PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Biedny stary człowiek.

AMI
28-12-2009, 21:06
Witam,

Starszy człowiek, stał i przyglądał się weselnym gościom przed kościołem składającyn życzenia, zapytałem się czy mogę mu zrobić zdjęcie, kiwnał głową, cicho odpowiedział tak...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img52.imageshack.us/img52/8965/fil134bw22.jpg)

Pozrawiam,
AMI

NBA
28-12-2009, 21:09
Kurcze świetny model, super pokazany... Konwersja trochę słaba... ale ostrość fajna (pewnie to 24-70???)... Widziałbym to w ciasnym kadrze, sama głowa, broda wypas... Uwielbiam.

Damian.P
28-12-2009, 21:09
bardzo ciekawy portret,
może, jedynie zbyt duże przepalenie brody co powoduje zmycie z tłem

Ps. ten płaszcz musiał dużo przejść

AMI
28-12-2009, 21:32
bardzo ciekawy portrety,
może, jedynie zbyt duże przepalenie brody co powoduje zmycie z tłem

Ps. ten płaszcz musiał dużo przejść

Damian.P, tu nie ma grama przepaleń, na skalibrowaym monitorze wszystko jest ok.

Kurcze świetny model, super pokazany... Konwersja trochę słaba... ale ostrość fajna (pewnie to 24-70???)... Widziałbym to w ciasnym kadrze, sama głowa, broda wypas... Uwielbiam.

NBA, 28-70 akurat mój 24-70 był w naprawie:) Sam głowa napewno nie, inne elementy są także bardzo ważne.

Pozdrwiam,
AMI

LWO
28-12-2009, 21:43
przepalen nie ma ale biale na jasnym tle powoduje ze glowa zlewa sie z tlem

andrzejp
28-12-2009, 21:44
...i ja tu przepaleń nie widzę, włosy pięknie odstają od tła.
Świetnie uchwyciłeś. podoba się.
Powiem tak ( co do głowy ) i ja lubię same, ale jeśli pozostałe elementy pasują do kompozycji to cała sylwetka
jak najbardziej, jednakże tu sama głowa także byłaby ciekawa.

AMI
28-12-2009, 21:52
przepalen nie ma ale biale na jasnym tle powoduje ze glowa zlewa sie z tlem

LWO, dokładnie i tak to widziałem na początku, ale przyciemniłem światła w tle i tak dosyć poważnie. Dziękuję.

...i ja tu przepaleń nie widzę, włosy pięknie odstają od tła.
Świetnie uchwyciłeś. podoba się.
Powiem tak ( co do głowy ) i ja lubię same, ale jeśli pozostałe elementy pasują do kompozycji to cała sylwetka
jak najbardziej, jednakże tu sama głowa także byłaby ciekawa.

andrzejp, spójrz na różaniec w prawym rękuj, dłoń na lasce, plamy na ubraniu. Głowa była by świetna, ale reszta też jest bardzo ważna. Dziękuję za opinie.

LWO
28-12-2009, 21:54
mozesz pokazac kolor ?

shaolin
28-12-2009, 21:59
U mnie sie nic nie zlewa, git jest!

Waldo 2008
28-12-2009, 22:00
Dla NBA napisałeś 28-70 a w exif jest(Focal Length In 35mm Film = 16mm). Jak to zrobić?

Model OK i konwersja też jedynie za bardzo głowa zlała się z tłem.

downunder
28-12-2009, 22:03
Nic się nie zlewa, świetne zdjęcie. :D

ragnar
28-12-2009, 22:23
Fotografia świetna, lecz trochę smutna.

mswilk
28-12-2009, 22:44
Wymowny kadr i postać.

AMI
29-12-2009, 12:30
mozesz pokazac kolor ?

LWO, musiał bym od początku obrabiać, zdecydowałem się na BW i tak musi zostać :)

U mnie sie nic nie zlewa, git jest!

shaolin, dziękuję bardzo! Sądze, że to kwestia kalibracji, u mnie też jest ok. A troche w miare jasnego tła w koło głowy celowo zostawiłem na tym poziomie, zeby dawałw wrażenie jasnosci ( aureolii ;))

Dla NBA napisałeś 28-70 a w exif jest(Focal Length In 35mm Film = 16mm). Jak to zrobić?

Model OK i konwersja też jedynie za bardzo głowa zlała się z tłem.

Waldo 2008, w exifie jest 18 sam się dziwiłem. Nie mam takiego szkła i nie używałem o ogniskowej 18mm. Plik był odzyskiwany, może dlatego ma nieprawdziwe dane.

Nic się nie zlewa, świetne zdjęcie. :D

downunder, dziękuję bardzo. :) Mnie porusza ten człowiek.

Fotografia świetna, lecz trochę smutna.

ragnar, cieszę się, że się podoba. Dziękuję.

Wymowny kadr i postać.

mswilk, i to jest najlepsze określenie, wymowne - dziękuję.

Pozdrawiam,
AMI

kojlak
29-12-2009, 12:56
"To byl ten moment" :D
Spotykanie takich ludzi, gdy mamy aparat w reku, to blogoslawienstwo.. ;) Uwielbiam fotografie z tak charakterystycznymi osobami.

Niedzwiedz
29-12-2009, 13:15
ekstra portret i ciekawa twarz

AMI
29-12-2009, 21:15
"To byl ten moment" :D
Spotykanie takich ludzi, gdy mamy aparat w reku, to blogoslawienstwo.. ;) Uwielbiam fotografie z tak charakterystycznymi osobami.

kojlak, dziękuje za opinie:)

ekstra portret i ciekawa twarz

Niedzwiedz, ja pamiętam twój portret starszego człowieka, dzięki za opinie!

