PDA

Zobacz pełną wersję : Kit AF-S 18-70 G 3,5-4,5 jakość wykonania - ?

Populares
30-10-2006, 15:58
Mam pytanko do posiadaczy obiektywu, który jest w chyba najpopulraniejszym zestawie z D70(s)/80 itp. czyli

AF-S DX Nikkor 18-70/3,5-4,5 G.

Czy u Was też środkowa tuleja lata sobie luźno i się telepie przy poruszaniu obiektywem, czy też mam jakiś nieudany egzemplarz? Nie przeszkadza to może w zrobieniu zdjęcia, ale jest dość irytujące. Jak to wygląda u Was?

alej
30-10-2006, 16:56
Nie wiem, która to "środkowa tuleja" ale, tymczasem, u mnie nic nie lata ... a już całe 5 dni focę :)

Populares
30-10-2006, 18:36
Kiedy kręcisz pierścieniem ogniskowej i przednia część się wysuwa, wtedy widać środkową tuleję, która łączy przednią część z głównym korpusem obiektywu. Czyli chodzi mi o to, co jest między pierścieniem ogniskowej, a przednią częścią obiektywu.

stig
30-10-2006, 18:48
Lata, lata... Prawie we wszystkich egzemplarzach. Jesli nie od nowego, to dosc szybko zaczyna... Taki jego urok. :D

Maldoror13
31-10-2006, 09:12
A jak się ma jakość budowy 18-70 do 18-55 i 55-200?

PawelR
31-10-2006, 10:36
A jak się ma jakość budowy 18-70 do 18-55 i 55-200?

Zdecydowanie lepsza w przypadku 18-70 - trudno mi to ocenić obiektywnie ale materiały sprawiają lepsze wrażenie zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i "w dotyku". Szkło jest bardziej masywne, pierścienie chodzą ze stałym, odpowiednim oporem. Zreszta nie zadawaj takich pytań tylko wybierz się do sklepu i sam pomacaj - każdy może mieć nieco inne odczucia i preferencje.

pozdrawiam
Paweł

Populares
31-10-2006, 15:01
Lata, lata... Prawie we wszystkich egzemplarzach. Jesli nie od nowego, to dosc szybko zaczyna... Taki jego urok. :D

No to słabo.
Ciekawe czy komuś odało się to zwalczyć (np. poprzez reklamację, upychanie starych szmat w szczelinie, zatykanie uszu plasteliną itp)?
Obiektyw byłby w sumie całkiem sympatyczny, gdyby nie te telepy.
Kurcze, nawet byle Sigma za 250 zł nówka się nie telepie, a tu szkło w przedziale ponad 1000 zł i takie kwiatki...

Maldoror13
31-10-2006, 15:44
Wiadomość ta skutecznie odstrasza mnie od kupna tego szkla, a już sie przymierzalem:(

CZOLG
31-10-2006, 16:47
To, że lata w niczym nie przeszkadza. A już na pewno nie pogarsza jakości zdjęć.

Populares
31-10-2006, 17:12
Oczywiście na razie nie pogarsza jakości zdjęcia, ani nie przeszkadza w robieniu zdjęcia. Podobnie jak teściowa trajkocząca nad uchem też nie przeszkadza w zrobieniu zdjęcia, ani nie pogarsza jego jakości. Ale za to wnerwia. W tej klasie cenowej (ten obiektyw w cenniku Nikon Polska ma cenę 1700 zł) luzy i telepy, które podobno są na zasadzie "ten typ tak ma" to jednak dla mnie szok.

No i chyba najważniejsza sprawa: jeżeli po paru dniach zabawy pojawia się luz i telepanie w nowym obiektywie, to co będzie za parę lat? Ile ten obiektyw wytrzyma zanim się rozpadnie lub czy po paru latach (albo nawet miesiącach) luzy i telepy nie staną się nie do wytrzymania i w końcu zaczną wpływać na jakość zdjęcia (choćby przez nieakceptowalne odchyły soczewek od osi ogniskowania i powstające z tego zniekształcenia - na początek aberracja chromatyczna...).
Obiektyw za 1700 zł to przecież nie jest rzecz, którą się kupuje na jeden sezon.

wolakus
31-10-2006, 23:54
hmm.. a ja jestem zdziwiony tym co piszecie. Mam d70s z kitem 18-70 od kilku tygodni i nie widzę żadnych, nawet najmniejszych luzów. Jak na moje oko to bardzo solidne szkło o niezłej jakości, zarówno pod względem wykonania jak i pod względem jakości optycznej. Jedynym minusem jaki zauważyłem to winietowanie na pełnej dziurze, pozatym szkło jest git ;] Mam nadzieje że nie złapie z czasem żadnych luzów ;]
pzdr

mrcll
01-11-2006, 13:45
hmm.. a ja jestem zdziwiony tym co piszecie. (....) Mam nadzieje że nie złapie z czasem żadnych luzów ;]
pzdr

oj złapie, złapie, poczekaj, porób trochę zdjęc a sam zobaczysz

pozdr
mrcll

Maldoror13
01-11-2006, 16:21
W sumie to kiepsko bo chciałem kupić szkła do tysiąca zł. i prawde mówiąć nie ma zbyt wielkiego wyboru.

