Zobacz pełną wersję : analogowy nikon
kursman12
29-12-2009, 00:07
Witam wszystkich kto mi pomoże czy nie pomoże :)
Zwracam się z takim pytaniem - chcę nabyć analogowego nikona. Najlepiej, żeby był to aparat mechaniczny, czyli lata tak 70-80. Również najlepiej, żeby był to model z półki amatorsko-zawodowej, typ jak D100. Czyli - w miarę nie wygórowana cena i nieamatorskie funkcje. Jeżeli nie mylę się Canon (mam nadzieje, że nie banuje się tutaj za owo słowo :)) ma coś takiego jak Canon AE-I. Jaki jest "analog" tego w Nikonie. Będę wdzięczny za rożne opcje.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=126081
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85767
Nikon FM2 porządny aparat z tytanową migawką.
Jak FM2 to tylko wersja n, z aluminiowa migawka.
Jak FM2 to tylko wersja n, z aluminiowa migawka.
A właśnie, o co chodzi z tą migawką? Dlaczego lepsza aluminiowa niż tytanowa? Ostatnio kupiłem FE2 z tytanową (były z aluminiową?) i nie wiem o co mam się martwić :)
W FM2 montowano kilka rodzajów migawek: na początku 3 tytanowe (wersja z synchro 1/200, synchro 1/250 i kolejna, która w odróżnieniu od poprzednich była serwisowalna w kawałkach). Na przełomie lat '80 i '90 zaczęto montować aluminiowe migawki o plaskatych lamelkach. Zdaje się, że w FE2 też się takie zdarzają.
Dlaczego brać n z aluminiową migawką? Bo pochodzi z ostatniego okresu produkcji, zatem jest szansa na zakup młodszego, nie zajeżdżonego egzemplarza. No i pewnie są jeszcze gdzieś na świecie serwisy, które potrafiłyby je naprawić w razie potrzeby :-)
Czyli generalnie nie ma jakiejś wady migawka tytanowa? Jeśli mam egzemplarz w stanie idealnym to nie ma się o co martwić.
jeszcze taka informacja dla kolegi, bo nie wiem czy jest tego swiadomy, ze z aparatami manualnymi nie da sie uzywac szkiel typu "G" czyli bez pierscienia przyslon
jesli ma takie szkla, to niestety body a la FM2n/FM3a odpada i trzeba szukac cos z serii Fxx, np. F80/F100 etc.
jeszcze taka informacja dla kolegi, bo nie wiem czy jest tego swiadomy, ze z aparatami manualnymi nie da sie uzywac szkiel typu "G" czyli bez pierscienia przyslon
jesli ma takie szkla, to niestety body a la FM2n/FM3a odpada i trzeba szukac cos z serii Fxx, np. F80/F100 etc.
ale f90 już nie :D
grafzero
29-12-2009, 12:33
Jeżeli nie mylę się Canon (mam nadzieje, że nie banuje się tutaj za owo słowo ) ma coś takiego jak Canon AE-I.
Ten Canon akurat nie jest "mechaniczny". Migawka jest sterowana elektronicznie, i ma "program" priorytetu migawki.
Właściwie każdy analogowy nikon(no, poza FG10 i FM10<a ten tylko dlatego że to nie jest nikon :)>) będzie odpowiedni.
Nie bardzo wiem co to są "nieamatorskie funkcje" :) ale wyższe i droższe modele nikona to raczej kwestia większej niezawodności i dodawanie rozwiązań które nie są niezbędne.
Zacznij poszukiwania od FG(najtańszy, elektroniczna migawka, tryby A i P), potem FE, FE2 - to samo tylko lepsze :) Masz też FM, FM2 - aparaty w pełni mechaniczne. A dalej, F3 i wszystko co nowsze. W stronę F2 i F raczej bym się nie kierował. Mimo wszystko trochę za stare (za drogie jednocześnie) będą, żeby się nimi bawić.
no i nie mozna nie wspomiec o fm3a, ktory moze pracowac zarowno jako w pelni manualne body (bez baterii) oraz jako polautomatyczne z bateria (migawka wowczas sterowana jest elektronicznie i mamy priorytet przyslony) :)
fm3a do pelni szczescia brakuje chyba tylko spota
no i nie mozna nie wspomiec o fm3a
Był wspomniany :D
marcin_G
30-12-2009, 14:12
Jeśli nie zamierzasz dużo fotografować z błyskiem, pomyśl o F3, bo taką legendą owiany jest mało który model Nikona.
