PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo 2433W czy Nec 2490WUXi2 - szybka decyzja

Lesiu83
26-12-2009, 17:56
Witam, monitor dla amatora który się bawi w fotografię.. dzisiaj chcę kupic sobie spóźniony prezent gwiazdkowy :]
Mieszkam w Anglii więc monitorów nie widziałem na oczy i raczej możliwości zobaczenia nie ma więc będę polegał na was. Wszystkie za i przeciw poproszę i krótko który byście wybrali dla siebie .. Ceny są bardzo podobne . Chyba , że jakiś fajny monitor w podobnej cenie przeoczyłem to poproszę o radę ..

Czornyj
26-12-2009, 17:59
NEC ma lepszą charakterystykę kątową, normalny gamut i precyzyjniejszą, sprzętową kalibrację oraz elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia.
Eizo ma lepszą czerń, poszerzony gamut, jest równy i dobrze zlinearyzowany fabrycznie.

Lesiu83
26-12-2009, 18:09
Czornyj to co mówisz jest ładnie i mądrze napisane . ale co Ty byś wybrał z tych dwóch ? Monitor będzie zamawiany przez internet więc obejrzec ich sobie nie mogę ... Przypominam że jestem amatorem nie mającym pojęcia o tych sprawach .. najwcześniej skalibruje monitor za rok jak wrócę do Polski ..

Czornyj
26-12-2009, 18:15
Jeśli nie masz zamiaru tego kalibrować, to weź Eizo, zmniejsz jaskrawość do 20-30% i koniecznie zapnij w ustawieniach systemowych monitora profil fabryczny z płytki załączonej do monitora.

Lesiu83
26-12-2009, 18:22
Czornyj mam zamiar to kalibrowac ale dopiero po powrocie do Polski tutaj nie znam nikogo kto by mi w tym pomógł i sensownie wytłumaczył .. W Polsce zawsze można zapłacic za usługę i się czegoś konkretnie dowiedziec.. Czyli krótko mam zamawiac Eizo ? Na pewno będę zadowolony z jednego i drugiego bo obecnie mam laptopa Della więc pewnie nie ma co porównywac ...

Czornyj
26-12-2009, 18:31
Eizo jest trudniej poprawnie skalibrować (potrzeba do tego spektrofotometru i trochę wiedzy) - z drugiej strony jest nieźle skalibrowany fabrycznie. NEC-a można skalibrować byle czym. Eizo są mniej ryzykowne pod względem powarzalności. Wybór pomiędzy nimi jest dość trudny, oba panele mają swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.
- Jeśli mam możliwość sprawdzenia i skalibrowania monitora dla osoby, która nosi się z jego zakupem, zwykle polecam NEC-a - ma normalny gamut, lepszą charakterystykę kątową i jest tańszy.
- Jeśli ktoś ma sobie monitor kupować w ciemno i wogóle nie kalibrować, zwykle polecam Eizo.
- Jeśli ktoś ma sobie kupować monitor w ciemno, ale później koniecznie chce go sobie kalibrować, to jestem w ciemnej d... i ciężko mi coś doradzić.

Lesiu83
26-12-2009, 18:37
no to pięknie :/ to jak osoba która się zna nie wie to ja już zupełnie głupi jestem ... A czy ColorMunki wystarczy jak wrócę do Polski aby kalibrowac Eizo ? Bo więcej na kalibrator to nie jestem w stanie wydac ... Oczywiście bym komus kto ma odpowiednia wiedzę zlecił pierwsze kalibrowanie , lecz później bym chciał robic to samemu .

Czornyj
26-12-2009, 18:48
ColorMunki poradzi sobie z Eizo.

Lesiu83
26-12-2009, 18:51
Czy ten poszerzony gamut to dla amatora duży problem? Posiadam laptopa tylko z wyjściem VGA czy podepnę tego Eizo pod niego ? Po dwóch miesiącach będzie zakupiona jednostka do niego więc opcja przejsciowa ..

marekb
26-12-2009, 19:54
też jestem monitorowym laikiem, posłuchałem rad Czornyja i przy jego pomocy 23.12 zakupiłem NEC2490... Jestem zachwycony (fakt przeszedłem z IBM CRT 19" na trinitronie ) Nie chce mi sie od kompa odejść, obrabiam w swięta ślubniaki i teść okreslił mnie po "imieniu".

Czornyj, wielkie dzięki, nie sądzę bym potrzebował cos więcej niż tego NECa.

Lesiu83
26-12-2009, 20:12
marekb tak jak Czornyj napisał nie ma mi kto sprawdzic NEC-a , a z tego co wiem to jest spora rozbieżnośc w produkcji i dlatego nastawiam się ku Eizo .. Na stornie NEC-a model 2490WUXi2 jest podawany jako monitor profesjonalny do grafiki , a Eizo jako monitor uniwersalny który nadaje się do obróbki dla fotoamatora . Więc na logikę Nec by był lepszym monitorem ale boję się trafic na minę i byc niezadowolony ... Sam już nie wiem :/ a może zaryzykowac i brac NEC-a ? Marekb czy miałeś selekcjonowany model czy kupiłeś w ciemno ?

