PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] pewnego razu w Poznaniu...

sailor
30-12-2009, 01:12
jesli dobrze sie przypatrzec mozna w okolicach szkoly baletowej zauwazyc cos niemal nieuchwytnego ..

modelka (dzieki za marzniecie i brak narzekan na fotopstryka): Natalia
asystent (wielkie dzieki za cierpliwosci i nieoceniona pomoc): Jakub Kaczmarczyk
foto: sailor

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/s_PFA_0806-2.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/s_PFA_0806.jpg)

pinokio
30-12-2009, 01:17
Miło cię znowu widzieć na forum :)
Bardzo ładnie wyszło. HDR?

kichu
30-12-2009, 01:18
pomysl, wykonanie wszystko na tak, swieze i bardzo mi sie podoba :)

natomiast z cyklu glosno mysle zastanawiam sie czy podobny kadr, ale zrobiony dluzszym tele (perspektywa) nie wypadlby troche subtelniej, wlasnie w stylu "pewnego razu" opowiadane gdzies z oddali

tu mam wrazenie delikatnego przeladowania, szczegolnie np. w miejscu gdzie lampa ulicza styka sie z glowa modelki itp. itd. - relacja pierwszego planu w stosunku do tla

qooba
30-12-2009, 01:19
dłuższa ogniskowa spłaszczyła by obraz, zniknęłaby zupełnie kostka ulicy i jej skosy :) a zimno było jak cholera...

sailor
30-12-2009, 01:21
HDR?

nie, nikon :)

dłuższa ogniskowa spłaszczyła by obraz, zniknęłaby zupełnie kostka ulicy i jej skosy :) a zimno było jak cholera...
ufff dzieki za wyreczenie :)

wilk325
30-12-2009, 01:23
Podoba mi się, ale troszkę duże:zdjęcie po obróbce zmniejszasz do rozmiarów max: 1024px - szerokości i max: - 760px wysokości, wysokość max 760px!!!

fIlek
30-12-2009, 01:25
Podoba mi się, ale troszkę duże:zdjęcie po obróbce zmniejszasz do rozmiarów max: 1024px - szerokości i max: - 760px wysokości, wysokość max 760px!!!

Tadzio ma swoją krucjatę ;)

kichu
30-12-2009, 01:26

no wlasnie to mam na mysli

a z kolei jesli mialby zostac szeroki to czy nie cofnac by modelki tak by bardziej wtopila sie w "tlo" a nie wylazila tak mocno na pierwszy plan

ten jedyny element mnie wlasnie troche w tym kadrze drazni, modelka sprawia wrazenie jakby przywedrowala z innego kadru :)

Tadzio ma swoją krucjatę ;)

I bardzo dobrze, bo to zadna przyjemnosc przewijac zbyt wysokie pionowe kadry :) Tu mimo nieregulaminowego rozmiaru nie ma tego problemu, ale w innych fotach czesto tak to wyglada... nawet na wiekszym monitorze. Paski systemowe itp rzeczy troche jednak w pionie zabieraja.

sailor
30-12-2009, 01:28
ale modelka jest GLOWNYM TEMATEM TEGO ZDJECIA .. o czym zreszta swiadczy przyporzadkowanie do kategorii .. biorac pod uwage ze na zdjeciu porusza sie na dwoch planach nie wiem jak sobie wyobrazasz technicnie brak jej na pierwszym

co zas do wtapiania sie w tlo - jakby sie wtopila bardziej to by je nie bylo :)

swoja droga - widze ze na forum sie nic sie nie zmienilo :D

fIlek
30-12-2009, 01:40
I bardzo dobrze, bo to zadna przyjemnosc przewijac zbyt wysokie pionowe kadry :) Tu mimo nieregulaminowego rozmiaru nie ma tego problemu, ale w innych fotach czesto tak to wyglada... nawet na wiekszym monitorze. Paski systemowe itp rzeczy troche jednak w pionie zabieraja.

Ja tam do Tadzia nic nie mam, dobrze robi, tylko zastanawiam się ile tak wytrzyma :)

wilk325
30-12-2009, 01:42
Ja tam do Tadzia nic nie mam, dobrze robi, tylko zastanawiam się ile tak wytrzyma :)

Do końca świata - jak się da:) i jeszcze dłużej. Ja cierpliwy i stanowczy jestem.

kichu
30-12-2009, 01:43
ale modelka jest GLOWNYM TEMATEM TEGO ZDJECIA .. o czym zreszta swiadczy przyporzadkowanie do kategorii .. biorac pod uwage ze na zdjeciu porusza sie na dwoch planach nie wiem jak sobie wyobrazasz technicnie brak jej na pierwszym

przy tej ogniskowej pare krokow wstecz, chodzi proporcje modelki w stosunku reszty planu, choc wtedy cala sekwencje trzebaby "napisac" od nowa

albo zaczynajac sekwencje w miejscu w ktorym ja robi, zeby zamiast do fotografa wykonywala ja w glab kadru

