Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia w D5000
martinblack
25-12-2009, 13:53
Witam
Przyszły święta więc była okazja wypróbowania D5000
(mój kit = D5000 + obiektyw Nikon DX 18-105VR) w warunkach domowych bez
dodatkowego osprzętu (lampa wbudowana) przy ustawieniach:
1.
- pełne auto (zielone)
- ISO 200
- lampa tryb z redukcją czerwonych oczu
- jakość FINE / L
- balans bieli - auto
2.
- tryb P
- ISO 200
- lampa tryb jak wyżej
- jakość jak wyżej
- balans bieli - auto
Zdjęcie typu podstawowe - osoba na tle choinki. Odległość aparat obiekt - max 3 m
Oświetlenie pokojowe - wszystkie lampy włączone - nie było ciemno we wnętrzu.
Rezultaty - MASAKRA - zdjęcia całkowicie niedoświetlone. Na histogramie wykres potwierdza niedoświetlenie.
Aparat całkowicie nie poradził sobie w tych trybach z tak prostym zdjęciem.
Lampa wbudowana nie jest kiepska - ma dobrą liczbę przewodnią i parametry. Zdjęcia z "głupawek" wyszły lepsze
- aparaty o cenie około 600 zł.
Ciekawostka - aparat wyposażony jest w funkcję mierzenia jasności (ekspozycji). Na ekranie jest wskaźnik który
informuje jaki jest poziom oświetlenie. No tak - tylko pojawia się jeden problem. Wskaźnik (miernika) pokazuje maksymalny poziom w lewo - I CO TO OZNACZA ? - jaką wartość w liczbach EV korekcji ekspozycji należy ustawić ręcznie aby to zrekompensować ? Miernik nie pokazuje cyfr - tylko graficznie wskaźnikiem - i tu jest problem. Usatwiając korekcję ekspozycji wskaźnik graficzny rośnie wraz z cyframi tylko do poziomu 2,5 EV. Pożniej mimo dalszego kręcenia cyfry rosną, ale wskaźnik graficzny już nie. Czyli na mierniku jesteśmy ślepi w zakresie od 2,5 do 5.
W poprzednich aparatach - FZ30 , Nikon D70 - nie było takich problemów.
Wiem że fotograf ze mnie cienki - ale od aparatu za 4000 mozna chyba wymagać
zrobienia prostego zdjęcia w dobrej jakości.
Czy u was też jest taki problem z ciemnymi zdjęciami z wbudowaną lampą ??
Na maila doślę fotkę to się przekonacie
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
blackside
25-12-2009, 13:59
Może masz lampę w trybie manual.?
Dobrze by było byś pokazał zdjęcie wraz z exifem.
Choć w pełnym auto pomimo lampy w manual to powinno doświetlić...
Być może przed przeczytaniem instrukcji poprzestawiałeś coś w body. Przeczytaj jak się przywraca aparat do ustawień fabrycznych . I wtedy spróbuj jeszcze raz. Powinno pomóc.
Możesz najpierw sprawdzić menu czy nie masz wyłączonego auto ISO.
blackside
25-12-2009, 14:07
Nie chcę byś to źle odebrał, ale widzę że są ludzie którzy z uporem maniaka<bezwiednnie> zasłaniają lampę podczas fotografowania. Ma to miejsce gdy robią pionowy kadr. Ale sądzę że to raczej w Twoim przypadku nie wchodzi w rachubę :-)
jackrabbit
25-12-2009, 14:10
nie masz czasem wlaczonej korekcji ekspozycji? albo korekcji blysku?
moze poczytaj troche instrukcje, ona nie gryzie :)
biniubak
25-12-2009, 14:11
Nie wierzę,ze sprawny (nie poprzestawiany w 3 d...y) aparat może nie zrobić znośnego zdjęcia w trybie auto. No chyba, że został zmylony światełkami z choinki.
martinblack
25-12-2009, 14:12
Panowie nie pogniewajcie się ale troszkę zdjęć już w swoim życiu zrobiłem
W trybie auto (zielonym) lampa zawsze działa w TTLu - i nie można zmieniać tego ustawienia
W pełnym auto raczej trudno coś namieszać
Na e-maila doślę fotkę
Przyśłijcie proszę swój adres mailowy pod
[email protected]
Pozdrawiam
blackside
25-12-2009, 14:12
Nie sądzę wczoraj sam robiłem D60 i jest ok. Światełka nie zaszkodziły .