Czornyj
26-12-2009, 21:32
Czy ten poszerzony gamut to dla amatora duży problem? Posiadam laptopa tylko z wyjściem VGA czy podepnę tego Eizo pod niego ? Po dwóch miesiącach będzie zakupiona jednostka do niego więc opcja przejsciowa ..

Nie, nie jest to duży problem. Pod wyjście analogowe też powinno dać się podpiąć, o ile karta wspiera rozdzielczość 1920x1200.

Panele NEC 2490WUXi2 również statystycznie są bardzo przyzwoite, choć raz na czas zdarzają się miny i warto je podkalibrować.

Lesiu83
27-12-2009, 04:00
Nie, nie jest to duży problem. Pod wyjście analogowe też powinno dać się podpiąć, o ile karta wspiera rozdzielczość 1920x1200.

Panele NEC 2490WUXi2 również statystycznie są bardzo przyzwoite, choć raz na czas zdarzają się miny i warto je podkalibrować.

W laptopie mam karte ati ardeon x1300 więc stara karta i nie wiem czy wspiera rozdzielczość 1920x1200. Tak jak pisałem jest to opcja tymczasowa i chciałbym żeby działała ... w lutym kupuję nową jednostkę , czy teraz podłączę Neca lub Eizo do swojego laptopa ? Sorka za pismo ale dzisiaj skoczyła mi się imprezka urodzinowa więc może byc źle z moim pismem :] Pozdrawiam

czaszi
27-12-2009, 12:03
X1300 powinien obsługiwać rozdzielczość do 2560 x 1600

Lesiu83
27-12-2009, 17:51
Eizo zamówione :] Mam nadzieje że wybrałem dobrze .. Czornyj czy muszę kupic jakąś przejściówkę żeby go podłączyc do laptopa poprzez wejście VGA ? Czy wszystko jest w zestawie ?

Czornyj
27-12-2009, 21:09
Zwykle są dwa kable - DVI i analog, nie powinno być problemu. Miłego Eizowania, na pewno będziesz zadowolony ;)

Lesiu83
27-12-2009, 23:44
dziękuje i również mam nadzieje , że będę zadowolony ..

Lesiu83
29-12-2009, 20:56
mam pytanko do zorientowanych czy do Eizo S2433W jest dedykowana jakaś osłona ?

Tom01
30-12-2009, 00:51
mam pytanko do zorientowanych czy do Eizo S2433W jest dedykowana jakaś osłona ?

Jest, Eizo CH3/CH4: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2624&nazwa=Os?ona%20do%20monitora%20z%20serii%20CE

Latarnik
03-01-2010, 23:56
NIE KUPUJ s2433! Mam bardzo złe doświadczenie z tym monitorem, kupiłem go miesiąc temu.

Ten monitor ma bardzo duży problem z ostrością wyświetlanych czcionek, zarówno z Cleartype oraz bez, niezależnie od rodzaju połączenia z komputerem, od rodzaju OS oraz rozdzielczości. Polski serwis Eizo nie potrafi pomóc. Zdjęcia wyglądają przepięknie, natomiast jeśli zamierzasz cokolwiek czytać na tym monitorze, od razu wybierz inny i oszczędź pieniądze, nerwy i oczy.

Tutaj masz opis problemu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1519509.html
http://blog.szynalski.com/2009/04/30...2-lcd-monitor/ (http://blog.szynalski.com/2009/04/30/review-of-the-eizo-s2231w-22-lcd-monitor/)

Powodzenia w wyborze i daj znać, co wybrałeś

Tom01
04-01-2010, 00:19
NIE KUPUJ s2433! Mam bardzo złe doświadczenie z tym monitorem, kupiłem go miesiąc temu.

Proszę nie siać zamętu i błędnych informacji, do tego w różnych wątkach.

Lesiu83
04-01-2010, 19:35
To problem istnieje z nieostrymi czcionkami czy nie ? I tak już za późno bo monitor na 99 % przyjedzie do mnie jutro . Będzie on podłączony do karty Single 1GB Nvidia GeForce GTS 240 Graphics Card czy będzie wszystko współgrac ?

Tom01
04-01-2010, 19:53
To problem istnieje z nieostrymi czcionkami czy nie ?

Nie, to nie jest żadna cecha dotycząca bezpośrednio tego modelu monitora. Co najwyżej egzemplarza a i to mało prawdopodobne.

Lesiu83
04-01-2010, 20:04
to kolega latarnik niepotrzebnie straszy ... Zresztą przekonam się sam jak to z tym jest .

Kyle
04-01-2010, 22:56
Czy ten GeForce GTS posiada może DVI-D ? ;) .... chyba nie bardzo ... ale przy normalnej karcie nie będzie problemów.

Lesiu83
04-01-2010, 23:03
Czy ten GeForce GTS posiada może DVI-D ? ;) .... chyba nie bardzo ... ale przy normalnej karcie nie będzie problemów.

