Zobacz pełną wersję : no cóż... świątecznie :-)
Archibald
25-12-2009, 10:10
Nie mam pomysłu na jakiś oryginalny tytuł... ;-)
To tak w skrócie:
1. Dwa dni temu ubierałam choinkę...
Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę! :-)
Dla mnie 7 i 8 super. 3 ze względu na ziarno i jakość (nie wiem, może obróbki) odpada.
Archibald
25-12-2009, 10:20
Właśnie byłem ciekaw odbioru trójki - pierwsze trzy strzały są z serii bez lampy, gigantyczne ISO + buzia małej w cieniu = szum :-) Tyle, że mi on nigdy nie przeszkadzał, ba - jest bardziej "artystycznie" :mrgreen:
Dzięki :-)
jacek.gold
25-12-2009, 10:26
ładny secik ;)
ja miałem obie ręce zajęte więc z wigilii zrobiłem tylko zbioróweczkę
Całość bardzo przyjemna. Historia fajnie się rozwija ;-)
A cora? Alez urosla! Dawno nie zagladalem a tu taka zamiana :)
Właśnie byłem ciekaw odbioru trójki - pierwsze trzy strzały są z serii bez lampy, gigantyczne ISO + buzia małej w cieniu = szum :-) Tyle, że mi on nigdy nie przeszkadzał, ba - jest bardziej "artystycznie" :mrgreen:
Mnie też szum generalnie nie przeszkadza, ale w tej 3 jest dla mnie jakiś taki... nie wiem. Wszystkie kadry są bardzo fajne i ten też, ale w tym wypadku jakość mi przeszkadza. W innych widać szum, ale masz rację, że czasem dodaje coś fajnego do zdjęcia.
ja miałem obie ręce zajęte więc z wigilii zrobiłem tylko zbioróweczkę
Bo masz za dużo aparatów. :)
Widzę, że powróciłeś do dawnej kolorystyki.
Ładne.
jacek.gold
25-12-2009, 11:34
Bo masz za dużo aparatów. :)
bo dzierżyłem instrument szarpany ;)
dzisiaj też będę szarpał
jutro może też ;)
bardzo ale to bardzo dobre kadry ale jakość ? hmmm. sorry Arczi ale tym razem jestem na nie, uważam że mimo wszystko fotografia powinna spełniać pewne wymogi, minimum jakości musi być, nie podoba mi się to ziarno na twarzyczce i nic na to nie poradzę - zdrowych i wesołych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/h024-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/xmas/h024.gif)
Nie napisze nic o jakości, szumach itp. Widać nieraz tak jest i są jakieś ograniczenia sprzętowe lub inne. Arczi... doskonale pokazałeś święta z dziecięcej perspektywy. 6-9 doskonałe. Mogę Ci tylko pogratulować setu. Świątecznie pozdrawiam.
bardzo ale to bardzo dobre kadry ale jakość ? hmmm. sorry Arczi ale tym razem jestem na nie, uważam że mimo wszystko fotografia powinna spełniać pewne wymogi, minimum jakości musi być, nie podoba mi się to ziarno na twarzyczce i nic na to nie poradzę
A ja się tym razem nie zgodzę z Jankiem - zastosowane ziarno też może być jednym ze środków wyrazu i tutaj dobrze pasuje. :)
Świetnie ukazane święta oczami dziecka. Zdjęcia wywołały u mnie wspomnienia z dzieciństwa - staranne ubieranie choinki, niecierpliwe oczekiwanie na wigilijną wieczerze, podenerwowanie, drżenie rąk przy odpakowywaniu prezentów, w końcu ogromna radość na widok wymarzonych zabawek :) Na zdjęciach czuć klimat, który pamiętam sprzed lat. Jestem pod wrażeniem :)
Hamarama
25-12-2009, 22:40
Obejrzałem (SUPER) i zaraz zasiadłem do swoich fotek rodzinno-świątecznych. Niestety moje zdolności obróbkowe są tragiczne. Płakać się chce. Czym kręcić w PS żeby takie efekt uzyskać? Widzę, że chyba ciut kontrastu jest podkręcone ale reszta... Jak to się robi. Mam 1500 książek do PSa ale nie potrafię zbudować takiego magicznego klimatu :(
Obejrzałem (SUPER) i zaraz zasiadłem do swoich fotek rodzinno-świątecznych. Niestety moje zdolności obróbkowe są tragiczne. Płakać się chce. Czym kręcić w PS żeby takie efekt uzyskać? Widzę, że chyba ciut kontrastu jest podkręcone ale reszta... Jak to się robi. Mam 1500 książek do PSa ale nie potrafię zbudować takiego magicznego klimatu :(
Załóż gdzieś wątek (np. w dziale "w trakcie obróbki") i pokaż, w czym problem.
Proponuję oględziny - czyli popatrzymy i będziemy ględzić. :)
Archibald
25-12-2009, 23:54
Dziękuję Wam bardzo :-)
...Widzę, że powróciłeś do dawnej kolorystyki...
Rodzina mi kazała ;-) A na serio - staram się nie zaszufladkować, przynajmniej kolorystycznie :-)
bardzo ale to bardzo dobre kadry ale jakość ? hmmm. sorry Arczi ale tym razem jestem na nie, uważam że mimo wszystko fotografia powinna spełniać pewne wymogi, minimum jakości musi być...
Bardzo sobie cenię Twoje zdanie, i jednocześnie uparcie trwam przy swoim ;-) Przy niektórych kadrach nie używałem lampy i niestety, może D3s dałby radę, ale D300 już się skończyło ;-) - niemniej naprawdę jest to dla mnie drugorzędne :-) Również wesołych i spokojnych Świąt :-)
...Czym kręcić w PS żeby takie efekt uzyskać? Widzę, że chyba ciut kontrastu jest podkręcone ale reszta... Jak to się robi. Mam 1500 książek do PSa ale nie potrafię zbudować takiego magicznego klimatu :(
A dasz wiarę, że te zdjęcia są praktycznie nie obrabiane?.. Serio :-) W PS tylko wywołanie rawa i ciągnięcie wg potrzeby ekspozycji, ot wszystko :-)
Pozdrawiam.
Cały wrzut jest bardzo dobry, czuć na zdjęciach ten magiczny wigilijny klimat :-) świetnie złapane chwile, widać że zdjęcia żyją :D
Wybiorę sobie zdjęcia 4, 6,7 i 8 - świetnie złapane kadry z dobrym klimatem, brawo :D
Udane Zdjecia Archi !
pozdrawiam
Udało Ci się pokazać święta pełne magii...oto przecież chodzi, prawda? :)
Archibald
27-12-2009, 01:48
...chciałem nowe fotki z dziś pokazać, ale za dużo tych moich wątków wisi, dam trochę odetchnąć ;-)