Jesli błysk jest istotny to szukaj zadbanego FE-2 (taniej) lub FM3A (drożej)
Jeśli ma być przede wszystkim lekko - bierz FG, a jeśli wbudowany silnik: F-301
Jeśli ma być pancerny, ale tańszy od F3, za to z gorącą stopką, szukaj Nikkormata EL lub Nikona EL-2
Szerokim łukiem omijamy: FM-10, FE-10 (to są aparaty Cosina z napisem Nikon), następnie F-401/F50/F80/F55/F-501/F3AF (te dwa ostatnie to raczej kolekcjonerskie są już....)
Mam FE i już go nie oddam, ale tęsknym okiem oglądam każdego FG. Miałem do niego 35/2.5E i lepszego kompaktu (kompakta?) w życiu nie widziałem :-)
marcin_G
30-12-2009, 19:29
Bo FG to niegłupi korpus był. Szkoda, że taki delikatny. Tak wogóle, to FG / FG-20 / EM to najmniejsze prawdziwe Nikony.
Z kompaktowych rzeczy ja baaaaardzo lubię zooma 28-50/3,5 zawsze brałem go zimą w góry, z Nikkormatem FT-2....
Mam zarówno F3 jak i FE. Te ostatni jest fajny (nie jakiś odlotowy, taki ot, zwykły :-)) ale F3 to jest POEZJA. Głośny, to fakt, ale ma b. ładnie wytłumione lustro, baaardzo jasną matówkę i dodatkowo "to coś", tak jak OM-1 (choć ten Olek to zdecydowanie inna filozofia). Generalnie rzecz biorąc jak ktoś chciałby przeznaczyć "trochę więcej" gotówki na pleśniaka, to zdecydowanie polecam ten korpus. Do tego 50/2 Ai i zabawy będzie coniemiara :-)
--
Pozdrawiam,
Paweł
Czytam sobie i czytam piękne opowieści. A może ma ktoś na sprzedaż jakiś manualny korpus Nikona? :twisted:
radekone
31-12-2009, 18:47
Jeśli nie zamierzasz dużo fotografować z błyskiem, pomyśl o F3, bo taką legendą owiany jest mało który model Nikona.
Jeśli ma być przede wszystkim lekko - bierz FG, a jeśli wbudowany silnik: F-301
Jeśli ma być pancerny, ale tańszy od F3, za to z gorącą stopką, szukaj Nikkormata EL lub Nikona EL-2
Szerokim łukiem omijamy: FM-10, FE-10 (to są aparaty Cosina z napisem Nikon), następnie F-401/F50/F80/F55/F-501/F3AF (te dwa ostatnie to raczej kolekcjonerskie są już....)
A gdzie w tym wszystkim plasuje sie FM2 bo tylko jego znami mam:)
FM2 jest w klasycznej kategorii "wszystko, co jest potrzebne do zrobienia dobrego zdjęcia (i nic poza tym)" ;-)
lub FA, którego sobie właśnie sprawiłem :-D
Szerokim łukiem omijamy: ....../F80/....F-501/..
Nie rozumiem dlaczego te 2 body by miały być omijane. F80 ma naprawdę dobre parametry, F501 to bardzo dobre body - ale traktowac je trzeba jak manuala, bo ma tak wolny AF jakby go nie było :mrgreen:. Niesamowita była wydajność baterii w 501. Mimo naciągu filmu silnikiem i AFu baterie starczały na .... kilka lat przy częstym uzytkowaniu!
Witam,
a co powiecie na temat tego?
Nikon EM http://www.allegro.pl/item868307792_korpus_nikon_em_winder_md_e_komplet_ jak_nowy.html
jako że ostatnio strasznie chodzi mi po głowie analog, zacząłem przeglądać sobie pod tym kątem allegro, jeśli nie uda mi się naprawić minolty, będę musiał już kupić coś Nikona... na F5, ani na F100 niestety chwilowo mnie nie stać, więc myślę sobie czy do zabawy nie nabyć czegoś takiego... zupełnie jestem zielony w tej kategorii i nie wiem ile na to wydać, a raczej jak wydać najmniej i nie żałować...;)
Popatrz dobrze... Widzisz gdzieś pokrętło czasów?
No właśnie... W tym modelu tylko preselekcja przysłony. To nie manual, tylko taki... automacik ówczesny.
I to bez pamięci pomiaru... Bez podglądu głębi ostrości...
