PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX, pozniej Photoshop

kropka
29-12-2009, 22:30
Mam fotkę 1.nef, która wymaga na tyle radykalnej zmiany balansu bieli, że w Photoshopie brak skali.
Modyfikuję więc balans powyższego NEFa w Capture NX (trial), zapisuję jako 1-zmodyfikowany.nef.
Następnie otwieram 1-zmodyfikowany.nef w Photoshopie CS3 i okazuje się, że balans jest nie zmieniony
(czyli taki, jak w źródłowym pliku 1.nef).

Eksperymentował ktoś z Was z modyfikacją NEFów (bez ich wywoływania)?

Pawel Pawlak
29-12-2009, 22:51
modyfikować możesz do woli, ale inne programy (acr) i tak się tym nie będą przejmowały. Ustawinia zapisywane w NX albo w body dotyczące wyglądu NEFa są wykorzystywane tylko przez NXa.

swider
30-12-2009, 02:14
Mam fotkę 1.nef, która wymaga na tyle radykalnej zmiany balansu bieli, że w Photoshopie brak skali.
Rozumiem, że chodzi Ci o brak skali przy korygowaniu WB w ACR? Ustaw więc suwaczki na tyle ile pozwoli Ci program, a potem możesz otworzyć zdjęcie już w PSie i dalej modyfikować balans bieli — filtry, krzywe, itd.

PS.
Jeśli możesz to wklej to zdjęcie bo strasznie jestem ciekaw jak WB może być aż tak skopany :)

Czornyj
30-12-2009, 02:21
Modyfikuję więc balans powyższego NEFa w Capture NX (trial), zapisuję jako 1-zmodyfikowany.nef.
Następnie otwieram 1-zmodyfikowany.nef w Photoshopie CS3 i okazuje się, że balans jest nie zmieniony
(czyli taki, jak w źródłowym pliku 1.nef).

Eksperymentował ktoś z Was z modyfikacją NEFów (bez ich wywoływania)?

Jeśli brakuje skali temperatury barwowej bieli w ACR, to można ją przesunąć za pomocą DNG Profile Editora. Procedura jest opisana w tutorialu #4:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles:Editor

kropka
31-12-2009, 15:58
Chodzi o IRa.
Dzięki za podpowiedź.

wind2011
28-07-2011, 00:10
Ciekawe czy ktoś jeszcze mi na to pytanie odpowie:) Jestem tu świerzynka więc wybaczcie jak problem został jakoś rozwiązany a ja to drążę. Mam problem jak kropka, zmiany w NX2 nawet po zapisaniu nie pojawiają się w PS. I za cholerę nie mogę tego zrozumieć czemu. NX fajnie wszystko podciąga a w PS muszę robić to ponownie. Jest na to jakiś sposób?? Pozdrawiam

wind2011
28-07-2011, 01:11
Co do mojego postu. Wszystkie zmiany dokonane w NX są widoczne w IrfanView a w PS niestety nie.

woogen
28-07-2011, 15:25
Moduł ACR z PS'a nie odczytuje zmian wprowadzanych do NEF'a. IrfanView potrafi. Co najlepsze, zaobserwowałem, że często lepiej radzi sobie z kolorami od Nikonowskiego NXa nie mówiąc o PS czy lightroomie.