Zobacz pełną wersję : Sigma czy Nikkor ???
David Smolarz
25-12-2009, 13:18
Cześć wszystkim!!!
Jestem David!! I nie mam pojęcia o fotografii :???:
Jednak moja dziewczyna ma i tu pojawia się moje pytanie.
Karolina była przed świętami na Plenerach w Karkonoszach, gdzie zniszczyła swój obiektyw szerokokątny. Chciałbym jej kupić na urodziny jakiś nowy, jednak nie wiem na jaki mam się zdecydować :( wiem, że zniszczony sprzęt to była Sigma.
Radzicie mi kupić taki sam? czy zdecydować się na coś innego... pamiętam, że rozmawiając ze swoimi kolegami mówiła o nikkorze 12-24 ... (dobrze zapamiętałem)
Nie wiem czy się to przyda, ale dodam jeszcze, że Karolina robi zdjęcia Nikonem D700
Bardzo dziękuję za okazaną mi pomoc!!
Napisz, jaki aparat ma Twoja dziewczyna FX czy DX? wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.
marszull
25-12-2009, 13:24
Jak masz duzo kaski to mysle ze najbardziej bedzie zadowolona z 14-24 2,8 :-)
12-24 jest na dx (nie wglebiajac sie w szczegoly do d700 nie za bardzo sie nadaje)
sigma jest 12-24 nadaje sie do d700
ps wilku: w poscie jest ze d700
Photoartbox
25-12-2009, 13:30
Do D700 nadaja sie:
Nikkor 14-24/2.8 -swietny ale bardzo drogi.
Nikkor 17-35/2.8 - tez drogi i dobry, ale juz nie produkowany
jesli nie musi byc bardzo szeroko, to jeszcze Nikkor 20-35/2.8 super szkielko, niestety rowniez juz wycofany z produkcji
Sigmy: 12-24, 15-30, 17-35
i Tamron 17-35 rowniez wycofany z produkcji
oczywiscie jest tez niewielka ilosc obiektywow staloogniskowych, ale raczej nic takiego co by wyrywalo z butow;)
14-24/2.8 może być trochę drogi jak na prezent,dobrym rozwiązaniem będzie Nikkor 18-35/3.5-4.5
ps wilku: w poscie jest ze d700
;) nie zauważyłem:)
Dodam do tego co napisaliście jeszcze N17-35/2.8, z tego co widzę to krajobrazy dziewczyna lubi robić, więc pewnie filtry się też przyda nakręcić.
o, Photoartbox dopisał:)
David Smolarz
25-12-2009, 13:49
Napisz, jaki aparat ma Twoja dziewczyna FX czy DX? wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.
Na aparacie ma oznaczenie FX ...cokolwiek to znaczy :???:
Na aparacie ma oznaczenie FX ...cokolwiek to znaczy :???:
Sorry, ale już wiem:) moje przeoczenie.
David Smolarz
25-12-2009, 13:51
;) nie zauważyłem:)
Dodam do tego co napisaliście jeszcze N17-35/2.8, z tego co widzę to krajobrazy dziewczyna lubi robić, więc pewnie filtry się też przyda nakręcić.
o, Photoartbox dopisał:)
Tak! Tak!!! Ma pełno kolorowych szkiełek :)
.. czytam właśnie testy obiektywów i ludzie piszą, że Nikkor 12-24 przeznaczony jest głównie do zdjęć ślubnych. Więc raczej jej się nie przyda.
No i wytłumaczcie mi jak totalnemu laikowi: jaka jest różnica między Nikkorem 12-24, a Sigmą 12-24 ??
No i wytłumaczcie mi jak totalnemu laikowi: jaka jest różnica między Nikkorem 12-24, a Sigmą 12-24 ??
Właśnie taka, że N12-24 jest obiektywem dla korpusów DX ( niepełnoklatkowych ), a S12-24 również na FX ( pełnoklatkowe - takie jak D700 ) czyli korpusów DX+FX - w skrócie, chodzi o kąt widzenia obiektywu i pokrycie tym obrazem matrycy-jej wielkość.
David Smolarz
25-12-2009, 13:58
Właśnie taka, że N12-24 jest obiektywem dla korpusów DX ( niepełnoklatkowych ), a S12-24 również na FX ( pełnoklatkowe - takie jak D700 ) czyli korpusów DX+FX - w skrócie, chodzi o kąt widzenia obiektywu i pokrycie tym obrazem matrycy-jej wielkość.
... ok powoli rozumiem... więc czy będzie wyraźna różnica jeśli Nikkora podłączy do matrycy FX??
Paweł Kania
25-12-2009, 14:04
A ile chcesz na ten prezent przeznaczyc ?
... ok powoli rozumiem... więc czy będzie wyraźna różnica jeśli Nikkora podłączy do matrycy FX??
Bardzo duża, gdyż on nie pokryje całej matrycy, to jest obiektyw do innych korpusów.
David Smolarz
25-12-2009, 14:06
Bardzo duża, gdyż on nie pokryje całej matrycy, to jest obiektyw do innych korpusów.
No dobra - więc zapytam tak:
Jeśli Pan miałby Nikona D700 i stanął przed takim dylematem jaki mam ja:neutral: to wszedłby Pan w Sigmę 12-24 tak?
David Smolarz
25-12-2009, 14:07
A ile chcesz na ten prezent przeznaczyc ?
