Zobacz pełną wersję : podręcznik użytkownika capture nx
gdzie można ściągnąć coś takiego w pdf najlepiej w języku polskim.
z góry dzięki za pomoc
Instrukcja jest na stronie Nikon-Polska. Musisz zarejestrować najpierw produkt Nikona.
A tutoriale po angielsku są tutaj: http://www.dphotojournal.com/nikon-capture-nx-tips-and-tricks/
Jest też baaaardzo wyczerpująca pozycja 'The Photographer’s Guide to Capture NX2' autorstwa Jason'a P. Odell'a. Do dostania np. tutaj http://www.niksoftware.com/products/usa/entry.php?view=learning_tools/jason_odell/jasonebook.shtml
Cena nawet jak na nasze warunki nie zabija.
a znajdzie się coś po polsku bez rejestracji?
songvari
21-01-2010, 05:42
Po polsku i bez rejestracji - polecam:
- kilka różniących się NEFów
- kilka godzin zabawy programem
- ewentualnie znalezienie chętnego użytkownika, który Ci pokaże co i jak. (dwie pierwsze propozycje są skuteczniejsze)
Capture jest przyjazny i prosty. Tylko trzeba do niego przysiąść. Obejrzeć tutoriale, które wprawdzie są po angielsku, ale pokazują przecież, co robić. Nawet jeśli oglądając nie będziesz wiedział, co robisz - później zobaczysz efekt. Zapisz sobie. Zapisuj ruchy, które robiłeś i które przyniosły oczekiwany efekt - stworzysz sobie instrukcję sam. A jak Ci coś nie wyjedzie, to krzywdy nie będzie, bo można cofnąć. NX jest prosty i miły. Czyż może być milszego niż U-Pointy? ;)
Szkoda , że nie ma podręcznika po polsku zapewne sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki .. Dużo osób początkujących(nie znających angielskiego) właśnie dlatego rezygnuje z tego programu ...
Szkoda , że nie ma podręcznika po polsku zapewne sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki .. Dużo osób początkujących(nie znających angielskiego) właśnie dlatego rezygnuje z tego programu ...
Kupując oryginalny NX2 dostajesz po polsku całą instrukcję obsługi, ale pewnie myślałeś o torrencie :)
Szkoda , że nie ma podręcznika po polsku zapewne sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki .. Dużo osób początkujących(nie znających angielskiego) właśnie dlatego rezygnuje z tego programu ...Nie przesadzaj. Program jest tak prosty, ze obstukac mozna go w kilka godzin. Wystarczy tylko pocwiczyc, obserwowac co sie dzieje, a w ostatecznosci spojrzec na video-tutoriale, ktore mozna znalezc w necie.
No nie myślałem o torrencie bo jeśli bym myślał to bym nie miał wersji 2.2.4 tylko spróbował innej . Nie trzeba kupowac NX2 żeby pobrac instrukcję wystarczy byc zarejestrowany na stronie Nikona. Instrukcję mam przeczytałem , lecz to nie to samo co podręczniki i tutoriale .. Mimo , że program się wykrzacza co trochę to i tak dalej brnę w niego ... Boję się tylko , że kupię pełną wersję po skończeniu Triala i program będzie działał tak samo jak wersja Trial .. Czy wam też się w wersji 2.2.4 tak ten program zawiesza ? Najczęściej przy zapisywaniu i obróbce lokalnej ? Wczoraj po 4 razy musiałem obrabiac to samo zdjęcie bo raczył się zawieszac przy zapisywaniu , jedyna recepta dla mnie to zapisywanie przy każdym kolejnym kroku , ale to nie o to raczej chodzi..
Nie przesadzaj. Program jest tak prosty, ze obstukac mozna go w kilka godzin. Wystarczy tylko pocwiczyc, obserwowac co sie dzieje, a w ostatecznosci spojrzec na video-tutoriale, ktore mozna znalezc w necie.
