Zobacz pełną wersję : Obsługa D200
Można powiedzieć, że jestem świeżym posiadaczem D200 i mam 2 pytania:
- czy licznik zdjęć na górnym wyświetlaczu czy tez w wizjerze powinien pokazywać dokładnie ile zdjęć pozostało do zrobienia?? bo u mnie pokazuje powiedzmy na karcie (pustej) 1Gb 109 zdjęć do zrobienia ale z każdym pstryknięciem nie zmienia się w dół tylko np. mam 109 na liczniku, pstrykam 3-4 zdjęcia i dopiero wtedy pokazuje 108 itd. Czy to jest prawidłowo??
- jak wyłączyć diodę wspomagająca. w ustawieniach a9 mam OFF a i tak w jakim bym trybie nie fotografował w ciemnym pomieszczeniu ona się włącza??
Ad1, tak jest to prawidłowe, każde zdjęcie zajmuje inna porcję karty. algorytm liczy szacunkowo ile "takich" zdjęć wejdzie. licznik na początku pokazuje ile wejdzie zdjęć maksymalnych, czyli zajmujących najwięcej miejsca.
nokinnikon
25-12-2009, 12:45
Można powiedzieć, że jestem świeżym posiadaczem D200 i mam 2 pytania:
- czy licznik zdjęć na górnym wyświetlaczu czy tez w wizjerze powinien pokazywać dokładnie ile zdjęć pozostało do zrobienia?? bo u mnie pokazuje powiedzmy na karcie (pustej) 1Gb 109 zdjęć do zrobienia ale z każdym pstryknięciem nie zmienia się w dół tylko np. mam 109 na liczniku, pstrykam 3-4 zdjęcia i dopiero wtedy pokazuje 108 itd. Czy to jest prawidłowo??
- jak wyłączyć diodę wspomagająca. w ustawieniach a9 mam OFF a i tak w jakim bym trybie nie fotografował w ciemnym pomieszczeniu ona się włącza??A jak masz ustawiony punkt ostrości inny niż centralny, to też Ci dioda świeci?
aha czyli po prostu aparat ma zapisane ze powiedzmy danej jakości i rozmiaru zdjęcie zajmie dana wartość Mb i do tej wartości jest odnoszona liczba na wyświetlaczu a gdy zdjęcie z rożnych względów jest mniejsze to w jednej jednostce można zmieścić np. 2,3 zdjęcia.
trochę to mylące ale cóż trzeba się przyzwyczaić...
a czy ktoś wie jak z tym wspomaganiem Af ma być??
A jak masz ustawiony punkt ostrości inny niż centralny, to też Ci dioda świeci?
tez swieci.
a czy przy centralnym choc jest wyłączona to może swiecic??
Diode wspomagajaca AF wylacz, ona g... daje. A9 na OFF i tylko bedzie sie wlaczac przy uzywaniu "samozadowalacza". Ta biala dioda to tylko wkurza.
Poza tym jak nie wiesz co namieszales w ustawieniach aparatu to zrob reset do parametrow fabrycznych.
1 - w opcjach zapisu JPEG COMPRESSION - size priority i wtedy każde zdjęcie ma podobną wagę i licznik staje się dokładniejszy, lub OPTIYMAL QUALITY i tu każde zdjęcie ma wagę dopasowaną do materiału na fotce, rozbieżności licznika mogą być bardzo duże
2 - u mnie przy tych ustawieniach już się nie włącza, spróbuj może w innym banku pamięci zmienić ustawienia
Diode wspomagajaca AF wylacz, ona g... daje. A9 na OFF i tylko bedzie sie wlaczac przy uzywaniu "samozadowalacza". Ta biala dioda to tylko wkurza.
Poza tym jak nie wiesz co namieszales w ustawieniach aparatu to zrob reset do parametrow fabrycznych.
Napisałem już, że włącza sie ona pommo iz a9 jest na OFF
gdyby nie to, to bym sie nie pytał co sie dzieje:-D
co do namieszania w ustawieniach to nie o to chodzi, bo ustawienia mam zrobione pod moje preferencje i nie było to robione na chybił trafił wiec wszystko jest wynikiem przemyslanych decyzji tylko nie wiem dlaczego dioda jest uruchamiana gdy w opcjach jest wyłączona.