... w granicach rozsądku chciałbym się zamknąć w 3,5 - może 4 tys.
za 4 tys sciągniesz z ebay Zeissa 3.5/18mm, jako prezent będzie świetny bo po poza najlepszą jakością optyki jest zrobiony jak biżuteria luksusowa co dla kobiety ma niebagatelne znaczenie :mrgreen:
Paweł Kania
25-12-2009, 14:11
To zostaje Ci Sigma 12-24, bo Nikkor kosztuje 2 razy tyle.
No dobra - więc zapytam tak:
Jeśli Pan miałby Nikona D700 i stanął przed takim dylematem jaki mam ja:neutral: to wszedłby Pan w Sigmę 12-24 tak?
Niestety nie, bo nie da się nakręcić filtrów.
... w granicach rozsądku chciałbym się zamknąć w 3,5 - może 4 tys.
Poszukaj na ebay'u Nikona 17-35/2.8
David Smolarz
25-12-2009, 14:16
za 4 tys sciągniesz z ebay Zeissa 3.5/18mm, jako prezent będzie świetny bo po poza najlepszą jakością optyki jest zrobiony jak biżuteria luksusowa co dla kobiety ma niebagatelne znaczenie :mrgreen:
Verus z ebay'em mamy złe wspomnienia... kiedyś właśnie przez niego Kar. zamówiła sobie dwa obiektywy (szły chyba z Kanady) finał był taki, że paczka została zatrzymana przez urząd celny :( (mimo,że paczka była opisana jako "prezent") i zamiast zaoszczędzić na nich zapłaciła tyle samo co w sklepie w Polsce.
Photoartbox
25-12-2009, 14:35
Zeiss nie ma AF, nie kazdy/kazda to lubi...
bez AF krajobraz da się zrobić :mrgreen:
czy ktoś widział porównanie Z18 z N17-35?
David Smolarz
26-12-2009, 14:03
Kochani finał jest taki, że zgłupiałem jeszcze bardziej :P
Rano podpytałem Kar. odnośnie obiektywu... na pewno musi mieć możliwość mocowania filtrów ,więc Sigma 12-24 odpada, Sigma 10-20 nie pokrywa całej klatki, Nikkor 14-24... cóż Kocham moją dziewczynę, ale nie wydam na obiektyw tyle kasy ;)
W takim razie co mi pozostaje???
Rano podpytałem Kar. odnośnie obiektywu... na pewno musi mieć możliwość mocowania filtrów ,więc Sigma 12-24 odpada, Sigma 10-20 nie pokrywa całej klatki, Nikkor 14-24... cóż Kocham moją dziewczynę, ale nie wydam na obiektyw tyle kasy ;)
Ucieszę Cię-powiedz że ją tak kochasz, że kupiłbyś jej 14-24, ale tam też filtrów nie zamocujesz.
Najlepszy zoom dla niej to Nikon17-35/2.8, później masz Sigma17-35 i Tamron17-35
Photoartbox
26-12-2009, 14:09
Dobrze byloby jeszcze wiedziec jakiej wielkosci sa filtry w zbiorze Twojej dziewczyny. Nietety nie do kazdego obiektywu pasuja te same, a ich zmiana czesto moze byc drozsza niz sam obiektyw :)
David Smolarz
26-12-2009, 14:11
Ucieszę Cię-powiedz że ją tak kochasz, że kupiłbyś jej 14-24, ale tam też filtrów nie zamocujesz.
Najlepszy zoom dla niej to Nikon17-35/2.8, później masz Sigma17-35 i Tamron17-35
:mrgreen: hahah Bardzo możliwe, że skorzystam z Pana podpowiedzi.
A tak na marginesie - zapytam się wprost. Jeśli miałby Pan kupować obiektyw dla siebie (pod D700) w co wszedłby Pan ??
:mrgreen: hahah Bardzo możliwe, że skorzystam z Pana podpowiedzi.
A tak na marginesie - zapytam się wprost. Jeśli miałby Pan kupować obiektyw dla siebie (pod D700) w co wszedłby Pan ??
Odpowiem krótko:
mam N14-24/2.8 do wnętrz i N17-35/2.8 na zewnątrz.
David Smolarz
26-12-2009, 14:14
Dobrze byloby jeszcze wiedziec jakiej wielkosci sa filtry w zbiorze Twojej dziewczyny. Nietety nie do kazdego obiektywu pasuja te same, a ich zmiana czesto moze byc drozsza niz sam obiektyw :)
Tego niestety nie wiem :???: ma dla nich przeznaczoną osobną kieszeń w plecaku. jedyne co mogę powiedzieć, to to że są tam zarówno takie nakręcane, jak i prostokątne... kwadratowe, które wkłada się w "kieszeń" przed obiektywem.
Tego niestety nie wiem :???: ma dla nich przeznaczoną osobną kieszeń w plecaku. jedyne co mogę powiedzieć, to to że są tam zarówno takie nakręcane, jak i prostokątne... kwadratowe, które wkłada się w "kieszeń" przed obiektywem.
Nakręcane mogą nie pasować, bo N17-35 ma średnicę 77mm, ale do kwadratowych wystarczy dokupić przejściówkę za 20-30PLN i będą pasowały.
David Smolarz
26-12-2009, 14:17
Odpowiem krótko:
mam N14-24/2.8 do wnętrz i N17-35/2.8 na zewnątrz.
:( auć drogo... ale dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź!