Zobacz pełną wersję : Aparat dla początkującego.
Witam!
Jestem użytkownikiem małego aparatu Optio S45, chcę go zamienić na jakąś bardziej profesjonalną lustrzankę. Do wydania mam ok 1500zł. Po przeczytaniu kilku wątków, obejrzeniu kilku filmów na YouTube stwierdzałem, że najbardziej przypadł mi do gustu Nikon D80 i Nikon D70s. Co myślicie o tych aparatach? W grę wchodzi raczej używany sprzęt ponieważ w tej cenie chciałbym kupić komplet (Body + obiektyw). Co o tym myślicie? Może ktoś z forum na na sprzedaż taki aparat w rozsądnej cenie i dobrym stanie. Aha... jeszcze jedno pytanie. Na allegro aparaty mają przeważnie ok 20tyś zdjęć. Czy to dużo? Ile powinien wytrzymać markowy aparat?
Pozdrawiam Łuki
Jak wybierać z podanych to D80 + 18-55 na początek i dokupić później 50 1.8. Na forum jest dział giełda. Po zarejstrowaniu prosze sie tam udać w celach kupna sprzetu ;). Co do przebiegu 20 tyś to nie dużo. 100-150 tyś to przeważnie średni cykl "życia migawki"
Ps użyj zakładki szukaj. Takich tematów jest tu dużo wiec napewno coś znajdziesz. Pozdrawiam
OK, dzięki, a D80 można nagrywać filmy?
Dobry to aparat dla początkującego? :)
Pozdrawiam
biniubak
25-12-2009, 14:44
D80 nie nagrywa filmów. Ale Ty chciałeś aparat :-)
No tak :D
Ale nieraz kilku minutowy film by się przydał :p
catintheflat
25-12-2009, 14:58
No to w takim razie D5000, chociaż wygoda obsługi nie jest już tak dobra jak D80.
Chociaż w tej cenie to raczej nie dostaniesz...
ja się tak zastanawiam po co wy z tą 50 1.8 wyskakujecie, dla DXa to bezużyteczna ogniskowa jeżeli już to 35mm
catintheflat
25-12-2009, 15:02
ja się tak zastanawiam po co wy z tą 50 1.8 wyskakujecie, dla DXa to bezużyteczna ogniskowa jeżeli już to 35mm
Zależy jak dla kogo ;-) Dla mnie jest bardzo użyteczna i dużo bardziej mi odpowiada np. w portretach niż 35.
Bo uzywka kosztuje ponizej 400 zl a kolega przeciez mial ograniczony budzet. Pewnie ze 35 jest fajniejsza ale kosztuje 2x wiecej
catintheflat
25-12-2009, 15:07
Poza tym ta 50'tka można już się ładnie pobawić GO oraz nauczyć się kadrowania stałką ;-)
Poza tym ta 50'tka można już się ładnie pobawić GO oraz nauczyć się kadrowania stałką ;-)
no tak bo 35'tką się nie da
no tak bo 35'tką się nie da
A 50/1.8 się nie da?
Dla mnie 50/1.8 była idealna na DX. Tak więc 50/1.8 może być dla jednych bezużyteczna (jak dla Ciebie) albo użyteczna (jak dla mnie). Ale uogólnianie jest zupełnie nie na miejscu.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Jeśli ktoś ma D60 lub D80 lub jakiś obiektyw do tego to może tu napisać rozważę każdą propozycje (obecnie siedzę na forumowej giełdzie).
Najbardziej przemawia do mnie Nikon D80 ale nie starczy mi na obiektyw :D :D :D
Czy każdy D70s i D80 ma polskie menu? ; )
w d70s nie ma polskiego menu
d80 ma
Dziękuję ;)
Mam jeszcze do ciebie jedno pytanie. Jeśli chcę mieć w trybie AUTO, żeby obiektyw sam ustawiał ostrość (np gdy ktoś inny zrobi zdjęcie) to muszę mieć obiektyw z AutoFocusem?
http://allegro.pl/listing/search.php...ng=obiekt*+d80
Muszę teraz wybrać Manualne Czy Autofocus?
Z góry dzięki i przepraszam za kłopot.