Ja tam do Tadzia nic nie mam, dobrze robi, tylko zastanawiam się ile tak wytrzyma

Pewnie dopiero sie rozkreca :D

sailor
30-12-2009, 01:50
przy tej ogniskowej pare krokow wstecz, chodzi proporcje modelki w stosunku reszty planu

uzywales kiedys szerokiego kata w fotografii bo mam delikatne wrazenie ze nie.

albo zaczynajac sekwencje w miejscu w ktorym ja robi, zeby zamiast do fotografa wykonywala ja w glab kadru

usilujesz udowodnic ze jak ktos podjezdza mercedesem to mowiac mu "volvo by bylo lepsze" wiesz lepiej .... otoz nie jest, bo kierowca chcial jezdzic meredesem a nie volvo. mam nadzieje ze tym razem zrozumiesz.

kichu
30-12-2009, 01:52
uzywalem, a wystawiajac to zdjecie pytasz mnie o zdanie, wiec Ci je tu prezentuje... nie twierdze ze mam racje a i zgadzac sie nie trzeba... ale po to w koncu jest cos takiego jak to forum, autor prezentuje, inni komentuja...

sailor
30-12-2009, 02:02
nie twierdze ze mam racje a i zgadzac sie nie trzeba...

skoro nie wiesz ze masz racje to po co piszesz? myslalem ze pisze sie rzeczy co do ktorych ma sie pewnosc a nie uprawia mniemanologie stosowana.

autor prezentuje, inni komentuja...

inni komentuja - komentarz jednak powinien byc przemyslany a nie pisany co slina na jezyk przyniesie tylko po to by potem napisac "nie twierdze ze mam racje".
tym bardziej ze qooba ci juz wytlumaczyl dlaczego tak a nie inaczej zostalo zdjecie zrobione. myslenie mlodziezy przyszloscia narodu.

kichu
30-12-2009, 02:19
"mam racje" w sensie pokrywania sie mojego zdania/opini ze zdaniem/opinia autora

autor pokazuje, ja napisalem pierwotnie, ze mi sie podoba, ale wolalbym gdyby cos bylo troszke inaczej

qooba wytlumaczyl - ok, niemniej jednak pierwotnych uwag co do fotki to nie zmienia

inaczej niz autor odbieram to zdjecie po prostu

w koncu to nie matematyka

Włóczykij
30-12-2009, 10:24
Nie wiem czy powinienem się wypowiadać, bo na fotografii to ja się nie znam ;) ale spróbuję napisać jak ja odbieram to zdjęcie. Piotr napisał „można(…)zauważyć coś niemal nieuchwytnego ..”. Patrząc na ten kadr można niemal poczuć powiew sukni na twarzy. Spłaszczając perspektywę, czy odsuwając modelkę na dalszy plan zdjęcie całkowicie zaginąłby klimat i byłoby nijako. A tak jest super.

prz3mo
30-12-2009, 15:50
Fajne, pomysłowe !

Roman K.
30-12-2009, 15:51
Kurcze, ostatnio byliśmy z grupą na Starym Rynku i fotografując tą ulicę miałem dokładnie taką samą wizję :)
Ja jednak odszedłbym troszkę dalej ( ulica jest dość długa ). Jak dla mnie, budynek Fary nieco rozprasza uwagę.
Zdjęcie może nie aż tak dobre technicznie, ale może coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.kazmierz.com.pl/gallery/albums/userpics/10008/_ROM6220.jpg)

Jeśli autor wątku sobie tego zażyczy, proszę usunąć zdjęcie.

prz3mo
30-12-2009, 15:54
Kurcze, żeby u mnie w mieście były takie klimatyczne miejscówki, ehhh...

sailor
30-12-2009, 15:58
Ja jednak odszedłbym troszkę dalej

wtedy ciezko znalezc by bylo biegajacego "ducha" baletnicy :D

Jak dla mnie, budynek Fary nieco rozprasza uwagę.

qooba dosc dokladnie wyjasnil dlaczego jest tak a nie inaczej - siedzielismy nad kompozycja kadru kolo godziny i kazdy aspekt zostal przemyslany, czesc wyprobowana, a wiele odrzuconych ze wzgledu na uzyskiwany efekt :)

ekonet
30-12-2009, 16:01
HDR?
Bluźnierca! :)

Piotrek, nic się nie zmieniłeś... :)
Tylko tytuł Ci poprawiłem, bo ja też się nie zmieniłem. :)

sailor
30-12-2009, 16:03
:D

yeee
31-12-2009, 17:32
Waltz of the Flowers

jungli
04-01-2010, 01:11
Fajna fotka ale zdjecie zrobilbym bardziej wzdluz

pozdroofka