Bartek Witek
29-12-2009, 22:32
Bardzo dobre zdjęcie jak i konwersja.
Nie widzę żadnych przepaleń ani niedociągnięć.

Bardzo taktownie z Twojej strony, że spytałeś o zgodę.
Pozdrawiam.

razza
29-12-2009, 22:56
Noo . Piękne zdjęcie . Trochę za mało tego typu zdjęć na forum.
pozdrawiam
Mariusz

AMI
30-12-2009, 17:14
Bardzo dobre zdjęcie jak i konwersja.
Nie widzę żadnych przepaleń ani niedociągnięć.

Bardzo taktownie z Twojej strony, że spytałeś o zgodę.
Pozdrawiam.

Dziękiuję Burner.

Noo . Piękne zdjęcie . Trochę za mało tego typu zdjęć na forum.
pozdrawiam
Mariusz

razza, dokładnie mam takie same odczucie, dziękuję za opinie!

krzysztofz24
30-12-2009, 17:28
Napisal AMI ..... spójrz na różaniec w prawym rękuj, dłoń na lasce, plamy na ubraniu. Głowa była by świetna, ale reszta też jest bardzo ważna...[/QUOTE]

Dokladnie,te elementy sa czescia histori tego czlowieka, mowia cos o nim .Choc pokusilbym sie o drugie zdjecie glowy ,tak zeby wraznie bylo widac oczy ,tylko nie wiem czy z oryginalnego pliku starczyloby pikseli na wykadrowanie...

Ale wracajac do oceny zdjecia ,to jest swietne i kapitalne ,patrzac na nie zadaje sobie pytanie kim jest ten czlowiek ,co przezyl w zyciu.........WSPANIALY PORTRET.

mayar
30-12-2009, 17:56
Trafić tutaj, w tym gąszczu "ładnych portretów" i glamurów, na TAKI portret! Chyba przez to tak mocno na mnie zadziałało. Trochę smutny portret, prawda, ale wspaniały. Wszystko tutaj zagrało: starzec, ubiór, różaniec, laska no i kadr! Leżę i kwiczę, nie mogąc pozbierać się z ziemi :) Brawo, brawo!

swiatlo
30-12-2009, 20:23
Świetny, wymowny portret. Często się fotografuje starych ludzi dla efektów i staje się to już wytarte, ale to zdjęcie jest oryginalne. Ma energię, ma historię. Bardzo mi się podoba.

AMI
31-12-2009, 12:16
Trafić tutaj, w tym gąszczu "ładnych portretów" i glamurów, na TAKI portret! Chyba przez to tak mocno na mnie zadziałało. Trochę smutny portret, prawda, ale wspaniały. Wszystko tutaj zagrało: starzec, ubiór, różaniec, laska no i kadr! Leżę i kwiczę, nie mogąc pozbierać się z ziemi :) Brawo, brawo!

mayar, dziękuję za Twoją opinie i cieszę się, że się podoba!

Świetny, wymowny portret. Często się fotografuje starych ludzi dla efektów i staje się to już wytarte, ale to zdjęcie jest oryginalne. Ma energię, ma historię. Bardzo mi się podoba.

swiatlo, dziękuję bardzo :) Dokładnie, tu o efekt nie chodziło, jest ewentualnie wtórny. Dla mnie to jest pewna historia.

Życzę wszystkim do siego roku!:)

Pozdrawiam,
AMI

zgaga
05-01-2010, 21:47
Ja napisze tylko tyle.. lzy mi stanely w oczach i jakos nie chca odejsc.. to chyba znak, ze to zdjecie niesie ze soba spory przekaz...

swiatlo
05-01-2010, 21:49
Jeszcze dodam że ten pan przypomina mi Franciszka Pieczkę... :)

to
06-01-2010, 13:36
Jeszcze dodam że ten pan przypomina mi Franciszka Pieczkę... :)

Dokładnie!!! :D

Świetna fotka, podoba się :)

andi
10-01-2010, 17:48
Gratuluje, dobra fota.

sailor
10-01-2010, 18:52
kawal dobrego zdjecia

bartezzx
10-01-2010, 22:23
fajne zdjęcie, nawet bardzo i jakoś mnie tak aż poważnie poruszył temat zdjęcia.

novara
11-01-2010, 02:18
Gratuluję takiego ujęcia i życzę kolejnych takich, albo i lepszych.

filipwrx
11-01-2010, 14:45
Uwielbiam takie zdjęcia. Klasa.

Morfi_pl
11-01-2010, 15:20
bardzo ładne zdjęcie. Przekazuje wiele emocji i sprawia wrażenie niedopowiedzianej legendy tego człowieka. Brawo

gadzeciarz
11-01-2010, 22:01
Refleksyjna fotografia zmusza do zastanowienia się nad własnym życiem,jest smutna ale w tym kraju starość jest coraz bardziej przygnębiająca.

szymonvader
11-01-2010, 22:32
Bardzo dobra Fotografia dająca wiele do myślenia, dopiero teraz na nią trafiłem. Gratuluje Autorowi strzału, a Pan ze zdjęcia, cóż można napisać takich ludzi w tym kraju nie brakuje, ale na tym zdjęciu widać jak naprawdę życie potrafi być trudne. Praca jak najbardziej skłania do refleksji.