Zobacz pełną wersję : Różnica między EN-EL4 i EN-EL4a
Jaka jest różnica między akumulatorami EN-EL4 i EN-EL4a
'a' - wieksza pojemnosc, dluzej trzyma, drozszy. Ogolnie lepsiejszy :D
Z tego co wyczytałem to trzeba do niego kupować jakąś oddzielną ładowarkę ale czy tylko do wersji 'a' czy do wersji bez "a" też? Bo rozumiem, że do gripa właśnie wersje 4 trzeba kupić żeby działało 8 kl/s w D700?
ladowarka chyba jest ta sama.
Zeby miec 8 kl/s mozesz tez wrzucic 8xAA. Wrzucasz eneloopy i wydajnosc jest podobna jak z en-el4a, albo i lepsza. Poczytaj tematy o gripach, tam ludzie pisali jak aparat sprawuje sie na AA
EL4 i EL4a to baterie ktore zewnetrznie wygladaja identycznie, a roznia sie pojemnoscia (wieksza w 4a)
EL4 jesli dobrze pamietam przychodzily w pakiecie ze starszymi body jednocyfrowymi D2 etc, natomiast
od D3 mamy baterie 4A
jedna i druga wymagaja innej ladowarki niz EL3e bedace standardem w D300/700
wraz z nowa ladowarka maja tylko jedna wade - cene, poza nia - same zalety
wyzsze napiecie - puszka pracuje szybciej, to czuc
wieksza pojemnosc - jak to ktos ladnie ujal mala elektrownia atomowa
wieksza pojemnosc - jak to ktos ladnie ujal mala elektrownia atomowa
Jedna dłużej podziała jak 2xEL3e? I jak wygląda sprawa z pojemnością zamienników?
P.S. może ktoś zna tani zasilacz sieciowy do D700? :D
No z tego co widzą:
akumuator EN-EL4a - 299zł
ładowarka MH-21 - 289zł
Rozwiązanie 8xAA mnie nie podnieca, bo taki zestaw będzie bardzo dużo ważył. No i noszenie 20 akumulatorków też staje się problemem (do aparatu i do lampy). Z drugiej strony głupio jakbym miał mieć dwie ładowarki do jednego aparatu.
zaden z zamiennikow nie ma pojemnosci osiaganej przez el4a (11.1V , 2500 mAh), co ciekawe nidawno ktos tu na forum znalazl zamiennik, ktorego ladowarka miala mniejsze napiecie na wyjsciu (9V) od napiecia samej baterii, takze to juz w ogole czeski film, a i JacekZ raportowal jakies niekompatybilnosci, gdy laczylo sie zamiennik w gripie z oryginalem el3e w korpusie (tez byl osobny watek)
generalnie zamienniki sa, uzywac sie da, ale w stosunku do oryginalnej baterii nie ma drogi na skroty obawiam sie
co do relacji pojemnosci zajrzyj do instrukcji, tam masz podane ilosci zdjec ktore mozna zrobic na jednej i drugiej baterii, o ile same cyfry znaczenie maja drugorzedne o tyle ich wzajemne relacje moga dac Ci na to pytanie odpowiedz
duza baterie to nie tylko pojemnosc (mAh), ale takze wyzsze napiecie, bo przeklada sie na szybkosc pracy puszki... w nawet lustro wtedy nieco inaczej 'klapie'
Z drugiej strony głupio jakbym miał mieć dwie ładowarki do jednego aparatu.
ja majac el4a w gripie z d300s - oryginalna ladowarke jak i baterie mam schowana do szafy - nie wkladam jej do korpusu - i jade tylko na duzych bateriach w gripie
mala bateria trzymana jest tylko na okazje gdybym chcial wziac gdzies puche bez gripa (gabaryty)
jeszcze taka uwaga, obok ladowarki i baterii potrzebujesz tez zaslepke na duze baterie do gripa, cos takiego
http://sklepfotograficzny.pl/akcesoria/pojemniki-na-baterie/Nikon/BL-3/
natomiast jesli nie masz gripa to caly zestawy (grip, ladowarka, bateria, zaslepka) sprzedawany jest w komplecie jako
PDK-1 (power drive kit) - jak sie tym interesowalem to wypadal korzystniej niz kupowanie wszystkich tych elementow
osobno, ale jak dobrze poszuakc niekoniecznie musi to byc prawda
http://sklepfotograficzny.pl/akcesoria/pojemniki-na-baterie/Nikon/Zestaw-PDK-1/
No z tego co widzą:
akumuator EN-EL4a - 299zł
ładowarka MH-21 - 289zł
Rozwiązanie 8xAA mnie nie podnieca, bo taki zestaw będzie bardzo dużo ważył.