Stig ale ja nie mówię tu o sobie bo mi program się spodobał i całkiem nieźle sobie już radze ... Tak jak napisałeś metodą prób i błędów i oglądanie tutoriali jakie można znaleśc w sieci .. Choc program ma jeszcze sporo opcji których na chwilę obecną nie rozumie :] wynika to też z tego , że jestem początkującym jak i w obróbce tak i w fotografii ...
Czy wam też się w wersji 2.2.4 tak ten program zawiesza ? Najczęściej przy zapisywaniu i obróbce lokalnej ?A owszem -- bywa... Nie u wszystkich, ale sporo ludzi narzeka. Czasami 70 plikow obleci bez problemu, a na jednym potrafi sie walic w nieskonczonosc.
U mnie to średnio co 3 pliki i program muszę uruchamiac ponownie , a tak jak pisałem wczoraj to 4 razy z rzędu ...
Ciekaw jestem , czy tak działający program mozna zareklamować jakopowiedzmy..... uszkodzony lub niepełnowartościowy?
Dziwi mnie,że tyle było aktualizacji a zero poprawy w funkcjonowaniu. Dodam, że jak zaktualizowałem do najnowszej wersji ten program,to dopiero zaczął sie zawieszać przy zapisywaniu. Myślę, że jest to jakaś wersja Beta i czasami chciałoby się tego całego eNiXa po prostu wywalić, ale z drugiej strony, coś w sobie ma takiego, że trzymam się go mocno.
Nie sądzę , aby można było to reklamowac ... Czyli w poprzednich wersjach było lepiej ?
woytec60
21-01-2010, 23:11
Ee tam nie ma...napisane jest w piśmie: szukajcie a znajdziecie... ;)
http://rapidshare.com/files/338959198/CNX2_pl_color.zip.html
To instrukcja nie tutki ale po polsku więc zawsze trochę pomoże, przynajmniej w zrozumieniu większości opcji.
Ee tam nie ma...napisane jest w piśmie: szukajcie a znajdziecie... ;)
http://rapidshare.com/files/338959198/CNX2_pl_color.zip.html
To instrukcja nie tutki ale po polsku więc zawsze trochę pomoże, przynajmniej w zrozumieniu większości opcji.
Nie chcę Cię martwić, ale to nazywa się piractwo:) Przeczytaj sobie uwagę w instrukcji NX2 :razz:
woytec60 nie czytasz uważnie ja pisałem , że instrukcje mam i przeczytałem ale przydała by się jeszcze jakaś książka :] pzdr
woytec60
22-01-2010, 09:49
Nie chcę Cię martwić, ale to nazywa się piractwo:) Przeczytaj sobie uwagę w instrukcji NX2 :razz:
Rozumiem, że podanie linka do znalezionego na ogólnie dostępnym serwerze pliku, nazywasz piractwem?
Ja go tam nie wstawiłem, nie czytałem, ba nawet nawet nie mam CNX a póki co (bo za miesiąc może być inaczej), takie linkowanie nie jest jeszcze karalne.
Ściąganie też nie.
Życzę miłego dnia :)
woytec60 nie czytasz uważnie ja pisałem , że instrukcje mam i przeczytałem ale przydała by się jeszcze jakaś książka :] pzdr
Sorki, niepotrzebnie w takim razie się wychylałem.
Chciałem tylko pomóc :roll:
Jeśli coś jest nie tak, to proszę kogoś z administracji forum o usunięcie mojego poprzedniego postu z linkiem.
eee tam bez przesady z tym piractwem ... to tylko instrukcja ..
eee tam bez przesady z tym piractwem ... to tylko instrukcja ..
Której autor też ma prawa autorskie...
instrukcje która po przeczytaniu może zachęcić do kupna tegoż oprogramowania
(mam taką dziwna zasadę że przed kupnem danej rzeczy lubię o niej się troszkę dowiedzieć )