Zobacz pełną wersję : wbudowana lampa w d90
Witam.
Jestem od niedawna użytkownikiem puszki nikon'a i mam pytanie odnośnie robienia fotek z wbudowaną lampą. Otóż nie mam ochoty robić na automacie a manualnie na programach M, A, S mam problem z doświetlaniem. Nie wiem jak zsynchronizować błysk z czasem migawki i stąd prześwietlenia lub niedoświetlenia. Czy jest jakieś stałe ustawienie w menu czy trzeba coś za każdym razem zmieniać? Mam nadzieję, że nie dubluję żadnego tematu. Proszę o pomoc lampowemu laikowi. ;)
Art Erie
29-12-2009, 15:13
Lampą wbudowaną niewiele można zwojować, gdyż głównym ograniczeniem jest światło skierowane na wprost. Najlepiej zaopatrzyć się w zewnętrzną błyskotkę, oczywiście im wyższy model ($$) tym lepiej.
Tryby o których wspominasz M,A,S dotyczą ustawień samego aparatu. Natomiast w samej lampie masz możliwość użycia trybu M, oraz iTTL (oczywiście w wyższych modelach jest ich więcej i są bardzo pomocne). W trybie iTTL ilość światła jest dawkowana automatycznie i mierzona przez obiektyw aparatu. W trybie M (lampy) masz pełną kontrolę nad moca błysku i ilość światła dobierasz ręcznie. W obu trybach istnieje możliwość korekty +/-. Najprościej użyć trybu iTTL i w razie potrzeby zastosować odpowiednią korektę mocy błysku. Manualne ustawienie mocy błysku wymaga pewnej wprawy i zazwyczaj kilku próbnych klatek; ten tryb stosuje się w wypadku gdy iTTL się gubi, lub lampa zewnętrzna nie współpracuje z body w trybie iTTL. Oczywiście problem braku współpracy nie dotyczy D90, ale na przykład C 8800 nie współpracuje z iTTL z SB 800 więc kiedyś musiałem dogłębnie zapoznać się z maualnym ustawieniem błysku ;).
Myślę, że dogłębna lektura instrukcji i przetestowanie sprzętu będzie panaceum na Twoje problemy ;)
Wojtek Mąka
29-12-2009, 15:16
Witam.
nie mam ochoty robić na automacie a manualnie na programach M, A, S mam problem z doświetlaniem. Nie wiem jak zsynchronizować błysk z czasem migawki i stąd prześwietlenia lub niedoświetlenia.
A to jest jakis problem? Jeśli tak, to go opisz, jeśli trollujesz to cie odeślę do instrukcji. A jesli masz zepsuty aparat -do serwisu... :)
Mówiąc poważnie - nie mam pojęcia, o co ci chodzi. 99 proc błędów przy fotkach to wina ludzi...
Art na razie nie zamierzam kupować zewnętrznej lampy gdyż funduszy brak. ;)
Wojtek czytałem instrukcję ale nie kumam ustawień. Wcześniej miałem Pentax'a k10 i tam nie miałem większych problemów aby zsynchronizować lampę z czasami gdyz aparat sam to robił bez względu na jakim programie było focone. Chodzi mi o to czy muszę coś przestawiać w menu aparatu gdy robię fotki z wbudowaną lampą? Tyczy się to różnych ustawień czasu i przesłony.
Witam ja też mam ten sam zestaw kolego i ta wbudowana lampa nie jest wystarczająca,a przy dłuższym obiektywie np.70-300 na zdjęciach widać cień moim zdaniem lampa ta jest zbyt nisko zamocowana i to jest tego przyczyną.Musisz więc chyba pomyśleć o zakupie lampy.Pozdrawiam.
Każdy kto kiedykolwiek robił zdjęcia w pomieszczeniu ciemniejszym szkłem wie, że wbudowana lampa nie wiele może.
