Zobacz pełną wersję : CLS w kombinacj dwóch aparatów jednocześnie
Witam,
Czy ktokolwiek z was focił w nastepującej kombinacji (chodzi mi o CLS):
2X sb (900 i 800)
2X aparat (d300 i d70)
2X fotograf.
Wszystko w tej samej scenerii w tym samym czasie.
Jak się zachowa współzależność aparatów i lamp używanych jednocześnie w sterowaniu bezprzewodowym?
Nie wiem czy dobrze sformuowałem problem. Jeśli nie to zaraz będę prostował.
Musicie ustawić te same kanały w body i na lampach i będzie działać. Wada jest taka, że obaj będziecie miec takie samo światło na takich samych kadrach :P
Maciek R
28-12-2009, 21:44
Spokojnie można to stosować. Każdy ustawia swoje ustawienia mocy poszczególnych grup lamp i to działa.
Tylko... czy D70 steruje lampami w CLSie?
D70 steruje, ale tylko grupą A i na kanale 3
Czyli jedyny sposób to ustawic wszystkie jako grupa A i na kanale 3. To trochę ograncza. Szkoda.
Andrzej Olender
28-12-2009, 22:09
Włączcie sobie w lampach sygnał dzwiękowy który będzie sygnalizował że lampa nie jest dostatecznie naładowana po błysku.
Musicie się tak podzielić by klatki robić zamiennie wyczekując ponownego naładowania lamp. Ostatnio taką wymienną sesję na dwa body z dwoma lampami przerabiałem. Trzeba się zgrać :)
Pamiętam Roadshow Nikona, gdzie były 3 przegrzewające się 900-tki i chyba 15 fotografów:) Ale jakoś dawało rady i było fajnie:)
...Wszystko w tej samej scenerii w tym samym czasie...
czy migawki mają być też zsynchronizowane ;)?
tomszafa
29-12-2009, 08:03
Taka kombinacja na pewno zadziała. Ostatnio na plenerku w Szczecinie po kilka osób na raz korzystało z tych samych lamp i każdy miał ustawione inne moce. Jedyny mankament to trzeba czekac aż lampy się ponownie naładują, ale przy dwóch fotografach myślę, że nie będzie z tym problemu.
Pozdrawiam