Nie narzekam. Taki zestaw swietnie lezy w dloni. Ciezki, stabilny... no i +10 do lansu:mrgreen:
ja majac el4a w gripie z d300s - oryginalna ladowarke jak i baterie mam schowana do szafy - nie wkladam jej do korpusu - i jade tylko na duzych bateriach w gripie
No ale w tym wypadku musiałbym kupić 2 akumulatorki EN-EL4a żeby spełnić założenie bezprzerwowej pracy 12 godzin 1000zdjęć.
Czy aparat używa akumulatory równolegle? Czy najpierw używa tego mniej naładowanego a potem przełącza się automatycznie na drugi (tak jak w SONY)?
1000 zdjec na el4a to pikus, przy el4a mowimy o wydajnosci rzedzu 3-4 tys zdjec (pisze z glowy)
aparat uzywa najpierw jednej baterii pozniej drugiej i plynnie sie przelacza z jednej na druga, ktora ma byc brana pierwsza (grip/pucha) ustawiasz w menu
Ja mam w tej chwili na liczniku coś koło 2600 zdjęć i jeszcze 44% mocy na EN-EL4a. I to jakiej mocy! W porównaniu do 8x eneelop które używałem wcześniej nie straszne mi mrozy, waga zestawu nieco przyjemniejsza. Same korzyści :)
na zaminniku en-el4a delty robie spokojnie ponad 2k zdjec. Zle nie jest, ale trzeba bedzie zainwestowac w oryginal
Ja mam w tej chwili na liczniku coś koło 2600 zdjęć i jeszcze 44% mocy na EN-EL4a. I to jakiej mocy! W porównaniu do 8x eneelop które używałem wcześniej nie straszne mi mrozy, waga zestawu nieco przyjemniejsza. Same korzyści :)
Właśnie przy okazji astrofocenia zużyłem 2x EN-EL3e i na końcu Eneloopy do gripa. Te ostatnie podziałały może 15% tego co jeden EL3e...
Najchętniej bym kupił zasilacz ale cena mnie nie zachęca...
No to jeszcze trzeba pamiętać, że do 4 są inne końcówki mocowania w gripie, to też dodatkowy koszt.
całość można kupić w tej chwili za rozsądne pieniądze w promocji w fotojokerze online
szymanskil
11-02-2010, 20:10
co to znaczy rozsadne pieniadze??... bo wlasnie jestem na etapie kupna gripa... i tak czytam caly ten watek... i... grip 800zl + bateria 300+ ladowarka 300...+ kurierzy bo rzecz jasna ze w jednym sklepie wszystkiego nie kupie... to wychodzi... 1400+ 40 kurierzy... hm....
szymanskil
11-02-2010, 20:17
edit - wygasły inne linki
http://www.pasazfoto.pl/nikon-mbd10-grip-dostepny-reki-p-134.html
all.... 1457,- z przesylka:)
Ok ja osiął rozumieć juz:D hehehehe ma ktos pozyczyc?:D
jeszcze coś takiego musisz uwzględnić:
http://www.e-fotojoker.pl/product/dodatki-do-aparat-w/pokrywa-nikon-bl-3-dla-nikona-serii-d2-i-d3/
szymanskil
11-02-2010, 21:08
no pieknie: dzieki wlasnie tego mi brakowalo poniewaz jest taki zestaw na pasaz foto i kosztuje z przesylka 1600zl:) czyli po poskladaniu zaoszczedzamy 100:)
no pieknie: dzieki wlasnie tego mi brakowalo poniewaz jest taki zestaw na pasaz foto i kosztuje z przesylka 1600zl:) czyli po poskladaniu zaoszczedzamy 100:)
PDK - 1 się zwie:)
szymanskil
12-02-2010, 15:23
nie wazne jak sie nazywa:) moze nawet Bartuś lub Asia mozna miec to taniej...:)
maniek750
18-02-2010, 08:42
Ja wlasnie zakupilem nowe zasilanie EN-EL4a do swojego MB-D10 i zobaczymymy jak to bedzie w praniu ;-) jak do tej pory mialem 8xEneloop i powiem szczerze ze dosc szybko to padalo :-(
genghiskhan
18-02-2010, 16:38
mam pytanko
czy en-el4a wejdzie bezposrednio do puszki - nie majac gripa?
