Zobacz pełną wersję : Lepiej procesor intel Duo czy Intel Quadro?
W związku ze mój procesor Athlon 64X2 Dual Core nie jest zbyt stabilny myślałem o zamiance na intela, tylko jaki rodzaj? bo są takie opinie ze poczwórne intely wcale nie są takie lepsze od podwójnych... ktoś ma doświadczenie?
Wg dostępnych testów dwurdzeniowce są w niektórych aplikacjach równie szybkie co procesory czterordzeniowe, w niektórych dużo wolniejsze - poczytaj je, jest ich w sieci cała masa.
Ja na dzień dzisiejszy - oczywiście jeśli różnica w cenie nie jest dla Ciebie przeszkodą - brałbym zdecydowanie procesory czterordzeniowe nowych serii "i". Dziś nie wszystkie aplikacje optymalizowane są pod takie procesory, różnicę między nimi da się w dużej mierze odczuć jedynie przy bardzo specyficznych, wymagających aplikacjach i w testach ale to się z czasem zmieni i MZ warto inwestować w coś nowocześniejszego.
Poza tym najtańsze , świetne i5 jest duużo tańszy od najszybszych C2D więc dla mnie tym bardziej wybór prosty.
Mam i7 i nie zamienilbym go na nic innego (chyba, ze na i9, ktore bedzie w przyszlym roku :D).
nowart mówisz o takim? http://www.allegro.pl/item852953172_intel_core_i5_processor_i5_750_slblc _2_66_ghz.html
Podlacze sie do watku bo przez nowarta;) musze troche unowoczesnic swoj komputer;) i mam pytanie.
Mam aktualnie Gatewaya GM5478 z czterordzeniowym procesorem 2.4Ghz (Q6600) i 2GB ramu (doloze do 6 lub 8 to akurat proste i zamienie system na 64-Bit))
Od jakiegos czasu kompletnie nie interesowalem sie co i z czym dziala
Powiedzcie mi prosze jaki max procesor (o najwiekszej wydajnosci) mozna wsadzic na taka plyte
TU specyfikacja MB ktora siedzi w mym komputerze: http://support.gateway.com/s/MOTHERBD/Intel2/4006194R/4006194Rsp2.shtml
Najchetnie wymienilbym sam procesor ale jest tez opcja wymiany calej plyty o ile nie bede musial wymieniac razem z nia zbyt duzo pozostalych komponentow.
robin102
27-12-2009, 14:07
Podlacze sie do watku bo przez nowarta;) musze troche unowoczesnic swoj komputer;) i
No tak koledzy Kanonierzy narzekają na te kobylaste pliki z nowych piątek i to konkretnie narzekają :mrgreen:
;)
ps.
Tak ze 3kzł trzeba będzie wyskoczyć i złożyć od początku jednostkę mielącą te duże rawy, unowocześnianie nie ma sensu.
Popchnij stare klamoty na allegro.
conik, procek masz niezly wiec na Twoim miejscu wrzucilbym wiecej ramu i czekal na i9. Jezeli robic teraz wiekszy apgrejd to Intel i7+plyta+ram+moze nowa karta graf+moze nowy zasilacz = nowy komp :D
robin....akurat nie z nowej piatki ale blisko;)
na razie wiec do loze wiadro ramu i zobaczymy na jais czas powinno wystarczyc;)
Daj jeszcze 4 dyski w RAID0 i bedzie gitara