Zobacz pełną wersję : D200 + ??? Problem w doborze szkieł..
Witam
Przeglądnęłem 5355263 tematów dotyczących optyki i mam tak napchane do głowy, że sam się gubię...
Zanabyłem Nikona D200 + Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED
Nie wiem,czy mi ten obiektyw będzie przydatny, czy nie... To się okaże.
W poprzednim systemie używałem Tokiny 28-70/2.8 ,bardzo mi pasuje te szkło i teraz nie wiem, jaki skompletować sobie zestaw:
-tokina/sigma/tamron : 24/28 - 70/75/80 F2.8 (dość duzo szkiełek jest pokrywających ten zakres) , do tego nie wiem, co wybrać
-50 /1.8 ,
czy
-85/1.8 ?
Ogólnie chciałbym szkło portretowe (głownie plener) , czasem przydałoby się coś o szerokim kącie , gdy nie mam za duzo miejsca... Może wtedy coś szerokiego, wtedy właśnie ten nikkor 18-70 ?
Ja proponuje zostawić 18-70 i dokupić do portretu 85/1,8.
Ja również jestem bardziej przychylny do 85mm, bo w poprzednim systemie nie bylo taniej 85mm i poniekąd był to też powód zmiany systemu.
Jedna propozycja się pojawiła, czekam na więcej :)
ps, a jakbym potrzebował jakeigoś dość taniego zooma, to 55-200 VR będzie dobry? Niekoniecznie do portretów :P , ale czasem jakieś ptaszki, może sport itp.
Tak, moim zdaniem 55-200 się nada, to bardzo fajny obiektyw. A chciałbyś go kupić nowego, czy mógłby być używany? Jeśli tak, ja rozważam sprzedaż mojego egzemplarza, po prostu rzadko go używam.
Chwilowo mam mały zastój finansowy, musze sprzedać szpej z poprzedniego systemu, wtedy pomyślę nad szklarnią... Tylko boli mnie jedna sprawa w tym obiektywie - obraca "mordką" podczas ostrzenia... Co w przypadku tanich zoomów z Sony/minolty było katastrofą, ostrość trwała wieki...
Po pierwsze nie do końca wiem, co ma obracanie mordką do szybkości ustawiania AF.
Poza tym 55-200 VR ma wewnętrzne ogniskowanie.
Oooo... Hmm to coś nie doczytałem.. :( To, czemu nie ma tulipana, tylko takie wiaderko na końcu? A obracanie mordką ma to do siebie , że wtedy AF obraca całym (ciężkim) zespołem szkieł i zajmuje to więcej czasu niż w obiektywach IF
Bynajmniej w przypadku 75-300 minolty, gdzie AF był wolny..
Właśnie brak tulipana jest ciekawy, ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, dołożone "wiaderko" sprawdza się równie dobrze.
Co do szybkości AF, pozwolę się z Tobą nie zgodzić, to raczej zależy od wydajności silnika a nie od IFa lub jego braku. Np. Stałka 50/1,8 przemieszcza wszystkie swoje soczewki podczas ostrzenia i jakoś śmiga, w dodatku to nie AFs, a silnik z korpusu aparatu:)
tylko porównaj jaki opór stawia kilka małych soczewek umeiszocznych bardzo blisko siebie, a jaki opór stawia zespół duzych, cieżkich szkieł jakei są w MAF 75-300 , tymbardziej jak wysuniesz obiektyw na 300mm, uwierz, że trwa to wieki.. Miałem te szkło i troche o nim wiem :)
Nie jest przypadkiem tak, że w obiektywie IF ruszające się soczewki obudowane są kolejną, która nie rotuje?
Nie będę się kłócić, nie znam się na tym od strony stricte technicznej:)
również sie na tym nie znam za bardzo, lecz jedno jest pewne, że MOIM zdaniem, obiektyw z IF jest lepszy :) I jeśli zdecyduję się na jakiegoś zooma, to pewnie będzie to właśnie IF
Zastanawiam się, czy zestaw : 35mm F1.8, 50mm F1.8, 85mm F1.8 będzie tym, co wystarczy mi w fotografii portretowej? Mając taki zestaw chyba mogę zrezygnować z jakiegoś zooma typu 28-70 ? Tymbardziej mając 18-70
WIdze cisze w wątku... Więc tak.. Zostawię sobie 18-70 , bo to podobno dobre szkło :) poza moimi planami typu (25,50,85)
zastanawiam się też nad średnim zoomem typu 55-200 w szranki staje nikkor 55-200 mm f/4-5.6 G ED VR, oraz 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro.
Przeczytałem wątek porównawczy oba szkiełka i mam mętlik.. Tamron wydaje się być lepszy, przy czym nie posiada stabilizacji... A ogniskowa 200mm już by wymagała jednak jakiejś stabilizacji, tymbardziej, że ze statywu korzystam nie często. Nie wiem, jak w przypadku Nikonowskiego VR, ale w Sony system SSS jest jak najbardziej skuteczny, na ogniskowej 200mm spisuje sie rewelacyjnie, a efekty wyłączenia stabilizacji widać na pierwszy rzut oka.
Ja bym na Twom miejscu zainwestował w nikkora. Tamron jest chyba gorzej zbudowany i nie ma stabilizacji, poza tym nie wiem jak w przypadku tego modelu jest z celnoscia AFa. W nikkorze działa wszystko idealnie.
ale zarówno nikkor jak i tamron mają plastikowy bagnet? :( .... Dochodzę powoli do wnosku, że chyba wezmę 70-300 VR.. dobry, ostry, a i solidnie zbudowany. No i ma metalowy bagnet..
BART3skiing
30-12-2009, 11:46
Do D200- proponuje S30 1.4, N 85 1.8, i np S10-20 fajny zestawik zapełniający całą dziurę:)
Dochodzę powoli do wnosku, że chyba wezmę 70-300 VR..
Jak tylko jest $$$ to faktycznie najlepsze rozwiązanie.