Pozdrawiam
Autofocus to jak sama nazwa wskazuje automatyczne ustawianie ostrości. W większości przypadków tak się ustawia ostrość, bo jest szybciej. Ustawianie ręczne ostrości we współczesnych aparatach jest dość trudne. Matówki nie są przystosowane do tego, wizjery są dość małe i ciemne, a wiele obiektywów ma pierścień regulacji ostrości pro forma. To znaczy pierścień jest, ale ustawić precyzyjnie nim ostrości nie da się. Pierścień jest za mały, za luźno chodzi i ma zbyt mały skok.
A 50/1.8 się nie da?
Dla mnie 50/1.8 była idealna na DX. Tak więc 50/1.8 może być dla jednych bezużyteczna (jak dla Ciebie) albo użyteczna (jak dla mnie). Ale uogólnianie jest zupełnie nie na miejscu.
Fakt to zależy do czego, jako standard na pewno jest bezużyteczna bo po prostu dla DXa standardem nie jest
zapewne sprawdzi się w DX jako tania alternatywa dla 85mm w FX czyli do portretu np.
Czyli do Nikona D80 kupować z Autofocusem? :)
Sowulus12
25-12-2009, 19:01
50 1.8 to kultowy słoik ;) praktycznie obowiązkowy! Stosunek jakości obrazowania do ceny nie da się porównać z niczym!
Truchol użyj opcji "szukaj" to było już tyle razy - miej litość, każdy ma święta ;)
v2conect
25-12-2009, 20:27
Jedyne co mogę powiedzieć to coś o D70s a mianowicie mam używam i nie narzekam no może czasami na szumy przy większych ISO ale na 200 jest w miarę dobrze. Co do funkcjonalności to mi pasuje ale ma ( no bądźmy szczerzy ) wyświetlacz to przypomina komórkowy z zeszłej epoki ale trzeba się do tego przyzwyczaić. Jedynym minusem i to przez duże "M" jest fakt braku pomiaru światła z manualnymi obiektywami.
Tak czytam, i nie wierzę. Myślenie o obiektywie takim to a takim jako o alternatywie dla takiego, lub innego zastosowania to pomyłka. Jeśli ktoś chce robić portret i ma na to pomysł, to zrobi go czymkolwiek.
50 jak już Sowulus12 pisał jest tanią możliwością posiadania porządnego szkła.
Jeśli zaczynasz, to kup sobie D80 i właśnie to szkło. Żaden ekonomiczny ZOOM nie nauczy kadrowania jak stałka.
Ja 50 używałem na Dx i była świetna do portretu, krajobrazu, reportażu i wielu zastosowań. Tak ją polubiłem że przy fx zamieniłem na 1.4. I nie ma tu znaczenia czy nadaje się tylko czy Ty umiesz ją do czegoś użyć.
Na koniec opowiem jak brejdakowi sprzedałem zestaw D 300 z tamronem 17-50 2.8 (ostry i fajny) starsznie go namawiałem weź jeszcze 50 1.8. Strasznie się wzbraniał, że już kasy mało i już ma na końcu tamrona ten zakres. Dziś jakoś nie widzę by coś innego zapinał niż właśnie 50.
Jeśli nie masz zbyt dużo kasy to zacznij takim zestawem właśnie D80, D70s, D70 lub D50 + 50 1.8
Dla amatora przebieg rzędu 10 - 20 tysięcy z zadbaną puszką to dobry wybór. Jeśli nie masz doświadczenia to możesz skorzystać z pomocnej dłoni.
To trochę jak byś kupował używany samochód, jak wiesz jak szukać to połowa sukcesu.
Sory, już tylko 3 małe pytania i daje wam świętować :P
1) Czy to prawda, że w D3000 nie ustawia sam ostrości? Trzeba kręcić ręcznie?
2) Czy D3000 ma Polskie menu?
3) Czy różni się:
- Nikon D3000 + 18-55 VR
od
- Nikon D3000 + 18-55 II
jaka jest między nimi różnica? Niby różnica ok 100zł tylko.
Sory, już tylko 3 małe pytania i daje wam świętować :P
2) Czy D3000 ma Polskie menu?
3) Czy różni się:
- Nikon D3000 + 18-55 VR
od
- Nikon D3000 + 18-55 II
jaka jest między nimi różnica? Niby różnica ok 100zł tylko.
