Zobacz pełną wersję : D5000 - Wyłączenie napisu "Obiekt jest za ciemny"
Witam.
Mój model to D5000 i mam kłopot. Bardzo lubię fotografie nocną przez co nie mogę sprawdzić na kółeczku w jakim trybie jestem a na ekranie zasłania mi ten cholerny napis. http://i49.tinypic.com/ejzf2t.jpg
Wie ktoś jak go wyłączyć? Szukałem w instrukcji ale nic pomocnego tam nie było, a ja już nie jestem amatorem i nie potrzebuje takich podpowiedzi.
Może jest za ciemny dla automatycznego wyboru pola AF?
Tak ale chce mieć AF włączony. Bo przy architekturze nocnej wystarczy latarnia w oddali, aby ustawić ostrość.
Nie chce mi się wierzyć, że nie ma tego w instrukcji, jeśli można to wyłączyć. ;)
Wybierz punktowy AF a nie auto. Nie będzie się tak gubił, a punkt sam wybierzesz.
kamillo44
30-12-2009, 19:16
z tego co się orientuję, nie da się tego wyłączyć.
pozdro
ja już nie jestem amatorem i nie potrzebuje takich podpowiedzi.
Ten napis chyba cię nie obraża? :)
Nie obraża ale przeszkadza.
Próbowałeś zakleić go np. izolacją?
Przepraszam za sarkazm, nie mogłem się powstrzymać :)
jackrabbit
30-12-2009, 20:04
haha, jak wycelowalem w moja ex z d40 i ten napis sie pokazal to awantura niezla byla jak sie zaczalem smiac :mrgreen:
Bo zacząłeś się śmiać nie na temat :-). Nie pamiętam, czy on w trybie M znika
jackrabbit
30-12-2009, 20:20
no dobra, to teraz na temat bo w sumie tez mnie wkurza to, ze przyciski nie sa podswietlane
cwiczyl ktos mazanie jakimis pisakami fluoro... (no wiecie o co mi chodzi) po przyciskach?
Może jest za ciemny dla automatycznego wyboru pola AF?
Nawet jak przełączę na MF to i tak napis jest. :|
Lento Violento
30-12-2009, 21:45
Więc chyba trzeba zmienić sprzęt, no wiesz, na taki dla profesjonalisty.... :D tam napisów zapewniam, że nie ma :D
Więc chyba trzeba zmienić sprzęt, no wiesz, na taki dla profesjonalisty.... :D tam napisów zapewniam, że nie ma :D
Ja ledwie D5000 kupiłem... Na profesjonalny sprzęt mnie nie stać.
wciśnij guziczek od lampy i czary mary napis zniknie :) Jeśli będziesz w Auto lampa się nie otworzy i wówczas wystarczy wcisnąć do polowy spust migawki i hyc, stała się jasność :)
Więc chyba trzeba zmienić sprzęt, no wiesz, na taki dla profesjonalisty.... tam napisów zapewniam, że nie ma
woł woł woł, bo tu sami profesyjonaliści - powiedz mi szanowny Lento Violento, co twoja wypowiedź wniosła do wątku?
wciśnij guziczek od lampy i czary mary napis zniknie :) Jeśli będziesz w Auto lampa się nie otworzy i wówczas wystarczy wcisnąć do polowy spust migawki i hyc, stała się jasność :)
A po kiego wała mu lampa do nocnych zdjęć?
Lento Violento
30-12-2009, 23:48
woł woł woł, bo tu sami profesyjonaliści - powiedz mi szanowny Lento Violento, co twoja wypowiedź wniosła do wątku?
Niestety kolego nie zrozumiałeś co miałem na myśli, więc po co ten infantylny komentarz ? co on wniósł do wątku ?
A po kiego wała mu lampa do nocnych zdjęć?
a po takiego, że wówczas znika ów upierdliwy napis "Obiekt jest za ciemny" i wyświetlany jest aktywny tryb fotografowania - bo chyba o to chodziło, aby Kolega Rafalec dowiedział się, pod jakim trybem pracuje :) Dowiedziawszy się w jakiej pozycji jest pokrętło trybów, lampę można zamknąć/wyłączyć - nieprawdaż?
Całkowita dezaktywacja wyświetlania info "Obiekt jest za ciemny" jest chyba niemożliwa - w sumie D5k to nie profi sprzęt :)
Chyba szybciej sobie komórką przyświeci żeby zobaczyć :)
to też jest rozwiązanie :)
to chyba zalezy kto stoi przed obiektywem :D
Olej napis i rób zdjęcia! Po co sobie głowę zawracać błahostkami :) Aparat na manuala, ustaw parametry i sru ... :D
Witam.
Mój model to D5000 i mam kłopot. Bardzo lubię fotografie nocną przez co nie mogę sprawdzić na kółeczku w jakim trybie jestem a na ekranie zasłania mi ... cholerny napis.
