PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D100-prośba o zdjęcia i poradę:)

mardokondo
27-12-2009, 15:55
Witam!
Jestem nowym czlonkiem forum, ktory przesiadl sie z Sony A200 na Nikona D100. Mam nadzieje,ze dobrze postapilem;)
Z tego co doczytalem na roznych stronach,typu optyczne.pl,dpreview, to ze obiektyw,ktory zakupilem-Nikkor 18-70, jest w miare dobrym obiektywem. Nie do konca jestem o tym przekonany, dlatego prosba do uzytkownikow tego szkielka o opinie i zdjecia nim robione w powiazaniu tylko z body D100. Bylem na stronce "peeper pixel",ale tam bylo kilka zdjec doslownie takiego zestawienia sprzetowego. Kolejna moja watpliwosc, to czy to body bedzie robilo zdjecia jakosciowo porownywalne do A200?Jak sadzicie? Bylo by mi milo, jakby ktos odpowiedzial na mojego posta.
Serdeczni pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego "NA PO SWIETACH";)

kux
27-12-2009, 15:58
A200 -> D100

z jednej strony przepaść klas, ale z drugiej przepaść postępu technologicznego...

hmm....

ale bagnet masz za to już na pewno w porządku.... :)

ja używam 18-70 z D300 i jestem naprawdę zadowolony...

może pokaż jakieś zdjęcia...?

mardokondo
27-12-2009, 18:14
A200 -> D100

z jednej strony przepaść klas, ale z drugiej przepaść postępu technologicznego...

hmm....

ale bagnet masz za to już na pewno w porządku.... :)

ja używam 18-70 z D300 i jestem naprawdę zadowolony...

może pokaż jakieś zdjęcia...?
Pokaze jak tylko do mnie dotrze-ledwo sprzedalem alfe i odrazu zakupilem Nikona-teraz tylko czekam na przesylke. Jak tylko dotrze do mnie aparat, to na pewno wrzuce kilka fotek z tego aparatu. Napisałeś "przepaść" postepu technologicznego, wiem, ze tak jest, no ale moje zamierzenia byly takie:przesiasc sie na Nikona i zainwestowac w obiektywy, a na sam koniec zmienic body-a to dlatego, bo do Sony byly za drogie obiektywy i w dodatku wcale nie oszalamiajace jakoscia-w porownaniu do Nikona. Niby Zeiss, a abberacje jakies takie wielkie w porownaniu do Nikonowskich obiektywow...(obserwacje po testach na roznych portalach).A one chyba najbardziej mnie denerwowaly;)Mialbym prosbe:podasz linki do Twoich zdjec wykonanych tym wlasnie obiektywem?pozdrawiam

Rycerz
27-12-2009, 18:25
jest tu kilka osób pracujących na tym nierobiącym od dawna zdjęc body ;) więc pewnie jak sie pojawią to ci coś senswonego napiszą...

ciekawym przypadkiem jesteś ;) bo z reguły ludziska kupują najbardziej wypasioną puszkę na jaką ich stać i podpinają do tego kitowe szkiełko...
i potem narzekają że im jakieś dziwne zdjęcia wychodzą ;)
a ty dokonałeś dobrego w kolejności wyboru!

mardokondo
27-12-2009, 18:40
Tak troche bez sensu mi sie wydawalao kupowac wypasione Body i kitowy obiektyw;)Z tego co mi wiadomo to najpierw zdjecia robi czlowiek, pozniej szkielko i na samym koncu body. Tak myslalem, jaki by tu kolejny obiektyw do tego zestawu dokupic i zastanawialem sie nad Nikkor'em 70-210/F4. Domyslam sie, ze to relikt, no ale nie zalezy mi na b.szybkim AF, a raczej nad wysoka jakoscia zdjec. Miales moze stycznosc z tym szkielkiem/masz moze jakas opinie o nim?:D

microbot
27-12-2009, 19:08
Witamy po żółtej stronie mocy :)
D100 da się robić zdjęcia i nie jest to żaden masohizm. Jak znajdę czas to wrzucę na serwer parę fotek a linka przeslę na PW.
Pozdrawiam

Szuwar
27-12-2009, 19:20
Kolego - już Ciebie lubię. Kupiłeś D100 :-D.

Zaglądnij sobie do działu Krajobraz i tam wyłuskaj zdjęcia przeze mnie wstawiane.