mam 3 oryginalne en-el3 moglbym je sprzedac i zainwestowac w 3n-el4a - chyba oryginaly - ceny widze od 300zl... pytanie ile za ladowarke
wszystko bylo by uzywane w d700
slyszalem ze en-el4a potrafi zrobic nawet 3000-4000 tys zdjec - w porownaniu z 600 na en-el3 to bardzo duzo - i kosztowo nie wychodzi tak zle
prosze o pomoc i weryfikacje
mam pytanko
czy en-el4a wejdzie bezposrednio do puszki - nie majac gripa?
mam 3 oryginalne en-el3 moglbym je sprzedac i zainwestowac w 3n-el4a - chyba oryginaly - ceny widze od 300zl... pytanie ile za ladowarke
wszystko bylo by uzywane w d700
slyszalem ze en-el4a potrafi zrobic nawet 3000-4000 tys zdjec - w porownaniu z 600 na en-el3 to bardzo duzo - i kosztowo nie wychodzi tak zle
prosze o pomoc i weryfikacje
Nie wejdzie,
no chyba że duży młot masz pod ręką;)
Ależ wejdzie, trzeba tylko "trochę" oskrobać.
genghiskhan
19-02-2010, 15:06
juz wszystko jasne, kwestia aku bede sie martwil dopiero po zakupie gripa;) dzienx
genghiskhan
19-02-2010, 22:27
nie wiem jak edytowac starszego posta, to pisze nastepnego
zawsze wydawalo mi sie ze do gripa wchodza 2 aku - a tu widze ze koszyk miesci jeden....
czyli co wsadzam jednego en-el4a a w body zostaje en-el3 - i ile tym moge zorbic fot? 2000 pociągnie???
en-el3 robie 600
pytam bo nie wiem czy nie kupić - dostałem zastrzyk gotówki i chyba bym juz gripa kupił;)
pozdr
no na samym en-el4a zrobisz jakies 3,5 tys fotek + pozniej z 500 na en-el3e
ale masz oryginal en-el4a ?
bartzakrzewski
15-03-2010, 12:10
ja na org na en-el3e oraz zamienniku hahnela robie do 1000 fot na każdym
czy sprawdzaliscie czy to ma jakies znaczenie jak włozymy EN EL 4a lub 8 baterii AAA na szybkość działania AF w d700? czy tez działa dokładnie tak samo?
a_iverson
11-03-2012, 09:55
AF działa równie szybko w obu przypadkach. Sprawdzane na EN-EL4 i akumulatorkach MAXUSS 3000mAh.
Czy kupując PDK-1 dostanę to samo jakbym kupił oddzielnie MB-D10, MH-21, EN-EL4A, BL-3? Czy w zestawie PDK-1 będą koszyk na baterie AA - MS-D10 oraz na akumulatory EN-EL3e lub EN-EL4a - MS-D10EN?
Jakoś nie mogę doszukać się takiej informacji.
Czy ktoś korzystał kiedyś z zasilacza sieciowego do D700? On jest pod 230V czy można go podpiąć pod gniazdo zapalniczki w aucie lub jakiś mały akumulatorek 12V?
PDK-1 = MH-21 + EN-EL4a + BL-3 + MB-D10. To jest w zestawie: http://www.youtube.com/watch?v=C9FkwHrB-HE. Nic poza tym.
Aczkolwiek nie posiadam tego gadżetu, to wnioskując na podstawie podobnego EH-6, stwierdzam, że działa on tylko pod prądem 200-240 V (oraz wersją amerykańską prądu, czyli 100-120 V).
A kupując MB-D10 są dołączone koszyczki na baterie AA oraz EN-EL3e?
Matey3000
12-03-2012, 14:13
U mnie byly.
Jeślo oryginalny z sprawdzonego sklepu, to tak: http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/pojemniki-na-baterie/Nikon/MB-D10/
Czyli podsumowując. PDK-1 w dobrym sklepie to koszt 2540 złociszy. Kupując elementy oddzielnie (mb-d10, mh-21, en-el4a, bl-3) płacimy 2308 złociszy i dostajemy bardziej rozbudowany zestaw. Gdzie tu logika? No chyba że czegoś nie rozumiem.
A tak z innej beczki jak się sprawuje coś takiego? http://allegro.pl/zestaw-en-el4-lad-bl3-do-mb-d10-nikon-d300-d700-i2120880200.html
A co rozumiesz przez "dobry sklep"?
Na ceneo najtaniej jest za 1900 zł, ale tę ofertę pomijam, bo to może nie być "dobry sklep".
W innym już "dobrym sklepie" cena to 2159, więc 400 zł taniej niż według twojej wersji, czyli 150 zł taniej niż kupując wszystko oddzielnie.
PS.
co do zamienników, ja bym radził sobie odpuścić.
