Zobacz pełną wersję : Tumax 880 jako slave - czy ktoś testował?
witam
Nikon D70 jako master, SB 800 jako główna oraz lampa Tumax 880 podłączona do fotoceli jako druga slave.
Czy ktoś próbował takiej konfiguracji? Problem w tym, że T880 nie ma ani funkcji manual ani trybu częściowej mocy błysku. W związku z tym nie wiadomo, jak sie zachowa wyzwalana przez fotocelę, bez sterowania automatyką aparatu.
Może ktoś ma fotocelę i T880 i przetestowałby układ?
Zauważcie, że to byłby sposób na tanią konfigurację dwulampową.
pzdrv
to juz lepiej dolozyc troche kasy i kupic Tumaxa 386 czy jak on tam ma :) ma manuala i fotocele wbudowana do tego obracany panik w 2 osiach i jest mocniejszy!!
Niby masz rację, ale ja kombinuję tak:
Na codzień SB 800 jako podstawowa lampa do D70, a Tumax leży jako zapasowa, przypominam, że współpracuje z iTTL. Jakby sabinka zaniemogła, to mam się czym poratować. Natomiast w warunkach mini studyjnych (żona prosi o ładny portret :D) podłączam T880 do fotoceli i mam do dyspozycji dwie lampy a nie jedną. Oczywiście Tumax służy do kontry lub do tła. Cena zestawu - T880 można kupić za 240, fotocele za 20, plus przesyłka. Czyli za powiedzmy 280 zł mam dwa w jednym - drugą studyjną + lampę awaryjną do 70-tki. Tylko że wciąż nie wiem, jak ten Tumax zachowa się, gdy będzie wyzwalany fotoceli. Da pełny błysk? Częściowy? Jeżeli pełny to biorę, przecież moc błysku mogę podregulować dyfuzorem typu danon albo kartką papieru udającą softbox. Natomiast jeżeli lampa zachowuje się niestabilnie, wówczas taka inwestycja nie ma sensu. Tak też ponawiam prośbę – jeżeli ktoś ma Tumaxa 880 i fotocelę mógłby je podłączyć i pstryknąć kilka razy na próbę.
pzdrv
jesli bedzie blyskac z pelna moca to ja bym oswietlal w studio odwrotnie tumax jako glowne a sb-800 jako kontra z latwa regulacja mocy. dzieki temu latwiej bedzie ci operowac proporcja miedzy glownym a kontra.
Niby masz rację, ale ja kombinuję tak:
Na codzień SB 800 jako podstawowa lampa do D70, a Tumax leży jako zapasowa, przypominam, że współpracuje z iTTL. Jakby sabinka zaniemogła, to mam się czym poratować. Natomiast w warunkach mini studyjnych (żona prosi o ładny portret :D) podłączam T880 do fotoceli i mam do dyspozycji dwie lampy a nie jedną. Oczywiście Tumax służy do kontry lub do tła. Cena zestawu - T880 można kupić za 240, fotocele za 20, plus przesyłka. Czyli za powiedzmy 280 zł mam dwa w jednym - drugą studyjną + lampę awaryjną do 70-tki.
Tylko że wciąż nie wiem, jak ten Tumax zachowa się, gdy będzie wyzwalany fotoceli. Da pełny błysk? Częściowy?
pzdrv
Da Ci full power na pierwszym przedbłysku sterującym z wbudowanego błyskograta D70, a podczas właściwej ekspozycji będzie ciemność, bo się nie zdąży naładować. Dodatkowo zafałszuje pomiar i SB800 odpali się zdecydowanie słabiej niż powinna. Efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego.
Gawronnek
05-11-2006, 03:41
szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) z tym że nie do końca D70 w manualu nie daje przedbłysków, chyba że to ja sę mylę
szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) z tym że nie do końca D70 w manualu nie daje przedbłysków, chyba że to ja sę mylę
Zgadza się w manualu nie "spawa". Jednak wtedy SB800 musi być w trybie su-4, a tumax i tak będzie walił ile fabryka dała. To już przy takiej chińskiej kombinacji lepiej nabyć za grosze jakiegokolwiek błyskograta bez TTL, ale z podziałem mocy.