Z ostatniego roku wszystkie były robione D100 + Nikkor 24-50 f3.3/4.5 D oraz 70- 210 f/4.0-5.6 bez D.

Jest też kilka w przyrodzie - ale to dawno temu wstawiane.

W dziale Reportaż masz również serię o Wagonie.

Miałem do D100 podpiętych bardzo dużo szkieł, ostatnio 18-105 i biorąc pod uwagę, że 18-70 jest bardzo przyzwoitym słoikiem to będziesz bardzo zadowolony.

Nie jest to szybkie body (D100) ale da się nim robić naprawdę dobre zdjęcia.

Pozdrawiam

PS Ja nadal używam D100

ragnar
27-12-2009, 19:22
Kolejna moja watpliwosc, to czy to body bedzie robilo zdjecia jakosciowo porownywalne do A200?Jak sadzicie? Bylo by mi milo, jakby ktos odpowiedzial na mojego posta.
Serdeczni pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego "NA PO SWIETACH";)

Owszem będzie robiło lepsze zdjęcia, jednak pamiętaj, że tym aparatem szczególnie trzeba potrafić wykonać fotografię, jeżeli dobrze go poznasz, nauczysz się poprawnie wołać format RAW (w przypadku D100 tylko RAW) będziesz zadowolony. Jednak jeżeli wcześniej na alfie używałeś tylko trybu auto to...współczuję ci przesiadki i rozczarowania pod tym względem.

karolt
27-12-2009, 19:39
przesiadl sie z Sony A200 na Nikona D100. Mam nadzieje,ze dobrze postapilem;)

Nie. W każdym razie niekoniecznie i zależy co będziesz robił, z zastrzeżeniem, o którym za chwilę.

obiektyw,ktory zakupilem-Nikkor 18-70, jest w miare dobrym obiektywem

Tak, to jest świetny, bardzo udany obiektyw, jedynym konkurentem dla niego jest 18-200 VR, a reszta jego "kuzynów" to takie tam odcinanie kuponów.
Jak tu już pisałem parę razy na forum, obfotografowałem nim (prawie) całą Islandię w zestawie z D70 i nie potrzebowałem nic innego (mimo że w torbie był też np. 80-400 i coś tam jeszcze).

Czas na zastrzeżenie - kumpel, który miał ze sobą D100 właśnie, nie był w stanie zarejestrować zorzy polarnej i w ten sposób boleśnie przegrał dyskusję o lepszości D70 nad D100 i poszedł się upić :-)
Dlatego uważam, że lepiej byś zrobił zamieniając np. na D70(s) właśnie, a nie na D100. Chyba że w ogóle nie masz w planach focenia w trudniejszych warunkach światła niż te, przy których ISO np. 100 wystarcza w zupełności i/lub nie potrzeba długich czasów naświetlania. Widziałem np. świetne zdjęcia zrobione D100 na safari w Afryce... boskie. No ale ja mam zorzę, a tej z D100 nie złapiesz:-)

mardokondo
27-12-2009, 19:54
....Jednak jeżeli wcześniej na alfie używałeś tylko trybu auto to...współczuję ci przesiadki i rozczarowania pod tym względem.

Na szczescie az tak zle ze mna nie jest-trybu auto uzywalem wtedy, gdy nie wiedzialem jeszcze jak podejsc do trybow manualnych. Jak juz sie dowiedzialem o co chodzi w trybie pelnym manualnym, to mozesz mi wierzyc, lub nie, ale nigdy nie wrocilem do trybu auto-brakowalo mi poprostu kontroli nad obrazem. Przyznam sie szczerze, ze nigdy nie bawilem sie w obrobke Raw'ow, czego zaluje, bo tego zawsze chcialem sie nauczyc. Jak juz dotrze do mnie aparacik, to zaczne sie przejmowac tematem RAW'ow. Na pewno jakies pytania z mojej strony sie pojawia, ale pozwole sie Was podpytac co i jak;)

microbot
27-12-2009, 20:00
...Czas na zastrzeżenie - kumpel, który miał ze sobą D100 właśnie, nie był w stanie zarejestrować zorzy polarnej i w ten sposób boleśnie przegrał dyskusję o lepszości D70 nad D100 i poszedł się upić :-)
...
A nie pomyślałeś, że kolega nie domagał z wiedzą a nie ze sprzętem?
Dobra historia ... niemal dowód nie do podwarzenia (gwóźdź do trumny), ale ... mało wiarygodny jak dla mnie.