Miałem kiedyś grip Alphy i chciałem włożyć doń akumulator En-El4a firmy Delta - bateria wystawała z gripa, co powodowało duży dyskomfort podczas pracy.
Nie wiem jak ten zestaw Delty, ale raczej odradzałbym zamienniki.
A co rozumiesz przez "dobry sklep"?
Na ceneo najtaniej jest za 1900 zł, ale tę ofertę pomijam, bo to może nie być "dobry sklep".
W innym już "dobrym sklepie" cena to 2159, więc 400 zł taniej niż według twojej wersji, czyli 150 zł taniej niż kupując wszystko oddzielnie.
Dobry to taki w którym już kupowałem i nie było problemów. Dobry to taki który ma towar z polskiej dystrybucji. Dobry to ten podlinkowany wcześniej. Ceny porównywałem w jednym, właśnie w tym sklepie.
W innych sklepach faktycznie zestaw wychodzi taniej niż pojedyncze elementy. Muszę to przemyśleć żeby nie płacić za jakiś czas drugi raz. Opcja minimum to mb-d10 plus jakiś zamienni en-el4a.
najlepsza opcja to zakup D2h z ładowarką + MB-d10 :) masz to co trzeba i puszkę do zabawy dla dzieciaków ;)
nie sprawuje sie ;-)
zrąbiesz tylko body i potem będzie płacz
odkopię temat.
czy w Ory gripie z Ory baterią eln4a można ładowac zamiennikiem łądowarki ta baterię? próbował ktos ?
To zakładając że na EN-EL3e robię caly ślub od przygotowań do oczepin włącznie to EL4a wymieniałbym raz na miesiąc ;D pytam serio, czy faktycznie poprawia się czułość i szybkość AF na tej baterii względem oryginału EL3e? Bo dla samego czasu pracy szkoda kasy, mam dwie zwykłe baterie, drugą wkładam bardzo rzadko. Jeśli jest jakaś różnica, to czy się ją odczuwa w reportazu czy to raczej laboratoryjne różnice?
PS. Widzę że niezły wykop zrobiłem ;D
madebyzosiek
09-02-2017, 20:58
To zakładając że na EN-EL3e robię caly ślub od przygotowań do oczepin włącznie to EL4a wymieniałbym raz na miesiąc ;D pytam serio, czy faktycznie poprawia się czułość i szybkość AF na tej baterii względem oryginału EL3e? Bo dla samego czasu pracy szkoda kasy, mam dwie zwykłe baterie, drugą wkładam bardzo rzadko. Jeśli jest jakaś różnica, to czy się ją odczuwa w reportazu czy to raczej laboratoryjne różnice?
PS. Widzę że niezły wykop zrobiłem ;D
No... Łopata dla Ciebie :D
W moim odczuciu aparat z EL-EN4a przeistacza się w coś zupełnie innego... Już nawet nie chodzi o 8 kl/s i szybszy, a zarazem pewniejszy AF... Wszystko staje się żwawe... Zbliżony efekt uzyskasz, jak włożysz paluszki do koszyka, jednak bateria EL-EN4a daje bardzo mocnego kopa.
Ps. Ja swoją ładuje raz na dwa miesiące... :)
DaroD300S
10-02-2017, 09:25
Potwierdzam w 100 %. Kiedyś okazyjnie kupiłem zastaw PDK1 do D700. Sprzęt z EL- EN4a dostaje sporego kopa. I zarówno D700 jak i D300s.
Używam d700 już chyba 8 czy 9 lat, od ok 7 na en-el4a. Okazjonalnie jak nie chcę dźwigać, biorę puszkę z mała baterią i stałką (35 czy 50) i moim zdaniem zauważalnej różnicy w pracy AF nie ma. Oczywiście z duża baterią lustro klapie szybciej, zmniejsza się lag i aparat ogólnie robię się żywszy, ale daleki jestem stwierdzenia, że AF dostaje wielkiego kopa.
Dostaje na śrubokręcie, jak ma do ruszenia ciężką grupę soczewek, np w AF80-200/2.8 new
ja robiłem z 8xAA praca lustra dźwięk ale i szybkość działania zmienia się diametralnie, szybkość af w obiektywach ze śrubokrętem jest zdecydowanie szybsza, a czy jest czulszy? Wg mnie osobiście tak nie jest to ogromna różnica ale jednak zauważalna, 80% moich zdj to cluby i disco plus wesela, i na zwykłej baterii af potrafił się mylić częściej i pracował mniej pewnie, pracowałem wtedy głownie na 28 1.8g
No właśnie dlatego mnie zastanawiał ten skok jakości AF, bo o ile w szkłach na śrubokręt jest zrozumiały (bo mocniej/szybciej kręci) o tyle nie kumam jak się ma poprawić w szkłach AF-S tylko dlatego że dostaje mocniejszy prąd... Stąd pytanie konkretnie o AF. Poszukam jakichś filmików w sieci na ten temat bo zestaw kosztuje niemało a jak ma nie być różnicy to... Hajzer ;D
Filmy mogą nie pomóc. Chyba, że ktoś pokusiłby się o nagrania przy naprawdę dużej ilości klatek.
