Zobacz pełną wersję : Nikkor 105 2,8 vr - porada
Witam właśnie kupiłem nikkora 105 macro vr. Mianowicie widzę cos następującego, po zapięciu do d 200 i na manualnych ustawieniach nie wskakuje na f 2, 8 tylko na f 3. A np. na A i S zejdzie na f 2,8. Ostrzy tam gdzie ja chce. Co się może z nim dziać? Pozdrawiam
zmartwię Cię... na odwzorowaniu 1:1 nawet f/4 nie ustawisz:)
Nic się nie dzieje :)
Poprostu 2.8 jest osiągalne tylko jak fotografujesz z pewnej odległości (tak na chłopski rozum) od obiektu na który ustawiasz ostrość. Nie pamiętam ile to tam jest ale chyba >1.5m
czyli nic takiego się z nim nie dzieje , ide zaraz zobaczyc:-D
DonAlberto
28-12-2009, 10:24
no ja też się zdziwiłem jak podpiąłem do aparatu poprzednią wersję tego obiektywu. Ale w skali 1:1 to ja i tak na przysłonach rzędu 22-30 fotografuję :) więc da się jakoś przyzwyczaić.
Nic się złego nie dzieje, bo w odległościach makro każdy z obiektywów z wewnętrznym ogniskowaniem zmniejsza wartość przysłony. Akurat w 105 VR przy skali 1:1 wartość przysłony wynosi 4.8 i tyle powinno być widać w wizjerze.
Tak, to się zgadza. Pamiętam jak kupowałem swojego nikkora, to nawet pan sprzedawca mi powiedział, ze nie zawsze będzie 2.8 :D
Cała zabawa polega na tym, że zjawisko to występuje w każdym obiektywie makro tylko Nikkory informują o tym body a produkty innych firm już nie.
Cała zabawa polega na tym, że zjawisko to występuje w każdym obiektywie makro tylko Nikkory informują o tym body a produkty innych firm już nie.
nie wiem jak stary ale nowy Tamron 90mm przekazuje ta informacje do body...
Pozdr
Ogólnie rzecz biorąc, obiektywy ostrząc na bliskie przedmioty albo ciemnieją, albo skracają ogniskową.
Obiektywy, które 'utrzymują' jasność w całym zakresie ostrzenia albo skracają ogniskową, albo oszukują body.
moja tokina daje info o zmianie