Zobacz pełną wersję : Jakość zdjęć - ocena techniczna...
Jak można ocenić techniczną jakość zdjęć ? Samą technikę (nie artystyczne podejście - kompozycje, itd.). Czy sam histogram i wyświetlenie informacji gdzie jest niedoświetlone, a gdzie przepalone wystarczy ? Co oprócz histogramu mówi o poprawności zdjęcia, odpowiedniej ekspozycji, itd. ? Oczywiście pomijam takie sprawy, jak nieostrość czy plamy na obiektywie lub matrycy.
Jak stocki sprawdzają poprawność techniczną zdjęć? Przecież tam przychodzą tysiące zdjęć dziennie (muszą to mieć jakoś zautomatyzowane).
Chodzi mi oczywiście o sprawdzanie na komputerze. Czy ten proces można (częściowo) zautomatyzować ? Oczywiście w pełni się nie da.
pfffffffffffff...........
jasne, masz program GoodPhoto 2.1 beta który przyznaje gwiazdki zdjęciom i na tej podstawie są uploadowane na stronę stocka.
Wydaje mi się, że wybrane cechy zdjęcia da się sprawdzić programowo (?),np. przepały czy niedoświetlenia.
jackrabbit
27-12-2009, 18:57
pfffffffffffff...........
jasne, masz program GoodPhoto 2.1 beta który przyznaje gwiazdki zdjęciom i na tej podstawie są uploadowane na stronę stocka.
wyszla juz wersja 2.1?
taaaa, ale tylko BETA. Więc ja bym za bardzo na niej nie polegał, może ludzi wprowadzić w błąd.
Np: potraktuje fotkę tzw. high-key jako przejaraną i ją nie dopuści do stocka (ale strata by była). Dlatego ja pozostałem przy wersji 2.0 która jest dużo stabilniejsza.
ps: czekam tylko aż jakiś mod wywali ten wątek... ale proszę nie róbcie tego:) jest dużo więcej bezsensownych wojen nikon vs. canon ;)
jackrabbit
28-12-2009, 00:58
polecam przeczytanie tego
http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=10847&ref=54700
zupełnie całkiem niezłe ;) prawdziwe i nawet swoją długością określa bezsens stocków. jakoś wybitnie nie jestem przekonany do takiej formy sprzedawania zdjeć. ale to tylko moja opinia...
polecam przeczytanie tego
http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=10847&ref=54700
ciekawe