Posiada DVI bez D .. czy to gorzej ?Kyle jak pytałem i podawałem kofiguracje sprzętową jednostki DELL-a to miało byc wszystko w porządku a teraz się okazuje ze czegoś tam nie ma i mogło byc lepiej ! Wychodzi na to że nie warto pytac , teraz to i tak bez znaczenia bo sprzęt zamówiony ...

Tom01
04-01-2010, 23:08
Posiada DVI bez D .. czy to gorzej ?Kyle jak pytałem i podawałem kofiguracje sprzętową jednostki DELL-a to miało byc wszystko w porządku a teraz się okazuje ze czegoś tam nie ma i mogło byc lepiej !

Wszystko jest ok i będzie działać. Kol. Kyle tylko tak straszy. :)

nazca
04-01-2010, 23:20
Proszę nie siać zamętu i błędnych informacji, do tego w różnych wątkach.

Coś jednak jest na rzeczy... IMO to może być kwestia wielkości plamki albo... chgw czego.
Zastanawiałem się pomiędzy S2243W, a S2433W... Miałem wątpliwości co do ostrości tego 24" panelu przed oglądaniem. Jak zobaczyłem na żywo CG243W to nie zastanwiałem się ani chwili i wybrałem S2243W czyli 22" z rozdzielczością 24". Dla mnie ostrość [a raczej jej brak] w 24" Eizo jest nie do zaakceptowania.

Tom01
04-01-2010, 23:33
Dla mnie ostrość [a raczej jej brak] w 24" Eizo jest nie do zaakceptowania.

Ostrość w monitorze LCD jest idealna. Wynika to z zasady działania. Jeśli jest inaczej to gdzieś jest błąd, a najpowszechniejszym jest dostarczenie nieostrego sygnału analogowego. W DVI synchronizacja jest cyfrowa, więc rozwiązuje ten problem w 100%.

PS. Być może ma Pan na myśli wielkość plamki i większe lub mniejsze elementy ekranowe. Bywa to czasem mylone z ostrością i to w całkiem odwrotnym kontekście. Wielu ludzi linie skośne w schodki kojarzy z nieostrością, a gładkie z ostrością. Zachodzi tu delikatna równowaga pomiędzy ostrością a wygładzeniem przez nieostrość maskującą zbyt idealnie ostre prostokątne piksele.

Kyle
04-01-2010, 23:48
Posiada DVI bez D .. czy to gorzej ?Kyle jak pytałem i podawałem kofiguracje sprzętową jednostki DELL-a to miało byc wszystko w porządku a teraz się okazuje ze czegoś tam nie ma i mogło byc lepiej ! Wychodzi na to że nie warto pytac , teraz to i tak bez znaczenia bo sprzęt zamówiony ...

Jakoś tak mi się GeForce GTS skojarzył z latami gdzie panowały GeForce 2 czyli dawno dawno temu (nie wiem czemu ... może dla tego że ostatnio nVidia to mega odgrzewator kotletów). Ale jeśli to karta kupiona w dzisiejszych czasach to problemu nie będzie.

Kyle
04-01-2010, 23:51
Wielu ludzi linie skośne w schodki kojarzy z nieostrością, a gładkie z ostrością. Zachodzi tu delikatna równowaga pomiędzy ostrością a wygładzeniem przez nieostrość maskującą zbyt idealnie ostre prostokątne piksele.Skoro do każdego się czepiam ;) ... antyaliasing (też subpikselowy czyli np. cleartype) nie powinien być mylony z rozmywaniem.

Kyle
04-01-2010, 23:54
a wracając do GeForce GTS

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_2_Series

... no czyż nie miałem racji że karta z 2000r może się nie nadać x-P ;)

Tom01
04-01-2010, 23:56
Jakoś tak mi się GeForce GTS skojarzył z latami gdzie panowały GeForce 2 c

GTS'y 200-cośtam to współczesne karty.

Skoro do każdego się czepiam ;) ... antyaliasing (też subpikselowy czyli np. cleartype) nie powinien być mylony z rozmywaniem.

To przecież jest też nieostrość, tylko taka wprowadzona na własne życzenie.

nazca
05-01-2010, 00:02
Ostrość w monitorze LCD jest idealna.

Teoretycznie.
A stare ruskie przysłowie mówi, że "praktika jebiet tieoriu".
Do tego dochodzą zapewne indywidualne preferencje każdego osobna.
Jednak po przesiadce z 15" [1440x900], naprawdę 24" [1920x1200], czy 22" [1680x1050] nie jest brzytwą i nie będzie, szcególnie dla kogoś na punkcie ostrości przewrażliwionego.
Naprawdę jak zobaczyłem CG243W to mnie trochę wcieło, bo jeśli ktoś wierzy bezgranicznie w hasło coloredge i zamówi takie cudo, a przywiązuje wagę do ostrości wyświetlanego obrazu [np. na czcionkach właśnie] to może się trochę mało przyjemnie rozczarować...