Przy śrubokręcie kręci elegancko, przy nowszych szkłach ciężko powiedzieć czy jest inaczej.
Finansowo zależy, mnie się udało w niskiej cenie nabyć mb-d10 z niedziałającym wybierakiem punktów, no a 8 enelopów pasuje zarówno do aparatu, jak i wszystkiego innego, dodatkowo staram się mieć ich na zapas, więc...
na afs jest pewniejszy nie ze szybszy ale np nie myszkuje af tylko cyk i gotowe gdzie na el3e myszkuje
Jakie EN-EL4a polecacie? Kupiłem tanio D3, ale ma dwa akumulatorki zużyte w stopniu 3 i 4 chyba, szybko się rozładowują, a nowy oryginał za 500zł to ponad 1/4 ceny aparatu, szukać zamienników z Chin, czy używek z niskim stanem zużycia do amatorskiego użytku?
nikoniarz
19-11-2017, 21:23
Jakie EN-EL4a polecacie? Kupiłem tanio D3, ale ma dwa akumulatorki zużyte w stopniu 3 i 4 chyba, szybko się rozładowują, a nowy oryginał za 500zł to ponad 1/4 ceny aparatu, szukać zamienników z Chin, czy używek z niskim stanem zużycia do amatorskiego użytku?
Mam ten sam problem- zdycha mi zamiennik. Oryginał pomimo zużycia "4" trzyma 2-3krotnie więcej. Oryginał to raczej 1/8 ceny D3. Jeśli stawiasz na taniość (biorąc pod uwagę zakup D3 poniżej 2 tys. zł) to kup sobie używkę oryginał bądź zamiennika.
Dostępność aku to problem w starych puszkach i jeden z powodów odstraszających mnie od serii d3. W modelach, gdzie można zasilać z paluszków nie ma sprawy, natomiast nieprodukowane (?) już aku, nawet te oryginalne, dostępne w sprzedaży, będą już tylko starsze.
nikoniarz
20-11-2017, 13:55
Skoro 7letni używany aku z poziomem zużycia "4" wytrzymuje 3.500 zdjęć to myślę, że fabrycznie nowy pociągnie 3-4 lata...
madebyzosiek
20-11-2017, 15:31
Ja mam dwie EN-EL 4a, jedna ma zużycie 1, druga 4, obie spokojnie ciągną przez 3500+ zdjęć, choć czasy młodości mają dawno za sobą. Polecam poszukać używanych oryginalnych. Czasem za 150-200 zł można znaleźć.
Dzięki, moje robią na oko 300-400 zdjęć, chociaż na początku trochę bawiłem się konfiguracją i ustawieniami, ale myślę, że do 1000 nie ma najmniejszych szans dotrzeć. Przetestuje jeszcze, może leżały długo i kilka ładowań im pomoże, nie potrzebuje robić kilka tysięcy zdjęć na jednym, ale ten 1000+ to by wypadało dla zasady.
nikoniarz
21-11-2017, 17:35
Jak już pisałem wcześniej- umieram mi jedna EN-EL4a. W związku z tym postanowiłem zakupić nową, oryginalną. Żeby przypadkiem nie "wtopić" 500 zł w podróbkę to mam pytanie- czy ta druga może być podróbką? Czy może w perspektywie czasu zmieniał się wygląd naklejek?
https://dl.dropboxusercontent.com/s/wr8hhfuxpw71pqn/93d41f4a39a66d51763b20f649110970.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/wr8hhfuxpw71pqn/93d41f4a39a66d51763b20f649110970.jpg?dl=0)
https://dl.dropboxusercontent.com/s/zhk9midhh3karzx/a7ff259740929884b2c632e1adee.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/zhk9midhh3karzx/a7ff259740929884b2c632e1adee.jpg?dl=0)
Takie po prawej dostałem z nowym D3'sem, a takie po lewej od znajomego, podobno oryginalne.
madebyzosiek
21-11-2017, 21:14
Ja mam dwie i akurat są to obie ze zdjęć. Obie takie same jeżeli chodzi o trwałość i ilość zdjęć ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/11/1Yw6ad1-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/1Yw6ad1.jpg)
Ja mam taką.