Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] miejsko
nie wiem czy krajobraz miejski miesci sie w tej kategorii ale w wolenj chwili i fascynacji malarstwem holenderskim powstalo cos takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photoheaven.net/narada/s_DSC_1987.jpg)
milego ogladania
o widzę nowy forumowicz się nam pojawił, ale zdolny skubany, oj zdolny - takie ładne zdjątko wstawił no no :mrgreen:
borregaard
28-12-2009, 23:56
Gdyby nie ta żarówa,to nawet by ten "holenderski" klimat trzymało....;):)
krzysztofz24
28-12-2009, 23:57
Akurat kolorystyka zdjecia troche mi ni pasuje,ale foto mi sie podoba,swiatlo tworzy mily dla oka klimat i fajnie sie odbija na wodzie,jak dla mnie szalu nie ma ale jest przyjemnie;-)
w holenderskim malarstwie XVIIw przewazały raczej jasne barwy przy krajobrazie ;-)
przykład (pierwszy z brzegu) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Berkheyde-Haarlem.png
borregaard
29-12-2009, 00:16
w holenderskim malarstwie XVIIw przewazały raczej jasne barwy przy krajobrazie ;-)
przykład (pierwszy z brzegu) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Berkheyde-Haarlem.png
Rembrandta "Straż nocna" była raczej w ciemnych barwach...;-) :mrgreen:
... zdolny skubany, oj zdolny - takie ładne zdjątko wstawił no no :mrgreen:
Pełna zgoda :-)
Rembrandta "Straż nocna" była raczej w ciemnych barwach...;-) :mrgreen:
No tak, ale "Straz nocna" to raczej słabo przypomina pejzaż miejski :-)
rembrandt zresztą rzadko robił takie rzeczy. Przeciez słynął z portretów i scen biblijnych.
teoretycznie mozna by ci przyznac racje :D .. ale wystarczy spojrzec na obrazy Jana Weenixa, czy chcac sie trzymac w tematyce morskiej - Andriesa van Eertvelta "sztorm na morzu". ciezko tam sie doszukac przewazajacych jasnych barw :)
borregaard
29-12-2009, 00:29
No tak, ale "Straz nocna" to raczej słabo przypomina pejzaż miejski :-)
rembrandt zresztą rzadko robił takie rzeczy. Przeciez słynął z portretów i scen biblijnych.
Autor pisał o fascynacji malarstwem holenderskim....nie wdając się w szczegóły.Czemu przyjmujesz ,że ma być z XVIIw. i jeszcze "miejskie"?.....:mrgreen:
Świetny obrazek. Kadr iście malarski.
ps.
Fajnie że jesteś znowu z nami:)
A niech mnie, Sailorek :-D.
Taka pięknie niedopowiedziana krajobrazowo-morska opowiastka.
Jak dla mnie gitara. Cholernie ładnie wyszły złotawe odbicia.
A i ptica dodaje uroku.
Pozdrawiam i choć działasz przeważnie nie w moim :) dziale to napiszę: cieszę się z Twojej obecności na forum.
Autor pisał o fascynacji malarstwem holenderskim....nie wdając się w szczegóły.Czemu przyjmujesz ,że ma być z XVIIw. i jeszcze "miejskie"?.....:mrgreen:
"miejskie" bo w koncu kanał sfocił, a nie cycatą babę czy kozę na łonie...
A z XvII wieku, bo to "złota era" malarstwa flamandzkiego - zatem domyslnie ten okres
zastanawiam sie czy usilujesz mnie obrazic czy po prostu brakuje ci umiejetnosci doceniania innych dziedzin fotografii?
borregaard
29-12-2009, 00:37
A z XvII wieku, bo to "złota era" malarstwa flamandzkiego - zatem domyslnie ten okres
Tak Lechu,teorię i historię,to zawsze potrafiłeś "podpasować"...sorry,zastosować....:mrgreen:
O, sailor!
Zawsze wracają :D
Zdjęcie jak i zamysł mi się podoba, tyko szkoda tego słońca ... to Ci nie wyszło niestety.
zastanawiam sie czy usilujesz mnie obrazic czy po prostu brakuje ci umiejetnosci doceniania innych dziedzin fotografii?
alez my tu sobie z boregaardem nieco żartujemy, i nie ma to zadnego zwiazku z tobą, broń boze !
co do meritum, to wyraziłem swoje zdanie w pierwszym poście.
Zawsze wracają :D
musialem .. zaklad przegralem :p
to Ci nie wyszło niestety.
coz - nie mozna byc we wszystim najlepszym :D
musialem .. zaklad przegralem :p
dobrze Piotrze ze wróciłeś, to forum z Tobą ----- tylko zyska :-D, a ponieważ zawsze kierują nami emocje, więc w życiu jest jak jest......
pozdrawiam Cię serdecznie :-D
Lewa strona na tak, prawa już mniej... no i na niebie trochę kaszka. Ale klimat trzyma, podoba mi się.
Hehe ten "Nowy" pokazuje nowe oblicze :) krajobrazowe. Piękna praca, strasznie mi się podoba. Chciałbym ją zobaczyć w większym formacie :). Super, gratuluje.
Pozdrawiam,
AMI
adamski1971
29-12-2009, 13:43
Mi też zdjęcie przypadło do gustu,witaj na Forum.
pozdrawiam,
adamski1971
Lewa strona na tak, prawa już mniej... no i na niebie trochę kaszka. Ale klimat trzyma, podoba mi się.
Co chcesz - D70 tak miała :D
Andrzej1976
29-12-2009, 14:56
Dla mnie bomba !!!
Chciałbym ją zobaczyć w większym formacie :). Super, gratuluje.
w sumie dalobysie zrobic :P
mam u siebie wiekszy wydruczek :D
Co chcesz - D70 tak miała :D
przesadziles o jeden model .. d200 tak miala .. przynajmniej w tym przypadku :D
Mnie się podoba, głównie za sprawą pięknego światełka!
przynajmniej w tym przypadku :D
Exif pokazuje D70 :)
cholera .. to widac ja mam luki w pamieci :D