Ad 1 nie to nie prawda. Chyba że o czym nie wiem (lub nie ma śrubokręta) ale to lepiej sprawdzić w specyfikacji
Ad 2 pewnie tak bo to nowa puszka
Ad3 tu nie wiem ale jest na giełdzie do kupienia za 210 zł
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1636039&postcount=5
Obiektywy, które nie mają własnego silnika nie będą miały AF i wtedy trzeba będzie kręcić ręcznie. Obiektywy, które mają silnik będą miały AF. Po prostu D3000 nie ma tzw. śrubokręta.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1636039&postcount=5
Obiektywy, które nie mają własnego silnika nie będą miały AF i wtedy trzeba będzie kręcić ręcznie. Obiektywy, które mają silnik będą miały AF. Po prostu D3000 nie ma tzw. śrubokręta.
OK, Dziękuję, czyli kupuję Nikon D3000 + 18-55 VR lub Nikon D3000 + 18-55 II, i ten aparat z tym obiektywem sam ustawia ostrość. Ponieważ temu obiektywowi nie potrzebny "śrubokręt" xD :D :D ? Dobrze myślę?
Tylko co ty za różnica między "VR" a "II" ?
Tylko co ty za różnica między "VR" a "II" ?
Żartujesz?
Nie, jak już pisałem, dopiero zaczynam.
Sądzę że ty w pół godziny też nie opanowałeś wszystkiego.
Pozdrawiam
Nie, jak już pisałem, dopiero zaczynam.
Sądzę że ty w pół godziny też nie opanowałeś wszystkiego.
No i słusznie, ciągle się uczę.
No to poważniej i ad rem.
Oznaczenie "II" oznacza drugą wersję tego obiektywu.
Ten obiektyw z oznaczeniem "VR" jest trzecią wersją, wyposażoną w mechanizm redukcji drgań (Vibration Reduction).
Teraz lepiej? :)
Aha no to ciut mi to rozjaśniłeś czyli lepiej jest kupić wersję "VR" czy tak? (odp. na PW nie śmiećmy forum)
No, przyznam szczerze ze po całym dniu na tym forum (choć je trochę przy spamowałem :P ) wzbogaciłem się o duuuuuuużą wiedzę.
Ogromny PLUS DLA WAS!
I za wszelkie odpowiedzi DZIĘKUJĘ! :)
Aha no to ciut mi to rozjaśniłeś czyli lepiej jest kupić wersję "VR" czy tak? (odp. na PW nie śmiećmy forum)
No, przyznam szczerze ze po całym dniu na tym forum (choć je trochę przy spamowałem :P ) wzbogaciłem się o duuuuuuużą wiedzę.
Ogromny PLUS DLA WAS!
I za wszelkie odpowiedzi DZIĘKUJĘ! :)
Jeśli są na to środki płatnicze, to lepiej kupić VR. Co prawda VR bardziej przydaje się na dłuższych ogniskowych, ale jeśliś niewprawny, to będziesz sobie chwalił ten mechanizm.
Po to jest to forum, by czerpać zeń wiedzę.
:)
Tak czytam, i nie wierzę. Myślenie o obiektywie takim to a takim jako o alternatywie dla takiego, lub innego zastosowania to pomyłka. Jeśli ktoś chce robić portret i ma na to pomysł, to zrobi go czymkolwiek.
50 jak już Sowulus12 pisał jest tanią możliwością posiadania porządnego szkła.
Jeśli zaczynasz, to kup sobie D80 i właśnie to szkło. Żaden ekonomiczny ZOOM nie nauczy kadrowania jak stałka.
Ja 50 używałem na Dx i była świetna do portretu, krajobrazu, reportażu i wielu zastosowań. Tak ją polubiłem że przy fx zamieniłem na 1.4. I nie ma tu znaczenia czy nadaje się tylko czy Ty umiesz ją do czegoś użyć.
Na koniec opowiem jak brejdakowi sprzedałem zestaw D 300 z tamronem 17-50 2.8 (ostry i fajny) starsznie go namawiałem weź jeszcze 50 1.8. Strasznie się wzbraniał, że już kasy mało i już ma na końcu tamrona ten zakres. Dziś jakoś nie widzę by coś innego zapinał niż właśnie 50.
Jeśli nie masz zbyt dużo kasy to zacznij takim zestawem właśnie D80, D70s, D70 lub D50 + 50 1.8
Dla amatora przebieg rzędu 10 - 20 tysięcy z zadbaną puszką to dobry wybór. Jeśli nie masz doświadczenia to możesz skorzystać z pomocnej dłoni.
To trochę jak byś kupował używany samochód, jak wiesz jak szukać to połowa sukcesu.
A ja tak czytam i nie rozumiem czemu tak się co niektórzy bronią przed 35mm ?
