PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zajrzyjmy w dziób grubemu.

Zbysior
29-12-2009, 22:57
Warto mu zajrzeć w dziób choćby dla tego, że może nim nacisnąć na pestkę z siłą ok. 70 kg dla mnie potęga, różne źródła różnie podają, więc sprzeczać się nie będę:-D.

Tych, których wkurzają te wielkie belki ( nie bez racji) informuję, że karmnik już przerobiłem i na następnych fotkach ptaszki będą siedziały na kijeczkach, patykach, gałęziach no i belkach niestety:-D.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/grubodziob3.jpg)

2.

źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/grubodziob4.jpg)

Taki bonus a właściwie ciekawostka… to nie ja spaprałem oczko tyko ten ptaszek ma przezroczystą powiekę, którą używa, jako ochronę oka np. podczas jedzenia.

źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/grubodziob5.jpg)

Zen
29-12-2009, 23:01
Jakościowo coraz lepsze. Wstrzeliwujesz się.:-D

joksic
29-12-2009, 23:05
Nr 2 bardzo dobre - kolory, ostrość i ładne tło :)

lortek
30-12-2009, 02:15
dla mnie 2 :)

dominikmiz
30-12-2009, 10:22
2 najlepsza...
Zaintrygowało mnie oko grubodzioba i myśle że będzie on moim stałym modelem:D

mjr
30-12-2009, 10:45
2-ka rewelacja.

TMB
30-12-2009, 11:50
fotki fajne, ale...widac, ze grubas ma cos w dziobie, lepiej, by był zamkniety i pusty!

berta
30-12-2009, 12:19
Fajny model , niestety ja nie mam sszczęścia do grubodzioba , chciałbym zapytać czy fotki są wykonane tą sigmą co w stopce , pozdrawiam.

Zbysior
30-12-2009, 16:31
TMB
Osłabiasz mnie Gościu, grubodziób to nie pięcio letni Chomo sapiens i bez powodu języka nie wywali a z zamkniętym dziobem mam sporo jego zdjęć tylko, po co pokazywać w kółko to samo, czasem lepiej pokazać trochę gorszę zdjęcie, ale żeby się coś działo, w tej chwili w ruchu zdjęcia nie da rady zrobić, więc niech, chociaż dziób rozdziabi:-D.

dominikmiz
Nie jestem aż taki znawca, ale domyśliłem się, że to musi być przezroczysta powieka skoro widziałem przez wizjer, jak tym mrugnął, szkoda, że w żadnym opisie nikt o tym nie wspomina, przecież to taki jego znak charakterystyczny.

berta
Do ptaszorów mam tylko ten obiektyw, szkoda, bo marzy mi się jakaś stałka, jednak przy karmniku ciężko by było stałką ptaszki pstrykać.
Ta Sigma to dobry obiektyw za tą cenę, jednak jak słoneczko się schowa to strasznie ciężko o ostrość, a o zdjęciach w ruchu można zapomnieć, trochę za ciemny.

Dzisiaj przysiadło na brzózce stadko raniuszków, ktoś może wie czy te malizny odwiedzają karmniki?
Jeszcze jednego ptaszora zaobserwowałem to dzięcioł zielony zrobiłem mu fotkę jednak z daleka i z ręki, czyli kicha. To już mój trzeci zielony i jeszcze żaden nie wyszedł.

jurek1906
30-12-2009, 16:51
Zbyszku ekstra gruby , może tylko zbyt centralne kadry , tak sobie marudzę ;).Jeśli chodzi o raniuszki , to raczej nie ma szans na odwiedziny w karmniku.Ja przez dwa lata miałem karmnik zrobiony w tym samym miejscu .Raniuszki pokazywały się na chwilkę , ale żaden nie dziobnął ziarna.One w zimie muszą zjadać jakieś drobne ziarna , bo nawet przy największym mrozie nie były zainteresowane słonecznikiem.Ratunkiem może być poidełko.W zimie ptaki mają utrudniony dostęp do wody . Może to je skusi :).Szczęśliwego Nowego Roku :).

berta
30-12-2009, 18:58
Zbyszku raniszki raczej do karmika się nie skuszą , dzieciął raczej tak jak masz orzechy powinien się skusic widziałem kilka razy jak podbierał z karmika pozdrawiam.

tomek61
30-12-2009, 20:10
Sympatyczna seria z bardzo ciekawym modelem.Coraz lepsze te Twoje foty--Brawo!
Co do kadrów to troszkę zbyt ciasno i centralnie,zostawiłbym ciut więcej miejsca przed ptakiem.
Ładne, stonowane kolory tła i ostrość na oczku.Walcz dalej i pokazuj efekty.
Pozdrawiam

Zbysior
30-12-2009, 20:29
Zbyszku ekstra gruby , może tylko zbyt centralne kadry , tak sobie marudzę ;).Jeśli chodzi o raniuszki , to raczej nie ma szans na odwiedziny w karmniku.Ja przez dwa lata miałem karmnik zrobiony w tym samym miejscu .Raniuszki pokazywały się na chwilkę , ale żaden nie dziobnął ziarna.One w zimie muszą zjadać jakieś drobne ziarna , bo nawet przy największym mrozie nie były zainteresowane słonecznikiem.Ratunkiem może być poidełko.W zimie ptaki mają utrudniony dostęp do wody . Może to je skusi :).Szczęśliwego Nowego Roku :).