Szuwar
27-12-2009, 20:01
Czas na zastrzeżenie - kumpel, który miał ze sobą D100 właśnie, nie był w stanie zarejestrować zorzy polarnej i w ten sposób boleśnie przegrał dyskusję o lepszości D70 nad D100 i poszedł się upić :-)
Dlatego uważam, że lepiej byś zrobił zamieniając np. na D70(s) właśnie, a nie na D100. Chyba że w ogóle nie masz w planach focenia w trudniejszych warunkach światła niż te, przy których ISO np. 100 wystarcza w zupełności i/lub nie potrzeba długich czasów naświetlania. Widziałem np. świetne zdjęcia zrobione D100 na safari w Afryce... boskie. No ale ja mam zorzę, a tej z D100 nie złapiesz:-)

Tak - też o tym słyszałem. Jak D100 zobaczy zorzę to przestaje robić zdjęcia i trzeba go potem długo prosić, aby wrócił do normy :)

jackrabbit
27-12-2009, 20:48
Tak - też o tym słyszałem. Jak D100 zobaczy zorzę to przestaje robić zdjęcia i trzeba go potem długo prosić, aby wrócił do normy :)

no wlasnie juz o tym czytalem na forum dlatego wlasnie wybralem d70s... tylko cholera jak do tej pory zorzy nie dane mi bylo zobaczyc :mrgreen:

Rycerz
27-12-2009, 21:38

świetne :)

bogdi64
27-12-2009, 22:02
tu masz fajny i TANI obiektyw
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1646304#post1646304

tu masz foty z d100 - 2-4-5-8-9
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1607028#post1607028

tu masz następne fotki z d100 i duży wątek
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123656&page=2

ragnar
27-12-2009, 22:51
Na szczescie az tak zle ze mna nie jest-trybu auto uzywalem wtedy, gdy nie wiedzialem jeszcze jak podejsc do trybow manualnych. Jak juz sie dowiedzialem o co chodzi w trybie pelnym manualnym, to mozesz mi wierzyc, lub nie, ale nigdy nie wrocilem do trybu auto-brakowalo mi poprostu kontroli nad obrazem. Przyznam sie szczerze, ze nigdy nie bawilem sie w obrobke Raw'ow, czego zaluje, bo tego zawsze chcialem sie nauczyc. Jak juz dotrze do mnie aparacik, to zaczne sie przejmowac tematem RAW'ow. Na pewno jakies pytania z mojej strony sie pojawia, ale pozwole sie Was podpytac co i jak;)

Wiesz, tak naprawdę nie chodzi tutaj o sam fakt nauczenia się "manuala", a poznanie body D100 i jego swoistych cech. W każdym razie ucz się wołać RAWy.

PS. Widziałem aukcję w zakończonych gdzie ów zestaw zakupiłeś, cena w miarę ok. Na pewno zaskoczy Cię ergonomia i wykonanie (na plus, rzecz jasna) jak i szkła tak i obiektywu w porównaniu do Sony.

PS2. Zorza polarna mnie rozbawiła :D

karolt
28-12-2009, 07:40
A nie pomyślałeś, że kolega nie domagał z wiedzą a nie ze sprzętem?
Dobra historia ... niemal dowód nie do podwarzenia (gwóźdź do trumny), ale ... mało wiarygodny jak dla mnie.
To pojedź i sprawdź, jeśli relacja dwóch świadków jest mało wiarygodna.
Zakładasz, że nie sprawdzaliśmy na X sposobów?
D100 po prostu nie potrafi zarejestrować takich subtelności jak zorza polarna, nie wspominając o mniejszym szumie w D70.
Chcesz mi udowodnić, że wiesz lepiej, jak się sprawuje D100 przy fotografowaniu zorzy polarnej? :-D
Kolega robi zdjęcia zawodowo od dawna (dawno zanim byliśmy na Islandii), nie martw się o naszą (jego zwłaszcza) wiedzę.
Jeśli nadal się upierasz, że D70 w niczym nie jest lepszy, jeśli chodzi o wysokie czułości / mało światła, to powodzenia.