A może, że niektórym potrzebny jest większy zakres ogniskowych - nawet kosztem jakości?
truchol, kupuj z VR! Lepszy optycznie + stabilizacja obiektywu.
A ja nie rozumiem, czemu tak gorąco orędujesz za 35 mm? :)
irek6311
26-12-2009, 00:15
Mam 50 f/1,8 i ma masę zalet ale to nie obiektyw do wszystkiego ,
na początek to poleciłbym N35mm bo moim zdaniem bardziej wszechstronny i cenowo niewiele droższy od N50mm ,
jakbym 2 lata temu miał taki wybór jak teraz brałbym N35mm ,
tak na koniec to N35mm f/1,8 czy N50mm f/1,8 średnio nada się do portretu > N85mm f/1,8 to typowo portretowe szkło .
ekonet, bo sam uzywam :p a tak poważnie dla mnie osobiście 35 jest bardziej użyteczna na DX a jak potrzebuje okolicy 50mm to mam 24-70 myślę ze jakość obrazka co najmniej ta sama jak nie lepsza
ad2122 o jakim zakresie ty piszesz skoro mowa o stałkach!
sorry za dubel jakoś tak wyszło nie wiem czemu.
ekonet, bo sam uzywam :p a tak poważnie dla mnie osobiście 35 jest bardziej użyteczna na DX
I przy tym zostań i nie dyskutuj z tymi dla których bardziej użyteczna jest 50. Dziękuję...
A ja głupi myślałem że forum jest po to żeby dyskutować i wymieniać się poglądami, ale skro nie to przepraszam po prostu zapomniałem że forum jest dla tych którzy podzielają zdanie, "wiarę" i "religię" mpwt
catintheflat
26-12-2009, 11:36
Nie ma to jak kłócić się o pierdoły w święta ;]
Zarówno 35 jak i 50 to bardzo fajne szkiełka i warto mieć je oba jeśli nas stać a jeśli nie to warto kupić którekolwiek z nich, a jak się nie spodoba ogniskowa to zawsze można sprzedać i kupić inne. Ja nie widzę problemu w tym wszystkim.
catintheflat masz 100% rację, ja też nie widzę problemu ja tylko napisałem swoje zdanie na ten temat (nie wiedziałem że nie wolno na tym forum) ale jak widać nie każdy rozumie że moja wypowiedź jest moim subiektywnym odczuciem :)
Liczyłem na konstruktywną i rzeczową polemikę apropo tych 2 szkieł a nie na wypowiedź typu
I przy tym zostań i nie dyskutuj z tymi dla których bardziej użyteczna jest 50. Dziękuję...
catintheflat masz 100% rację, ja też nie widzę problemu ja tylko napisałem swoje zdanie na ten temat (nie wiedziałem że nie wolno na tym forum) ale jak widać nie każdy rozumie że moja wypowiedź jest moim subiektywnym odczuciem :)
Liczyłem na konstruktywną i rzeczową polemikę a propos tych 2 szkieł
Ale czemu akurat w tym wątku chcesz polemizować na temat wyższości jednego szkła nad drugim?
Tutaj, zgodnie z tytułem wątku, ma się mówić o aparacie dla początkującego.
Liczyłem na konstruktywną i rzeczową polemikę apropo tych 2 szkieł a nie na wypowiedź typu
Po pierwsze to nie dział optyka. Po drugie taka dyskusja jest bez sensu więc po co ją prowadzić? Jeden woli 35, drugi 50 a trzeci 85.................
owszem wątek "aparat dla początkujących" ale aparat to nie samo body tylko całość że szkłem wspomniałem o 35 bo ktoś wspomniał o 50 a skoro pytanie dotyczyło osoby początkującej to pomyślałem że powinien poznać też inne opcje poza "magiczną" 50, np. 35 :)
ale skoro uważacie że nie ten dział i głupia dyskusja to usuńcie, no problem.
pomyślałem że powinien poznać też inne opcje poza "magiczną" 50, np. 35 :)
I w taki sposób namawiasz nas na inne magiczne ogniskowe:
Nigdy nie negowałem 35. Szczególnie odkąd pojawiła się w wersji 1.8 na DX. Ja tylko twierdzę, że 35 można być tak samo dobra jak 50 i odwrotnie. Nie wciskam innych swoich teorii, która lepsza. Bo dla każdego może być coś innego. I jeśli mówisz, że coś jest bezużyteczne to napisz, że dla Ciebie. Bo inaczej robisz z innych wariatów.
