Zobacz pełną wersję : jasny obiektyw do fot.produktowej /d5000
franek k
30-12-2009, 03:25
witajcie,
aktualnie posiadam d5000 ze standardowym kitem 18-55 vr.Uzywam go najczesciej do fotografii produktowej sklepu internetowego.Zauwazylem jednak,ze obiektyw robi dosc ciemne zdjecia na wiekszosci konfiguracji.Czy jest jakies szklo ktore bedzie spelnialo moje oczekiwania : jasniejsze/nadajace sie do fot.prod./jak najmniej inwazyjne dla portfela? z gory dzieki za sugestie
pozdrowienia
jackrabbit
30-12-2009, 03:35
jesli robi za ciemne zdjecia to nalezy poczytac o trybach pomiaru swiatla, korektach ekspozycji oraz o trybie M, w takiej bialej ksiazeczce powinno cos pisac :)
18-55 w zupełności wystarczy do fotografii produktowej. Jeśli uważasz, że nie, to spróbuj 35/1.8G lub 50/1.4G lub 85/3.5G (w tym ostatnim masz jako bonus makro 1:1, może się przyda jak produktem będzie coś naprawdę małego).
może prościej będzie zlecić fotografię komuś kto zna podstawy ?
inny obiektyw nic Ci nie da. naucz się poprawnie ustawiać korekty ekspozycji, albo najlepiej zaprzyjaźnij się z trybem M
ciemne zdjęcia? Oj kolego może na początek trochę podstaw..
i w taki sposób rozwala się rynek fotografii. na ślub też idą robić zdjęcia ludzie którym się "robią za ciemne zdjecia".
brakuje jeszcze żeby tacy pracowali dla newspixa - bo taniej. a tych z wspomnianej wcześniej agencji to sorry ale nie trawię...
Ale ja jestem głupi... Do tej pory zawsze myślałem, że obiektyw dobrze jest maksymalnie przymknąć do produktówki... I po co ja się męczyłem z uchwyceniem wszystkiego w GO skoro podobno się jasnymi robi...
Photoartbox
31-12-2009, 12:30
jasny obiektyw = jasne zdjecia, to chyba logiczne ;)
Kurde, moglem kupic 50/1.4, mialbym noktowizje:(
microbot
31-12-2009, 18:42
witajcie,
aktualnie posiadam d5000 ze standardowym kitem 18-55 vr.Uzywam go najczesciej do fotografii produktowej sklepu internetowego.Zauwazylem jednak,ze obiektyw robi dosc ciemne zdjecia na wiekszosci konfiguracji.Czy jest jakies szklo ktore bedzie spelnialo moje oczekiwania : jasniejsze/nadajace sie do fot.prod./jak najmniej inwazyjne dla portfela? z gory dzieki za sugestie
pozdrowienia
Statywu używasz, czy z łapy?
Wrzuć przykłądową fotkę, najlepej z EXIF'em.
Pozdrawiam
Jasny obiektyw = mała GO. Mocno przymknięty (f22) jasny lub ciemny obiektyw = duża GO. W fotografii produktowej chcemy dużej GO, a co za tym idzie jasny obiektyw nie jest potrzebny, a umiejętność pomiaru światła.
Cytat:
Napisał Photoartbox Zobacz post
jasny obiektyw = jasne zdjecia, to chyba logiczne
Jasny obiektyw = mała GO. Mocno przymknięty (f22) jasny lub ciemny obiektyw = duża GO. W fotografii produktowej chcemy dużej GO, a co za tym idzie jasny obiektyw nie jest potrzebny, a umiejętność pomiaru światła.
Przecież kolega żartował...
Waldo 2008
31-12-2009, 19:13
Jasność obiektywu ma się nijak do jasności zdjęć. Statyw, odpowiednia ekspozyja oraz GO i będzie lepiej.
