Zobacz pełną wersję : Kit AF-S 18-70 G 3,5-4,5 jakość wykonania - ?
Populares
30-10-2006, 15:58
Mam pytanko do posiadaczy obiektywu, który jest w chyba najpopulraniejszym zestawie z D70(s)/80 itp. czyli
AF-S DX Nikkor 18-70/3,5-4,5 G.
Czy u Was też środkowa tuleja lata sobie luźno i się telepie przy poruszaniu obiektywem, czy też mam jakiś nieudany egzemplarz? Nie przeszkadza to może w zrobieniu zdjęcia, ale jest dość irytujące. Jak to wygląda u Was?
Nie wiem, która to "środkowa tuleja" ale, tymczasem, u mnie nic nie lata ... a już całe 5 dni focę :)
Populares
30-10-2006, 18:36
Kiedy kręcisz pierścieniem ogniskowej i przednia część się wysuwa, wtedy widać środkową tuleję, która łączy przednią część z głównym korpusem obiektywu. Czyli chodzi mi o to, co jest między pierścieniem ogniskowej, a przednią częścią obiektywu.
Lata, lata... Prawie we wszystkich egzemplarzach. Jesli nie od nowego, to dosc szybko zaczyna... Taki jego urok. :D
Maldoror13
31-10-2006, 09:12
A jak się ma jakość budowy 18-70 do 18-55 i 55-200?
A jak się ma jakość budowy 18-70 do 18-55 i 55-200?
Zdecydowanie lepsza w przypadku 18-70 - trudno mi to ocenić obiektywnie ale materiały sprawiają lepsze wrażenie zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i "w dotyku". Szkło jest bardziej masywne, pierścienie chodzą ze stałym, odpowiednim oporem. Zreszta nie zadawaj takich pytań tylko wybierz się do sklepu i sam pomacaj - każdy może mieć nieco inne odczucia i preferencje.
pozdrawiam
Paweł
Populares
31-10-2006, 15:01
Lata, lata... Prawie we wszystkich egzemplarzach. Jesli nie od nowego, to dosc szybko zaczyna... Taki jego urok. :D
No to słabo.
Ciekawe czy komuś odało się to zwalczyć (np. poprzez reklamację, upychanie starych szmat w szczelinie, zatykanie uszu plasteliną itp)?
Obiektyw byłby w sumie całkiem sympatyczny, gdyby nie te telepy.
Kurcze, nawet byle Sigma za 250 zł nówka się nie telepie, a tu szkło w przedziale ponad 1000 zł i takie kwiatki...
Maldoror13
31-10-2006, 15:44
Wiadomość ta skutecznie odstrasza mnie od kupna tego szkla, a już sie przymierzalem:(
To, że lata w niczym nie przeszkadza. A już na pewno nie pogarsza jakości zdjęć.
Populares
31-10-2006, 17:12
Oczywiście na razie nie pogarsza jakości zdjęcia, ani nie przeszkadza w robieniu zdjęcia. Podobnie jak teściowa trajkocząca nad uchem też nie przeszkadza w zrobieniu zdjęcia, ani nie pogarsza jego jakości. Ale za to wnerwia. W tej klasie cenowej (ten obiektyw w cenniku Nikon Polska ma cenę 1700 zł) luzy i telepy, które podobno są na zasadzie "ten typ tak ma" to jednak dla mnie szok.
No i chyba najważniejsza sprawa: jeżeli po paru dniach zabawy pojawia się luz i telepanie w nowym obiektywie, to co będzie za parę lat? Ile ten obiektyw wytrzyma zanim się rozpadnie lub czy po paru latach (albo nawet miesiącach) luzy i telepy nie staną się nie do wytrzymania i w końcu zaczną wpływać na jakość zdjęcia (choćby przez nieakceptowalne odchyły soczewek od osi ogniskowania i powstające z tego zniekształcenia - na początek aberracja chromatyczna...).
Obiektyw za 1700 zł to przecież nie jest rzecz, którą się kupuje na jeden sezon.
hmm.. a ja jestem zdziwiony tym co piszecie. Mam d70s z kitem 18-70 od kilku tygodni i nie widzę żadnych, nawet najmniejszych luzów. Jak na moje oko to bardzo solidne szkło o niezłej jakości, zarówno pod względem wykonania jak i pod względem jakości optycznej. Jedynym minusem jaki zauważyłem to winietowanie na pełnej dziurze, pozatym szkło jest git ;] Mam nadzieje że nie złapie z czasem żadnych luzów ;]
pzdr
hmm.. a ja jestem zdziwiony tym co piszecie. (....) Mam nadzieje że nie złapie z czasem żadnych luzów ;]
pzdr
oj złapie, złapie, poczekaj, porób trochę zdjęc a sam zobaczysz
pozdr
mrcll
Maldoror13
01-11-2006, 16:21
W sumie to kiepsko bo chciałem kupić szkła do tysiąca zł. i prawde mówiąć nie ma zbyt wielkiego wyboru.
burza1969
01-11-2006, 17:03
Faktycznie pierścień się telepocze. Natomiast jakość tego obiektywu jest OK.
