PDA

Zobacz pełną wersję : RAID0 i backup

leon001
27-12-2009, 02:59
Pytanie do informatyków.
Czy jest sens połączenia 2 dysków w RAID0 (przyśpieszy to działanie) oraz backup przy pomocy Time Machine (bezpieczeństwo). Czy w ogóle można tak zrobić? Wiem, że najlepszy byłby RAID1+0, ale jest kosztowny (4xHD) oraz w moim komputerze jest miejsce na 2HD i chyba musiałbym dokupić kontroler ( tak się to nazywa?), natomiast RAID0 jest w systemie.
Nie wiem czy jasno napisałem.:-D

Archee
28-12-2009, 12:17
Jeżeli masz RAID 0 to spore prawdopodobieństwo, że zintegrowany kontroler może pracować też w RAID 1. Jeśli taka możliwość istnieje to mając 2 HDD postaw RAID 1 i masz mirroring - taniej i wygodniej niż ręczny backup z HDD w RAID 0, lecz mniej wydajnie.
Do postawienia RAID 10 najczęściej potrzebny jest dodatkowy kontroler RAID, jak wcześniej pisałeś.

Paweł Kania
28-12-2009, 12:26
Trzeba zobaczyc na płycie ( w instruckji co pisze , powinny byc wymienione tryby RAID), każdy sposób jest dobry ale robienie backupów jest niewygodne.

Ja mam siebie 0+1 i Tobie tez polecam, dyski nie są drogie dokupić dwa i spokój.

U mnie ostatnio jeden dysk padł, wypinasz, Matrix Storage zrobił 'odbudowe' i teraz jadę na 3 dyskach chwilowo i dopiero teraz zrobiłem backup-a.

Jaka masz płyte główną ?

leon001
28-12-2009, 19:17
Trzeba zobaczyc na płycie ( w instruckji co pisze , powinny byc wymienione tryby RAID), każdy sposób jest dobry ale robienie backupów jest niewygodne.

Ja mam siebie 0+1 i Tobie tez polecam, dyski nie są drogie dokupić dwa i spokój.

U mnie ostatnio jeden dysk padł, wypinasz, Matrix Storage zrobił 'odbudowe' i teraz jadę na 3 dyskach chwilowo i dopiero teraz zrobiłem backup-a.

Jaka masz płyte główną ?
Mac PPC G5 Quad, nie wiem jak konkretnie płyta się nazywa