Fakt to zależy do czego, jako standard na pewno jest bezużyteczna bo po prostu dla DXa standardem nie jest
Co nie znaczy, że ten nie standard 50mm na DX sprawdzi się innym lepiej jak standard 35mm na DX.
Po prostu zrozum, że każdy preferuje inne ogniskowe.
mpwt ale ja to rozumiem doskonale, po prostu wychodzę z założenia że każdy rozumie to że moje wypowiedzi to moje odczucie a nie całego świata bo to chyba logiczne.
Nie wciskam nikomu na siłę 35 napisałem tylko że jest i że uważam że do DX jest bardziej użyteczna zresztą sam w jakimś wątku napisałeś że 80 czy 90% zdjęć jest robione na szerokim kącie, więc wniosek prosty 35 jest bardziej uniwersalna
Nie wciskam nikomu na siłę 35 napisałem tylko że jest i że uważam że do DX jest bardziej użyteczna zresztą sam w jakimś wątku napisałeś że 80 czy 90% zdjęć jest robione na szerokim kącie, więc wniosek prosty 35 jest bardziej uniwersalna
Napisałeś wprost o "pięćdziesiątce", że na DX jest bezużyteczna (jako standard). Autorytatywnie. I może dlatego tak Cię odbieramy. Nie, żebym bronił "pięćdziesiątki"...
No bo jako standard jest bezużyteczna :) nie twierdze że nie może mieć wielu innych ciekawych zastosowań ale standardem nigdy dla DX nie będzie (wynika to z definicji obiektywu standardowego) wiec na autorytatywne stwierdzenie tego faktu sobie pozwoliłem cała reszta to moje subiektywne odczucia. :)
Koledzy a jaki aparat ma:
- Polskie Menu
- Podgląd na żywo LiveView
Nie tylko nikon możecie wymienić kilka?; )
Dzięki i pozdrawiam forumowiczów ; )
robertG7
27-12-2009, 10:49
Canon, Sony.... itd
velaskez
27-12-2009, 11:28
Koledzy a jaki aparat ma:
- Polskie Menu
- Podgląd na żywo LiveView
Nie tylko nikon możecie wymienić kilka?; )
Dzięki i pozdrawiam forumowiczów ; )
- każdy, który możesz kupić jako nowy
- te nowsze Canon, Nikon, Sony, Olympus etc.
Może to nie forum o Canonie, ale liczę, że znacie się też, na nich.
Który aparat jest lepszy Canon Eos 500D czy Nikon D5000
catintheflat
27-12-2009, 15:46
Może to nie forum o Canonie, ale liczę, że znacie się też, na nich.
Który aparat jest lepszy Canon Eos 500D czy Nikon D5000
To chyba pytanie retoryczne ;p
Heh : p
Canon :D
Zdecydowałem, że poluję na Canona 500D
Zdecydowałem, że poluję na Canona 500D
Zdrajca :twisted::???:
Witam ponownie ^^
Nie, nie zdrajca, oto na biurku obok mnie leży Nikon D5000 ^^
Pozdrawiam :P
Kurcze, co to za cacko, że wystarczy mu poleżeć na biurku. ;)
No to może teraz powiedz czym się kierowałeś, że jednak N (miałam podobny dylemat, jednak wybrałam jak Ty)? (taka zwykła babska ciekawość)
Dla mnie jedną z ważniejszych funkcji było czyszczenie matrycy, i mnóstwo programów tematycznych, gdyż dopiero zaczynam fotografować. Miałem, większość osób polecała mi Nikona, ważny też był LV, gdyż jak mama robi zdjęcia to wiadomo ^^ (nie mówi tu, że każda kobieta nie nadaje się do robienia zdjęć, tylko o moją mamę mi chodzi ^^)
doubleube
12-01-2010, 18:04
Ja tez mialem taki dylemat.
C500D albo ND5000.
Wybralem w rtveuroagd o 100zł drozszy (zadna roznica) tylko ze wzgledu na obiektyw
18-105 ktory pewnie na dlugo pozostanie.
Za Canona z taki szklem trzeba by bylo dac blisko 4000zł,
a kit 18-55 z tego co czytalem nie jest najlepszy.
Nie sluchajcie , ze jest zly, bo na takiego nas bylo tylko stac.