Tak jak wyżej spróbuj wrócić do fabrycznych i sprawdź.
biniubak
25-12-2009, 14:15
Podeślij te foty wysłałem adres
cheyenne
25-12-2009, 14:31
problem nie leży we wbudowanej lampie lecz w za niskim ISO
zacznij od ISO 1600 i fotografowania w trybie preselekcji przysłony A
ustaw WB na żaróweczkę, korekcja ekspozycji na 0, przysłona jak najmniejsza czyli w Twoim przypadku ogniskowa 17 mm i f3.5, czas aparat wyliczy sam i jeśli będzie za długi nie pozwoli Ci zrobić zdjęcia nieporuszonego z ręki
lampy nie używaj wcale, lampa wbudowana to ostateczność i więcej psuje niż pomaga
zdjęcie wyjdzie na 100%
poczytaj trochę teorii, bo nie po to kupiłeś lustrzankę by korzystać z trybu AUTO
potem kup jasny obiektyw np. nikkora 50 mm/1.8 i prostą lampę nissina di466 i będziesz miał zupełnie inne fotki
masz całkiem niezły aparat z matrycą jak w d90 i d300
z mojego d90 można przykładowo wyprodukować coś takiego (to samo da radę zrobić Twój aparat)
(prosze nie oceniać kadrów, chcę pokazać tylko możliwości matrycy zależne od światła zastanego i błyskowego oraz liczby f obiektywu)
godzina 17.30, prawie całkowicie ciemno na dworze
f4/iso 200/światło błyskowe nissin di866 rozproszone i odbite od płytki - jak widać nawet sporo za jasno i powinna być korekcja błysku
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img52.imageshack.us/img52/536/dsc5026.jpg)
brak światła dziennego, tylko delikatne światło żarowe w pomieszczeniu, bez użycia lampy błyskowej
f2.8/iso 1600
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/6003/dsc5346.jpg)
brak światła dziennego, użyta lampa błyskowa, światło odbite od sufitu
f4/iso 200
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/1039/dsc5377.jpg)
tak, że kolego błąd leży po Twojej stronie, a nie aparatu
i proszę nie porównuj kompaktów do lustrzanek
Panowie nie pogniewajcie się ale troszkę zdjęć już w swoim życiu zrobiłem
W trybie auto (zielonym) lampa zawsze działa w TTLu - i nie można zmieniać tego ustawienia
W pełnym auto raczej trudno coś namieszać
Na e-maila doślę fotkę
Przyśłijcie proszę swój adres mailowy pod
[email protected]
Pozdrawiam
Przypuszczam że przyczyna leży własnie w auto iso. Próbowałem na swoim body w trybie auto. Przy ustawionym ISO 200 i wyłączonym Auto ISO aparat wybrał czas 1/60 i przysłonę 2,8 zdjęcie wyszło trochę niedoświetlone. Po ustawieniu Auto ISO aparat ustawił czas 1/60 i ISO 800. Pokój był oświetlony światłem dziennym z okna Zwrócić należy uwagę na przysłonę 2,8 i dzienne światło. Autor wykonywał fotkę obiektywem 18-105 który jest ciemny. Skąd miał aparat wziąc światło zważywszy że fotka była robiona po zmroku skoro nie mógł braków zrekompensować wyższym ISO ?
mój mail
[email protected]
blackside
25-12-2009, 15:05
No nie wiem. Ja też mam ciemny kit na iso 100/200 bez problemy wychodziły zdjęcia doświetlone, nawet na f5,6. Ja miałem odległość ok 2m, więc mniej ale autor napisał że zdjęcie jest całkiem niedoświetlone...
Doślij fotkę
[email protected]
martinblack
25-12-2009, 15:21
Informacja dla Cheyene
Dzięki za podpowiedzi ale muszę się do nich troszkę odnieść
Zdjęcie z Policjantem - oki - ale jest lampa Nissin - nie mam takowej ani
żadnej dodatkowej zewnętrznej
Pozostałe zdjęcia - powyżej ISO 800 a nawet 1600 - przecież będą szumy.
My nie mówimy tutaj o zdjęciach wyczynowych lecz prostym zdjęciu rodzinnym
z którym każdy prosty kompakt za max 600 zł poradzi sobie bez problemu.
A tutaj D5000 z matryca D90 i skucha ?? Coś chyba nie gra
Pozdrawiam
blackside
25-12-2009, 15:25
Przesadzasz- jeżeli dobrze doświetle to na D60 iso 800 jest jak najbardziej do przyjęcia. Jak pisałem u mnie na D60 wszystko ładnie doświetla i mój A610 może się schować.
Jedyne ale mam do AWB bo zdjęcia są zimne, i muszę podkręcić.