Wali prosto i prześwitla punktowo. Sam się szybko o tym przekonałem i dokupiłem amatorsko bo amatorsko ale SB400 + Stofen.
Efekty są o niebo lepsze. W niższym pomieszczeniu bez problemu da się zrobić bounce'a a stofen przy przy palniku na wprost jest niezastąpiony.
Kolego mylisz pojęcia. Lampa wbudowana, zresztą zewnętrzna dedykowana też, zawsze jest zsynchronizowana z migawką i nie da się jej ustawić inaczej. Nawet jak jedno i drugie będzie w manualu to aparat nie pozwoli na niesynchronizowany błysk. Inną kwestią jest moc błysku, jak ją źle ustawisz w M to będziesz miał albo przepał albo ciemno.
Ustaw aparat na A lampę w menu na TTL i będzie ok a jak nie to podnieś iso/ otwórz przysłonę. Jak nadal będzie źle znaczy lampa za słaba kup zewnętrzną.
Art Erie
29-12-2009, 16:44
Art na razie nie zamierzam kupować zewnętrznej lampy gdyż funduszy brak. ;)
[...]
Niestety do zdjęć z lampą, ta wbudowana nie bardzo się nadaje więc jest to kwestia zakupu zewnętrznej lampy lub pogodzenie się z efektami jakie można uzyskać z lampy wbudowanej. Jednak z tego co piszesz wnioskuję, że lampę wbudowaną masz ustawioną w tryb M ( a ustawienia mocy błysku są przypadkowe ), być może ustawiona jest też kompensacja błysku na +/- .
Ustaw lampę w tryb iTTL, kompensacja mocy błysku "0", aparat w tryb A, jakąś sensowną przysłonę i rób fotkę z odległości 2 metrów. Wynik powinien być "zadowalający" ;)
Sprawdż też z jakim czasem błysku synchronizuje migawka. Przy 1/30-1/60 w większości przypadków powinno byc OK.
Jatin ale wtedy muszę bardzo podnieść iso i to się chyba mija z celem.
Art Erie w aparacie mogę ustawić tylko ttl tak więc gdzie ten ittl? ;)
Art Erie
29-12-2009, 17:03
Art Erie w aparacie mogę ustawić tylko ttl tak więc gdzie ten ittl? ;)
W takim wypadku literka "i" nie ma znaczenia ;) ustaw ttl i tryb A
Art Erie poprawy nie ma tak więc pozostaje ciągłe grzebanie w menu albo zewnętrzna lampa. Chyba, że są inne ustawienia?!
Antonioo
29-12-2009, 17:37
a nie masz korekcji z puszki na +/- ????
Korekcja jest. Czyli jednak grzebanie i metodą prób i błędów ustawienie optymalnego poziomu. ;)
Art Erie
29-12-2009, 17:54
Wklej jakieś zdjęcie na forum, pamiętaj o zachowaniu exif'u
Antonioo
29-12-2009, 18:00
to nie jest żadne grzebanie, po prostu wciskasz guzik i jedziesz pokrętłem albo na + albo na -......chwila moment.....ustawienia zostają, nie resetują się, więc jak z poprzedniego zdjęcia miałeś na +1, zgasiłeś aparat i następnego dnia chcesz robić zdjęcie, to dalej lampę masz na +1.... no to trzeba zjechać, jak jest za jasno....
pamiętaj też o korekcji ekspozycji....jeśli masz ustawioną na +/-, to ona też na wpływ na pracę lampy.....
nie ma jednego ustawienia do wszystkiego.......warunki są różne, światło jest różne, pomiar jest inny, wystarcz tylko odrobinę przesunąć kadr.....musisz zapanować nad ustawieniami, bo aparat robi tak jak jest ustawiony....a czasami wystarczy np. obniżyć korekcję na lampie odrobinę, i już efekt jest zadowalający.....
Ok. Dzięki za podpowiedzi. Mam nadzieję, że to jakoś opanuję. ;)