Zobacz pełną wersję : D3000 - sprzęt
jasiugoledowski
26-12-2009, 17:10
Witam wszystkich!
W moim wątku chciałbym prosić was o pomoc, a właściwie o dobre rady, od czego powinienem zacząć kompletowanie swojego "zestawu fotograficznego". Póki co fotografią zajmuje się dość "amatorsko", nie będą to nigdy zdjęcia którymi będę zarabiał na życie. Ale traktuje to jako pasję i hobby. I podchodzę do tego dość profesjonalnie. Jednak chcąc osiągać dość zaawansowane fociaki, co powinienem mieć w mojej szafie :D Na start kupiłem d3000, wiem ,że wielu z was powie ,że to zły wybór. Ale jako pierwsze lustro uznałem ,że będzie wystarczające, oczywiście w przyszłości planuję przesiadki na wyższe modele.
Obecnie posiadam :
Nikon D3000
standard KIT 18-55
no i karty pamięci ( w sumie 10gb )
i tutaj proszę o pomoc, co powinienem z czasem dokupować : lampkę, obiektyw, ? i jakie :)
ps. Nie fotografuję super sportowo, więc obiektywy mocno ukierunkowane w tą kategorie póki co odpadają
kronos28
26-12-2009, 17:37
1. STATYW - porządny, cięzki, z konkretną głowicą (typ zależy od twoich potrzeb)
2. Książki foto -dddddduuuuuuużo czytać - zacząc od instrukcji aparatu
3. Lampa - tutaj ograniczeniem jest kasa - SB600 na początek a potem przyda sie np. do pracy w AWL
4. reszta przyjdzie z czasem jak bedziesz wiedzieć co ci potrzeba
Na początek zrób kilka tysięcy zdjęć i sam zobaczysz co będzie ci potrzebne.Teraz wydasz kasę a za pól roku stwierdzisz , że bez sensu nakupowałeś bajeranckiego sprzętu.Lampa oczywiście niezbędna zawsze bo nie unikniesz zdjęć w pomieszczeniach i doświetlania.
Jednak chcąc osiągać dość zaawansowane fociaki, co powinienem mieć w mojej szafie
Niestety tak to jest, że dobre zdjęcie zależy przede wszystkim od pomysłu i fotografa, sprzęt nie jest aż tak ważny. Choć przyznaję, że niektórych efektów bez odpowiedniego sprzętu się nie da osiągnąć.
Na polepszenie wyników proponuję zacząć fotografować w RAWie, który naprawdę daje sporo większe możliwości, choć trzeba nieco mieć do niego cierpliwości.
Myślę, że statyw i lampa na pewno się przydadzą, reszta przyjdzie z czasem — sam będziesz wiedział czego Ci potrzeba.
SB600 na początek a potem przyda sie np. do pracy w AWL
Gwoli ścisłości - "potem" to w tym wypadku będzie wtedy, jak dokupisz inną lampę jako sterownik lub zmienisz body, bo z tego co wiem D3000 nie może sterować lampami wbudowanym fleszem.
Ale zakup SB600 na początek popieram. Sam zacząłem od SB-400 i teraz właśnie do 600-tki się przymierzam.
Też zaczynałem od tego zestawu, więc moja rada jest taka. Must have to lama z możliwością odbijania od sufitu. Naprawdę nic tak mocno nie wkurza jak cienie od wbudowanej lampy. A póżniej, zacznij robić foty i porównuj je z fotografiami, które sam chciałbyś mieć. Dzięki temu, szybko zobaczysz czego ci brakuje, czy większego zooma, czy mniejszej GO. Sam dzięki temu po początkowym dokupieniu 55-200, sprzedałem je i kupiłem jasną stałkę, bo tego (małego GO) najbardziej mi brakowało.
