PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 7 - tablet

Jacky
30-12-2009, 16:16
Witam!
Od jakiegoś czasu pracuję na Win7 Pro 64 i sobie chwalę :-)
Wszystko poistalowałem i zainstalowałem urządzenia dodatkowe. Nie mogę poradzić sobie z drukarką LaserJet 1005 i skanerem CoolscanV, bo producenci nie zrobili jeszcze odpowiedniego softu. Czekam więc na niego z ustęsknieniem :-(
Mam tablet Wacom Intuos 2. Ściągnąłem nowe sterowniki i wszystko powinno być OK. Nie mogę sobie jednak poradzić z ustawieniem piórka. W PS-ie nie działa jak należy. Po pierwsze po dotknięciu tabletu na ekranie widzę jakby znak okręgu na wodzie. Wygląda to ładnie, ale denerwuje i przeszkadza. Po drugie używając stempla nie pracuje-kopiuje jak powinien.
Proszę o podpowiedź co i jak ustawić, bo przeglądałem różne opcje w panelu sterowania, ale ciągle coś jest nie tak.

Pozdrawiam - Jacek

markB
30-12-2009, 19:59
Twoje doświadczenie jest ciekawe i dla mnie, bo w niedługim czasie zamierzam przejść na 64-bitowy Windows 7, a także posiadam Intuos 2. Nie wiem jaką wersję PSa posiadasz. Jeśli jest to wersja 32-bitowa, to problem może być z tym związany.

wisa
30-12-2009, 21:47
Spróbuj w zaawansowanych ustawieniach systemu zmienić w ustawieniach efektów wizualnych itp. z "niech system....: na "dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności". Może pomóc.

maly_glod
31-12-2009, 10:52
Podejrzewam ze jeżeli chodzi o tablet to wina leży gdzieś w systemie, ponieważ win vista i win 7 mają domyślnie wbudowana obsługa tabletu i ekranu dotykowego. Może jak wyłączysz usługę wprowadzania na komputerze typu tablet to zacznie system używać sterownika Wacoma a nie jakiegoś własnego? Jeszcze po nowym roku popatrzę gdzieś w opcjach systemowych może coś wynajdę.

tgollob_jamessuchar
31-12-2009, 11:14
Jacky mam podobny problem (i ten sam system) :S
tablet Pentagram - niby działa, ale nie działa zupełnie...

co do skanera, to Kolego ja spróbowałem bez sterowników - po prostu wykryło mi w systemie skaner, a samo skanowanie wykonuję przez "Urządzenia i drukarki" (tam jest zobrazowany nawet jak wygląda mój skaner - HP Scanjet...oj staaaaary model);

maly_gold - czekamy z niecierpliwością :D

maggot
31-12-2009, 11:18
witam trzeba ubic jeden proces zdaje sie "microsoft cos tam cos tam tablet" jak klikniesz ctrl+del+alt to znajdziesz.

Jacky
31-12-2009, 12:41
Mam zainstalowanego PS CS2 (32bity) i może w tym tkwi problem. Moze ktoś z użytkowników tej konfiguracji poradził sobie jednak z problemem.
Napiszę tylko, że wertowałem panel sterowania i szukałem rozwiązania. UDAŁO mi się COŚ :mrgreen: przełączyć i piórko w PS-ie działało jak kiedyś (jak w XP). Moja radość nie trwała jednak długo. Po jakimś czasie piórko zawiesiło się i przestało działać.

swider
02-01-2010, 02:29
Ja też mam W7 64 bit i używam tabletu — Bambusa. Z PS CS3 działa mi wszystko elegancko choć na początku miałem też problem z tą animacją przy kursorze. Zainstalowałem najnowszy sterownik i... jak ręką odjął, badziewne kółeczka przy klikaniu zniknęły. Niestety z niewiadomych przyczyn po jakiś dwóch tygodniach tablet w ogóle przestał działać. Odinstalowałem sterownik, zainstalowałem jeszcze raz (dokładnie ten sam driver) i znów zaczął działać, ale... ta kretyńska animacja pojawiła się na nowo, tyle, że w PS jej nie ma (tylko przy pracy w Windowsie)... więc dałem sobie już z tym spokój.

