Zobacz pełną wersję : Velbon Sherpa 600R- statyw nie stoi idealnie w pionie
Witam wszystkich posiadaczy statywu Sherpy 600r. Mam problem z odpowiednim rozstawieniem statywu w pierwszym położeniu kata rozstawu nóg. Mianowicie po rozstawie statywu na pierwszym kącie widocznie statyw nie stoi w idealnym pionie patrząc na kolumnę centralną. Widać , że jest pochylona delikatnie na jedną stronę w zależności od tego przy której nodze statywu staniemy. Tylko stojąc na przeciwko zacisku kolumny centralnej wszystko jest ok. Zaznaczę,że statyw stoi na równej powierzchni i usterka jest minimalna ,jednak pozostaje jakiś niesmak. Wiem ,że będzie w większości wykorzystywany w plenerze, więc i tak chyba trzeba będzie regulować "każdą nogę " z osobna . Proszę o opinie użytkowników sherpy 600r czy zauważyli tą samą "usterkę" na swoim sprzęcie.
po 1 to chyba nie ten dział,
nie mam sherpy ale df-50 i ten sam problem - statyw jest po prostu krzywy. Taka już ich uroda - trzeba było kupić mf :/
Może i nie ten dział :( to mój pierwszy post i mogłem się pogubić:(
Czy jest krzywy?? Wymieniłem na drugi po zakupie i problem jest ten sam :( Tak jakby to było normalne i nie powinno się na to zwracać uwagi.
ja się już z tym pogodziłem - każdą fotę prostuje w PS i za każdym razem wrzucam 5zł do skarbonki z napisem XProB :D
Panowie proszę o informację na temat 600-tki
Mam 600-kę i mam to samo, kiedyś miałem SLIK-a 500DX, z powodów finansowych sprzedałem, ale teraz po wzroście kursów strasznie drogi (kiedyś kupiłem za 380, a teraz?), więc kupiłem Velbon-a, a tu taka kiszka, jednak co marka to marka.
tbogdanowicz
31-12-2009, 07:49
Witam,
ja też używam tego statywu (cena była dla mnie istotna) ale ponieważ zdjęcia robię głównie w plenerach to prawie zawsze stoi na nierównej powierzchni, także nie zauważyłem takiej dolegliwości (sprawdzę z ciekawości w domu na podłodze). Planuję jednak dokupić głowicę z poziomiczką, a na razie w moim D 80 włączyłem na stałe wyświetlanie linii kadrowania (i tak czasem zrobię coś krzywo).
adolfik9501
31-12-2009, 12:25
Witam,
ja też używam tego statywu (cena była dla mnie istotna) ale ponieważ zdjęcia robię głównie w plenerach to prawie zawsze stoi na nierównej powierzchni, także nie zauważyłem takiej dolegliwości (sprawdzę z ciekawości w domu na podłodze). Planuję jednak dokupić głowicę z poziomiczką, a na razie w moim D 80 włączyłem na stałe wyświetlanie linii kadrowania (i tak czasem zrobię coś krzywo).
Zakup poziomnice na sanki body. Znacznie wygodniejsze. A głowicę jakąś dobrą bez patrzenia czy ma poziomnice czy nie.
" Ten typ i ten rocznik tak ma " :D
Mam ten statyw i tak samo się zachowuje - niestety.
quietstorm
31-12-2009, 13:09
Kurcze, myślałem że to tylko mnie trafił się jakiś trefny egzemplarz, a tu czytam że to norma... :???:
Pachnie skandalem... ;)
Z braku alternatyw poziomuje na wirtualny horyzont lub linie pomocnicze w wizjerze, ale niewygodne to trochę...
No tak poziomnica wszystko załatwia . Jednak w tym przypadku rozkładając statyw na równej powierzchni człowiek chciałby mieć już poziom z głowy. Tak wiec w tym przypadku trzeba od razu, od samego początku manewrować nogami statywu????? To porażka :( myślałem , że sherpa 600 to statyw, któremu taka wpadka nie grozi.
Z mojej obserwacji wynika ,że problem jest tylko na pierwszym kacie rozstawu nóg. Na drugim kącie i z pozycji "żaby" problem znika .
Wynika to chyba z tego iż "oparcia" nóg o regulację rozstawu kąta są wykonane z odlewu.
adolfik9501
31-12-2009, 16:34
(...) myślałem , że sherpa 600 to statyw, któremu taka wpadka nie grozi.
(...)
Ja też tak myślałem. Jednakże wydaje mi się, że jakby to była norma to byłoby o tym głośno od dawna, a tak zdaje się to być przypadłością jakiejś serii, może maszyny już nie te (jak w FSO1500 pod koniec produkcji ;) ). Wypadałoby się porozumieć ze sklepem i dojść do jakiegoś rozwiązania - wymiana, zwrot pieniędzy, zakup innego statywu. Co jak co ale statyw ma być prosty, niezależnie od ceny, czy to za 100 czy 500.
EDIT: "pierwszy kąt" nóg to ten standardowy, czy jakiś węższy czy inny?