Wie ktoś jak go wyłączyć? Szukałem w instrukcji ale nic pomocnego tam nie było, a ja już nie jestem amatorem i nie potrzebuje takich podpowiedzi.
Ja osobiście nie wyobrażam sobie fotografii nocnej w innym trybie niż M. To po części rozwiązuje problem patrzenia jaki tryb mam ustawiony.
Noszzzz o to chodzi autorowi wątku, że nie może ustawić trybu M, bo nie widzi na kółeczku oznaczenia, gdy jest ciemno jak u afroamerykanina w ..... ;), a na wyświetlaczu też nie zobaczy, bo gdy mało światła, to body wrzeszczy napisem "Obiekt jest za ciemny" :)
Chyba szybciej sobie komórką przyświeci żeby zobaczyć :)
Można, zamiast komórki (bo akurat nie mamy na podorędziu) przekręcić wyświetlacz własny Dk5 w pozycję górną-przednią-ustaloną i niech robi za latarenkę :) A mówią, że przekręcany wyświetlacz to zbędny bajer :)
Ps. Wyświetlanie owego upierdliwego napisu jest co jakiś czas na chwilkę przerywane informacją o trybie, w którym pracujemy, Rafalec, nie przeginaj, da się to odczytać :)
A że powinna być opcja wyłączenia "podpowiedzi" - zgoda.
Rafał_Sz
31-12-2009, 10:47
Jeśli nie widzisz kółka wyboru to bardzo prawdopodobne, że jest za mało światła dla jakiejkolwiek poprawnej ekspozycji. Chyba, że robisz zdjęcia z długim tele, albo na bardzo długich czasach.
Jeśli nie widzisz kółka wyboru to bardzo prawdopodobne, że jest za mało światła dla jakiejkolwiek poprawnej ekspozycji.
Przesadzasz :D
Ja osobiście nie wyobrażam sobie fotografii nocnej w innym trybie niż M. To po części rozwiązuje problem patrzenia jaki tryb mam ustawiony.
Ależ nie ubliżaj światłomierzowi Nikona. Sam ostatnio robiłem nocne w trybie A. M się przydał dopiero przy panoramie...
abdullah
31-12-2009, 12:26
Złapałem aparat, zostawiłem osłonę na obiektywie by wymusić ów upierdliwy napis, kręcę pokrętłami, zmieniam opcje i... wciąż nie wiem w czym leży problem.
Przecież napis nic istotnego nie zasłania. A jeśli pracujesz np. na SCENE i chcesz wiedzieć jaką masz aktualnie opcję włączoną to przekręć kółkiem lewo-prawo i będziesz miał 1,5s animację z wyborem opcji.
Jeżeli natomiast nie możesz przez ów upierdliwy napis zrobić zdjęcia bo rzeczywiście blokuje on zrobienie zdjęcia to magiczny przycisk z kluczykiem po swej lewicy i wypisanymi na sobie AE-L AF-L rozwiązuje problem.
Złapałem aparat, zostawiłem osłonę na obiektywie by wymusić ów upierdliwy napis, kręcę pokrętłami, zmieniam opcje i... wciąż nie wiem w czym leży problem.
Przecież napis nic istotnego nie zasłania. A jeśli pracujesz np. na SCENE i chcesz wiedzieć jaką masz aktualnie opcję włączoną to przekręć kółkiem lewo-prawo i będziesz miał 1,5s animację z wyborem opcji.
Jeżeli natomiast nie możesz przez ów upierdliwy napis zrobić zdjęcia bo rzeczywiście blokuje on zrobienie zdjęcia to magiczny przycisk z kluczykiem po swej lewicy i wypisanymi na sobie AE-L AF-L rozwiązuje problem.
Animacje kółeczka masz tylko w graficznym menu. A ja lubię klasyczne, bo często korzystam z D60. Przycisk nie pomaga.
Tryb Scene (nawet w ustawieniu klasycznym) pokazuje animację koła wyboru trybu i tam można nocny tryb wybrać (sprawdziłam). Jeśli ktoś nastawia się na focenie w trybie nocnym, to przecież ustawia raz i nie musi do tego wracać, zmienia inne ustawienia. Dla mnie nieco sztuczny problem. Inna sprawa, że Nikon mógł zostawić kwadrat w rogu z wybranym trybem, a pasek komunikatu mniejszy i byłoby wygodniej. Ale nie jest.
Tryb Scene (nawet w ustawieniu klasycznym) pokazuje animację koła wyboru trybu i tam można nocny tryb wybrać (sprawdziłam). Jeśli ktoś nastawia się na focenie w trybie nocnym, to przecież ustawia raz i nie musi do tego wracać, zmienia inne ustawienia. Dla mnie nieco sztuczny problem. Inna sprawa, że Nikon mógł zostawić kwadrat w rogu z wybranym trybem, a pasek komunikatu mniejszy i byłoby wygodniej. Ale nie jest.
W trybie SCENE a ja chce używać M...
To ustaw M i nie ruszaj :)