Generalnie wniosek jest taki, że cosik te sterowniki nie są do końca dopracowane, a na dodatek konflikt może powstawać na linii 32 bitowy PS i 64 bitowy Windows.

witam trzeba ubic jeden proces zdaje sie "microsoft cos tam cos tam tablet" jak klikniesz ctrl+del+alt to znajdziesz.
Pewnie chodzi Ci o proces "TabletPC Input Service". Zgodnie z tym co pisze na forum Wacom'a trzeba mu ustawić tryb uruchamiania na wyłączony (żeby pozbyć się tych rozchodzących okręgów). Ale na przykład ja nie mam takiego procesu... i co? :D

stig
02-01-2010, 02:50
Pewnie chodzi Ci o proces "TabletPC Input Service". Zgodnie z tym co pisze na forum Wacom'a trzeba mu ustawić tryb uruchamiania na wyłączony (żeby pozbyć się tych rozchodzących okręgów). Ale na przykład ja nie mam takiego procesu... i co? :DBo to nie "proces", tylko (jak sama nazwa wskazuje) serwis. :) Kiedys go wylaczylem, bo wkurzalo mnie, ze ciagle podczas proby uzycia tabletu, wyskakiwalo okienko od tego cholernego rozpoznawania pisma odrecznego. No i jak ten proces wylaczylem, to tablet w ogole przestal dzialac. :(

Osobiscie moge zdementowac pomowienia co do problemow z tabletem na Shop 32 <> win 64. Uzywam Win 7 64, z Intuosem 4 -- bez zadnych kiksow; zarowno w CS3 jak i CS4 (64 bit). IMHO ostatnie stery wacoma powinny zalatwic sprawe.

Jacky
02-01-2010, 12:19
Stig mam rację :-)
Sterowniki ze strony Wacoma w wersji pro612-5 działają. Miałem zainstalowaną poprzednią wersję sprzed około miesiąca. Zdaję się, że znaleźli przyczynę i poprawili soft.

Pozdrawiam - Jacek

swider
02-01-2010, 13:20
Bo to nie "proces", tylko (jak sama nazwa wskazuje) serwis. :) Kiedys go wylaczylem, bo wkurzalo mnie, ze ciagle podczas proby uzycia tabletu, wyskakiwalo okienko od tego cholernego rozpoznawania pisma odrecznego. No i jak ten proces wylaczylem, to tablet w ogole przestal dzialac. :(
Racja, moja pomyłka (zasugerowałem się cytowanym przeze mnie postem)... chodzi rzecz jasna o usługę :)

Co do okienka rozpoznawania pisma odręcznego. Można ją wyłączyć wchodząc do "Ustawienia komputera typu tablet", zakładka "Inne" i na samym dole klikamy w "Przejdź do ustawień Panelu wprowadzania". W zakładce "Otwieranie" odznaczamy opcję "Użyj karty Panel wprowadzania".
A jak u Ciebie wygląda sprawa z tymi okręgami przy kliknięciu?

Sterowniki ze strony Wacoma w wersji pro612-5 działają. Miałem zainstalowaną poprzednią wersję sprzed około miesiąca.
A w pierwszym poście napisałeś, że ściągnąłeś nowe sterowniki :p
I jak z tą animacją, masz ją dalej aktywną?

stig
02-01-2010, 13:35
Co do okienka rozpoznawania pisma odręcznego. Można ją wyłączyć wchodząc do "Ustawienia komputera typu tablet", zakładka "Inne" i na samym dole klikamy w "Przejdź do ustawień Panelu wprowadzania". W zakładce "Otwieranie" odznaczamy opcję "Użyj karty Panel wprowadzania".Taa... Wykoncypowalem to po jakims czasie, kiedy poleglem z usluga. Niemniej wolalbym na stale wylaczyc usluge rozpoznawania pisam odrecznego, bo jej istnienie w systemie jest mi tak samo niepotrzebne jak krowie stringi. Problem w tym, ze wylaczenie uslugi rozpoznawania pisma odrecznego, jednoczesnie calkowicie odcina dostep do tabletu. :[

A jak u Ciebie wygląda sprawa z tymi okręgami przy kliknięciu?Nic takiego nigdy nie widzialem.

swider
02-01-2010, 14:35
Taa... Wykoncypowalem to po jakims czasie, kiedy poleglem z usluga. Niemniej wolalbym na stale wylaczyc usluge rozpoznawania pisam odrecznego, bo jej istnienie w systemie jest mi tak samo niepotrzebne jak krowie stringi. Problem w tym, ze wylaczenie uslugi rozpoznawania pisma odrecznego, jednoczesnie calkowicie odcina dostep do tabletu. :[
Fakt, też próbowałem się jej pozbyć, ale jak piszesz — tablet się wykrzacza.

