PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 70-300 VR

voltariel
28-12-2009, 02:23
Witam,
Dzisiaj zaobserwowałem, że podczas pracy w trybie AUTO VR przy każdym kolejnym wyzwoleniu poprzez spust migawki 'trzęsie' obrazem w wizjerze. Tak jakby przy każdym strzale ktoś mnie lekko trącał. W innych trybach pracy ten problem nie występuje. Zaznaczę, iż wcześniej się on nie pojawiał. Do 9 stycznia szkło jest na gwarancji, także jeszcze jest czas na analizę problemu. Proszę o pomoc.

swider
28-12-2009, 23:24
[...] w trybie AUTO VR [...]
Ale co to za tryb pracy VR? Nigdy o nim nie słyszałem... ba, jestem przekonany, że takowy nie istnieje :) Może chodzi Ci o Active?

W każdym razie przy naciśnięciu spustu migawki (jeśli VR jest rzecz jasna włączony) słychać delikatny stuk i widać drgnięcie obrazu w wizjerze to normalne. Ale nie wiem czy o to Ci chodzi.

voltariel
29-12-2009, 02:15
Źle mnie zrozumiałeś :D Albo ja się źle wyraziłem.
Nie chodzi mi o tryb pracy VR, tylko tryb fotografowania AUTO :) Jak robię zdjęcia na AUTO z włączoną stabilizacją, to przy każdym naciśnięciu spustu i wyzwoleniu VR mam konkretny wstrząs obrazu. Znam odgłos stabilizacji i efekt, jaki normalnie ona wywołuje i zapewniam, że jest coś nie tak.
Przy cykaniu na manualu, preselekcji przesłony bądź czasu wszystko jest w jak najlepszym porządku.

swider
29-12-2009, 02:24
Źle mnie zrozumiałeś :D Albo ja się źle wyraziłem.
Trza było napisać, że o program zielony chodzi albo użyć ładnie interpunkcji — "w trybie AUTO, VR przy każdym..." :)

W każdym razie to jest faktycznie dziwne, nigdy się nie spotkałem z czymś takim. Jutro z ciekawości sprawdzę jak to u mnie śmiga na zielonym i Ci napiszę.

voltariel
29-12-2009, 02:26
Pisałem naprędce i pogubiłem interpunkcję po drodze ;) Dzięki.

lisek00
29-12-2009, 12:53
Coś mi się wydaje że chodzi o mój były 70-300VR :)
Nie pomogę z prostego względu, że w ogóle nie używałem auto w body.
Jakby co oddawaj niech sprawdzą - póki na gwarancji.

swider
29-12-2009, 13:52
Właśnie przed chwileczką sprawdziłem i u mnie na każdym programie, VR działa tak samo. Ja nie widzę innej możliwości jak wysłać szkło do serwisu. Możesz jeszcze, dla pewności, sprawdzić na innym body.

voltariel
29-12-2009, 19:11
Przed chwilą sprawdzane na innym body (D60), problem również występuje, choć nie za każdym razem. Po klapnięciu lustra następuje raptowne przesunięcie całego obrazu w wizjerze. Cóż...trzeba będzie odwiedzić serwis, póki gwarancja ważna ;)

gresiek
13-01-2010, 17:15
I jak sie sprawy maja z tym obiektywem? naprawiony? Ja kupujac 70-300 VR przetestowalem w sumie 3 egzemplarze i tylko w jednym stabilizacja dzialala tak jak powinna, znaczy sie w sposob ciagly, w pozostalych dwoch egzemplarzach (co ciekawe, z tej samej serii, znaczy sie numery seryjne byly sobie bliskie) stabilizacja trzymla tylko pare sekund po jej aktywacji po czym obraz wpadal w chaotyczne drgania, ktore mozna bylo wyeliminowac poprzez gwaltowny ruch w obiektywem w dowolna strone, po czym po paru sekundach znowu chotyczne drgania... Spedzilem w Fotojokerze chyba z godzine analizujac to zagadnienie, w koncu utwierdzilem sie w przekonaniu, ze stabilizacja w tym obiektywie dziala lepiej lub gorzej w zaleznosci od serii produkcyjnej...

kaza
13-01-2010, 19:38
Z moim D700 , 70-300VR daje fajne , ostre zdjęcia w zakresie 70-240mm , niezależnie od tego , czy stabilizacja jest uruchomiona w trybie NORMAL , ACTIV i niezależnie od włączonego programu w aparacie.

A , że się trzęsie jak jasna cholera , szumi i wyprowadza moje błędniki z równowagi ....

Kij mu w listki przesłony ... ;) , taki jego urok .