Pozdrawiam
Mam D90, czyli podobną jeśli nie tą samą matrycę. Jeżeli zdjęcia są doświetlone to szumu nie ma się czego bać. Przekonaj się sam i spróbuj.
blackside
25-12-2009, 16:09
Nie wiem może się mylę ale ja tam widzę zwłaszcza na pierwszym FF, a skoro tak to lampa też ustawia się przed. Sprawdź to bo moim zdaniem choinka jest nieostra, osoby też nie powalają.
Z tego co widzę to masz AF-A jesteś pewny gdzie łapało, mi program nie pokazuje.
Co do pierwszego zdjęcia to na matrycowym światłomierz mógł się zmylić światłem z okien i osłabił lampę, natomiast w drugim bo ja wiem czy jest niedoświetlone...
dla mnie są oświetlone poprawnie (w taki stanie jak otrzymałem) na 1 brak ostrości i ładne zrównoważenie światła zastanego z błyskowym (o dziwo ttl się popisał) - foto 2 też prawidłowo, jest dużo bieli (koszule) i te fragmenty nie są wypalone - nie wiem w czym problem ??
blackside
25-12-2009, 16:30
Dokładnie też drugie wydaje mi się dobre, pierwsze może ciut za ciemne ale bez przesady.
cheyenne
25-12-2009, 16:36
Informacja dla Cheyene
My nie mówimy tutaj o zdjęciach wyczynowych lecz prostym zdjęciu rodzinnym
z którym każdy prosty kompakt za max 600 zł poradzi sobie bez problemu.
wszystko gra
oczekujesz by w pomieszczeniu, przy słabym świetle dziennym w kontrze twoje body na ISO 200 z ciemnym obiektywem i bez lampy robiło rewelacyjne zdjęcia
z ISO 200 skorzystasz z lampą pokroju sb600 - 900
podciągnij ISO, ustaw fotografowanych ze światłem, przymknij obiektyw o jedną działkę w stosunku do nominalnej wartości na tej ogniskowej i zobaczysz zmianę
dla matrycy Twojego d5000 ISO 800 wcale nie będzie wielkim wyzwaniem ani wyczynem
niedawno wywołałem kilka zdjęć w formacie 20x30 zrobionych na ISO 1600 i zaręczam Ci że ich jakość daleka była od tych z kompaktu za 600 zł, były po prostu bardzo dobre
lampa wbudowana to zło konieczne
fotografując w pomieszczeniach potrzebujesz jasnego obiektywu i lampy zewnętrznej
w najtańszej opcji zapłacisz za taki komplet 900 zł (nikkor 50 mm/1.8 i nissin di466)
body wymaga dobrego, jasnego obiektywu by pokazać możliwości matrycy
wyjdź z aparatem na dwór i zobacz wtedy jakie zdjęcia robi
przenigdy nie porównałbym lustrzanki do kompaktu
mam naprawdę wysokiej klasy kompakt canona i zaręczam Ci że nie robi on takich zdjęć jak lustrzanka
lustrzanka pozwala nam bawić się głębią ostrości i bokehem - kompakt w większości robi zdjęcia ostre od początku do końca kadru
zainwestuj w nikkora 50 mm/1.8 wyjdź z dzieckiem i żoną na dwór i zobacz co to jest głębia ostrości i bokeh
standardowe, kitowe obiektywy nie pokazują nam możliwości aparatu
nie używaj trybu AUTO, zacznij od trybu A
Twoje zdjęcia (jedno pozwoliłem sobie wkleić poniżej) robiono na pełnym otworze obiektywu więc nie grzeszą ostrością, tak jak wspomniałem wcześniej przymykaj go o jedną działkę
na tym z choinką ostrość uciekła w bok - tryb auto wybrał ekran telewizora do wyostrzenia a nie choinkę
drugie nie jest takie złe - na ISO 800 byłoby zapewne sporo lepiej
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/1116/obraz1sj.jpg)
pierwsze nie jest za ciemne, gałązki bliżej optyki z zabawkami są naświetlone prawidłowo, góra choinki jest duuuużo dalej i tam już dotarło mniej światła, za to zielony program zrównoważył oświetlanie z tym co za oknem do błysku i nawet to wyszło w miarę poprawnie
szymonov
26-12-2009, 23:12
Nie wiem, moim zdaniem jak na automat z wbubowaną lampą jest nieźle...Ale skoro już kupiłeś lustrzanke to chyba warto by było troche bardziej się wysilić niż tylko pstrykać na automacie... Ten aparat naprawde potrafi robić piękne zdjęcia, ale w automacie nie wiele różni się od kompaktów za 600 zł... a co do ISO to w tym body zauważalne szumy zaczynają się dopiero powyżej 1600 więc nie ma sensu katować ISO 200 i narzekać na niedoświetlenie, bo gdybyś przestawił ISO to zrobiłbyś piękne zdjęcie bez tej lampy...
andrstac
27-12-2009, 20:11
... bo gdybyś przestawił ISO to zrobiłbyś piękne zdjęcie bez tej lampy...