Jestem w tej samej sytuacji, posiadam d3k+obiektyw AF-S 18-105 VR ze światłem 3,5-5,6 i póki co stwierdziłem że to co potrzebuję to lampy-jakiej? Najlepszej jaką będę w stanie kupić, bo nawet jak zmienię body to mi ta lampa zostanie, jakąś jasną stałkę, obiektyw makro ze względu że potrzebuję go w celach komercyjnych, filtr polaryzacyjny i UV dla ochrony obiektywu oczywiście format RAW obowiązkowy oraz wyobraźnia i kombinacja z oświetleniem, nawet lampami halogenowymi można sobie sprytnie teren oświetlić i uzyskać ciekawe efekty. Trzeba się bawić fotografią i proporcjonalnie, rozwijać a nie zbierać sprzęt jak pokemony, chyba że nas na niego bezproblemowo stać i widzimy w nim konkretne zastosowanie. Pozdrawiam.
anthrax00001
27-01-2010, 12:42
bo z tego co wiem D3000 nie może sterować lampami wbudowanym fleszem
Co to znaczy? Nie działa zoom w lampach? Auto nie działa?
Przecież w instrukcji jest napisane, że obsługuje i-TTL
Co to znaczy? Nie działa zoom w lampach? Auto nie działa?
Przecież w instrukcji jest napisane, że obsługuje i-TTL
A jakbyś przeczytał jeszcze raz uważnie, to byś zauważył, że chodzi o sterowanie lampami a nie na sankach. Założysz na sanki więcej niż jedną lampę? He? :)
Obsługuje i-TTL, ale nie można w trybie bezprzewodowym wyzwalać lamp. Można to ominąć stosując np. tanie chińskie wyzwalacze w trybie manualnym. Ewentualnie mając np. SB-800 można też pokusić się o trym SU-4 (również manualnie).
Olej lampę, olej statyw, nie po to kupowałeś aparat, żeby teraz się obwieszać dodatkowym sprzętem, którego z początku prawie nigdy nie użyjesz, albo Ci namiesza w głowie. To, co masz, w zupełności wystarczy, żeby się cieszyć fotografią - i uczyć się, uczyć, i jeszcze raz uczyć.
Żeby uściślić: statyw przydałby Ci się jedynie do eksperymentów w stylu "niebo ze śladami gwiazd", albo innych eksperymentów z dłuuuuuuuuuuugimi czasami naświetlania. Jak często będziesz to robić? Jeśli jednak - to polecam statywy SLICK. Relacja ceny / solidności / rozmiarów jest idealna - tak mi się wydaje.
Lampa - owszem, jak ktoś umie się tym posługiwać, może pomóc w niektórych sytuacjach. Moim daniem - za rzadko, żeby sobie tym głowę zawracać na początku. Lepiej do tematu lampy powrócić, jak już tego i owego o fotografowaniu się nauczysz i sobie będziesz radzić ze światłem zastanym (są i tacy, którzy uważają lampę za "zło" i korzystają wyłącznie ze światła zastanego, ale to skrajność). Znacznie lepsze efekty można uzyskać umiejętnie wykorzystując światło zastane (co wymaga nieco zaangażowania, ale warto, polecam na początek temat blend itp.).
Co warto dokupić? Na pewno drugi, zapasowy akumulator. A w dalszej kolejności - jakieś fajne szkło. W Twoim wypadku - albo coś szerszego niż 18mm, albo coś dłuższego niż 55mm. Moimi faworytami tutaj byłyby dla Ciebie Sigma 10-20/3.5 oraz Nikkor 70-300 VR.
Jeśli natomiast masz w nosie taszczenie ze sobą więcej niż jednego szkła, to możesz rozważyć zamianę swojego "kita" na sporo lepsze: 18-70 lub 18-200 VR. Masz wtedy jedno szkło "do wszystkiego". (Niektórzy minimaliści wybraliby 35/1.8 DX jako jedyne szkło). Jeśli czegokolwiek innego będziesz potrzebować, to sam do tego dojdziesz w swoim czasie.
Ewentualnie mając np. SB-400 można też pokusić się o trym SU-4 (również manualnie).