500zł drozszy D90 takze z 18-55 to juz dla ludzi troche znajacych temat, a dla nas mysle ze w sam raz.
Pozdrowienia dla uzytkownikow D5000.
A jak ustawić tryb zdjęć seryjnych w D5000?
Antonioo
13-01-2010, 19:10
naciśnij info ( i )i masz opcje tryb wyzwolenia migawki.....jak jest [s] w kwadraciku
Musi być na S czy jak są narysowane 3 zdjęcia?
Ale za kazdym razem muszę naciskać spust migawki tak? ; )
Ja tez mialem taki dylemat.
C500D albo ND5000.
Wybralem w rtveuroagd o 100zł drozszy (zadna roznica) tylko ze wzgledu na obiektyw
18-105 ktory pewnie na dlugo pozostanie.
Za Canona z taki szklem trzeba by bylo dac blisko 4000zł,
a kit 18-55 z tego co czytalem nie jest najlepszy.
Nie sluchajcie , ze jest zly, bo na takiego nas bylo tylko stac.
500zł drozszy D90 takze z 18-55 to juz dla ludzi troche znajacych temat, a dla nas mysle ze w sam raz.
Pozdrowienia dla uzytkownikow D5000.
i bardzo dobrze skalkulowałeś. Nikon to obecnie najlepszy system jeśli idzie o obiektywy do 1000 zł. A takie się najczęściej kupuje. A powyżej 1000 zł do 2000 tyś we wszystkich systemach wchodzi konkurencyjna optyka.
Antonioo
13-01-2010, 19:41
tak trzeba zmienić na te trzy kwadraciki, jak masz zaznaczone seria to nie musisz naciskać wystarczy trzymać.........ale spróbuj że, a nie dopytuj się.....przecież ci nie wybuchnie,,,,,,,
No i wybuchł :(
^^ żartuje, no tak nie robił szybko zdjęć, bo robił z lampa :/
Po wyłączeniu lampy lata jak szalony ^^
Antonioo
13-01-2010, 19:58
z wbudowaną się nie da....musi być dodatkowa
pieczarek
13-01-2010, 20:37
...A powyżej 1000 zł do 2000 tyś we wszystkich systemach wchodzi konkurencyjna optyka.
Jaki obiektyw kosztuje 2 mln złotych? Pytam poważnie. Słyszałem o jakimś niebotycznie drogim obiektywie Canona, ale nie było to aż tyle.
Antonioo
13-01-2010, 20:43
może to : )http://www.youtube.com/watch?v=IRq18WpQZC0
Ale bez lampy daje radę.
Kolega się przejęzyczył z tą kasa :P
Witam!
Jestem użytkownikiem małego aparatu Optio S45, chcę go zamienić na jakąś bardziej profesjonalną lustrzankę. Do wydania mam ok 1500zł. Po przeczytaniu kilku wątków, obejrzeniu kilku filmów na YouTube stwierdzałem, że najbardziej przypadł mi do gustu Nikon D80 i Nikon D70s. Co myślicie o tych aparatach? W grę wchodzi raczej używany sprzęt ponieważ w tej cenie chciałbym kupić komplet (Body + obiektyw). Co o tym myślicie? Może ktoś z forum na na sprzedaż taki aparat w rozsądnej cenie i dobrym stanie. Aha... jeszcze jedno pytanie. Na allegro aparaty mają przeważnie ok 20tyś zdjęć. Czy to dużo? Ile powinien wytrzymać markowy aparat?
Pozdrawiam Łuki
Witam
Zastanów się czy nie lepiej kupić Nikona P80 lub P90.
No to w takim razie D5000, chociaż wygoda obsługi nie jest już tak dobra jak D80.
Chociaż w tej cenie to raczej nie dostaniesz...
A nawet jak dostaniesz (mowa o d3000/d5000), będziesz w odróżnieniu od d70/d80 bulił za szkła jak za zboże. Warto to wiedzieć budżetując sobie hobby.
ja wybrałem d70s po dlugich namyslach. srubokret faktycznie zadecydowal o wyborze body gdyz mialem juz brac d40x :)
hmm z tego co trzymalem w rece d3000 to jakis mniejszy jest i jakby "słabiej" wykonany (przepraszam za stwierdzenie ) jest mniejszy, lzejszy i tak zupelnie inaczej sie go trzyma niz d70tke ;) teraz zbieram na 50 1.8 i jakas lampke na poczatek ;)