Tom01
05-01-2010, 00:11
Teoretycznie.

Praktycznie. Piksel zapalony i sąsiadujący z nim zgaszony tworzy granicę ostrą idealnie.

Do tego dochodzą zapewne indywidualne preferencje każdego osobna.

Aaaaa, to już mówimy o subiektywnym odbiorze obrazu a nie ostrości. Obraz jest cyfrowy, piksel jest prostokątem i trzeba o tym pamiętać. Przy małej rozdzielczości na dużej powierzchni są po prostu widoczne. Do tego źle dobrane wygładzanie i mamy faktycznie nieostry obraz. Z drugiej strony, zwiększanie rozdzielczości to zmniejszanie plamki powodujące zmniejszanie literek i ikonek a to jest najczęściej nieakceptowane. Obie grupy oczekiwań pogodziłby monitor o bardzo wysokiej rozdzielczości, przekraczającej kilkukrotnie rozdzielczość wzroku. Problemem jest jednak niedoskonałość samych monitorów i interfejsów systemów operacyjnych, które często źle skalują obraz.

Kyle
05-01-2010, 00:25
To przecież jest też nieostrość, tylko taka wprowadzona na własne życzenie.Nie ... to jest dokładniejszy dobór koloru pikseli (dokładniejsza rasteryzacja obrazu wektorowego). Czym się praktycznie różni antyaliasing od filtra rozmywającego ? - tym że przy AA więcej widać detali a przy filtrze rozmywającym widać mniej.

Tom01
05-01-2010, 00:29
Czym się praktycznie różni antyaliasing od filtra rozmywającego ?

Tym że antyaliasing zawsze jest rozmyciem, ale rozmycie nie zawsze jest antyaliasingiem.

Kyle
05-01-2010, 00:39
Tym że antyaliasing zawsze jest rozmyciem, ale rozmycie nie zawsze jest antyaliasingiem.
Pan zawsze zwracał uwagę na nazewnictwo (dystans kolorymetryczny itp.) ... bądźmy więc konsekwentni ... AA to nie jest rozmycie ... a rozmycie nie jest AA.

nazca
05-01-2010, 00:50
Obie grupy oczekiwań pogodziłby monitor o bardzo wysokiej rozdzielczości, przekraczającej kilkukrotnie rozdzielczość wzroku. Problemem jest jednak niedoskonałość samych monitorów i interfejsów systemów operacyjnych, które często źle skalują obraz.

A np. nowy iMac 27" z rozdzielczością 30" czyli 2560x1440 jest wystarczająco ostry, tak samo 15" 1440x900 w MBP.
Eizo 22" z 1920x1200 powiedzmy, że też jest wystarczający, chociaż mógłby być ostrzejszy.

W sumie to nie wiem czego to jest wina, nie wierzę, żę powłoki matowej. iMac 24" przy tej samej rozdzielczości co 24" Eizo jest... ostrzejszy!

Tom01
05-01-2010, 00:58
Trzeba porównać plamki.
22" panorama - 1920x1200, 0.249mm
24" panorama - 1920x1200, 0.270mm
30" panorama - 2560x1600, 0.251mm

A np. nowy iMac 27" z rozdzielczością 30" czyli 2560x1440 jest wystarczająco ostry, tak samo 15" 1440x900 w MBP. Eizo 22" z 1920x1200 powiedzmy, że też jest wystarczający, chociaż mógłby być ostrzejszy.

No i mamy subiektywizm na talerzu. Pomimo większej plamki na 30" wydawał się Panu bardziej "ostry", choć wniosek logicznie patrząc powinien być odwrotny.

W sumie to nie wiem czego to jest wina, nie wierzę, żę powłoki matowej. iMac 24" przy tej samej rozdzielczości co 24" Eizo jest... ostrzejszy!

I tu znów.

Proponuję nie mącić ludziom w głowach bo się naczytają i potem uświadamiaj człowieku każdego z osobna. :)

nazca
05-01-2010, 01:15
Trzeba porównać plamki.
22" panorama - 1920x1200, 0.249mm
24" panorama - 1920x1200, 0.270mm
30" panorama - 2560x1600, 0.251mm
No i mamy subiektywizm na talerzu. Pomimo większej plamki na 30" wydawał się Panu bardziej "ostry", choć wniosek logicznie patrząc powinien być odwrotny.

Chyba nie czyta Pan zbyt dokładnie tego co piszę...
0,251 to ma plamka na 30".
27" z rozdzielczością 30" [o którym wspominałem] ma zapewne plamkę jeszcze mniejszą.
Jak już jesteśmy też tacy precyzyjni, to 22" 1920x1200 ma plamke 0,247mm.

Nawet jak zostawimy z boku wielkości plamek, to nadal pozostaje temat ostrości ekranów Apple w stosunku do Eizo, przy tej samej przekątnej i wielkości. Apple ma powłokę błyszczącą ale to nie jest wytłumaczenie, bo MacBooki Pro z matowymi przy 15 i 17" też są ostre.

