Zobacz pełną wersję : Pare zdan o Sigmie AF 28-300/3.5-6.3
Witam,
mozecie sie podzielic opinia o w/w obiektywie?
Mam mozliwosc kupienia go za niecale 800zl (demo ze sklepu) i sie zastanaiwam.
Generalnie nosilem sie z zamiarem Nikona 70-300 VR, ale cena Sigmy jest bardziej zachecajaca.
Wklepcie pare opini, dzieki!
Ja mam 2 sztuki :)
Kiedyś sprzedałem ale wróciłem do niego bo jak porównałem fotki z N18-200 to nie miałem wątpliwości że Sigma sprawuje się zdecydowanie lepiej jako spacer zoom.
Cena moim zdaniem trochę wygórowana.
żółto-czarny
29-12-2009, 14:25
Generalnie nosilem sie z zamiarem Nikona 70-300 VR...
Więc wytrwaj w tym postanowieniu, zbieraj kasę i nie szukaj towaru zastępczego ;) Miałem tę Sigmę kiedyś z "filmową" Minoltą i chwaliłem sobie. Jednak w tamtych czasach ciężko było znaleźć lepszą alternatywę, jeśli ktoś chciał spacerzooma. I nie było... wspomnianego Nikkora :-D Sądzę, że Tobie bardziej chodzi o długą ogniskową za małe pieniądze, niż o spacerzooma. Prędkość i celność AF, światło i rozdzielczość na długim końcu, trudno porównać.
Jeżeli celujesz w 70-300 to rzeczywiście nie ma co porównywać. Niemniej jednak ta Sigma jest bardzo poręczna. Mała i daje niezłe rezultaty jak na taki zoom.
Szkoda że taka ciemna. Ja ją biorę pod uwagę tylko i wyłącznie jako spacerniaka za niewielkie pieniądze. Realna cena to c.a. 600zł
Dzięki za odpowiedzi. Generalnie model odpada, głównie z powodu braku silnika. Trzeba szukać dalej...