EDIT:
żeby już wszystko było jasne:
znalazłem fotki zorzy zrobione D100, komuś się jednak udało (widocznie nasza była znacznie słabsza):
http://odin.gi.alaska.edu/lumm/Pictures/Toolik/image.html
tylko zwróć uwagę na kaszę na tych zdjęciach i porównaj z D70/EOSem 20:
http://www.islandia2005.pl/index.php?jezyk=pol&dzien=5&id=148 (i kolejne)
http://www.islandia2005.pl/index.php?jezyk=pol&dzien=9&id=56 (i kolejne)
D100 nie rejestrował z tej zorzy niczego - czarne niebo z kaszą szumu, bez względu na kombinacje z ISO i czasem naświetlania itd.
Dlatego NIE polecam D100, jeśli ktoś planuje używać w trudnych warunkach, bo ISTNIEJĄ już lepsze rozwiązania. Nie mówię, że D100 jest złym/słabym aparatem, po prostu ustępuje w paru miejscach (dla niektórych kluczowych) innym, nowszym aparatom, na przykład jeśli chodzi o wysokie ISO / długie czasy naświetlania. Z tym chyba nikt nie będzie polemizował?

karolt
28-12-2009, 07:54
PS2. Zorza polarna mnie rozbawiła :D
Ciekawe czy by Cię to bawiło, gdybyś to Ty wydał pół majątku na wyprawę po zdjęcia zorzy polarnej, a zamiast udanych zdjęć musiał znosić mój kpiący uśmiech i uznać wyższość D70/EOSa 20 na tym polu :-)

MirekM
28-12-2009, 10:09
Link do kilku fotek
http://www.pbase.com/cameras/nikon/d100

microbot
28-12-2009, 11:09
To pojedź i sprawdź, jeśli relacja dwóch świadków jest mało wiarygodna.
Zakładasz, że nie sprawdzaliśmy na X sposobów?
D100 po prostu nie potrafi zarejestrować takich subtelności jak zorza polarna, nie wspominając o mniejszym szumie w D70.
Chcesz mi udowodnić, że wiesz lepiej, jak się sprawuje D100 przy fotografowaniu zorzy polarnej? :-D
Kolega robi zdjęcia zawodowo od dawna (dawno zanim byliśmy na Islandii), nie martw się o naszą (jego zwłaszcza) wiedzę.
Jeśli nadal się upierasz, że D70 w niczym nie jest lepszy, jeśli chodzi o wysokie czułości / mało światła, to powodzenia.

EDIT:
żeby już wszystko było jasne:
znalazłem fotki zorzy zrobione D100, komuś się jednak udało (widocznie nasza była znacznie słabsza):
http://odin.gi.alaska.edu/lumm/Pictures/Toolik/image.html
tylko zwróć uwagę na kaszę na tych zdjęciach i porównaj z D70/EOSem 20:
http://www.islandia2005.pl/index.php?jezyk=pol&dzien=5&id=148 (i kolejne)
http://www.islandia2005.pl/index.php?jezyk=pol&dzien=9&id=56 (i kolejne)
D100 nie rejestrował z tej zorzy niczego - czarne niebo z kaszą szumu, bez względu na kombinacje z ISO i czasem naświetlania itd.
Dlatego NIE polecam D100, jeśli ktoś planuje używać w trudnych warunkach, bo ISTNIEJĄ już lepsze rozwiązania. Nie mówię, że D100 jest złym/słabym aparatem, po prostu ustępuje w paru miejscach (dla niektórych kluczowych) innym, nowszym aparatom, na przykład jeśli chodzi o wysokie ISO / długie czasy naświetlania. Z tym chyba nikt nie będzie polemizował?

Nie widzę różnicy jakościowej pomiędzy zdjęciami robionymi D70 klik (http://www.islandia2005.pl/index.php?jezyk=pol&dzien=9&id=58) a zdjęciami D100 które podesłałeś.
Wszystko zależy od długości naświetlania - choć przyznam że mi nigdy nie udało się aż takiego szumu uzyskać mimo naświetlania 30s gwiaździstego nieba.
Może to kwestia softu? Nie wiem. W 2003 roku, skąd pochodzą te fotki na pewno nie było firmware'u v.2.0.

Autorowi wątku podesłałem na PW linki do fotek z D100 - niech się wypowie czy to się do czegoś nadaje.