Nikomu nie mącę w głowie, po prostu zauważam takie zjawisko i wcale nie jestem w tym odosobniony...

Lesiu83
05-01-2010, 01:17
no mi już namąciliście tak , że dziś nie zasnę ... jutro się okaże jak to działa pod laptopem (analog) , a za tygodnie wypowiem się jak przyjdzie DELL (cyfrowe jeśli się nie mylę) .

Tom01
05-01-2010, 01:23
Racja, jakoś mi umknęło że to 27". Przy czym wydaje mi się, bo nie liczyłem, że plamki tego monitora i 22" 1920 nie będą się mocno różnić.

Nikomu nie mącę w głowie, po prostu zauważam takie zjawisko i wcale nie jestem w tym odosobniony...

Wiem, jest grupa ludzi którzy chcieliby większą rozdzielczość. Pocieszę Pana że ja też. Niestety jesteśmy w mniejszości bo na jednego przypada co najmniej kilkudziesięciu, o ile nie kilkuset użytkowników, którym plamka 0,3 mogłaby być większa i to wyznacza kierunki.

Latarnik
05-01-2010, 01:25
to kolega latarnik niepotrzebnie straszy ... Zresztą przekonam się sam jak to z tym jest .

Po prostu daj znać na forum Twoje odczucia po odpakowaniu monitora.

Czytam tutaj że jestem słoniem lub wielbłądem, więc nie będę więcej na ten temat pisać, bo to widać nic nie wnosi.

Tom01
05-01-2010, 01:29
Czytam tutaj że jestem słoniem lub wielbłądem, więc nie będę więcej na ten temat pisać, bo to widać nic nie wnosi.

Bez przesady, narobił Pan wczoraj rabanu, a może po prostu wystarczy zmienić interfejs na DVI i najprawdopodobniej Pana problem zniknie. Jeśli nie to albo sprzęt jest uszkodzony, albo nie trafił Pan z wyborem monitora. Spotkałem się z z ludźmi nie akceptującymi standardowej plamki. Zdarza się, choć rzadko. Wówczas zostaje wymiana na taki z mniejszą, inaczej będzie Pan ciągle odczuwał dyskomfort.

nazca
05-01-2010, 01:36
Ostatecznie mam EIZO S2243W i jestem z niego bardzo zadowolony ale nie wyobrażam sobie pracy np. na 22" z rozdzielczością 1650x1080 i nie mam tu na mysli EIZO ale wszystkich paneli z taką rozdzielczością. :)
Bardzo chciałem 24" ale ze względu na swoją "schizę" wolałem jednak 22" z wyższą rozdzielczością.

Lesiu83
05-01-2010, 01:36
Mam laptopa 15,4 z rozdziałką 1440 x 900 jak się to ma do omawianego eizo ? Jeśli chodzi o czcionkę itd ?

jazzydave
05-01-2010, 07:24
Stoję również przed wyborem, Przerabiałem Neca 2090uxi za mocno matryca podbija czerwienie.kalibrując go optixem pro, eyeonem grzebiac w Lutcie - prawie zrobilem z niego Spectra view. Teraz zastanawiam się nad EIZO CG 241W (fotografia obróbka dtp) ewentualnie CG 2221w ale od pewnego czasu analizując fora i potrzeby patrząc na procesy produkcyjne i generalny problem z wszechobecną kalibracją i jej brakiem bo czesto mi się zdarza że firma która coś drukuje czy to offset czy drukarnia cyfrowa robi wielkie oczy na podstawowe pytania dotyczace profilu i zarządzania kolorem zaczynam dochodzic do wniosku że i tak stoje czesto przy maszynie akceptując druk, że jak kiedyś zrobiłęm sobie 3 te same proofy w róznych miejscach to każdy był inny pomimo że proofiarki miały certyfikaty i najnowsze bajery. Powoli skalniam się ku eizo 2433w bo cena jest w zasięgu , kaptur mogę dokupić a i tak jak ktoś ma coś spitolić albo jak drukarz jest daltonistą to nawet Matchprint nie pomoże i kalibratory. Problem polega na tym , że każdy się już w tym pogubił a firmy tylko korzystają z tego. Powoli stajmy się kopalnią niepotrzebnej wiedzy a nie rozwijamy kratywnosci, gadamy o zdjeciach, o ostrosci na rzęsie a cale ujecie jest skopane i bez pomyslu. I tak w swiecie reklamy to co powstanie jutro juz jest przeterminowane, a co do odbioru wizualnego to liczy sie odbiór calosci i oczywiscie trzeba miec wiedze techniczna ale nie mozna sie zatracic. Kiedys pracowalem na zwyklych CRT trinitron i też sie dalo. Może ktoś mi pomoże przy tym wyborze bo powli myślę o terapi antysprzętowej :) pozdrawiam wszystkich

nazca
05-01-2010, 13:22
Mam laptopa 15,4 z rozdziałką 1440 x 900 jak się to ma do omawianego eizo ? Jeśli chodzi o czcionkę itd ?

