.4 tak ten program zawiesza ? Najczęściej przy zapisywaniu i obróbce lokalnej ? Wczoraj po 4 razy musiałem obrabiac to samo zdjęcie bo raczył się zawieszac przy zapisywaniu , jedyna recepta dla mnie to zapisywanie przy każdym kolejnym kroku , ale to nie o to raczej chodzi..

Lesiu83
21-01-2010, 21:09
Nie przesadzaj. Program jest tak prosty, ze obstukac mozna go w kilka godzin. Wystarczy tylko pocwiczyc, obserwowac co sie dzieje, a w ostatecznosci spojrzec na video-tutoriale, ktore mozna znalezc w necie.

Stig ale ja nie mówię tu o sobie bo mi program się spodobał i całkiem nieźle sobie już radze ... Tak jak napisałeś metodą prób i błędów i oglądanie tutoriali jakie można znaleśc w sieci .. Choc program ma jeszcze sporo opcji których na chwilę obecną nie rozumie :] wynika to też z tego , że jestem początkującym jak i w obróbce tak i w fotografii ...

stig
21-01-2010, 21:10
Czy wam też się w wersji 2.2.4 tak ten program zawiesza ? Najczęściej przy zapisywaniu i obróbce lokalnej ?A owszem -- bywa... Nie u wszystkich, ale sporo ludzi narzeka. Czasami 70 plikow obleci bez problemu, a na jednym potrafi sie walic w nieskonczonosc.

Lesiu83
21-01-2010, 21:14
U mnie to średnio co 3 pliki i program muszę uruchamiac ponownie , a tak jak pisałem wczoraj to 4 razy z rzędu ...

crisder
21-01-2010, 22:06
Ciekaw jestem , czy tak działający program mozna zareklamować jakopowiedzmy..... uszkodzony lub niepełnowartościowy?
Dziwi mnie,że tyle było aktualizacji a zero poprawy w funkcjonowaniu. Dodam, że jak zaktualizowałem do najnowszej wersji ten program,to dopiero zaczął sie zawieszać przy zapisywaniu. Myślę, że jest to jakaś wersja Beta i czasami chciałoby się tego całego eNiXa po prostu wywalić, ale z drugiej strony, coś w sobie ma takiego, że trzymam się go mocno.

Lesiu83
21-01-2010, 22:36
Nie sądzę , aby można było to reklamowac ... Czyli w poprzednich wersjach było lepiej ?

woytec60
21-01-2010, 23:11
Ee tam nie ma...napisane jest w piśmie: szukajcie a znajdziecie... ;)
http://rapidshare.com/files/338959198/CNX2_pl_color.zip.html
To instrukcja nie tutki ale po polsku więc zawsze trochę pomoże, przynajmniej w zrozumieniu większości opcji.

Giani
22-01-2010, 00:02
Ee tam nie ma...napisane jest w piśmie: szukajcie a znajdziecie... ;)
http://rapidshare.com/files/338959198/CNX2_pl_color.zip.html
To instrukcja nie tutki ale po polsku więc zawsze trochę pomoże, przynajmniej w zrozumieniu większości opcji.

Nie chcę Cię martwić, ale to nazywa się piractwo:) Przeczytaj sobie uwagę w instrukcji NX2 :razz:

Lesiu83
22-01-2010, 01:55
woytec60 nie czytasz uważnie ja pisałem , że instrukcje mam i przeczytałem ale przydała by się jeszcze jakaś książka :] pzdr

błajan
22-01-2010, 02:24
dzięki wojtec :-D

woytec60
22-01-2010, 09:49
Nie chcę Cię martwić, ale to nazywa się piractwo:) Przeczytaj sobie uwagę w instrukcji NX2 :razz:
Rozumiem, że podanie linka do znalezionego na ogólnie dostępnym serwerze pliku, nazywasz piractwem?
Ja go tam nie wstawiłem, nie czytałem, ba nawet nawet nie mam CNX a póki co (bo za miesiąc może być inaczej), takie linkowanie nie jest jeszcze karalne.
Ściąganie też nie.
Życzę miłego dnia :)

woytec60 nie czytasz uważnie ja pisałem , że instrukcje mam i przeczytałem ale przydała by się jeszcze jakaś książka :] pzdr
Sorki, niepotrzebnie w takim razie się wychylałem.
Chciałem tylko pomóc :roll:

Jeśli coś jest nie tak, to proszę kogoś z administracji forum o usunięcie mojego poprzedniego postu z linkiem.

Lesiu83
22-01-2010, 14:34
eee tam bez przesady z tym piractwem ... to tylko instrukcja ..

Gio
22-01-2010, 20:51
eee tam bez przesady z tym piractwem ... to tylko instrukcja ..

Której autor też ma prawa autorskie...

błajan
23-01-2010, 15:54
instrukcje która po przeczytaniu może zachęcić do kupna tegoż oprogramowania
(mam taką dziwna zasadę że przed kupnem danej rzeczy lubię o niej się troszkę dowiedzieć )