Pozdrawiam

mardokondo
28-12-2009, 11:54
Dzieki za tak liczne odpowiedzi. Po przejrzeniu zdjec wklejonych w tym watku, jak i od kolegi na PW, dochodze do wniosku, ze to body i ten wlasnie obiektyw beda dla mnie w sam raz. Prawdą jest ze D100 ma wieksze szumy, o czym wiedzialem przy zakupie, no ale zdjec nocnych za duzo nie robilem nigdy:) Nie sadze ze bede zawiedziony po tej przesiadce z A200 na D100:)pozdrawiam

karolt
28-12-2009, 12:26
No i to jest najważniejsze :-)

Jatin
28-12-2009, 19:12
Ja tam bym A200 na D100 nie zamienił, wydaje mi się ze jednak A200 ma lepszy obrazek mimo że to sony

lukaszD1x
28-12-2009, 22:07
A ja uważam że A200 to padaka źle zbudowany aparat,nisko podnosząca się lampa błyskowa ,lepsze by było A100.A D100 to fajne body dwa pokrętła pozwalają one lepiej wspułpracować z aparatem.18-70 nikon to naprawde dobre szkło ma fajny zakres przysłony tylko trzeba uważać bo to taki mały odkurzacz:)

mpwt
29-12-2009, 11:05
A ja uważam że A200 to padaka źle zbudowany aparat,nisko podnosząca się lampa błyskowa

Bo to w Nikonach bardzo wysoko się podnosi :D

lukaszD1x
29-12-2009, 13:17
Ale podnosi się na tyle wysoko że fotografując z kitem nie pada cień na obiektyw przy maksymalnej ogniskowej :)

mpwt
29-12-2009, 15:48
Ale podnosi się na tyle wysoko że fotografując z kitem nie pada cień na obiektyw przy maksymalnej ogniskowej :)

Ale z N17-55/2.8 już daje cień ;)

mardokondo
30-12-2009, 00:43
Hellol!
Oto moje wrazenia po kilku godzinach obcowania z nowym nabytkiem:
-rewelacyjna jakosc wykonania, jakosc materialow(Sony A200 kilka polek nizej);
-wygoda fotografowania na duzy plus,
-lepiej lezy w dloni z gripem, duzo lepiej anizeli bez(jak dla mnie);
-nie rzuca cienia przy korzystaniu z wbudowanej lampy;
-jakosciowo tego obiektywu nie mozna nawet porownywac do kita od Sony, ten Nikkor jest o wiele lepszy niz sie spodziewalem!!!;
-bateria rowniez 3ma dluuugo;)
-nie sadzilem ze zewnetrzna lampa moze miec taka moc(w porownaniu do wbudowanej),spodziewalem sie lepszych wynikow, ale nie az tak dobrych, no nie wspominajac juz o strzelaniu w sufit i bazowaniu na swietle odbitym;)
-ja dla mnie, totalnego amatora, to jest w pelni wystarczalny zestaw:)

microbot
30-12-2009, 11:48
Gratuluję zestawu i czekam na jakieś fotki :)

mardokondo
05-01-2010, 17:03
Jestem w trakcie zakaldania strony,wiec jak ją założe to podam linka.Póki co walcze ze zbliżającą się sesją(na studiach;)

stamor
09-01-2010, 20:55
Tu wstawiam link do strony ze zdjeciami wykonanymi nikonem D100
http://www.alexbernasconi.com/home.htm
A jednak staruszkiem też mżna fotografować!

stamor
09-01-2010, 21:29
Do ostatniego mojego postu! Zdjęcia z Afryki Alex Bernasconi wykonał dwoma korpusami Nikon D100 i obiektywami: Nikkor 200-400VR, Nikkor 70-200 F 2,8 VR, Nikkor 12-24 F 4 oraz Sigmy 20-70 F 2,8. Wg Foto Nr 3/2009. Pozdrawiam Stanisław

arekk1970
13-01-2010, 19:20
Do ostatniego mojego postu! Zdjęcia z Afryki Alex Bernasconi wykonał dwoma korpusami Nikon D100 i obiektywami: Nikkor 200-400VR, Nikkor 70-200 F 2,8 VR, Nikkor 12-24 F 4 oraz Sigmy 20-70 F 2,8. Wg Foto Nr 3/2009. Pozdrawiam Stanisław

A tu jest tego potwierdzenie (kłania się dawny użytkownik D100 wciąż będący pod wrażeniem tego aparatu) http://www.pbase.com/alex_beb/favorities