burza1969
01-11-2006, 17:03
Faktycznie pierścień się telepocze. Natomiast jakość tego obiektywu jest OK.

jarek76
01-11-2006, 20:12
A nie zauważyliście że ta tulejka jest tylko osłonką głównej tulei wysuwającej się z obiektywu.
W związku z tym nie przenosi żadnej mechaniki więc jest luźna.
Zastanawiam się po co ta dyskusja
Chcesz mieć obiektyw w którym nic nie lata kup obiektyw nikkora z górnej półki np17-55, 28-70:-?

Populares
02-11-2006, 10:32
Kupiłeś nowego fiata i sie telepocze? Nie marudź - trzeba było kupić mercedesa. Kupiłeś mercedesa i się telepocze? Wydałeś za mało, więc nie marudź, trzeba było kupić porshe. Kupiłeś porshe i się telepocze? Widocznie wydałeś za mało kasy, więc nie marudź - trzeba było kupić maybaha. Kupiłeś maybacha i się telepocze? Najwyraźniej przyniosłeś sprzedawcy za mało kapuchy, wiąc nie marudź...

W życiu mi się nie zdarzyło, żeby nowy obiektyw miał luzy i telepy. Nawet g...niana Sigma z taniego plastiku, która kosztowała 250 zł jako nówka z fabryki. I po dwóch latach używania nawet ta tandetna Sigma nie ma luzów, a nowy Nikon z półki cenowej 1700 zł ma luzy tydzień po kupieniu, więc nie ma powodów do zachwytu.

arkaic
10-11-2006, 02:35
oj tam przesadzacie troche z tymi odglosami ze szkiełka, żaden ze znajomych którzy mieli długo do czynienia z tym obiektywem nie narzekali i nic mi na ten temat nie wspominali....
ja ciekaw jestem kiedy u mnie wg was zacznie telepotać:)

btw był przykład z teściąwą, w tym przypadku trzeba spojrzeć z druga strone że przez takie telepotanie nawet teściowa będzie znośna <lol>

Majster7
19-12-2006, 09:34
Witam wszystkich.
Podkleiłem poniższe pytanie do innego postu, ale dostałem tylko odpowiedź. Powiedzcie mi, czy w Nikkorze 18-70mm występują luzy na pierścieniach (zmieny ogniskowej i regulacji ostrości)? Zakupiłem używany obiektyw na allegro i muszę wystawić jakąś opinię. Sprzedający pisał, że jest w 100% sprawny optycznie i MECHANICZNIE, natomiast po wzięciu go do ręki odnoszę wrażenie, że cały jest rozklekotany. Tzn. Pierścienie ostrzenia i zmiany ogniskowej mają porzeczny luz. Czy to jest normalne?

pebees
19-12-2006, 09:43
Majster7 z tego, co czytałem na tym forum, to wszystkie 18-70 się lekko klekoczą, więc może sprawdź, czy dobre zdjęcia robi :)

rico1973
20-12-2006, 14:53
Ja kupiłem nową sztukę (18-70) i też są wyczuwalne luzy na pierścieniach i na tulejach, z tego co tu czytałem wynika , że to normalna rzecz i nie ma się czym przejmować.

ZbychuO
20-12-2006, 15:06
Niestety normalna to rzecz. Klekocze od nowości.
Sam fakt luzów nie denerwuje mnie tak, jak to, że własnie przez nie ładuje się do wnętrza kupę kurzu.
Tyle syfu, co mam w obiektywie po roku uzytkowania, to w żadnym szkle nie miałem, nawet po 3 latach.
A zapewniem Was, że nie fociłem podczas burzy piaskowej na Saharze.
O graty dbam i sprzedając je, jestem pytany, czy wogóle je używałem.
Czy ktoś wie, ile kosztuje czyszczenie takiego 18-70? i czy jest jakiś solidniejszy i szybszy serwis pogwarancyjny w Warszawie, niż NP?

Majster7
20-12-2006, 15:11
Dzięki.... już zacząłem wątpić w pomocną dłoń tego forum. Tyle ludzi ma ten obiektyw, a doczekałem się dwóch odpowiedzi! Ale dzięki i za to. W takim razie spokojnie wystawię pozytywny komentarz allegrowiczowi.