Omawianego to znaczy którego? :)

Jeśli 24" z 1920x1200 to... ten model bym omijał.

22" z 1920x1200 jest prawie bezbolesnym przejściem, gdzie to "prawie" jest zdecydowanie do zaakceptowania.

Oczywiście wszystko pod warunkiem, że na laptopie 15,4 z 1440x900 komuś było dobrze - np. mi to odpowiadało.
Na pewno mocno bym się zastanawiał przed przesiadką na 24" z 1920x1200.

nazca
05-01-2010, 13:31
Powoli skalniam się ku eizo 2433w bo cena jest w zasięgu , kaptur mogę dokupić a i tak jak ktoś ma coś spitolić albo jak drukarz jest daltonistą to nawet Matchprint nie pomoże i kalibratory. Problem polega na tym , że każdy się już w tym pogubił a firmy tylko korzystają z tego. Powoli stajmy się kopalnią niepotrzebnej wiedzy a nie rozwijamy kratywnosci, gadamy o zdjeciach, o ostrosci na rzęsie a cale ujecie jest skopane i bez pomyslu.

Podpisuję się pod tym wszystkim, co poprzednik napisał w 100%.
Mam dokładnie identyczne przemyślenia.
Kalibracja i dbanie o to wszystko i kupowanie monitora ze skrajnymi możliwościami zarządzania barwą miałoby sens przy współpracowaniu z jedną drukarnią, gdzie na każdym etapie produkcji wszystko jest skalibrowane.
Realia jednak są takie, że współpracuje się z różnymi drukarniami, raz drukarz da więcej magenty innym razem mniej, raz papier jest taki, drugim razem inny [nawet jeśli ma być np. kreda matowa], a to farby są innej firmy, a to... x jeszcze powodów. Patrzyłem na serię CG, potem na SX, a ostatecznie po tych wszystkich przemyśleniach kupiłem S2243W i przynajmniej mam świadomość nie przeinwestowania w coś, co specjalnie by mi się nie zwróciło.
Powiem więcej, nie specjalnie spieszy mi się kupować kalibrator. ;-)

P.S. Z Matchprintami też słuszne spostrzeżenie.

Kyle
05-01-2010, 13:45
Podpisuję się pod tym wszystkim, co poprzednik napisał w 100%.
Mam dokładnie identyczne przemyślenia.
Kalibracja i dbanie o to wszystko i kupowanie monitora ze skrajnymi możliwościami zarządzania barwą miałoby sens przy współpracowaniu z jedną drukarnią, gdzie na każdym etapie produkcji wszystko jest skalibrowane.
Realia jednak są takie, że współpracuje się z różnymi drukarniami, raz drukarz da więcej magenty innym razem mniej, raz papier jest taki, drugim razem inny [nawet jeśli ma być np. kreda matowa], a to farby są innej firmy, a to... x jeszcze powodów. Patrzyłem na serię CG, potem na SX, a ostatecznie po tych wszystkich przemyśleniach kupiłem S2243W i przynajmniej mam świadomość nie przeinwestowania w coś, co specjalnie by mi się nie zwróciło.
Powiem więcej, nie specjalnie spieszy mi się kupować kalibrator. ;-)

P.S. Z Matchprintami też słuszne spostrzeżenie.
I dla tego właśnie wymyślono zarządzanie barwą itd. by po zmianie papieru, zmianie barwników efekt był przewidywalny we wszystkich drukarniach (kalibracja/zarządzanie barwą w każdej konieczne). A że wielu ludzi to paploki robiący wszystko byle jak lub w ogóle (np. pierwszy lepszy fotolab i kalibracja ... niektórzy tam nie wiedzą nawet co to profil barwny, przestrzeń barw ... i sobie spokojnie pracują) to już inna sprawa.

nazca
05-01-2010, 14:28
I dla tego właśnie wymyślono zarządzanie barwą itd. by po zmianie papieru, zmianie barwników efekt był przewidywalny we wszystkich drukarniach (kalibracja/zarządzanie barwą w każdej konieczne). A że wielu ludzi to paploki robiący wszystko byle jak lub w ogóle (np. pierwszy lepszy fotolab i kalibracja ... niektórzy tam nie wiedzą nawet co to profil barwny, przestrzeń barw ... i sobie spokojnie pracują) to już inna sprawa.

A są profile do zarządzania barwą okiem ludzkim? ;)
Jeśli tak, to gdzie to pobrać i jak się instaluje?
Możesz mieć wszystko pokalibrowane, najdroższy model EIZO, drukarnię działającą na profilach, a Klient ostatecznie i tak zakwestionuje kolor Pantone - bo inny miał wyjść...
Po prostu w pewnym momencie można wpaść w pułapkę, która nie ma szczęśliwego zakończenia > coś, jak słuchanie kabli przez środowisko audiofilskie.

