Zobacz pełną wersję : JPG i RAW tak samo w Lightroom2
Paweł 77
26-12-2009, 23:39
Witam,
wszędzie się mówi że prawdziwi fotografowie robią zdjęcia w RAW-ach by później mieć możliwość maksymalnej obróbki w ps, lightroom itp. Ja sprawdzałem jak radzi sobie Lightroom 2 przy obróbce DNG i JPG i według mnie nie widać jakiejś wielkiej różnicy w możliwościach obróbki. To co zrobiłem z DNG również mogłem zrobić z JPG. Nie zauważyłem jakiś wielkich ograniczeń jeśli chodzi o JPG. Jak to w końcu jest ? Może ktoś także zauważył takie zjawisko i jeśli tak, to prośba o uwagi czy rady.
Różnica jest jak najbardziej. Lecz na gołe oko zauważysz ją dopiero przy bardziej ekstremalnej obróbce (szczególnie kolorystycznej). Do tego RAWy lepiej się odszumia i wyostrza. Jak sobie pojeździsz suwakami w LR do wartości ekstremalnych to zauważysz różnice między JPGami a RAWami.
Ja robie w rawach bo:
- mniej myśle nad tym żeby dbać o idealne ustawienia aparatu podczas ślubów
- jak się zdjęcie prześwietli, to tylko z RAWa można je odzyskać
- łatwiej korygować balans bieli i zieleni
- do bardziej zaawansowanych obróbek mam więcej bitów.
Witaj,
spróbuj zmienić balans bieli, albo bardziej podciągnąć ekspozycje, a zapewniam Cię, że zauważysz różnicę;)
praca na jpg boli mnie strasznie... okropnie ogranicza, więc jeśli nie musze, zawsze robię nef'y.
Po pierwsze każda edycja jpg i ponowne zapisanie to kolejna utrata jakości. jpg jest stratny i za każdym razem jest kompresowany stratnie. Dla osób, które chcą poekspetymentować. Zdjęcie w jpg, otworzyć i zapisać, otworzyć i zapisać, a potem po 10 razach porównać jakość oryginału i takiego zapisywanego.
Jak to w końcu jest ? Może ktoś także zauważył takie zjawisko i jeśli tak, to prośba o uwagi czy rady.
To żadne zjawisko. JPG (http://pl.wikipedia.org/wiki/JPEG) jest kompresją stratną i dane zapisane są tylko w 8 bitach. RAW w przypadku ostatnich puszek Nikona to 14 bitów i kompresja bezstratna (choć może być i stratna :D ).
Poczytaj co to JPG: http://pl.wikipedia.org/wiki/JPEG
I wnet wszystko okaże się jasne :D
A te 10/12/14 bitów (a jaką masz w ogóle puszkę) może okazać się zbawienne kiedy będziesz chciał coś wyciągnąć z cieni, kiedy będziesz chciał coś wyciągnąć ze świateł, poprawić WB. W przypadku JPG może być to trudne, bo... te informacje dawno poszły do /dev/null. :D
Przykład na szybko. Uda ci się naświetlić obrazek i zapisać od razu w JPG i uzyskać taki efekt?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/jaworzynka_01-1.jpg
źródło (http://fotoblog.marchewka.waw.pl/wp-content/uploads/2009/09/jaworzynka_01.jpg)
Może być ciężko. Zrób podobny eksperyment :D
P.S. tak samo przy obróbce grafiki w jakimkolwiek programie (GIMP, PS, etc) powinno się pracować (obrabiać...) zawsze w 16 bitach (pomimo tego, że np. obrazek mamy w 16 bitach). Dopiero na koniec przed zapisem wracamy do 8 bitów.
Paweł 77
29-12-2009, 01:06
Dzięki za odpowiedzi. Potestuje sobie i porównam różnice w pracy nad RAW-ami i JPG.
P.S. tak samo przy obróbce grafiki w jakimkolwiek programie (GIMP, PS, etc) powinno się pracować (obrabiać...) zawsze w 16 bitach (pomimo tego, że np. obrazek mamy w 16 bitach). Dopiero na koniec przed zapisem wracamy do 8 bitów.
no w GIMPie tego nie zrobisz niestety
wszędzie się mówi że prawdziwi fotografowie robią zdjęcia w RAW-achZ ta domena "prawdziwych fotografow", to bym nie przesadzal. Sa tacy co z powodzeniem robia w JPGach i sobie to chwala. I wbrew pozorom to nie tylko reporterzy, ktorzy na szybko musza oddac material w kilka minut do czekajacego na druk wydania gazety, dla ktorej pracuja.
RAW ma oczywista przewage nad JPGiem, ale niektorym to kompletnie nie jest potrzebne.
no w GIMPie tego nie zrobisz niestety
W którym? Bo coś mi się zdaje, że ostatni silnik w oparciu o plugin GEGL pozwala na 16 bit...
nonnatus
18-01-2010, 01:48
jesli nie widzisz róznicy w obróbce między raw a jpg to
wcale nie ruszyłeś suwaków w LR :D
dla zabawy:
spróbuj wyciagnac swiatła z ciemnych partii zdjec.
spórbuj lekko skorygować skopany balans bieli
spróbuj zwykłej korekty EV
wyciąganie świateł to jest najpiekniejsze w RAW...
uwielbiam...
przecież to inne planety.
przejdź na RAW to pokochasz swój aparat :D
różnica jest wielka, ale wielu to nie robi wielkiej różnicy... :)
W którym? Bo coś mi się zdaje, że ostatni silnik w oparciu o plugin GEGL pozwala na 16 bit...
to otwórz 16 bitowego tifa w najnowszym gimpie i przeczytaj info