Zobacz pełną wersję : Zestaw makro
Witam. chciałbym zakupic do mojego nikona d5000 ( obiektyw 15 - 105 mm) zestaw makro ( 4 szkiełka)
http://allegro.pl/item860958244_zestaw_makro_do_nikon_d60_d50_d40_d4 0x_d5000_stat.html
Z tej aukcji, jest to opłacalne czy mam zainwestować w coś innego..?
ps. na kartonie obiektywu pisze "filter attachment size 67 mm" czyli jest to rozmiar gwintu 67 mm? i takie musze kupować??
Strata pieniędzy. Lepiej kupić jakiegoś starego manuala micro albo 50/1.8 i pierścienie. To jest najtańsze rozwiązanie.
misiobudrysio
27-12-2009, 22:42
mi podoba sie statyw z tego kompletu
a powaznie moze poszukaj N55 na allegro
Strata pieniędzy. Lepiej kupić jakiegoś starego manuala micro albo 50/1.8 i pierścienie. To jest najtańsze rozwiązanie.
Dokładnie, można też złożyć zestaw w granicach 100 zł, który da lepszy efekt w makro: Helios 44-2 (30-50 zł), przejściówka M42-Nikon (15-25 zł), pierścienie pośrednie (40-50 zł). Ale ten zestaw był omawiany w tym dziale setki razy, trzeba chcieć poszukać.
Nie jestem w tajemniczony w te "sprawy" co wypisałeś nade mną mpwt. i Nie mam zbytnio kasy. myslę, że wystarczyły by same soczewki jak na początek. Nie umiem tez bawić sie ttymi wszystkimi pierścieniami, przejściówkami itp.
To należy się wtajemniczyć "w te sprawy" i nauczyć się bawić tymi wszystkimi zabawkami. Wiedza nie boli... a nikt nie mówił, że będzie łatwo :)
PS.
100zł to chyba nie są jakieś kosmicznie wielkie pieniądze. Równowartość obiadu dla dwóch osób w niezłej knajpie ;)
Nie umiem tez bawić sie ttymi wszystkimi pierścieniami, przejściówkami itp.
A co tu umieć? Może głupie pytanie, ale po prostu zakładasz je jak obiektyw, potem do nich obiektyw (też tak samo), łapiesz ostrość, ustawiasz czas/przesłonę, naciskasz spust. Nie wiem gdzie tu jest jakaś tajemnica... w domu przyjrzę im się jeszcze raz :D
Pytałeś czy opłacalne i czy lepiej zainwestować w coś innego. Ale widzę, że to było pytanie retoryczne. Na przyszłość proponuję zaznaczać to w wątku...
tak, przy ostatnim wydatku na sam aparat mało co mnei stac na "zabawki" do niego.
poprostu szukam czegoś do D5000, abym mógł robić dobre makro. granice - 90 zł. Najlepiej, gdybyscie zarzucali linkami do alle.
poprostu szukam czegoś do D5000, abym mógł robić dobre makro. granice - 90 zł.
No to dorzuć te 10 zł i masz najlepiej wydane 100 zł na makro. Jak brakuje te 10 zł to poczekaj jakąś chwilkę. Albo poluj na okazje.
ale konkrety? nie znam sie na tym. mówie, najlepiej gdybyscie pdoali aukcje na allegro. Szukalem tego co tu wypisywaliście, ale z marnymi skutkami.
ale konkrety?
Ale masz napisane konkrety, wrzuć to do wyszukiwarki na allegro. Już nie kompromituj się, że nie umiesz wyszukiwać na allegro rzeczy, które masz podane z nazwy.
taa.. i wszystko w granicach 100 zł? sama przejściówka M42, kosztuje 56 zł, nastepnie głupi helios, 30 zł, pierscieni nie sprawdzałem , bo nie wiem jakie. + koszty przesyłki to wyjdzie 120 zł, bez pierścieni. To wole już kupic badziewne soczewki.
To wole już kupic badziewne soczewki.
Jak dla mnie nie ma problemu :D
Przynajmniej nauczyłeś się szukać na allegro. Do usług ;)
Nota bene, taki adapter można na allegro kupić za 36 zł. Rób dalsze postępy w nauce. Ale Helios jest głupi... po co mi głupi obiektyw. O!
To w takim razie kup i nie zadawaj więcej pytań czy zainwestować w coś innego.