Ciekawe co by z tego wyszło, skoro ta Sabinka nie ma na obudowie możliwości regulacji. Błyskałaby zawsze z pełną mocą?
Ciekawe co by z tego wyszło, skoro ta Sabinka nie ma na obudowie możliwości regulacji. Błyskałaby zawsze z pełną mocą?
To się nazywa pomyłka. Oczywiście chodziło o SB-800.
Zamień kita na coś jasnego, kup lampę jakieś tele , ... , statyw raczej na końcu. Pomyśl jak często podłączysz do niego aparet
jackrabbit
27-01-2010, 15:00
kolega nie napisal jakie zdjecia chce robic, jak landszafty to bez lampy i jasnego szkla tez da rade a statyw jest raczej niezbedny
Moim zdaniem powinieneś dokupić koniecznie lampę, im lepszą kupisz tym większe możliwości... Nie jestem przekonany czy warto kupować lampy sb-400 później sb-600 i na końcu sb-800 lub sb-900, uważam, że jak kupować to odrazu coś lepszego np.SB-900. Co do zdalnego wyzwalania, możesz wyzwolić sb-900 błyskiem swojej lampy wbudowanej, co pozwala Ci na dodatkową zabawę z oświetleniem i poznawanie nowych rzeczy.
Lampa zostanie z Tobą już na długi czas, możesz ją podpiąć do każdego "wyższego modelu body" dlatego warta jest przemyślenia.
Co do obiektywu to narazie pozostań przy tym co masz do czasu zrobienia kilkunastu tysięcy zdjęć, wtedy jak koledzy wcześniej zauważyli sam będziesz wiedział czego Ci brakuje i jakie cechy obiektywu będziesz potrzebował w przyszłości.
Antonioo
27-01-2010, 16:06
ja 70-300, ani sb900 raczej nie kupowałbym do d3000, no chyba że się w grip wyposaży....nawet d90 z czy to 70-300, czy z sb900 bez gripa trzyma się beznadziejnie.....
co do statywu,to do krajobrazów go nie potrzeba , zwłaszcza do 18-55....do panoram też nie...nie mam i wszystkie trzaskam z ręki nawet te robione np z 12-17 ujęć....statyw przyda się na wycieczkę, na nocne zdjęcia, na rodzinne spotkania....ja to bym kupiłbym jakiś taki do 100 zł....d3000/18-55 spokojnie utrzyma....jest nawet taki mały dziad hama star 58 bodajże....bardzo mały i wygodny, i na taki zestaw wystarczy na początek....rozwalisz, to Ci nie będzie szkoda ,a jak się rozbudujesz zestaw, to potem może być pod lampę..np...Nie ma co szaleć ze statywem, bo albo wydaję się kilkadziesiąt zł, albo którąś stówę....pomiędzy nie ma co....
a co do reszty, to porób trochę, dobrze radzą, po jakimś czasie zobaczysz jakie masz ograniczenia i się dojdzie do tego co Ci trza...bo na pewno będzie to lampa,albo szkło:D ale w jakiej kolejności hmmmmm do tego to już dojdziesz sam:)
jasiugoledowski
28-01-2010, 17:58
Dziękuje wam za dobre rady i dużo cierpliwości.
Myślę ,że tak jak ktoś napisał na początek trzeba będzie zakupić dodatkowy akumulatorek, bo już zauważam braki zapasowego..
Następnie jakiś szerszy obiektyw, tak jak ktoś pisał 18-200 VR dość ciekawe rozwiązanie.
Lubię focić martwą naturę, Krajobraz, zawsze jakieś rodzinne foteczki wchodzą w grę, no i zdjęcia w nocy też czasem robię ( statyw już mam ), jakieś makro od czasu do czasu ( bez ogromnych powiększeń bo nie mam funduszy na profesjonalny obiektyw makro ).
Jeśli macie więcej podpowiedz to chętnie posłucham.
Dobry statyw dla amatora już się kupi od 120zł