Dzięki:-D Jurku aleś mi podpowiedział z tym poidełkiem… myślałem, że w zimę nie ma po co czegoś takiego robić przecież i tak zamarznie, żarcie noszę im z pięć razy dziennie to i wodę mogę wymienić… wielkie dzięki:-D.

Z raniuszkiem to zrobię tak, że stanę pod brzozą, ze statywem i jakoś je pstryknę skoro z ręki aż tak źle nie wyszły tyle, że poprzesłaniane gałęziami… oczywiście jeśli będą jeszcze przylatywać:???:.

kopeniek
30-12-2009, 22:39
W 1. mz troszkę brakło ostrości na oczku,2 ładna, przy takiej bliskości z kadrem ciężko poszaleć,co do bonusiku... taką błonę sfociłem już u kilku ptaszorków i wydaje mi się że to norma przy mruganiu :) nie do końca ochronka w czasie jedzenie :) ale okulista to ja nie jestem, zazdroszczę tego gatunku w karmiku, pozdro

Zbysior
31-12-2009, 05:39
W 1. mz troszkę brakło ostrości na oczku,2 ładna, przy takiej bliskości z kadrem ciężko poszaleć,co do bonusiku... taką błonę sfociłem już u kilku ptaszorków i wydaje mi się że to norma przy mruganiu :) nie do końca ochronka w czasie jedzenie :) ale okulista to ja nie jestem, zazdroszczę tego gatunku w karmiku, pozdro

Mnie też się zdarzało takie coś sfocić jednak nie takie przezroczyste jak u grubodzioba, na mnie to zrobiło wrażenie, a do czego to służy nie wiem, może na przykład ptak czyścić oczko nie przerywając obserwacji a może jeszcze coś, muszę gdzieś poczytać.
Dla czego raniuszki nie przylatują do karmnika już wiem… żywią się meszkami i czymś w korze a jak kora zamarza to głodują, ich małe dzioby nie mają siły rozgryźć nasion.
Tą jedynkę to trochę ratowałem obróbką, nie wiele się dało zrobić, ale jak dwójka jest dość taka to mogłem do niej przykleić coś słabszego:-D.
Korzystając z okazji życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku:-D.

borregaard
01-01-2010, 10:04
Zbyszku,w Nowym Roku....jeszcze bardziej urozmaiconego składu w studio....:mrgreen: !!

Henry
02-01-2010, 01:27

To jest tzw trzecia powieka tzw migotka, ktora ma na celu dodatkowo chronic przed zranieniem oko ptaka.
Co do raniuszków to zapewniam, że przylatuja do karmnika. Pozdrawiam

Zbysior
02-01-2010, 08:15
To jest tzw trzecia powieka tzw migotka, ktora ma na celu dodatkowo chronic przed zranieniem oko ptaka.
Co do raniuszków to zapewniam, że przylatuja do karmnika. Pozdrawiam

Z tego, co o nich przeczytałem to nie bardzo mają po co przylatywać do karmnika, chyba, że ktoś wymyślił coś, co im można podrzucić, jakiś substytut ich pożywienia.
Na dodatek nigdy nie zbierają pożywienia z ziemi, może jakaś szczególna budowa karmnika skusiłaby je, np. drzewko z gałęziami.
Teraz spróbuje ściągnąć dzięcioła zielonego na budkę lęgową, karmnik w jego przypadku też prawdopodobnie odpada, żywi się mrówkami i to w sporych ilościach ( szklanka dziennie ).
Sąsiad mówił, że dudek i sowa też tu się pokazują, o kurcze, gdzie ja mieszkam?
Tu podaje adres stronki gdzie napisali prawie wszystko o budkach i karmnikach… co dla kogo.
Może komuś się przydać, kto chce się przygotować do fotograficznej wiosny i ma ku temu warunki.

http://www.bmpankowscy.pl/ptaki.html

Karmniki do fotografowania musimy robić zupełnie inne, ale budkę lęgową według wskazówek tu podanych można sklecić i to tak żeby nie było widać, że to budka:-D.

mycza
02-01-2010, 12:25
2 bardzo ładna.

U-CUT
02-01-2010, 19:07
Zdiecia super Zbyszku tylko przyciasnawe.

Co do raniuszka-na wiosne najlepiej pstrykac,gniazda robia podobne do remiza ale w bardzo zageszczonych krzaczorach na wysokosci około 1-2 metra.Ich odglos jest bardzo charakterystyczny takie piskanie.Straszne z nich wiercipiety.Jak juz beda karmic to mozna je podejsc na pare metrow i9 nie ma obawy ze zostawia młode.Nie wiem jak to jest ale karmia cala familia nie tylko rodzice.fajnie zawisaja w powietrzu prawie jak pustulka.

Henry
03-01-2010, 01:41
[quote=Zbysior;1665067]Z tego, co o nich przeczytałem to nie bardzo mają po co przylatywać do karmnika, chyba, że ktoś wymyślił coś, co im można podrzucić, jakiś substytut ich pożywienia.
Na dodatek nigdy nie zbierają pożywienia z ziemi, może jakaś szczególna budowa karmnika skusiłaby je, np. drzewko z gałęziami.
quote]
Zysior zobacz zdjęcia raniuszków na mojej stronie - wszystke zrobione przy karmniku! wystarczy je tylko odpowiednio zachecić! Pozdrawiam i życze dobrego światła.