Zobacz pełną wersję : Ładowarka EN-EL9
Witam
W przyszłym roku wybieram się na rajd na trzy dni. I tutaj pojawia się problem. Będziemy nocować pod namiotem więc dostepu do gniazdka nie będzie. Mam dwa akumulatory jeden oryginalny drugi Phottixa.
Czy macie może jakieś doświadczenie jeśli chodzi o ladowarki samochodowe do tych akumulatorów ? Które są dobre a które do kitu.
Z góry dzięki.
2 aku wystarczą Ci na 3 dni
Z doświadczenia wiem że nie. Jak byłem na rajdzie dwa dni to wystarczyły ale to na styk. A nie lubię nie być pewnym że mogę robić zdjęcia i się nie bać że może mi braknąć prądu w najważniejszym momencie. Z dwóch dni około 700 zdjęć przywiozłem, a i tak było to mało.
Już zakupiłem ładowarkę DELTA na allegro.
Niestety Nikon nie przewidział że użytkownik D60 może chcieć naładować baterie z 12v i nie ma dedykowanej ładowarki.
Jak tylko przetestują ją pod 12v dam znać czy działa i jak działa.
Jacenty Z.
07-01-2010, 00:37
Zwykle stosuję przelicznik 1 w pełni naładowany akumulator = 1 dzień (a i tak jadąc gdzieś na 2 dni oprócz 2 aku prawie zawsze biorę ładowarkę ;) ). Jednak rzeczywiście, przy imprezach gdzie się dużo dzieje - rajd samochodowy, pokazy lotnicze, inscenizacje historyczne - może to być mało...
Alternatywą byłby trzeci, tani, niefirmowy aku (np. Hahnel), natomiast wiem z doświadczenia, że z trzema człowiek czuje się jakoś nieporęcznie. Tak więc też ciekaw jestem jak Ci się spisze ta ładowarka samochodowa.