Z błyskiem też będzie problem. No i co do tej solidności...
uuu, fakt, nie przyjrzałem się tak dokładnie:/ no to odpada...
szukam dalej;)
dzięki:)
i tak nie masz manualnych szkieł pod nikona, nie ograniczaj się tylko do N. na przykład taki spotmatic gwarantuje, że kupisz do niego tonę dziwnych szkieł za pieniądze, które mógłbyś wydać w lepszy sposób np. przepić.
chwila, a 50 1.8 nie podepnę? pierścień przysłony jest... no chyba że czegoś jeszcze tu nie rozumiem;)
Co w takim razie mi pozostaje? F65? F70? czy dozbieranie do F100?;)
http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm
ok, dzięki;)
czyli to znaczy, że muszę trochę poczytać zanim będę dalej zawracał głowę;)
za szybko chciałem coś znaleźć i za bardzo się napaliłem na powrót (częściowo) do analogowego sprzętu...
Link który ci podałem nie jest co prawda idealny, ale po krótce wyjaśnia o co chodzi: o komunikację korpusu z obiektywem. Np. bardzo stare korpusy, realizowały to za pomocą widełek. Potem doszły systemy popychaczy (obiektywy AI, AI-S), potem dodano możliwość elektrycznej komunikacji (AI-P). Potem weszły szkła AF - komunikacja z korpusem wyłącznie za pomocą procesora. No i mamy lekki mix... Sam się w tym gubię...
Myślę że dobrze byłoby poczytać odpowiedni rozdział z tej książki: http://www.foto-kurier.pl/wydawnictwo/ksiazka-4-nikon-system-tradycyjny-i-cyfrowy.html
Jest to tam całkiem sensownie wytłumaczone...
grafzero
03-01-2010, 12:51
Kuba - Nie przesadzajmy z tą komplikacją nomenklatury nikonowej, to nie jest aż takie trudne.
Dla początkującego wystarczą następujące informacje (skupię się na aparatach manualnych, bo AF się nie interesowałem) -
Non-Ai pasuje do F1, F2, Nikkormatów (ta kategoria szkieł i aparatów Cię nie interesuje)
Ai, Ai-S uznajemy za to samo(różnica polega na tym że Ai-S działa w trybie P) - pasuje do F3, FE(1,2), FM(1,2,3), FA, FG(FG20) (ta kategoria szkieł i aparatów Cię interesuje)
Ai-P to nadal Ai, więc będzie działać tak samo.
AF-I, AF-D obiektywy z autofocusem. To nadal są AI więc ciągle doskonale działają z wymienionymi aparatami.
AF-S(wydaje mi się że są tylko w wersji G) - nie mają pierścinia przesłony, wiec nie będą działać.
I tak 50 1.8D będzie działać, bo to jest AF-D, czyli AI, ale 50 1.8G nie będzie działać bo to jest G, i nie można regulować przesłony.
50/1.8 podepniesz ale lepiej się ostrzy starszymi, stricte manualnymi szkłami.
dozbierałbym do F100 bo ostatnie puszki analogowe mają świetny AF, duże wizjery, dobry pomiar światła, współpracują z współczesną szklarnią i możesz go mieć w torbie np. do slajdów czy b&w.
a jeśli lubisz np. jak ja zbierać złom to upoluj FM2 w dobrym stanie, do tego jakieś AI-S i będziesz szczęśliwy.
clostermann, dzięki za rozjaśnienie sytuacji:)
grafzero, nie mówię że jest to nie do ogarnięcia, tylko że po prostu muszę się dobrze zastanowić za co się brać żeby nie potem nie żałować, dzięki za proste wyjaśnienie co, jak i z czym;)
Bielik, nie mówię że bym tak nie chciał, F100, albo jeszcze lepiej F5, ale niestety narazie nie mogę sobie na to pozwolić, za dużo ostatnio zainwestowałem w sprzęt, żeby kupować drugą puszkę za sporo ponad 1K... dlatego szukałem czegoś trochę nawet bardziej tymczasowego...
clostermann, dzięki za rozjaśnienie sytuacji:)
Echhhh... ;)
Doskonale wyjaśnił to grafzero - mi też sie przyda... :D
Dodam jeszcze wypowiedź gALL'a na temat szkieł AF w starych korpusach:
Uzywam nie od dzis z Nikonem FE2:
- AF 50/1.8 bez D
- AF 20/1.8 bez D
- AF 85/1.8 bez D
- AF 70-210/4
Wszystko OK tylko ostrzenie jest naprawde upierdliwe, poniewaz w szklach AF pierscien ostrosci lata jak paralityk, nie ma milego az wyczuwalnego oporu jak w szklach manualnych. Do tego od poczatku skali do nieskonczonosci jest mniej niz 1/2 obrotu pierscienia, gdy przy manualach to ponad 2/3, brak skali glebi ostrosci.
marcin_G
05-01-2010, 00:11
Żeby wszystko było jasne: W FA, FG i F-301 program "P" działa też z Nikkorami AI. Z Nikkorami AI-S lepiej trzyma się założonej krzywej programu, ale działać działa też z AI