A nie zauważyliście że ta tulejka jest tylko osłonką głównej tulei wysuwającej się z obiektywu.
W związku z tym nie przenosi żadnej mechaniki więc jest luźna.
Zastanawiam się po co ta dyskusja
Chcesz mieć obiektyw w którym nic nie lata kup obiektyw nikkora z górnej półki np17-55, 28-70:-?
Populares
02-11-2006, 10:32
Kupiłeś nowego fiata i sie telepocze? Nie marudź - trzeba było kupić mercedesa. Kupiłeś mercedesa i się telepocze? Wydałeś za mało, więc nie marudź, trzeba było kupić porshe. Kupiłeś porshe i się telepocze? Widocznie wydałeś za mało kasy, więc nie marudź - trzeba było kupić maybaha. Kupiłeś maybacha i się telepocze? Najwyraźniej przyniosłeś sprzedawcy za mało kapuchy, wiąc nie marudź...
W życiu mi się nie zdarzyło, żeby nowy obiektyw miał luzy i telepy. Nawet g...niana Sigma z taniego plastiku, która kosztowała 250 zł jako nówka z fabryki. I po dwóch latach używania nawet ta tandetna Sigma nie ma luzów, a nowy Nikon z półki cenowej 1700 zł ma luzy tydzień po kupieniu, więc nie ma powodów do zachwytu.
oj tam przesadzacie troche z tymi odglosami ze szkiełka, żaden ze znajomych którzy mieli długo do czynienia z tym obiektywem nie narzekali i nic mi na ten temat nie wspominali....
ja ciekaw jestem kiedy u mnie wg was zacznie telepotać:)
btw był przykład z teściąwą, w tym przypadku trzeba spojrzeć z druga strone że przez takie telepotanie nawet teściowa będzie znośna <lol>
Majster7
19-12-2006, 09:34
Witam wszystkich.
Podkleiłem poniższe pytanie do innego postu, ale dostałem tylko odpowiedź. Powiedzcie mi, czy w Nikkorze 18-70mm występują luzy na pierścieniach (zmieny ogniskowej i regulacji ostrości)? Zakupiłem używany obiektyw na allegro i muszę wystawić jakąś opinię. Sprzedający pisał, że jest w 100% sprawny optycznie i MECHANICZNIE, natomiast po wzięciu go do ręki odnoszę wrażenie, że cały jest rozklekotany. Tzn. Pierścienie ostrzenia i zmiany ogniskowej mają porzeczny luz. Czy to jest normalne?
Majster7 z tego, co czytałem na tym forum, to wszystkie 18-70 się lekko klekoczą, więc może sprawdź, czy dobre zdjęcia robi :)
rico1973
20-12-2006, 14:53
Ja kupiłem nową sztukę (18-70) i też są wyczuwalne luzy na pierścieniach i na tulejach, z tego co tu czytałem wynika , że to normalna rzecz i nie ma się czym przejmować.
Niestety normalna to rzecz. Klekocze od nowości.
Sam fakt luzów nie denerwuje mnie tak, jak to, że własnie przez nie ładuje się do wnętrza kupę kurzu.
Tyle syfu, co mam w obiektywie po roku uzytkowania, to w żadnym szkle nie miałem, nawet po 3 latach.
A zapewniem Was, że nie fociłem podczas burzy piaskowej na Saharze.
O graty dbam i sprzedając je, jestem pytany, czy wogóle je używałem.
Czy ktoś wie, ile kosztuje czyszczenie takiego 18-70? i czy jest jakiś solidniejszy i szybszy serwis pogwarancyjny w Warszawie, niż NP?
Majster7
20-12-2006, 15:11
Dzięki.... już zacząłem wątpić w pomocną dłoń tego forum. Tyle ludzi ma ten obiektyw, a doczekałem się dwóch odpowiedzi! Ale dzięki i za to. W takim razie spokojnie wystawię pozytywny komentarz allegrowiczowi.