Zobacz pełną wersję : Lightroom - import zdjęć NEF
Paweł 77
29-12-2009, 01:38
Witam,
dlaczego nie mogę zaimportować do Lightrooma zdjęć w formacie NEF (nikon D90) z opcją "Copy photos as Digital Negative (DNG) and add to catalog". Pojawia się komunikat " The files appear to be unsupported or damaged".
Po przekonwertowaniu z NEF na DNG można bez problemu zaimportować zdjęcia ale nie w tym rzecz. Nie można tego zrobić w jednym kroku podczas importu zdjęć do LR ?
Dzięki za wszelkie wskazówki.
Nie znam LR, ale tak trochę wydaje się logiczne. NEF to nie DNG i odwrotnie. Wyobraź sobie że RAW to paliwo: DNG -> ropa, NEF -> benzyna. Jedno i drugie jest paliwem ale różnią się składem chemicznym. Podobnie jest z NEF i DNG. Chociaż jedno i drugie jest RAWem to zapisane w nich dane są różnie :D
Obstawiam, że twój lajtróm jest za stary i jeszcze nie potrafi rozkminić NEF-ów z D90
marszull
29-12-2009, 02:07
ktorego masz LR?
najprawdopodobniej (99%) jest tak jak napisal Czornyj
jelsi masz LR2 to go zapdejtuj
kamillo44
30-12-2009, 15:57
dokładnie, podzielam zdanie moich dwóch przedmówców, miałem to samo z moim D5000
Witam,
Pozwólcie ze odkipie troche temat ma to samo z moim d3k
LR3 wogole nie chce zaimportować NEF :(
Co musze zrobic, w jaki sposób przekonwertowac aby owe Nefy były widoczne w LR?
Z samymi NEF-ami nie mam problemu w LR 3.2, ale wybieram opcję importu "Copy" - bez zmieniania w DNG. W takim układzie działa bez zarzutu.
A ja mam inne pytanie. Czy można ustawić aby LR przy imporcie zdjęć zmieniał profil z ACR na np: neutral?
A ja mam inne pytanie. Czy można ustawić aby LR przy imporcie zdjęć zmieniał profil z ACR na np: neutral?
Nie jestem pewien czy dobrze Ciebie rozumiem, masz na myśli,że w zakładce develop > Camera Calibration po imporcie zdjec nie chcesz mieć tam ustawionego profilu Adobe tylko Camera Neutral? jeśli o to, to tak jest taka możliwości:
odpalasz czysty plik bez żadnych modyfikacji następnie develop>camera calibration> zmieniasz na camera neutral > naciskasz i przytrzymujesz ALT> na dole pojawia się "set. def." > naciskasz na to> gotowe. OD tego momentu każde nowo zaimportowane zdjęcie będzie miało profil camera neutral
koral181
19-03-2011, 17:41
A ja mam inne pytanie dotyczące profili ale nie chce zakładać nowego wątku. Siedzie i myślę od dwóch dni, a sprawa jest pewnie bardzo prosta więc proszę o pomoc. Mam Lightrooma 2,5 do tej pory korzystałem z d90 i piałem wszystkie profile w "camera calibration", po przesiadce na d300s w wrzuceniu rawów z tego aparatu mam tylko dwa profile i co dziwne jeden przy jednych zdjęciach drugi przy innych. Jeden to "matrix" a drugi "acr 4,6". I tu zagadka co się stało z moimi profilami?? Oczywiście żeby było śmieszniej zdjęcia z d90 też nie mają już dostępnych profili.
paparazzi89
02-11-2011, 13:04
pewnie nie aktualne, ale spróbuj może z altem kliknąć na set.def. i tam domyslne ustawienia adobe?
a ja mam kolejne pytanko: jak ustawić Lightroom aby zdjęcia zaimportowane byly czyste, bez żadnych obróbek lajtroomowskich? zdjęcia są dla mnie ciemniejsze niż w aparacie i View NX2- ot żeby zdjęcie w lightroom wyglądalo tak jak w View NX :)
marszull
02-11-2011, 13:55
a ja mam kolejne pytanko: jak ustawić Lightroom aby zdjęcia zaimportowane byly czyste, bez żadnych obróbek lajtroomowskich? zdjęcia są dla mnie ciemniejsze niż w aparacie i View NX2- ot żeby zdjęcie w lightroom wyglądalo tak jak w View NX :)
Tak jak w sofcie nikona to sie nie da, bo niestety soft adobe nie czyta ustawien aparatu
zeby bylo podobnie to musisz zaimportowac zdjecie, pogmerac suwaczkami zeby je upodobnic do tego co wypluwa nx2 i zapisac ustawienie jako domyslne
paparazzi89
02-11-2011, 13:58
szkoda, coraz bardziej wkurza mnie fotografia z tymi kolorami, jasnościami, monitorami, telewizorami, wyświetlaczami, drukami, labami :)
żałuję że nie żyję w fotografii analogowej czarno białej!
szkoda, coraz bardziej wkurza mnie fotografia z tymi kolorami, jasnościami, monitorami, telewizorami, wyświetlaczami, drukami, labami :)
żałuję że nie żyję w fotografii analogowej czarno białej!
Taaa, wtedy też by się okazało że są problemy bo różne rodzaje błon, różne procesy wywoływania, różne wywoływacze i utrwalacze , różne powiększalniki i na koniec różne papiery czyli ten sam kadr przy pstryknięciu niekoniecznie daje taki sam efekt na końcu i to czarne i białe też bywa różne. Trzeba się z tym pogodzić że każda epoka ma swoje problemy i ograniczenia tylko trzeba je zrozumieć i próbować ujarzmić :)
Witam, jestem tu nowy i chciałbym prosić o poradę. Mam nowego Lightrooma 5, nikona d800 i problem z plikami. Po zaimportowaniu raw-ów przy niektórych pojawia się wykrzyknik i informacja typu "The file appears to be unsupported or damged. Możecie mi powiedzieć o co chodzi? Rozumiem, gdyby to działo się ze wszystkimi plikami ale tak dzieje się tylko z niektórymi.
Wygląda na uszkodzone pliki. Jak je zgrywasz z karty?
Sprawdź dla pewności na ViewNX
bezpośrednio z aparatu. Dziwne jest to, że w bridgu otwierają się normalnie.
tam widzisz tylko podgląd. Spróbuj zgrać to samo zdjęcie czytnikiem.