Kyle
05-01-2010, 14:34
A są profile do zarządzania barwą okiem ludzkim? ;)
Jeśli tak, to gdzie to pobrać i jak się instaluje?
Możesz mieć wszystko pokalibrowane, najdroższy model EIZO, drukarnię działającą na profilach, a Klient ostatecznie i tak zakwestionuje kolor Pantone - bo inny miał wyjść...

Nie rób problemów tam gdzie ich nie ma (czyli ... po kie licho Ci profil danego człowieka?). Masz dać klientowi taki kolor jaki chce. ... i aby wyszło na wydruku to co wybrał patrząc na Twój monitor to zarządzanie barwą jest koniecznością ... inaczej będzie ruletka.

Kyle
05-01-2010, 14:34
Po prostu w pewnym momencie można wpaść w pułapkę, która nie ma szczęśliwego zakończenia > coś, jak słuchanie kabli przez środowisko audiofilskie.Tylko jak ktoś na prawdę nie wie co robi i/lub po co.

nazca
05-01-2010, 15:11
Tak, tylko, że nie zawsze Klient patrzy na kolory na ekranie, czasami patrzy na próbnik, a innym razem na coś co już wcześniej ktoś kiedyś drukował, na co się nakładają błędy po kolei na wszystkich etapach produkcji...

Lesiu83
06-01-2010, 19:27
Eizo dojechało :] niech się troszkę przyzwyczai do temperatury pokojowej i zaczynam działac ... Zdam relację za jakąś godzinę jak to chodzi pod analogiem ..
Pierwsze wrażenia : duże bydle :]

Lesiu83
06-01-2010, 21:43
Eizo podpięte pod laptopa jak na razie ustawiłem tylko Brightness na 20% i color custom nic więcej nie ruszałem... Według mnie litery są ostre tylko tak jakoś kręci mi się w oczach , może to o to zjawisko nazca Ci chodzi ? Jak ograne temat dalej to coś napiszę ...

nazca
06-01-2010, 21:45
Eizo podpięte pod laptopa jak na razie ustawiłem tylko Brightness na 20% i color custom nic więcej nie ruszałem... Według mnie litery są ostre tylko tak jakoś kręci mi się w oczach , może to o to zjawisko nazca Ci chodzi ? Jak ograne temat dalej to coś napiszę ...

Jak są ostre to OK, to znaczy, że Ci pasuje ta rozdzielczość. :)

Lesiu83
06-01-2010, 22:02
nie wiem jak to nazwac ale pierdzieli mi się w oczach tylko nie wiem czy to jest efekt smużenia czy czegoś innego ?

Kyle
06-01-2010, 22:23
nie wiem jak to nazwac ale pierdzieli mi się w oczach tylko nie wiem czy to jest efekt smużenia czy czegoś innego ?Jak podłączysz złączem cyfrowym, włączysz cleartype i ew. minimalnie powiększysz czcionki (jeśli są maławe) to Ci się przestanie "pierdzielić".

Lesiu83
06-01-2010, 22:37
czcionka nie jest za mała według mnie , kiedyś jak się przesiadłem na rozdzielczośc 1440x900 miałem podobny efekt może kwestia przyzwyczajenia ... jak na razie nie panikuje mam to podłączone analogowo i nic nie jest ustawione ... dlaczego jak zainstalowałem program dołączony do monitora to się nie chce otworzyc ? Wyskakuje komunikat że nie wykrywa żadnego monitora ? Chciałem sprawdzic jak te głośniczki działają ale efekt podobny , czyli zero reakcji ..

Czytam instrukcje i już chyba wiem dlaczego :] trzeba połączyc komputer i monitor USB

Hiv
15-02-2010, 17:26
Przymierzałem się do Eizo 2433W ale brałem też pod uwagę jakiegoś NECa.
Tylko, że ktoś tu napisał, ze NEC jest tańszy?

Znalazłem 2490 SpectraView za 6k i cytowany tutaj 2490WUXi2 o połowę tańszy a zarazem kilkaset zł tańszy od Eizo. O którym tutaj piszemy?

Lesiu83
16-02-2010, 01:18
Ja mogę śmiało polecic Eizo 2433W sam miałem taki problem wybrałem Eizo i jestem więcej niż zadowolony ...

Latarnik
16-02-2010, 01:25
Na Eizo 2433W czcionki są nieostre.

nazca
16-02-2010, 01:32

Dokładnie tak.

Tom01
16-02-2010, 02:05

Dokładnie tak.

Załóżcie sobie Panowie towarzystwo wzajemnego wsparcia odnośnie nieostrych monitorów i przestańcie śmiecić na forum.

Latarnik
16-02-2010, 02:10
Załóżcie sobie Panowie towarzystwo wzajemnego wsparcia odnośnie nieostrych monitorów i przestańcie śmiecić na forum.

A skąd Pana nieomylność?

Tom01
16-02-2010, 02:21
A skąd Pana nieomylność?