Nic takiego nigdy nie widzialem.
No to jesteś szczęśliwym człowiekiem :) Może to kwestia tabletu, a co za tym idzie sterowników... choć z drugiej strony Jacky też ma Intka, podobnie jak Ty, a u niego pojawia się ta animacja... tyle, że on używa 2-ki, a Ty masz 4-kę... nieee noo, qurwicy można dostać :evil:

stig
02-01-2010, 14:56
tyle, że on używa 2-ki, a Ty masz 4-kę... nieee noo, qurwicy można dostać :evil:Ale stery sa te same. A raczej konstrukcja tabletu nie moze miec wplywu na jakies tam kolka na ekranie. ;)

swider
02-01-2010, 15:42
Mnie chodziło o różnicę sterowników pomiędzy Bambusem (którego, niestety, ja używam), a Intkiem. Ale widzisz... jak sam piszesz, stery dla różnych wersji Intuos'a są takie same, a te jechane kółeczka u Ciebie nigdy się nie pojawiły, a u Jacky'ego i u mnie tak... to WTF? Ja nie widzę w tym żadnej logiki. Bo co innego jakby to występowało np. tylko u mnie (inny tablet), albo mielibyśmy różne systemy. A tak? Masz pomysł w czym tkwi problem?

A może to kwestia innych driverów... albo konfiguracji systemu. No, ale gdybać to ja se mogę...

stig
02-01-2010, 15:44
Masz pomysł w czym tkwi problem?Moze stery od karty graficznej?

Jacky
02-01-2010, 18:12
A w pierwszym poście napisałeś, że ściągnąłeś nowe sterowniki :p
I jak z tą animacją, masz ją dalej aktywną?
Sterowniki miałem aktualne na dzień w którym je pobierałem. Wacom pewnie dostał info od klientów (takich jak my), że coś się dzieje z "kręgami na wodzie" w PS-ie. Poprawili sterowniki i na nowych u mnie jest juz OK.

swider
03-01-2010, 01:36
Moze stery od karty graficznej?
hmm... :) A jaką masz grafikę?

Wacom pewnie dostał info od klientów (takich jak my), że coś się dzieje z "kręgami na wodzie" w PS-ie. Poprawili sterowniki i na nowych u mnie jest juz OK.
A w Windowsie też to zniknęło? Czy tylko w PSie?

stig
03-01-2010, 01:39
hmm... :) A jaką masz grafikę?Asus GeForce 9600GT 512MB DDRIII.

swider
03-01-2010, 02:02
Ja mam Radeon'a — to może być już jakaś poszlaka :) Jutro poszperam w sterowniku, może coś się uda poprzestawiać.

ku6i
04-01-2010, 04:51
"Kręgi na wodzie" kojarzą mi się z sygnalizowaniem pozycji kursora na ekranie z XP (taki bajer dla ludzi mających problem ze wzrokiem lub nieobeznanych z komputerami mający na celu ułatwienie odnalezienia kursora na ekranie). Pogrzebcie w panelu sterowania w ustawieniach myszy/tabletu, może to coś pomoże.
Mi Volito 1 się nie żarło z W7 x64 (PSa nie mam).

swider
04-01-2010, 12:14
Wiem o co Ci chodzi, ale to nie jest to :) Ten bajer o którym piszesz działał bodajże jeśli nacisnąłeś Ctrl.

Jacky
04-01-2010, 14:39
Tak, to lokalizator kusora pojawiajacy się po nacisnięciu Ctrl.
Co do tabletu, to poprawnie działa, tak w PS-ie CS2 jak i ogólnie w windowsie.
Co do mojej grafiki, to nie jest to jakiś najnowszy ful-wypas tylko ATI Radeon HD 3450.

swider
04-01-2010, 17:06
Myślę, że to jednak kwestia sterowników tabletu. Trzeba poczekać aż wypuszczą nową wersję z poprawką.

redrumdanyboy
16-02-2010, 16:52
sposób na wkurzające kółka @#$^ :D panel sterowania/narzędzia administracyjne/usługi/Usluga wprowadzania na komputerze typu tablet/Zatrzymaj....

A...usluga jest automatyczna więc po restarcie systemu znowu się toto odświeża.... a więc....trzeba kliknąć prawym myszy na "Usługa wprowadzania na komputerze typu tablet" następnie właściwości i wyłączyć to w cholerę. Powinno zadzialać.

Edit: doczytałem, że może to w cholerę wyłaczyć tablet, ale jak na razie u mnie działa i ma się dobrze.

arq
18-10-2010, 19:28
Odświeżam temat, bo ciągle aktualny.
Aby wyłączyć animowane kółko, które pojawia się w niektórych programach przy naciskaniu piórkiem (Windows 7), trzeba wejść do: Panel sterowania/Sprzęt i dźwięk/Pióro i urządzenia dotykowe. W opcjach piórka "Nacisnij i przytrzymaj" trzeba odznaczyć "Nacisnięcie i przytrzymanie dla kliknięcia prawym przyciskiem myszy".

manfred
11-08-2012, 19:42
Wszystko to robię a i tak to denerwujące kółko jest i towarzyszy pracy.