Zobacz pełną wersję : 50mm F1.8 ......w 80% BF i FF
wiem że to 'szkiełko' to zabawkowy shit
...ale na Boga dlaczego w czasach kiedy ludzkość standardowo lata w kosmos dosłownie wszędzie oferuje się shit i taki Nikon nie potrafi nawet dobrze zrobić obiektywu o konstrukcji prostej jak zapalniczka.
Bóg mnie pokarał i kupiłem tą padake i w 80% źle ostrzy czyli występują te całe BF i FF
Czy potykać się z wymianą w sklepie internetowym (w którym kupiłem)?
Czy słać do kalibracji do "serwisu Nikona"?
...ale jak mam słać do tego psycho-serwisu nikona to tu tez rzygać mi sie chce ...bo swoje już poczytałem na temat idiotów tam pracujących.
Planuję kupić 85mm 1.8 w lutym ...i co mam się modlić żeby dostać dobrze ostrzące szkło ...płakać się chce na to co oferuje nomen omen zacna firma Nikon z całym swoim anturażem
a może wina leży po twojej stronie, skoro raz masz FF, a innym razem BF?
przepraszam nie sprecyzowałem .....raczej zawsze BF
To szkiełko to nie "zabawkowy shit", tylko obiektyw, który ma rewelacyjny stosunek ceny do tego co oferuje.
Jeśli rzeczywiście trafiłeś sztukę obarczoną bf lub ff to miałeś sporego pecha, bo ta usterka występuje baaardzo rzadko w tym obiektywie.
K-Krzysiek
28-12-2009, 00:02
Ależ nie stresuj się tak, nowy nabytek i może oczekujesz cudów od niego, z tym szkłem raczej nie było problemów, może rzeczywiście wina leży po drugiej stronie obiektywu, zrób kilka fotek ze statywu tym szkłem oraz drugim (o podobnej ognikowej) jeśli masz i porównaj sobie.
To szkiełko to nie "zabawkowy shit", tylko obiektyw, który ma rewelacyjny stosunek ceny do tego co oferuje.
Jeśli rzeczywiście trafiłeś sztukę obarczoną bf lub ff to miałeś sporego pecha, bo ta usterka występuje baaardzo rzadko w tym obiektywie.
ja w D300 miałem korektę +10
ja w D300 miałem korektę +10
OK, nie przeczę, że zdarzają się takowe, ale obserwując choćby nasze forum, bardzo rzadko czyta się tu o BF/FF w tym szkle, mimo, że tanizna itd... :)
Ależ nie stresuj się tak, nowy nabytek i może oczekujesz cudów od niego, z tym szkłem raczej nie było problemów, może rzeczywiście wina leży po drugiej stronie obiektywu, zrób kilka fotek ze statywu tym szkłem oraz drugim (o podobnej ognikowej) jeśli masz i porównaj sobie.
Dokładnie robiłem jak piszesz i wszystko wskazuje na tą 50kę ...(puszka to D300)
Obiekt około 70cm od obiektywu ...ostrość na centralny punkt ....bip pib! pstryk! ...i ostrość jest ale 2cm wcześniej ...nie no nie oczekuję cudów ale tylko i tylko prawidłowego działania
...ale na Boga dlaczego w czasach kiedy ludzkość standardowo lata w kosmos dosłownie wszędzie oferuje się shit i taki Nikon nie potrafi nawet dobrze zrobić obiektywu o konstrukcji prostej jak zapalniczka.
Zapytaj uzytkownikow Canonow o opinie o ich canonowskiej 50 1.8 ... wiele by dali zeby miec taki shit o ktorym piszesz.
Ja mam obiektyw ktory ostrzy mi w punkt na 1.8 , wybieralem z 2 egzemplarzy, gdzie oba byly ostre ale jedno ciut ostrzejsze.
Po prostu tak jest ze szkla mimo wszystko przy ich masowej produkcji powinno sie testowac.
Ja pamietam ze na mom 30D 50 1.8 Canona to byla pomylka... jak po pewnym czasie podpialem do 5D to szklo nabralo mocy.
Wysylac na Podstepu nie masz co bo szkoda czasu i kasy. Lepiej juz sprzedac na aukcji czy forum a w miejsce tego kupic drugi po uprzednim sprawdzeniu. TO ze u CIebie bedzie BF nie oznacza , ze to szklo nie bedzie poprawnie dzialac na drugim aparacie.
Czy te przesuniecie masz na 1.8 czy na wiekszych tez probujesz? Robiles fotke ze statywu czy bez?
SKad te pytania? Mowisz , ze obiekt w odleglosci 70 cm . Ano stad ze czesto jest tak, ze raz ze mamy mala glebie ostrosci, i dwa, podczas robienia zdjecia zdarza sie , ze aparat przy spuscie migawki lekko ruszamy i stad przeklamanie bo ostrosc juz ląduje w innym miejscu (stad wlasnie czesto wrazenie, ze ma sie raz back a raz front.) Zrob foto ze statywu.
Problem szkiel nie dotyczy tylko Nikona. Jako byly Canoniarz pamietam ile ludzi psioczylo na szklo 24-70 2.8 L ktore mydlily az milo.. i to przeciez wcale nie takie tanie szkla. O tej 50 1.8 juz nie wspomne.
Niedawno był taki wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=125901