Napisałem o tym kilkukrotnie, zresztą nie tylko ja. Piszecie Panowie o innym zjawisku nazywając je błędnie nieostrością i wprowadzacie dezinformację. I to wielokrotnie w kilku wątkach. Takie zapisy są trwałe, i propagując się w Internecie na zasadzie głuchego telefonu wielu ludziom przysparzają dodatkowej pracy. Proszę więc o zaprzestanie krucjaty. Wiadomo co Panom nie odpowiada i wiadomo jak na to zaradzić.

nazca
16-02-2010, 11:12
A skąd Pana nieomylność?

Jak to?
Nie wiesz?
Tom01 ma wyłączność na wyrażanie opinii.

nazca
16-02-2010, 11:14

A czy ja się czepiam Pańskiego śmiecenia?
Czy już nie wystarcza prawo [które sam sobie Pan przyznał] do wyłączności na wiedzę o monitorach, teraz jeszcze marzy się Panu moderacja forum?

P.S. Opinie innych to "śmiecenie". Pańskie czepianie się i bełkot teoretyczny nic nie wnoszący to oczywiście już nie?
Kali kraść krowę dobrze, kalemu kraść... źle.

Lesiu83
16-02-2010, 19:46
Panowie nie ma co dyskutowac , najlepiej jest się samemu przekonac czy dany model monitora nam pasuje .. Ja kupiłem 2433W i jestem bardzo zadowolony, do czcionki się już przyzwyczaiłem(mi ten efekt o którym piszecie przeszkadzał jedynie na białej czcionce) , czerń bardzo dobra , rozświetlenie ekranu również super i na koniec powiem , że kąty też są extra :] Monitor wart tych pieniędzy. POLECAM

Kyle
16-02-2010, 21:40
Ja kupiłem 2433W i jestem bardzo zadowolony, do czcionki się już przyzwyczaiłem(mi ten efekt o którym piszecie przeszkadzał jedynie na białej czcionce) (...) i na koniec powiem , że kąty też są extra :] Monitor wart tych pieniędzy. POLECAM
Ściągnij program pixel persistence analyzer, po uruchomieniu naciśnij F1 i tak ustaw gammę by kwadraty zlewały się dobrze na całej powierzchni (przy patrzeniu na ekran z jednego miejsca, z normalnej odległości przy której się pracuje).

Lesiu83
16-02-2010, 23:59
kyle , a to nie wpłynie na kolory ?

Tom01
17-02-2010, 10:21
kyle , a to nie wpłynie na kolory ?

Oczywiście że wpłynie. Funkcja gamma na Pańskim monitorze nie wymaga korekcji z poziomu menu OSD. Można tylko popsuć.

Kyle
17-02-2010, 12:14
kyle , a to nie wpłynie na kolory ?Nie ... nie wpłynie. Ten program służy do "odnalezienia" gammy (można wizualnie wykryć jaką gammę ma nasz monitor). Program nic nie koryguje w LUT karty itp. (nic nie zmienia w ustawieniach/barwach=po wyłączeniu programu wszystko jest tak jak przed jego włączeniem).

Moim celem jest pokazanie że katy PVA nie są "super" ... jak zobaczysz że w centrum ekranu masz gammę 2,3 to na zewnątrz będzie np. 2,1 (obserwacja z miejsca centalnego oczywiście) ... przyczyna leży właśnie w kątach (oczy-ekran w odl. ~70 cm {obserwuj tak jak zwykle siedzisz}, głowa w centrum ekranu)

Tom01
17-02-2010, 12:30
Nie ... nie wpłynie. Ten program służy do "odnalezienia" gammy (można wizualnie wykryć jaką gammę ma nasz monitor). Program nic nie koryguje w LUT karty itp. (nic nie zmienia w ustawieniach/barwach=po wyłączeniu programu wszystko jest tak jak przed jego włączeniem).

Ok, źle zrozumiałem Pana intencję lub działanie ww programu. Wszak napisał Pan: "ustaw gammę". ;)

Moim celem jest pokazanie że katy PVA nie są "super" ... jak zobaczysz że w centrum ekranu masz gammę 2,3 to na zewnątrz będzie np. 2,1 ... przyczyna leży właśnie w kątach

Innym, bardzo efektownym obrazem, który może (jako skutek uboczny) służyć do pokazania defektów charakterystyki gamma w funkcji kąta jest "rzeźnik", którego Czornyj sprytnie poskładał z wzorców gammy: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6

Faktem jest jednak, że charakterystyka kątowa PVA nie jest taka ostatnia, obrazy trickowe służą raczej do pokazywania: "O! A nie mówiłem?" Użytkowo ma małe znaczenie, poza oczywiście zastosowaniami o krytycznym znaczeniu oceny koloru przez zaglądającego z sąsiedniego biurka. Pozytywne wypowiedzi dotyczące kątów dobrych paneli PVA są wynikiem bardzo ładnej charakterystyki kontrastu w funkcji kąta, bo to ona decyduje o postrzeganiu zmian. W niedoskonałość gammy na normalnym obrazie amatorzy mogą się wpatrywać cały dzień jak sroka w gnat i zastanawiać się o czym my w ogóle piszemy. :)