1 - w opcjach zapisu JPEG COMPRESSION - size priority i wtedy każde zdjęcie ma podobną wagę i licznik staje się dokładniejszy, lub OPTIYMAL QUALITY i tu każde zdjęcie ma wagę dopasowaną do materiału na fotce, rozbieżności licznika mogą być bardzo duże
jednak wole pozostac przy jakości i przyzwyczaic sie do różnic wskazań do rzeczywistości
2 - u mnie przy tych ustawieniach już się nie włącza, spróbuj może w innym banku pamięci zmienić ustawienia
ok spróbuję
a ustawienie af-c / af-s ?
AF-S, AF-C nie ma nic do ustawien podswietlacza AF.
Nieee.... ;) ja często jej używałem do oświetlania sobie drogi jak fociłem w jakiś starych zabudowaniach i zapuszczałem się na wycieczkę po piwnicach:)
AF-S, AF-C nie ma nic do ustawien podswietlacza AF.
Podświetlacza może nie. Ale diody wspomagającej tak. Przy ustawieniu a9 na "Włączona" dioda świeci, ale tylko gdy przełącznik na body jest w pozycji "S". Przynajmniej w D300 tak jest.
U mnie przy wyłączonej lampce w body nie świeci nic. Tylko jedno ustawienie - wspomniane wyżej a9. Przy włączonej opcji w body, podświetlenie działa tylko w AF-S i tylko do momentu złapania ostrości.
Nadmienię jeszcze, że w D200 dioda świeci tylko dla centralnego krzyżowego pola AF.
Dziś miałem chwilkę spokoju i czasu i troche potestowałem i dziś o dziwo nic nie swieci tzn. nie doswietla dioda wspomagajaca niezależnie czy Af jest na M,S,C lub tryb P,A,S,M czy też pomiar światła matrycowy, centalnie wazony lub punktowy. Nie wiem co to było może jakis chwilowy "wyskok" oprogramowania aparatu bo w sumie poza sprawdzeniem wtedy czy w a9 jest OFF nic nie robiłem i dziś nie doswietlałaa wtedy tak...
Znaczy przestraszyła się "Postępu" :)
chyba tak, zeby tak wszystko dało sie wystraszyc "Postępem" :D
Nie będę zakładał nowego tematu więc pociągnę dalej ten temat:
Tym razem chciałbym zapytać o pomiar światła w D200. Przy pomiarze punktowym doczytałem się i sprawdziłem doświadczalnie i to stosuję, że pomiar punktowy jest powiązany z aktywnym punktem AF ale nie mogę nigdzie przeczytać jak to jest z pomiarem centralnie ważonym. Czy pomiar jest dokonywany z naciskiem na centrum kadru (wybranej wielkości okrąg) czy może centrum tego okręgu też jest powiązane z punktem AF??
miron19j
02-01-2010, 22:02
Czy pomiar jest dokonywany z naciskiem na centrum kadru (wybranej wielkości okrąg) czy może centrum tego okręgu też jest powiązane z punktem AF??
gdzieś kiedyś doczytałem, że brany jest pod uwagę środek kadru. Jak jest rzeczywiście, nie wiem, nie sprawdzałem.
ja próbowałem to sprawdzić ale jakoś różnic zbyt wielkich nie widzę dlatego pytam...
być może miałem nieodpowiedni kadr do prób...
Czy gdy założy się grip do D200 to czy wzrasta szybkość serii jeśli tak to do ilu?
miron19j
02-01-2010, 23:44
ja próbowałem to sprawdzić ale jakoś różnic zbyt wielkich nie widzę dlatego pytam...
być może miałem nieodpowiedni kadr do prób...
najlepiej to chyba wybrać kadr z mocnym, w miarę punktowym światłem. Przesuwając aparat obserwować wskazania światłomierza.
Czy gdy założy się grip do D200 to czy wzrasta szybkość serii jeśli tak to do ilu?
Nie. Nie wzrasta. To tylko w D300, D300s i D700 występuje i nie chodzi tyle o sam grip co o użyty akumulator.