Ja też tak myślałem. Jednakże wydaje mi się, że jakby to była norma to byłoby o tym głośno od dawna, a tak zdaje się to być przypadłością jakiejś serii, może maszyny już nie te (jak w FSO1500 pod koniec produkcji ;) ). Wypadałoby się porozumieć ze sklepem i dojść do jakiegoś rozwiązania - wymiana, zwrot pieniędzy, zakup innego statywu. Co jak co ale statyw ma być prosty, niezależnie od ceny, czy to za 100 czy 500.
EDIT: "pierwszy kąt" nóg to ten standardowy, czy jakiś węższy czy inny?
Dokładnie to ten standardowy pierwszy rozstaw -hm ????raczej oddam statyw bo cały czas mam niesmak i faktycznie na forach predzej o tym nie czytałem . Moze teraz taka seria wyszła bo to już drugi statyw , pierwszy reklamowałem na tą samą usterkę (czy to usterka???)
adolfik9501
31-12-2009, 17:12
Jak nie usterka jak usterka ;) Wada fabryczna. Statyw winien być prosty. Bez żadnego ale. Wymień na coś innego, może nawet z dopłatą, chyba że będą w sklepie tacy "mili" iż obadają pozostałe i dostaniesz prosty - jeśli takowy istnieje.
Statyw odesłałem a przy kolejnych oględzinach tuż przed wysyłką dokonałem pomiarów. Okazało się , że rozstaw pomiędzy nogami wynosił około 94cm .Natomiast pomiędzy jedną z nóg a drugą rozstaw wynosił aż 100cm. Z czego to się bierze ??? Hm I tu pojawia się kolejna niespodzianka. To powoduję, że statyw nigdy nie będzie stał prosto. Mój stary statyw za 60zł stał prościej i rozstaw pomiędzy każdą z nóg jest równy. A tak zachwalali Velbona Sherpe 600. Dozbieram na Manftotto i chyba problemy się same rozwiążą. Meirze w 190-tkę
Ja ma 600R i u mnie nie ma takiego problemu. Upewnij się czy całkowicie rozstawiłeś nogi czasem nie wychodzą do końca jak się je puści aby same się rozstawiły.
Ja ma 600R i u mnie nie ma takiego problemu. Upewnij się czy całkowicie rozstawiłeś nogi czasem nie wychodzą do końca jak się je puści aby same się rozstawiły.
Co do nóg jestem pewien ,że ich rozstaw nie był taki sam/były dobrze wysunięte i rozstawione. Ktoś już napisał ,że to może taka seria . Prędzej nic o tym nie czytałem :( Szkoda ,że coś takiego mnie trafiło , mi to akurat przeszkadza. Na dodatek jak obracałem głowice w pion to kadr był żałosny:(:( Aparat "leciał" za bardzo w prawo -a to żałosne . Może tak jest w sherpie 600 i trzeba predzej zblokować motylkiem ???hm??? W statywie za 60zł tego nie było i stąd moje zdanie że to też w jakimś stopniu feler
Ja mam kilka lat ten statyw i jest prosto, więc może w nowych odwalają jakąś tandetę.
Ja mam kilka lat ten statyw i jest prosto, więc może w nowych odwalają jakąś tandetę.
Ja też miałem ten statyw kilka lat i zawsze był prosty :)
tomek...
04-01-2010, 17:48
Aż wziąłem i sprawdziłem.
Mój, kupiony jakieś 1,5 roku temu jest idealnie prosty.
Pozdrawiam
Tomek...
Pumexior
04-01-2010, 18:00
Ja statyw kupiłem ok rok temu i także jest prosty. Poza tym w terenie w 90% mam nierówno wysunięte nóżki ze względu na nierówny teren. Sprawdź, czy gumowe nakładki na nóżki są do końca wciśnięte (kiedyś jedna prawie mi odpadła).
Sherpa 600R, kupiona we wrześniu zeszłego roku.
Sprawdziłem przed chwilą, bo nie chciało mi to dać spokoju - idealnie prosta na każdym ustawieniu nóg.
Możliwe, że koledzy trafili na jakąś felerną serię...
Pozdrawiam
U mnie akurat nogi rozstawiają się z nierównym oporem. Będę musiał dokręcić te śrubki ale to nie duży problem.
Statyw dotarł do sklepu ( zaznaczę że już drugi ) i sam sprzedawca był w szoku. Jego opinia jest podobna i potwierdza moje przeczucia . Wpadka mogła też się zdarzyć i Sherpie600. Jednak trzeba chyba poczekać na rzucanie "błotem". Decydując się na zakup tego statywu posługiwałem się WASZĄ opinią czytając mnóstwo postów na forum NIKONA. Każda kolejna opinia stawiała na Sherpe 600r( wiadomo ile kasy taka półka) Ten nie miał żadnej opinii, która by mnie odwiodła od zakupu. Dziś coś się stało i trzeba obserwować forum czy temat się powtórzy. Bardzo miły Pan w sklepie odda pieniążki i zdecyduje się na zakup z innej półki. Tym razem udam się do konkretnego sklepu i wymacam każdą markę aby wybór już był celny. Sherpe600 też obejrzę aby zobaczyć czy taka przygoda tylko mi się zdarzyła i czy to tylko przypadek , że trafiłem na dwa "krzywe" statywy. Tym razem będę celował w BENRO