Obawiam się że wyszłoby tylko gorzej. Okno byłoby prześwietlone a choinka tonęła by w ciemności, co przy próbie wyciągania w programie graficznym skończyłoby się tylko szumami. IMO jak na tryb auto wyszło tak jak miało wyjść.
Co do ostrości, to w trybie auto, AF zawsze wybiera najbliższy obiekt i wybrał... telewizor:)
Obawiam się że wyszłoby tylko gorzej. Okno byłoby prześwietlone a choinka tonęła by w ciemności [...]
A co to? Podniesienie czułości prowadzi do lokalnego przyciemnienia (choinka), a jednocześnie zwiększenia jasności (okno)... jakaś nowa funkcja ;) Przecież jeśli kolega podniósłby ISO to zdjęcie byłoby w całości jaśniejsze (razem z choinką :D).
andrstac
29-12-2009, 01:51
A co to? Podniesienie czułości prowadzi do lokalnego przyciemnienia (choinka), a jednocześnie zwiększenia jasności (okno)... jakaś nowa funkcja ;) Przecież jeśli kolega podniósłby ISO to zdjęcie byłoby w całości jaśniejsze (razem z choinką :D).
Tak, ale w opisywanym przypadku odpalona była lampa, która zmniejszyła rozpiętość EV sceny (doświetlona choinka). W momencie gdyby robił bez lampy, to aby osiągnąć tę samą jasność choinki prześwietliłby okna, albo utrzymując okna poniżej prześwietlenia choinka utonęła by w mroku. Mylę się?
W momencie gdyby robił bez lampy, to aby osiągnąć tę samą jasność choinki prześwietliłby okna, albo utrzymując okna poniżej prześwietlenia choinka utonęła by w mroku. Mylę się?
Nie mylisz się... żadna matryca nie wytrzyma takich różnic... Robisz więc RAW i wyciągasz cienie:)
Więc tak i ja wtrące swoje dwa zdania.
Cały czas ciacham zdjęcia d90. Niestety jest teraz w serwisie i dostałem w zamian właśnie d5000.
Zacząłem pstrykać zdjęcia w pracy. Obiekty oświetlone lampami i .... Jak kolega który założył temat mam te same spostrzeżenia. Robie zdjęcia na półautomacie w pracy i w d90 było wszystko w jak najlepszym porządku tutaj natomiast aparat dziwnie dobiera przysłone i czas czego efektem są zbyt ciemne zdjęcia. Zauważyłem, że to występuje przy ciemnych obiektach a przy nich powinno być właśnie odwrotnie aparat raczej powinien je chcieć bardziej doświetlić a d5000 je przyciemnia. Jak zwiększe ekspozycje o +1 to wtedy zdjęcia wychodzą ok.
Wygląda na to że ma jakiś dziwny pomiar światła ten aparacik.
I powtarzam w takich samych warunkach, przy takim samym oświetleniu i ustawieniach aparatu pstrykałem zdjęcia d90 a teraz zastępczy d5000 coś dziwnie reaguje i je przyciemnia.
To tyle z mojej strony
pioter m
31-12-2009, 20:17
Warto sprawdzic ustawienia d-lightingu. Aparat celowo moze niedoswietlac ciemniejsze obszary, zeby jasne nie byly przepalone, a potem soft poprawia/podciaga obszary niedoswietlone i gitara.
Po drugie - pomiar swiatla. Jesli jest duzo jasnego (okno, lampa etc.), cos bedzie niedoswietlone. Przy pomiarze punktowym wazne na co celujesz, choc nie zawsze dokladnie to widac w wizjerze (male, jasne elementy - lampki na choince).
Nie mozna tez wykluczyc, ze nikon jakos uposledzil d5000 wzgledem d90, chociaz maja miec ten sam hardware, to soft moze dzialac inaczej. D80 tez ma ta sama elektronike, a mierzy swiatlo inaczej.
Zgadzam się z yahooo8. Mam ten aparacik od 3 tygodni i aż do tej pory nie mogłem dojść o co chodzi, dlaczego mam takie ciemne zdjęcia. Widać ten typ tak ma. Podbicie ekspozycji +1 daje oczekiwany efekt. Niestety, moja Żona używa trybu auto a tam nie można regulować ekspozycji (chyba, że czegoś nie wiem).