Photoartbox
31-12-2009, 19:41
Taa, serio? A takie cos-;) , to kolega juz kiedys widzial?:lol: Zakwas, dzieki :)
Taa, serio? A takie cos-;) , to kolega juz kiedys widzial?:lol: Zakwas, dzieki :)
Widziałem, ale niezbyt dokładnie za sprawą wysokiej rozdzielczości :) Nie wiedziałem czy jest : czy ; ;-)
Przecież kolega żartował...
A autor wątku chyba nie całkiem :)
Myślę, ze Pierwotny Pytający powinien zmienic branżę i handlować tylko jasnymi produktami.
ulżyło wam?
nie wystarczyły pierwsze dwie odpowiedzi?
do rozważenia: podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi
krzysiekn
31-12-2009, 22:10
to mi się podoba.jasny obiektyw = jasne zdjęcie.normalnie super sprawa.długa ogniskowa = ?
to mi się podoba.jasny obiektyw = jasne zdjęcie.normalnie super sprawa.długa ogniskowa = ?
Wymiar ma znaczenie. długośc ważniejsza czy średnica?
ulżyło wam?
nie wystarczyły pierwsze dwie odpowiedzi?
do rozważenia: podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi
2000 lat temu "homo unius libri" było stwierdzeniem obelżywym. Pewnie jestem niedzisiejszy, dzis byłby to punkt do pochwały?
a dziś dzieci neostrady sobie mogą ulżyć ...
to forum jest składnicą wiedzy dla wielu i kto pyta podobno nie błądzi
ale cóż czym mniejszy czas na forum tym więcej do powiedzenia, a posty lecą ... :)
ja już się zamykam bo za krótko tu jestem i są tacy co więcej wiedzą więc lepiej więcej czytać niż pisać
wiedza, wiedzą. ale można za to się pośmiać ;)
poza tym takie gadki o niczym też są czasem śmieszne.
a największe gadki o niczym to zawsze powstają w wątkach nikon vs. canon. tam to dopiero nabijanie postów jest :)
JacekCz.
Ponoć jednak średnica. I energia.
Do autora wątku. Pomijając treść pytania-dość prowokacyjną i dyskusyjną:
Ustabilizuj sobie aparat np. przy pomocy statywu, podkręć wartość ekspozycji-o ile takie cuda z serii x000 posiadają i kombinuj.
A jeśli wciąż wyjdą ciemne zdjęcia-użyj programu do obróbki zdjęć.
Jeśli to zawiedzie-poczytaj instrukcję/oddaj aparat koledze.
Herr Mec
02-01-2010, 02:06
Autorze pytania - oprócz wdrożenia w życie tych nielicznych zeczowo udzielonych rad, proponuję zainteresować się zestawem do fotografii bezcieniowej (np. coś takiego http://www.e-cyfrowe.pl/quantuum-zestaw-do-fotografii-bezcieniowej-lh-30-p-5915.html). Dobre oświetlenie kadru jest kluczem do robienia prawidłowo naświetlonych i nieporuszonych fotografii.
Slabe to strasznie, 2x30W tylko.
Herr Mec
03-01-2010, 00:31
To był przykład - sam bawię się fleszem, więc trudno mi ocenić wartość tego zestawu, niemniej chciałem wskazać kierunek, w którym pytający może podążać.
Pooglądaj sobie to video i i nne na tej stronie:
http://www.prophotolife.com/2008/04/28/episode-6/
http://www.prophotolife.com/2008/04/04/prophotolife-instructional-video-diy-studio-product-photography/
a potem kup statyw (tylko jakiś porządny a nie badziew za 100 jak ja :-) ), łyknij troche teorii o świetle i trenuj
apropos obiektywu - mi koledzy polecili 50 1.8 bo taki akurat miałem - nie ze wzgl na jasność tylko jakość obrazu ( używam i tak od 5,6 w góre)
stałka to dobre rozwiązanie - ogniskowa zależy od tego co fotografujesz