Zobacz pełną wersję : D80 - balans PRE
Czy po ustaleniu balansu bieli w trybie PRE (biała kartka, te sprawy, kto używał ten wie - bardzo fajna funkcja, często używam) - czy da się coś odczytać jakiś parametr np. z menu aparatu? Ja nie umiem.
Cel: odniesienie się do podobnych namiarów w przeszłości oraz dobranie jak najlepszych filtrów korekcyjnych na lampę - bez błyskania (bez wzbudzania przedwczesnej sensacji).
To znaczy jaką temperaturę barwową ustawił aparat korzystając z wzornika?
To znaczy jaką temperaturę barwową ustawił aparat korzystając z wzornika?
No właśnie, tak chodzi o temperaturę ... i w ogóle, widząc dobrą skuteczność algorytmu na popieprzonych światłach (halogeny - jarzeniowe mix), czy w ogóle da się to wyrazić matematycznie jedną liczbą, czy jest to do wyrażenia w bardziej skomplikowanych układach współczynników? Nie wiem, nie znalazłem.
Temperatura barwy to jedna liczba. :-)
Piotr
Temperatura barwy to jedna liczba. :-)
Piotr
Uśmieszek niepotrzebny. Od połowy XIX wieku fizyka to w ten sposób analizuje (Kirhoff i inni). Jednak w rzeczywistym układzie elektronicznym (dodajmy programowym) NIE ISTNIEJE obiektywnie rzecz biorąc temperatura. Istnieją za to współczynniki wzmocnienia w np. trzech kanałach. Rzeczywisty algorytm na tych współczynnikach operuje (nie mam wiedzy, czy jeszcze na jakiś innych liczbach) - a że poglądowo, modelowo jest to wyrażane jako temperatura barwowa (jedna liczba zamiast trzech jest oczywiście szalenie wygodna) - to inna opowieść.
Że chodzi o więcej niż jedną liczbę, widać to już np. w suwaczkach PhotoShopa.
Tym większym darzę szacunkiem algorytm PRE, że radzi sobie ze źródłem światła nie odpowiadającym modelowi promieniowania ciała doskonale czarnego (świetlówki).
Czy ktoś wie, jak w D80 zczytać liczbę z PRE, choćby to była temperatura lub inne liczby?
Hmmm... otworzyć NEFa w jakimś edytorze i zobaczyć jaką temperaturę podają (NX, ACR)?
Hmmm... otworzyć NEFa w jakimś edytorze i zobaczyć jaką temperaturę podają (NX, ACR)?
Mi raczej chodzi o odczyt w terenie, na panelu nie ma nic konkretnego.
Na programach ... tez nie. EXIF-y nie podają żadnej konkretnej temperatury. Zależnie od programu jest to słowo Manual, Preset itd potem np.przecinek, zero.
Drugi wniosek, to programy chcą bezstresowo traktować użytkownika, ukrywają rzadsze oznaczenia (uznane za mniej ważne lub zbyt trudne dla blondynki) . Pozytywnie InfranView, po prostu podaje co ma i tyle, choć jest najbrzydszy w tym względzie.
Co więcej, jak robie prywatne dochodzenie, potwierdza się moja teoria, że temperatura w kelvinach to tylko tak poglądowo, w rzeczywistości praca odbywa się na kanałach barwnych. Oto wycinek ze specyfikacji NEF-a:
12 White Balance RB Coefficients rational[4] The first two numbers are coefficients to multiply red and blue channels according to white balance as set in the camera. The last two numbers can be 0/1, 1/1 or 256/256.
Zaczynam to rozumieć po swojemu w ten sposób, że w PRE mierzone są kanały kolorów (stąd dobre wyniki na dziwnych oświetleniach) i nie ma nawet próby przełożenia tego na temperaturę. To jest logiczne bo w gruncie rzeczy tylko tak można to zrobić.
Świetlówki nie dają ciągłego widma. Więc informacja o kelvinach nie może być podstawą przy takim pomiarze. Niestety coraz gorsze źródła światła sztucznego są wprowadzane. I nie zapowiada się, żeby coś miało się zmienić na plus :(
No właśnie, tak chodzi o temperaturę ...
To przykro mi, ale nie ma możliwości podglądu w body ustawionego w ten sposób WB.