PDA

Zobacz pełną wersję : D300- wysiadł mi AF

hadzaj
27-12-2009, 01:04
Witam Forumowiczów.
Mam problem ze swoim D300. Wczoraj byłem na weselu i robiłem zdjęcia, wszystko było OK. W pewnym momencie zauważyłem że nie działa mi autofokus. Nie zapala się dioda wspomagania AF, nie działa śrubokręt, nie mogę zmienić metody pomiaru ostrości (mam ustawiony AF-S). Ostrzenie na manula działa. Tak jak miałem ustawiony pojedynczy punkt AF, tak już zostało (oczywiście mogę go przesuwać). Przeczyściłem styki w puszce (na łączu ze szkiełkiem) ale nic to nie dało. Nawet powtórnie zrobiłem upgrade firmware i nic... Tak się dzieje na każdym szkiełku jakie posiadam (niezależnie od producenta). Ma ktoś pomysł co jeszcze mogę zrobić żeby samemu to naprawić?? Oczywiście 2 miesiące temu skończyła się gwarancja. Za pomoc byłbym wdzięczny :)

MikeS
27-12-2009, 01:07
Dla własnego spokoju przywróć ustawienia fabryczne, może to głupie ale i tak by się pojawiło - tonący brzytwy się chwyta :-P

hadzaj
27-12-2009, 01:08
Już też to robiłem :(

jackrabbit
27-12-2009, 01:10
hmmm a ten pstryczek z przodu masz na auto ustawiony? :)

hadzaj
27-12-2009, 01:12
Nie wiem o jakim pstryczku mówisz?? :)

MikeS
27-12-2009, 01:12
To może jeszcze inna głupia i banalna rzecz - z przodu pod przyciskiem odpinania obiektywu jest wybierak trybu ustawiania ostrości. Zapewne nie jest on ustawiony na M ? A może przełącznik na obiektywie AF | MF ?

hadzaj
27-12-2009, 01:14
Nie :) Nie zapomniałbym o nim bo tylko dzieki niemu udało mi się dokończyć zdjęcia, przełączyłem na manual i tak zakończyłem imprezeę. To nie sprawa tego przełącznika :)

jackrabbit
27-12-2009, 01:15
To może jeszcze inna głupia i banalna rzecz - z przodu pod przyciskiem odpinania obiektywu jest wybierak trybu ustawiania ostrości. Zapewne nie jest on ustawiony na M ? A może przełącznik na obiektywie AF | MF ?

no wlasnie o ten pstryczek mi chodzilo :)

hadzaj
27-12-2009, 01:19
mam różne obiektywy i tylko na jednym z nich jest przełącznik AF | MF a defekt wystepuje niezależnie od tego co podepnę.

MikeS
27-12-2009, 01:21
Na wyświetlaczu pokazuje się wszystko po staremu? A może jest F-- ?
Swoją drogą wesele na manualu... nieźle ;)

hadzaj
27-12-2009, 01:30
Jak pisałem, nie mogę już nic przełączyć :(

hadzaj
27-12-2009, 03:08
Jak narazie pozostaje mi ręczne ostrzenie. parametr F-- jest OK :) Widzi obiektywy. Zaczynam się rozglądać za serwisem (nie tym na ul. Podstępu) tutaj w Gdyni. Zainstalowałem Nkon Camera Control i tam też przycisk "wyostrz i sfotografuj" jest nieaktywny. Przejrzałem całe forum (nawet wątki dt. innych puszek) i pogooglałem. Bez rezultatów :(

nokinnikon
27-12-2009, 09:15
Nic nie pioszesz o karcie. Czy ona może mieszać? Sprawdź . No i tradycyjnie wyjęcie na noc aku. To Chyba wszystkie domorosłe sposoby.

hadzaj
27-12-2009, 11:05
Zmieniałem karty również, aku wyjmowałem jedynie na kilka minut - sprawdzę na dłużej :)

Slawek Wojtczak
01-01-2010, 00:05
Dało coś?

jm
01-01-2010, 00:14
a nie przestawiłeś w puszce tak, że jedynie przycisk z tyłu uruchamia AF, a spust migawki już nie?

hadzaj
01-01-2010, 18:36
Wielokrotnie sprawdzałem wszelkie możliwości (włącznie ze swoją ślepotą czy głupotą) i nic to nie dało. Aparat na razie leży w serwisie w Gdyni, tylko nie wiem, czy mi go tam naprawią. Wstępna diagnoza: padł procesor AF czyli wysyłka do warszawskiego serwisu (bo cwaniaki z serwisu żadnemu z innych serwisów elektroniki nie chcą sprzedawać).

microbot
03-01-2010, 21:33
Jaki przebieg ma puszka?

Marcin T
03-01-2010, 21:51
...Aparat na razie leży w serwisie w Gdyni, tylko nie wiem, czy mi go tam naprawią. Wstępna diagnoza: padł procesor AF czyli wysyłka do warszawskiego serwisu (bo cwaniaki z serwisu żadnemu z innych serwisów elektroniki nie chcą sprzedawać).
A dotarłeś do tego wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=106337 ?
Może warto aby zapobiec czemuś podobnemu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109873

andrstac
03-01-2010, 21:52
...Zainstalowałem Nikon Camera Control i tam też przycisk "wyostrz i sfotografuj" jest nieaktywny.(

To by sugerowało że jednak nie wina sprzętu, ale jednak coś programowego.

hadzaj
04-01-2010, 14:29
Wątek o naprawach zagranicznych już dawno brałem pod uwagę. Wysłałem przed świętami mail do serwisu nikonowskiego z opisem problemu i pytaniem o przewidywany koszt lub czas naprawy. Tradycyjnie, jak wszyscy, zostałem przez nich "olany". Myślałem o serwisie w Berlinie, czytałem o nich dużo dobrego. Generalnie i tak będę miał problem językowy bo "Kali nie znać ich języka". Myślałem też przez chwilę o winie softwaru aparatowego, ale zrobiłem update firmware i bez skutku.

hadzaj
27-01-2010, 21:46
Witam Was. W końcu wysłałem do sklepu powołując się na niezgodność towaru z zawartą umową. Wysłałem puszkę do sklepu wraz z odpowiednim pismem. Oni wysłali to do serwisu. Serwis uznał to za wadę fabryczną :) Za tydzień mają do nich przyjść części zamienne :)

MikeS
28-01-2010, 14:22
Witam Was. W końcu wysłałem do sklepu powołując się na niezgodność towaru z zawartą umową. Wysłałem puszkę do sklepu wraz z odpowiednim pismem. Oni wysłali to do serwisu. Serwis uznał to za wadę fabryczną :) Za tydzień mają do nich przyjść części zamienne :)

Zrobiłeś chyba najlepszą z możliwych rzeczy ;)

hadzaj
16-02-2010, 14:46
No i udało się :) Wysłałem sprzęt do Sprzedawcy i powołałem się na niezgodność zakupionego towaru z zawartą umową. Ten twór prawny obowiązuje 2 lata (a gwarancja Nikona tylko rok). Można się na to powołać wobec Sprzedawcy (a nie Producenta). Wysłałem sprzęt, Sprzedawca wysłał do Serwisu. Serwis uznał to za wadę fabryczną i naprawił uszkodzenie po czym odesłał do Sprzedawcy a ten do mnie działający aparat :) Wszystko trwało około miesiąca :)

Archibald
16-02-2010, 15:01
Trochę trwało, ale grunt, że zwieńczone sukcesem :-)